Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D700 szary wyświetlacz

memphis
01-08-2010, 23:53
Witam
Dziś mój D700 zastrajkował bardzo poważnie. Otóż w trakcie sesji gdy zaczęła kończyć się bateria w gripie zaczął fiksować. Wyskakiwał Error, zaczął się wieszać, włączać wyłączać, po wciśnięciu spustu podnosił lustro i "zawiecha", dopiero po ponownym wyłączeniu i włączeniu a następnie spust lustro się odwieszało. Na koniec wyświetlacz zaczął zamiast podglądu zdjęć wyświetlać jakieś szare tło, to samo po włączeniu menu. Czy ma ktoś jakieś rozwiązanie, czy czeka mnie tylko walka z serwisem. Dodam jeszcze, że lipna roczna gwarancja już wygasła , ale obiło mi się coś o uszy, że można domagać się 2letniej gwarancji co niby stanowi jakieś europejskie prawo konsumenckie.
Będę wdzięczny za info i pomoc
Pozdrawiam

kZC_
02-08-2010, 01:13
to był oryginalny grip MB-D10?

Photoartbox
02-08-2010, 07:33
i oryginalne akumulatory?

memphis
02-08-2010, 07:43
a co jeśli grip i akumulator nie były oryginalne??

Photoartbox
02-08-2010, 08:06

A jak myslisz?

prz3mo
02-08-2010, 08:20

To jest spora szansa, że to właśnie one są powodem problemów, sprawdź bez gripa i z oryginalnym aku.

memphis
02-08-2010, 10:58
powiem tak grip momentalnie zdemontowany i oryginalny aku w aparacie, nic to nie pomogło a grip służył mi od samego początku, więc nie wiem czy to w tym problem. Trudno zostaje serwis

Photoartbox
02-08-2010, 11:04
Resetowales aparat z oryginalna naladowana bateria, bez gripa?

memphis
02-08-2010, 12:46
zresetować ustawień się nie da bo nic nie widać na ekranie a reset przy pomocy qual i +/- nic nie pomógł ekran nadal szary

B.K.
04-08-2010, 17:41
No, mnie się zdarzyło z D300 kilka dni temu na wyjeździe, właśnie miałem wątek zakładać.
Zresetować się da (dwa zielone przyciski?), ale u mnie też nie pomogło.
U mnie było tak, że najpierw zdechło całe body, po kilkukrotnym powyciąganiu baterii się zreanimowało, jeszcze wyświetlając zdjęcia na tylnym wyświetlaczu, po kolejnych próbach zreanimowało się na stałe, ale straciłem feature wyświetlania zdjęć i menu.
W międzyczasie krzyknął, że wyczerpała się bateria (phottix), co zresztą prawdą nie było.
Ekran się podświetla, ale nic nie wyświetla.
Naonczas przypięta była tokina 11-16.

Ja przypuszczam, że u mnie mógłby to być skutek kontaktu z wilgocią.
Daj znać, jak będziesz miał jakieś info z serwisu.

Przemes
04-08-2010, 22:57
Miałem coś podobnego ze swoim d700 + oryginalny grip i aku.
Serwis stwierdził zalanie sprzętu, chociaż nie pamiętam żebym go kąpał.

B.K.
04-08-2010, 23:09
I za ile serwis osuszył? :D

Przemes
05-08-2010, 08:31
Za friko. Wysłałem na gwarancji i przez 5 tygodni zero informacji o kosztach ;P
Więc jak tylko przez telefon usłyszałem: "Koszt naprawy to...", to powiedziałem, że teraz to sobie mogą w tyłek wsadzić koszt naprawy i mają naprawić w ramach gwarancji.

B.K.
05-08-2010, 09:00
Farciarz....

patu
05-08-2010, 09:40
U mnie w zapasowym D60 serwis stwierdził zalanie body(czyt, 3-ech z 4-ech przycisków navi, pod którymi wykryli korozję). Kosztorys opiewał na ok. 450PLN!!!, czyli mniej więcej połowę wartości puszeczki. Po długich pertraktacjach, rozmowach z kierownictwem, pismach, mailach i F.K wynegocjowałem połowę tej kwoty. Koszt części ( gumki, styki to kilkadziesiąt zł).

P.S BTW, trzebaby sie było postarać, żeby zalać 3 styki z kilkudziesięciu w body...

B.K.
05-08-2010, 13:02
Zawiozłem.
Wycena za 2 tygodnie, pokwitowanie na świstku postit z pieczątką (system padł), obok na stanowisku NPS siedział znudzony pan i czytał gazetę, podczas gdy do 'normalnego' okienka stały 4 osoby.
Obsługa po opisie objawów w D300 stwierdziła: "znany problem, elektronika..." :)

Przemes
05-08-2010, 22:18
Farciarz....

Szczęście w nieszczęściu, ale na aparat czekałem w sumie 10 tygodni...

memphis
13-08-2010, 09:19
Witam
W środę wrócił mój D700 z serwisu, na razie odpukać wszystko działa, oczywiście naprawa na gwarancji i jeszcze zamówiłem czyszczenie matrycy za 150zł, które jak się okazało ( przez pomyłkę) dostałem gratis :) Generalnie serwis wyrobił się w ciągu tygodnia, ale trzeba było wykonać kilka telefonów ponaglających. I wydaje mi się, że prośba o zrobienie czyszczenia matrycy, które miało być płatne, przyspieszyła wszystko. Ogólnie serwis za plusował szybkim załatwieniem tematu.
A wracając do samej usterki z tego co mi tylko powiedziano był problem z elektroniką :D (eh ciężko było się domyślić)

B.K.
20-08-2010, 13:12
A ja sobie czekam już 3 tydzień na wycenę :). Z rozbrajającą szczerością powiedziano mi, że to dlatego, że było dużo napraw NPSowych. To przez Ciebie, memphis :D

B.K.
25-08-2010, 16:42
O, oddzwonili godzinę po telefonie (dziś, czyli równo po 3 tygodniach od oddania do serwisu). Jako przyczynę usterki podano zawilgocenie lub zalanie. A wstępny koszt, który może wzrosnąć to - wg serwisu - 2083 PLN z groszami (wymiana płyty, zasilacza wyświetlacza, regulacja i coś jeszcze)... Nie jest mi do śmiechu.

drhardware
25-08-2010, 17:17
Zaraz zaraz. Zalanie lub zawilgocenie szczelnego body? To co, przy zmianie obiektywu ktoś wlewał wodę do środka?

"Model D700 chroniony przez wytrzymałą, szczelną obudowę ze stopu magnezu to zrównoważona lustrzanka cyfrowa, która sprawdza się w każdych warunkach fotografowania."

B.K.
25-08-2010, 18:26
Eee, nie teraz to ja pisze o moim D300...

Grand.
25-08-2010, 20:13
Który też ma magnezowe uszczelniane body

B.K.
25-08-2010, 21:03
Do morza go nie wrzucałem, wody z kranu na matrycę nie lałem, może spociły mi się ręce....

Grand.
27-08-2010, 08:38
Haha :D Spociły ręce :D Z D3k z lampą i tele nie raz prawie się lał pot, sztuczne tworzywo, sztuczny grip, ciepło i... nic mu nie było. Serwis coś kręci, jak uszczelniany korpus może zawilgnąć z winy użytkownika?

Photoartbox
27-08-2010, 09:37
Serwis coś kręci, jak uszczelniany korpus może zawilgnąć z winy użytkownika?

Wystarczy, ze mial przykrecony nieuszczelniany obiektyw i pracowal w deszczu.

27-08-2010, 16:11
serwis zawsze cos wymysli zeby było po ich stronie a my konsumenci tylko ..płacimy.. echh ten nikon

B.K.
14-09-2010, 16:32
Niestety, w przypadku mojego D300 serwis w Niemczech wskazał na identyczne uszkodzenie co Nikon PL, z identyczną listą części zamiennych, z niższym VAT i droższą wysyłką. Skutkiem czego kwota łączna to ca. 2700.
Test krzyżowy Nikon PL niestety wypadł na ich korzyść.... Nikon DE zrobił natomiast wycenę tego dnia, którego otrzymał przesyłkę (tak mówią przynajmniej).
Z mojej strony EOT.

burz
14-09-2010, 18:04
No to przykra sprawa, chyba lepiej sprzedać na części i kupić sprawny egzemplarz D300. Będzie taniej.

B.K.
14-09-2010, 18:37
Ile można wziąć za sprzedaż na części?

mateo912
28-09-2011, 14:33
Ktoś wie ile kosztuje wymiana tej elektroniki bez gwarancji?
mam to samo :(

haradrimm
28-09-2011, 16:11
Podobno ok 1800zł. Coś ostatnio sypią się wyświetlacze w D700... Moja puszka niedawno wróciła z serwisu, to samo uszkodzenie, naprawa na gwarancji.
mateo912, miałeś podłączonego gripa kiedy aparat się popsuł? Jakie akumulatory miałeś włożone?

mateo912
28-09-2011, 18:22
Aż tyle?! :( grip alpha i 8xaa

haradrimm
29-09-2011, 00:17
Podobno właśnie gripy powodują te usterki, przynajmniej większość przypadków tych awarii, z tego co ludzie opisywali na forum występowała z podpiętym nieoryginalnym gripem.
Ktoś wspominał, że zapłacił 1800zł, poszukaj na forum, było kilka tematów o wyświetlaczach w D700

NIKOLAY
29-09-2011, 00:54
Jeszcze trochę, a wciągnę CANON EOS 5D mark II ... jak widzę co się dzieje z Nikonem ...

Grand01
29-09-2011, 07:19
Podobno właśnie gripy powodują te usterki, przynajmniej większość przypadków tych awarii, z tego co ludzie opisywali na forum występowała z podpiętym nieoryginalnym gripem.
Ktoś wspominał, że zapłacił 1800zł, poszukaj na forum, było kilka tematów o wyświetlaczach w D700

Na ten przykład ja zapłaciłem 1800 zł, i w moim przypadku na pewno powodem był nieoryginalny grip. Aparat ponad 2 lata, od nowosci działał bez zastrzeżeń. Kiedyś miałem nawet jakiś czas podpięty oryginalny MB-D10 i nic złego sie nie działo. Zachciało mi się oszczędności i kupiłem alphę. W niecałą godzinę od podpięcia wyświetlacz padł. Według mnie nieoryginalny grip jest powodem awarii, prędzej czy później.

stachmuszel
29-09-2011, 07:54
Na ten przykład ja zapłaciłem 1800 zł, i w moim przypadku na pewno powodem był nieoryginalny grip. Aparat ponad 2 lata, od nowosci działał bez zastrzeżeń. Kiedyś miałem nawet jakiś czas podpięty oryginalny MB-D10 i nic złego sie nie działo. Zachciało mi się oszczędności i kupiłem alphę. W niecałą godzinę od podpięcia wyświetlacz padł. Według mnie nieoryginalny grip jest powodem awarii, prędzej czy później.

A jakie baterie miałeś wtedy włożone do gripa?

Grand01
29-09-2011, 08:01
eneloopy

stachmuszel
29-09-2011, 08:41
eneloopy

No właśnie celowo zapytałem, bo zauważyłem, że konfiguracja D700+alfa/meike+8xAA jest taka "proawaryjna". Choć zdarzały się uszkodzenia ze standardowym EN-EL3e w gripie, ale również z samym aku w body bez gripa. Jednak tych ostatnich było zdecydowanie mniej. 8x1,2V to prawie 10V, a nie 7,4V jak w EN-EL3e. Może te zamienniki MB-D10 nie mają jakiegoś zabezpieczenia przeciwnapięciowego i to wyższe napięcie z 8xAA uszkadza elektonikę body.

mateo912
29-09-2011, 09:59
No właśnie celowo zapytałem, bo zauważyłem, że konfiguracja D700+alfa/meike+8xAA jest taka "proawaryjna". Choć zdarzały się uszkodzenia ze standardowym EN-EL3e w gripie, ale również z samym aku w body bez gripa. Jednak tych ostatnich było zdecydowanie mniej. 8x1,2V to prawie 10V, a nie 7,4V jak w EN-EL3e. Może te zamienniki MB-D10 nie mają jakiegoś zabezpieczenia przeciwnapięciowego i to wyższe napięcie z 8xAA uszkadza elektonikę body.

Jakbyś nie wiedział to właśnie to wyższe napięcie daje 8fps itp itd. EN-el4a ma 11,1V a 8xAA tylko 9,6

Psycholog
29-09-2011, 11:17
Może zdarza się, że przez jakąś krótką chwile napięcie jest podawane z obu baterii na raz i robi się kiszka.

stachmuszel
29-09-2011, 17:26
Jakbyś nie wiedział to właśnie to wyższe napięcie daje 8fps itp itd. EN-el4a ma 11,1V a 8xAA tylko 9,6

No tak, masz racje. Probuje wydedukowac dlaczego tak sie dzieje. A ze czworka ma 11,1V nie wiedzialem. Moja koncepcja upadla i chyba przezornie odepne swoja alfe od D700 :-)

Kaziu666
02-10-2011, 22:44
Pojechałem w piątek po grip meike i zamiennik aku do D700 (body kupiłem używane za 6tys z 2008r od kolegi z forum, kilka dni temu), jeszcze w sklepie założyłem grip z nowym aku do D700 (wprawdzie nie miałem jeszcze karty cf, ale była w następnej kolejności bo sklep z gripem i aku był po drodze) komplet działał sprawnie, pytałem sprzedawcy (jabbafoto w wwa) czy ten aku jest bezpieczny, czy się nie rozleje... powiedział że sprzedał takich baterii mnóstwo i nikt się nie skarżył. Wszystko działało sprawnie do momentu w którym zacząłem się zastanawiać, co się stanie jak np padnie mi aku w gripie (zamiennik) a aku w body będzie nadal działać. Co zrobiłem? Sprawdziłem to tego samego dnia (jeszcze zanim kupiłem kartę) otóż w momencie kiedy body było włączone, oba aku naładowane, wyjąłem aku z gripa i stało się, mój wyświetlacz świeci na szaro. Wyjęcie aku z gripa prawdopodobnie spowodowało zwarcie które, doprowadziło do uszkodzenia elektroniki. Jednak wydaje mi się, że poza samym wyświetlaczem wszystko działa (karty nie zdążyłem kupić, więc nie mam tego jak jeszcze sprawdzić) jednak światłomierz zadaje się działać, af działa, górny wyświetlacz też. Jutro kupię kartę i sprawdzę to, dostanę też info od koleżanki która pracuje w serwisie foto, co to może być i jakie są tego koszta. Mam nadzieje za nie będzie to ani 2000 ani 1800zl bo jeżeli tak, to prędko tego nie naprawię, bo na ten zestaw wydałem swoje wszystkie pieniądze których już nie zarabiam gdyż jestem studentem i od jutra zaczynam 3rok, (licencjat z fotografii reportażowej) tak więc jeśli ktoś zna jakieś tańsze rozwiązanie/serwis może dać znać ps praca bez wyświetlacza jest trochę jak praca z negatywem, dopóki nie wywołasz nie zobaczysz

mateo912
02-10-2011, 23:20
Pojechałem w piątek po grip meike i zamiennik aku do D700 (body kupiłem używane za 6tys z 2008r od kolegi z forum, kilka dni temu), jeszcze w sklepie założyłem grip z nowym aku do D700 (wprawdzie nie miałem jeszcze karty cf, ale była w następnej kolejności bo sklep z gripem i aku był po drodze) komplet działał sprawnie, pytałem sprzedawcy (jabbafoto w wwa) czy ten aku jest bezpieczny, czy się nie rozleje... powiedział że sprzedał takich baterii mnóstwo i nikt się nie skarżył. Wszystko działało sprawnie do momentu w którym zacząłem się zastanawiać, co się stanie jak np padnie mi aku w gripie (zamiennik) a aku w body będzie nadal działać. Co zrobiłem? Sprawdziłem to tego samego dnia (jeszcze zanim kupiłem kartę) otóż w momencie kiedy body było włączone, oba aku naładowane, wyjąłem aku z gripa i stało się, mój wyświetlacz świeci na szaro. Wyjęcie aku z gripa prawdopodobnie spowodowało zwarcie które, doprowadziło do uszkodzenia elektroniki. Jednak wydaje mi się, że poza samym wyświetlaczem wszystko działa (karty nie zdążyłem kupić, więc nie mam tego jak jeszcze sprawdzić) jednak światłomierz zadaje się działać, af działa, górny wyświetlacz też. Jutro kupię kartę i sprawdzę to, dostanę też info od koleżanki która pracuje w serwisie foto, co to może być i jakie są tego koszta. Mam nadzieje za nie będzie to ani 2000 ani 1800zl bo jeżeli tak, to prędko tego nie naprawię, bo na ten zestaw wydałem swoje wszystkie pieniądze których już nie zarabiam gdyż jestem studentem i od jutra zaczynam 3rok, (licencjat z fotografii reportażowej) tak więc jeśli ktoś zna jakieś tańsze rozwiązanie/serwis może dać znać ps praca bez wyświetlacza jest trochę jak praca z negatywem, dopóki nie wywołasz nie zobaczysz

Jak dowiesz się od tej koleżanki jak sprawa wygląda proszę napisz o tym. jestem w takiej samej sytuacji teraz.

Grand01
03-10-2011, 07:50
No ciekaw jestem, czy da sie to naprawić taniej. Ja wywaliłem 1800 na Postępu i działa. Natomiast schemat uszkodzenia u mnie był dokładnie taki jak pisze Kaziu666. Wyjąłem koszyk z eneloopami z nieoryginalnego gripa, a w body była oryginalna bateria. Ot głupi byłem. Kaziu666 co do pozostałych Twoich wątpliwości, to powiem Ci , że aparat działa i robi normalnie zdjęcia. Mało tego, wyświetlacz też jest sprawny. Uszkodzona jest płyta główna i dlatego na wyświetlaczu jest szaro w paski. Z wyceny serwisu na Podstępu wynika, że płyta główna to koszt 1167,85 brutto. Poza płytą wymienili mi wszystkie, ale to dokładnie wszystkie gumy, bo musieli wszystkie zerwać, żeby do bebechów się dostać. Robocizna brutto na Podstępu to 480 zł. Sumarycznie koszt zamknąl się w 1859 zł brutto. Wydaje mi się , że jedyne na czym idzie tu zaoszczędzić w innym serwisie to robocizna, co i tak da koszt naprawy grubo ponad 1000 zł. Mnie ta sytuacja jednego nauczyła: nigdy więcej podróbek.
PS. Jakby ktoś chcial kupić nówke gripa Meike, to sprzedam za śmieszne pieniadze, byle się pozbyć.

stachmuszel
03-10-2011, 08:06
Zapytam, wyjmowaliście baterie z gripa (w body jest druga bateria) przy włączonym body?

Grand01
03-10-2011, 09:25
Tak, dokładnie tak, na włączonym aparacie.

jaroo1
03-10-2011, 09:40
To gratuluję...

mateo912
03-10-2011, 10:06
To gratuluję...

A w czym problem? Na mb-d10 nikona zawsze tak robiłem i jest ok. Jaka różnica jest miedzy padnieciem baterii w gripie i przelaczeniu na body od wyjścia bateri z gripa?

jaroo1
03-10-2011, 10:51
widocznie jest problem skoro na zamiennikach robią się takie zbuki...

mateo912
03-10-2011, 10:54
widocznie jest problem skoro na zamiennikach robią się takie zbuki...

a ja sądzę że nei ma to związku.
Naładowałem 8xaa i wsadziłem na gripie zaraz po kupnie, nie wyciągałem ich w trakcie(nie miałem potrzeby doładowywać) przy testach aparat był wyłączony i po włączeniu 1 fota uwaliła wyświetlacz.

samson09
03-10-2011, 12:41
Widać nieoryginalny grip + aku wywołuję jakieś zwarcie. Nie ma pewnie znaczenia czy przy wyjmowaniu baterii czy przy robieniu normalnie zdjęć. Po prostu jadąc na zamiennikach trzeba się liczyć z tym, że coś prędzej czy później może paść. Takie jest moje zdanie.

Grand01
03-10-2011, 13:55
Popieram Cię samson09.

samson09
03-10-2011, 14:01
Dla mnie to trochę tak jak kupno najnowszego mercedesa w dieslu za 200 000 i lanie mu opału. Niestety ;)

haradrimm
03-10-2011, 14:08
To teraz niech ktoś zrobi test: wyjmie baterie z body, zostawi tylko tą w gripie i wyciągnie ją na włączonym aparacie. Jeśli nic się nie stanie to w takim razie wystarczy nie używać baterii w body i nie powinniśmy mieć awarii;)

Grand01
03-10-2011, 14:20
Jeszcze raz Cię popieram samson09, chociaż mnie to dotyczy.
haradrimm, ja tam tego robić nie będę. Grip, który posiadam ma sądowy zakaz zbliżania się do mojego D700 :).

hostman22
03-10-2011, 15:03
ale d700 padają konkretnie z zamiennikami której z firm - meike, alpha, phottix, czy to bez znaczenia ?

stachmuszel
03-10-2011, 15:13
To teraz niech ktoś zrobi test: wyjmie baterie z body, zostawi tylko tą w gripie i wyciągnie ją na włączonym aparacie. Jeśli nic się nie stanie to w takim razie wystarczy nie używać baterii w body i nie powinniśmy mieć awarii;)

Mój Tamron 28-75/2.8 czasami blokował mi AF, dopóki nie przetarłem w nim styków. W czasie takiej zwiechy, aby "zresetować AF" wyłączałem body poprzez wysunięcie z gripa tacki z akumulatorem, na "żywca" i nic się nie stało. Używam aku tylko w gripie i narazie jest OK. Mam nadzieję, że nadal tak będzie:-). D700 wraz z gripem mam od dwóch lat, ale dopiero trochę ponad 5K fotek.

ale d700 padają konkretnie z zamiennikami której z firm - meike, alpha, phottix, czy to bez znaczenia ?

A może by zapytać oficjalnego dystrybutora tych zamienników (chyba foto-tip) jakie jest ich stanowisko w tej sprawie. Może coś wiedzą.
IMO meike i alfa to to samo.

samson09
03-10-2011, 15:25
Mój Tamron 28-75/2.8 czasami blokował mi AF, dopóki nie przetarłem w nim styków. W czasie takiej zwiechy, aby "zresetować AF" wyłączałem body poprzez wysunięcie z gripa tacki z akumulatorem, na "żywca" i nic się nie stało. Używam aku tylko w gripie i narazie jest OK. Mam nadzieję, że nadal tak będzie:-). D700 wraz z gripem mam od dwóch lat, ale dopiero trochę ponad 5K fotek.

A co to był za akumulator? Może wina leży po stronie akumulatorków, a nie gripa. Cholera wie. Pewne jest, że to już taki nie pierwszy przypadek na forum.

stachmuszel
03-10-2011, 16:45
A co to był za akumulator? Może wina leży po stronie akumulatorków, a nie gripa. Cholera wie. Pewne jest, że to już taki nie pierwszy przypadek na forum.

Akumulatorow uzywam tylko oryginalnych.

hostman22
04-10-2011, 00:53
IMO meike i alfa to to samo.

ja mam mieke z d300 problemów brak i tak się zastanawiam, czy może d700 nie jest zbyt kapryśne pod tym względem...

Kaziu666
04-10-2011, 01:37
Jak dowiesz się od tej koleżanki jak sprawa wygląda proszę napisz o tym. jestem w takiej samej sytuacji teraz.

Z info od koleżanki wiem tyle:
więc tak: najprawdopodobiej padła elektronika, jeśli jest to przypadek do naprawy (na 90% jest) to nie tak źle a jak trzeba będzie wymienić to już koszta częsci ok 2 000zł
jeśli chodzi o naprawę to najlepiej przynieś do tego serwisu w którym pracuje, bo jak zaniesiesz to do Nikona na postępu to zapłacisz za naprawę prawie 2 razy więcej bo sobie jeszcze doliczają a u mnie tylko za częśc i robociznę, taka naprawa to koszt ok 400-600 zł, zależy co tam się w środku stało.
Co do gripa to Meike ale to, to samo co alpha

mateo912
04-10-2011, 06:50
Z info od koleżanki wiem tyle:
więc tak: najprawdopodobiej padła elektronika, jeśli jest to przypadek do naprawy (na 90% jest) to nie tak źle a jak trzeba będzie wymienić to już koszta częsci ok 2 000zł
jeśli chodzi o naprawę to najlepiej przynieś do tego serwisu w którym pracuje, bo jak zaniesiesz to do Nikona na postępu to zapłacisz za naprawę prawie 2 razy więcej bo sobie jeszcze doliczają a u mnie tylko za częśc i robociznę, taka naprawa to koszt ok 400-600 zł, zależy co tam się w środku stało.
Co do gripa to Meike ale to, to samo co alpha

Jeśli dadzą radę CI naprawić daj znać :)

Meike to alpha tylko nazwa została zmieniona.

Grand01
04-10-2011, 08:30
ja mam mieke z d300 problemów brak i tak się zastanawiam, czy może d700 nie jest zbyt kapryśne pod tym względem...

Nie kapryśne, tylko ma "delikatną" elektronikę.
Kaziu666, jak naprawisz za tyle ile piszesz to pochwal się koniecznie. Ciekaw jestem, czy N wali w rogi nas użytkowników aż tak!!!

paparazzi89
04-10-2011, 08:51
Meike + 4x eneloop + 4x pentagram= Canal+ /podczas robienia zdjęć seryjnych/
w grudniu kończy się gwarancja i zastanawiam się nad oryginalnym gripem, ale tamten problem mialem dość dawno temu bo w marcu albo kwietniu, normalnie używam gripa, z tym że albo bez baterii albo z en-el3e nigdy z AA! pal licho te 8fps :)

samson09
04-10-2011, 10:19
Nie kapryśne, tylko ma "delikatną" elektronikę.
Kaziu666, jak naprawisz za tyle ile piszesz to pochwal się koniecznie. Ciekaw jestem, czy N wali w rogi nas użytkowników aż tak!!!

Nie chodzi o to, że wali. I znowu nawiąże do samochodów :) Naprawa auta w serwisie też jest zazwyczaj dwa razy droższa niż u jakiegoś innego mechanika. Problem w tym, że części do aut są ogólnodostępne, a do aparatów już nie. Jeżeli wystarczy więc wyświetlacz naprawić to faktycznie nie ma co przepłacać, ale jeśli już trzeba wymienić to już niestety nie mamy wyjścia. Nikon o tym wie i narzuca ceny takie jakie mu się podoba zresztą jak każdy serwis.

stachmuszel
04-10-2011, 12:04
Meike + 4x eneloop + 4x pentagram= Canal+ /podczas robienia zdjęć seryjnych/
w grudniu kończy się gwarancja i zastanawiam się nad oryginalnym gripem, ale tamten problem mialem dość dawno temu bo w marcu albo kwietniu, normalnie używam gripa, z tym że albo bez baterii albo z en-el3e nigdy z AA! pal licho te 8fps :)

Możesz rozwinąć. Używasz grip Meike. Nie używasz 8xAA. Pytanie: EN-EL3e w gripie czy body?

zdyboo
05-10-2011, 10:19
A w czym problem? Na mb-d10 nikona zawsze tak robiłem i jest ok. Jaka różnica jest miedzy padnieciem baterii w gripie i przelaczeniu na body od wyjścia bateri z gripa?

Różnica jest taka, że aku nie pada do zera. Zwłaszcza te z trzecim stykiem, którym może poinformować elektronikę aparatu, że już czas przełączyć. Wyjęcie aku z gripa powoduje, że elektronika dostaje nagły impuls, że nie ma prądu z gripa i wariuje żeby zapewnić ciągłość dostaw energii. Powstaje tzw stan nieustalony.
Żarówka tez najczęściej się przepala przy włączaniu lampki.

Problem szarego ekranu ekranu, to piękny przykład na zasadę, że przy grzebaniu w elektronice, pierwsze co się robi to odłącza zasilanie. Oczywiście 100 razy może nic się nie stać, ale za 101 razem stanie i masz prawie dwa kafle mniej.

Art Erie
05-10-2011, 10:28
Różnica jest taka, że aku nie pada do zera. Zwłaszcza te z trzecim stykiem, którym może poinformować elektronikę aparatu, że już czas przełączyć. Wyjęcie aku z gripa powoduje, że elektronika dostaje nagły impuls, że nie ma prądu z gripa i wariuje żeby zapewnić ciągłość dostaw energii. Powstaje tzw stan nieustalony.

Problem szarego ekranu ekranu, to piękny przykład na zasadę, że przy grzebaniu w elektronice, pierwsze co się robi to odłącza zasilanie. Oczywiście 100 razy może nic się nie stać, ale za 101 razem stanie i masz prawie dwa kafle mniej.

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to w sytuacji gdy mamy 8xAA w gripie i body bez oryginalnego ogniwa - sprzęt jest bezpieczny?

Sapphiron
05-10-2011, 10:29

I tym stwierdzeniem można zakończyć całe te elaboraty kto co i dlaczego...

zdyboo
05-10-2011, 10:48
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to w sytuacji gdy mamy 8xAA w gripie i body bez oryginalnego ogniwa - sprzęt jest bezpieczny?

W teorii tak, bo odcinasz całe zasilanie. Jak jest naprawdę wie pewnie tylko Nikon. Wystarczy że będzie jeden kondensator, który będzie gromadził energię, na wypadek nagłej utraty zasilania i z niego pójdzie impuls prądowy o nieco wyższym natężeniu niż w normalnych warunkach przełączania źródeł.

Kaziu666
05-10-2011, 10:49
Ja w gripie miałem zamiennik en el3e, kolega ma D700 grip alpha i nie raz wyjmował baterie i nic się nie działo.
ps może w przyszłym tyg oddam body do serwisu, i o ile go nie naprawie to dowiem się czy faktycznie da się go za te 600zł naprawić (choć póki co i na te 600 mnie nie stać)

stachmuszel
05-10-2011, 10:55
I tym stwierdzeniem można zakończyć całe te elaboraty kto co i dlaczego...

Nie wiem dlaczego tak piszesz, bo tak naprawdę " to stwierdzenie" nic nie wnosi, bo wszyscy wiemy, że aby "grzebać" w elektonice trzeba ją wylączyć. Może jak kazdy by opisal swój przypadek wraz ze schematem postępowania, można byloby wyciągnąć jakieś wnioski, aby ustrzec się sytuacji ryzykownych dla sprzętu.
Ja sam używam gripa alf-y z moim D700, używam akumulatora oryginalnego tylko w gripie. Narazie jest ok, ale czytając ten wątek zacząlem nabierać chęci zakupu oryginalnego gripa. Jednak cena ok 1kzl za MB-D10 dla mnie amatora, nie zarabiającego na foto, jest ceną chorą. Wolalbym za to kupić jakiesz szklo. Moze aby ustrzec się sytuacji ryzykownych odepnę alfę, a może dalej będę jej używal.
Mam nadzieję na jakies konstuktywne wnioski z tego wątku, dlatego go tak pilnie śledzę.

Ja w gripie miałem zamiennik en el3e, kolega ma D700 grip alpha i nie raz wyjmował baterie i nic się nie działo.
ps może w przyszłym tyg oddam body do serwisu, i o ile go nie naprawie to dowiem się czy faktycznie da się go za te 600zł naprawić (choć póki co i na te 600 mnie nie stać)

Ale w trakcie usterki zasilaleś D700 tylko jednym akumulatorem z gripa, czy w body by drugi?

zdyboo
05-10-2011, 14:10
Jednak cena ok 1kzl za MB-D10 dla mnie amatora, nie zarabiającego na foto, jest ceną chorą. Wolalbym za to kupić jakiesz szklo. Moze aby ustrzec się sytuacji ryzykownych odepnę alfę, a może dalej będę jej używal.

Pisanie o chorej cenie i o amatorstwie, w kontekście tego co masz wpisane w stopce zakrawa na hipokryzję.

stachmuszel
05-10-2011, 14:12
Pisanie o chorej cenie i o amatorstwie, w kontekście tego co masz wpisane w stopce zakrawa na hipokryzję.

Nie za bardzo rozumiem, bo jestem totalnym amatorem od blisko 40 lat. Ale to nie temat wątku :-)

paparazzi89
05-10-2011, 14:12

ale!
z drugiej stony płacić za "lepsze trzymanie" 1000zł?

stachmuszel
05-10-2011, 14:20
ale!

No właśnie :-)

zdyboo
05-10-2011, 14:24
Nie za bardzo rozumiem, bo jestem totalnym amatorem od blisko 40 lat.

Niemniej jednak dysponujesz sprzętem profesjonalnym lub półprofesjonalnym. Cena za MB-D10 była znana na długo przed pojawieniem się D700. Wiadomo, że ceny za akcesoria do wyższej półki są wyższe. Wobec dwóch powyższych, nie rozumiem narzekania na cenę oryginalnego gripa.

ale!

Jak pokazuje wątek, to nie tylko "lepsze trzymanie".

ramzey
05-10-2011, 15:45

Co mówi instrukcja o wkładaniu i wyjmowaniu baterii?

Zolty
05-10-2011, 23:24
Niemniej jednak dysponujesz sprzętem profesjonalnym lub półprofesjonalnym. Cena za MB-D10 była znana na długo przed pojawieniem się D700. Wiadomo, że ceny za akcesoria do wyższej półki są wyższe. Wobec dwóch powyższych, nie rozumiem narzekania na cenę oryginalnego gripa.

Jak pokazuje wątek, to nie tylko "lepsze trzymanie".

Ceny "podrobek" czy jak kto woli nie-Nikonowskich gripow nie uwzgledniaja cen napraw puszek.
A jakbym mial dac 200PLN za gripa i doplacic jeszcze 2000 PLN za naprawe puszki .... przy tym gratisowe napiecie przy wlaczaniu, wymianie baterii itp: "padnie-nie padnie tym razem". Dziekuje, postoje - wole wyrzucic 1000 PLN za pierwszym razem.
Oczywiscie - dla kogos to moze byc za drogo, moze "na gwalt" potrzebowac gripa, ale chyba lepiej byloby wejsc w raty czy w debet na 1000 PLn niz stracic puszke na czas naprawy i kolejna kase na pokrycie kosztow (btw na Podstepu chyba nie da sie wziac rat? ;( )

Tym z uszkodzonymi puszkami zycze zeby dalo sie to tanio naprawic i szczerze wspolczuje, mimo ze sam nie podpialbym niczego niepewnego do puchy za kilka tysi.

Kaziu666
05-10-2011, 23:54
Ale w trakcie usterki zasilaleś D700 tylko jednym akumulatorem z gripa, czy w body by drugi?

W body drugi, oryginał.

ale!

I 8 klatek na sek. Po za tym jeśli chodzi o ergonomie to grip wiele daje. Ja mam 3 szkła od pentacona sixa (spora, ciężka optyka) i robienie zdjęć w pionie choć by 120stką zeissa bez gripa jest tragiczne (o 300setce nie wspomnę)

Sapphiron
06-10-2011, 00:31
Ceny "podrobek" czy jak kto woli nie-Nikonowskich gripow nie uwzgledniaja cen napraw puszek.
A jakbym mial dac 200PLN za gripa i doplacic jeszcze 2000 PLN za naprawe puszki .... przy tym gratisowe napiecie przy wlaczaniu, wymianie baterii itp: "padnie-nie padnie tym razem". Dziekuje, postoje - wole wyrzucic 1000 PLN za pierwszym razem.
Oczywiscie - dla kogos to moze byc za drogo, moze "na gwalt" potrzebowac gripa, ale chyba lepiej byloby wejsc w raty czy w debet na 1000 PLn niz stracic puszke na czas naprawy i kolejna kase na pokrycie kosztow (btw na Podstepu chyba nie da sie wziac rat? ;( )

Tym z uszkodzonymi puszkami zycze zeby dalo sie to tanio naprawic i szczerze wspolczuje, mimo ze sam nie podpialbym niczego niepewnego do puchy za kilka tysi.

No cóż, niestety takie myślenie że "kupie se taniej, niech jelenie płacą tysiaka" jest bardzo powszechne niestety...

haradrimm
06-10-2011, 00:41
No cóż, niestety takie myślenie że "kupie se taniej, niech jelenie płacą tysiaka" jest bardzo powszechne niestety...

Niby tak, ale swoją drogą jestem ciekaw jakby wyglądała sprawa, gdyby się okazało, że to na 100% gripy psują puszki. Przecież do gripa jest gwarancja, producent gwarantuje nam poprawne działanie jego produktu. Jeśli w takim wypadku poszkodowani zebrali się i podjęli jakieś kroki prawnie np. wytoczyli pozew zbiorowy mogłoby być ciekawie...

Zolty
06-10-2011, 02:14
Nie watpie ze producent gripow pokryje wszelkie koszty napraw a nawet wymiany wadliwych gripow - chcialbym przez ciekawosc wczytac sie w gwarabcje tych podrobek: czy producenci przypadkiem (a jakos takie mam przekonanie) nie wylaczaja z tej gwarancji uszkodzen innych sprzetow spowodowanych wadliwym dzialaniem gripa.
Tzn. nalezaloby wziac najpierw producenta pod wlos, czyli oddac grip do naprawy, jesli zostanie to uznane w ramach gwarancji (tzn producent uzna ze grip byl uszkodzony/wadliwy) i zdecyduje sie na jego naprawe/wymiane to z takim potwierdzeniem uderzac o naprawe puszki? Trzeba jeszcze dowiesc ze puszka zostala zepsuta przez grip a nie np wilgotne dlonie uzytkownika podczas wymiany baterii.

haradrimm, napisales "gdyby się okazało, że to na 100% gripy psują puszki" - zaczynamy wchodzic w temat rzeczoznawcow i udowadniania ze to winny byl grip a nie np wadliwa konstrukcja puszki. Nie jestem prawnikiem ale gdyby to mialoby sie opierac o sprawe w sadzie (a sadze ze musialoby - nikt nie ma ochoty placic po 2 kPLN za naprawe puszek na podstawie np wpisow na forum) to bylaby to sprawa cywilna. Zanim by sie zakonczyla to te D700 bylyby tak nowoczesne jak D1 dzisiaj, po drugie nalezaloby podeprzec sie jakimis dowodami - ekspertyzy itp. - zaczynamy mowic o kosztach.
Przyczyny usterek moga byc trzy:
A. Grip i jego konstrukcja
B. Aparat i jego konstrukcja
C. Uzytkownik i jego dzialania

Uwierz mi najlatwiej bedzie udowodnic C. - niestety.

stachmuszel
06-10-2011, 10:12
Ale w trakcie usterki zasilaleś D700 tylko jednym akumulatorem z gripa, czy w body był drugi?

W body drugi, oryginał.

Myślę, że jak jest jedno źródło zasilania, to naszym puszkom nic nie grozi. Ale jeśli ktoś miał przypadek uszkodzenia body z jednym źródłem zasilania, to proszę o wpisy!

Nawiązując do poprzednich wpisów kolegów macie oczywiście rację, że nie warto w takich przypadkach kupować gripów nie nikonowskich. Ale kupując go nie miałem wiedzy, że takie przypadki uszkodzeń występują. Miałem wcześniej gripy nie nikonowskie do D70s/D80/D200 i nie było z nimi najmniejszych problemów.

Pozdr.

Kaziu666
06-10-2011, 11:07
Masa osób korzysta z tych gripów i nic się nie dzieje. Ja napisałem do jabba foto, kazali przynieść grip i aku będą odsyłać do producenta. Jeśli okaże się że to z winy gripa, to i tak nie licze na naprawę mojego body, pewnie nowego gripa i aku zasugerują.

Kaziu666
16-10-2011, 19:33
Naprawiony za 500zł

mateo912
16-10-2011, 19:34
Naprawiony za 500zł

co dokładnie wymieniali?
Możesz dać na pw namiary na ten serwis?

Kaziu666
17-10-2011, 10:15
wwa ul.grzybowska 5
Miesiąc temu naprawili by za 2tys zl. O ile dobrze zrozumiałem nikon dał pozwolenie na naprawę, a nie wymianę całej elektroniki.

mateo912
17-10-2011, 10:17
wwa ul.grzybowska 5
Miesiąc temu naprawili by za 2tys zl. O ile dobrze zrozumiałem nikon dał pozwolenie na naprawę, a nie wymianę całej elektroniki.

jak nikon pozwolił?
a co nikon ma do nieautoryzowanego serwisu?

to ten serwis "Smoliński Zdzisław. Naprawa aparatów fotograficznych
Grzybowska 5, Warszawa 22 620 71 13 ‎ "?

R
17-10-2011, 10:23
O ile dobrze zrozumiałem nikon dał pozwolenie na naprawę, a nie wymianę całej elektroniki.

kto Ci takich banialuk nawciskal?

juggler
17-10-2011, 11:04
Mój wrócił z naprawy GW . W specyfikacji było napisane: Wymiana wklejek , Wymiana FUSE, Naprawa.

Jatin
12-01-2012, 14:57
Trochę odświeżę temat, ja od 2,5 roku używam gripa Alpha z dwoma oryginalnymi aku. (aku tylko w gripie na zmianę) i do tej pory nic się nie dzieję, oczywiście nie wyciągam tacki przy włączonym aparacie.

mario_s_2007
12-01-2012, 15:52
Przeczytałem dziś ten wątek i przestraszyłem się. Używam gripa alpha od początku posiadania D700 (w grudniu minęło 3 lata) a puszka ma 30tys klapnięć. Odpukać nic się do tej pory niepokojącego nie działo oprócz tego, że w lipcu podczas wykonywania na wakacjach zdjęć na plaży nagle mój D700 został odcięty od zasilania. Wszystko zgasło natomiast jeszcze chwilę wcześniej bateria (korzystam z oryginalnych aku Nikona i wkładałem je tylko do koszyka w gripie - w body byłą zawsze pusta komora) była na full. Przestraszyłem się, że coś padło, bo po wymianie baterii (w gripie) na nową w pełni naładowaną aparat nadal milczał (pusty górny wyświetlacz LCD). Odpiąłem więc grpa i włożyłem aku do puszki i okazało się, że wszystko jest OK. Pozostawiłem aku w puszce i ponownie przykręciłem grip (bez baterii w środku). Grip działa teraz jako uchwyt pionowy (działają w nim poprawnie pokrętła i przyciski), ale nie podaje on już zasilania z baterii do aparatu. Przy wymianie jestem zmuszony odkręcić grip. Czy ktoś miał wspominaną awarię puszki korzystając tylko z jednego oryginalnego aku włożonego do body lub gripa alpha? Tak mnie ten post wystraszył, że chyba odepnę dziś grip i kupie oryginał MB-D10 bo nie wyobrażam sobie już pracy bez niego (zwłaszcza z podpiętym 70-200VR z TC17IIE). Z drugiej strony działąją razem w parze od 3 lat i poza wspomnianą utraconą funkcjonalnością gripa (zasilanie z baterii w koszyku) nadal spełnia dobrze swoją rolę (gumy chyba nawet lepsze niż w D700, serio :))

witus
12-01-2012, 16:53
u mnie d300s z gripem wywalił dwa razy err ale tylko jak były akumulatory w body i gripie jednocześnie ... jak aku w gripie zaczynał się rozładowywać następował błąd i zwiecha ... wywaliłem aku z body i jak ręką odjął - zrobiłem kilka tysięcy zdjęć i nigdy się nie powtórzyło ... nie wkładam baterii do body bo to w sumie poroniony pomysł i tak trzeba odkręcać gripa, żeby naładować w nim baterię ... pewnie po kilkudziesięciu przykręceniach/odkręceniach urwałbym śrubę ... teraz jest jeden aku w gripie wymiana trwa kilka sekund i nie ma problemów ! (oba akku oryginalne)

deep
12-01-2012, 17:13
Trochę odświeżę temat, ja od 2,5 roku używam gripa Alpha z dwoma oryginalnymi aku. (aku tylko w gripie na zmianę) i do tej pory nic się nie dzieję, oczywiście nie wyciągam tacki przy włączonym aparacie.

PROBLEM NIE DOTYCZY D300 (s) !!!! Ile razy można to pisać. PROBLEM JEST Z D700

andrzejp
13-01-2012, 02:30
Skoro temat został odnowiony to pozwolę sobie na dwa zdania,gdyż sam mam D700 i żywo mnie zaniepokoiły informacje o powstałych problemach.
Jednakże im bardziej brnąłem do końca wątku to stwierdzałem, że w każdym przypadku awarii był problem z zamiennikami aku,gripa lub nie wyłączaniem napięcia.
Dlatego wydaje mi się,że kolega zdyboo (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2855) ma 1000% racji odnośnie oryginałów jak i obsługi ( wszystko do czasu )
Moje D700 ( minęło już 3 lata) obsługują tylko oryginały i -odpukać:)) jak do tej pory nie miałem problemów.
Oczywiście zawsze wyłączam napięcie przy zmianie aku.
A i bym zapomniał zawsze w body mam aku a w MB-D10 aku lub koszyczek z enelopkami.

fafniak
13-01-2012, 08:19
Też od dłuższego czasu zastanawiam się nad tym czy obrany system pracy (bateria w body + grip zamiennik) jest bezpieczny. Ale na to pytanie chyba nikt nie odpowie :(

ADAS
13-01-2012, 08:26
Nie jest bezpieczny. Mnie to kosztowało 1000 zł tyle co nowy MB D-10 Nikona.
Problemem jest to że można spalić płytę główną. Ja wywaliłam do kosza ten grip.

stachmuszel
13-01-2012, 08:30
Jeśli będziemy używali tylko jednego źródła zasilania np. tylko w gripie lub tylko w body nic się nie stanie, nawet w przypadku gripów Meike, Alfa etc. Gripy te mają "skopany" układ przełączania źródeł zasilania i w pewnych sytuacjach (gdy są dwa akumulatory) zamiast przełączyć, łączą akumulatory, co powoduje uszkodzenie układu zasilania LCD.

mateo912
13-01-2012, 09:50
Jeśli będziemy używali tylko jednego źródła zasilania np. tylko w gripie lub tylko w body nic się nie stanie, nawet w przypadku gripów Meike, Alfa etc. Gripy te mają "skopany" układ przełączania źródeł zasilania i w pewnych sytuacjach (gdy są dwa akumulatory) zamiast przełączyć, łączą akumulatory, co powoduje uszkodzenie układu zasilania LCD.

mylisz się.
Jeśli będzie się używać tylko en-el3e w body a grip pusty to nic się nie stanie,
jeśli w body i gripie będzie en-el3e nic się nie stanie("standardowa" moc zasilania)
w sytuacji gdzie masz en-el4a lub 8xAA w gripie nawet gdy nie masz baterii w body może Ci grip upalić blok zasilania LCD

Art Erie
13-01-2012, 10:41
[...]w sytuacji gdzie masz en-el4a lub 8xAA w gripie nawet gdy nie masz baterii w body może Ci grip upalić blok zasilania LCD

Ale w jaki sposób? Przecież nie wystąpi sytuacja z przełączeniem żródła zasilania. Aku z gripa jes "na krótko" podłączone i będzie działać aż do rozładowania.

stachmuszel
13-01-2012, 11:25
mylisz się.
Jeśli będzie się używać tylko en-el3e w body a grip pusty to nic się nie stanie,
jeśli w body i gripie będzie en-el3e nic się nie stanie("standardowa" moc zasilania)
w sytuacji gdzie masz en-el4a lub 8xAA w gripie nawet gdy nie masz baterii w body może Ci grip upalić blok zasilania LCD

I tu się mylisz. Były przypadki opisane na forum (wysyłałem często PM do tych użytkowników i dokładnie pytałem, drążyłem temat) użytkowników którzy używali oryginalnych en-el3e w body+grip w Meike/Alfa i dochodziło do uszkodzeń.
Aby uchronić się przed problemami nie możemy dopuścić do sytuacji, kiedy grip ma przełączyć zasilanie. Dlatego najbezpieczniej jest mieć jeden aku w body lub gripie, ale nigdy oba. Drugi nosić w kieszeni :-)

p.s. ja i kolega od ponad dwóch lat używamy D700+grip Alpha z akumulatorem tylko w gripie. Jak narazie OK.

Michaelg
13-01-2012, 11:56
mylisz się.

To ten właśnie problem miałeś mateo? W tym wypadku użycie gripa Meike jako tylko i wyłącznie uchwytu pionowego- nie dodatkowego zasilacza body- na zasadzie bateria TYLKO w body+ podpięty grip LUB bateria TYLKO w gripie podpiętym nie spowodowała do tej pory u nikogo żadnej wady, usterki?

stachmuszel
13-01-2012, 12:08
To ten właśnie problem miałeś mateo? W tym wypadku użycie gripa Meike jako tylko i wyłącznie uchwytu pionowego- nie dodatkowego zasilacza body- na zasadzie bateria TYLKO w body+ podpięty grip LUB bateria TYLKO w gripie podpiętym nie spowodowała do tej pory u nikogo żadnej wady, usterki?

Ja nie słyszałem o usterce LCD, gdy użytkownik używał tylko jednego źródła zasilania w postaci standardowego en-el3e, za wyjątkiem sytuacji gdy używano en-el4a lub 8xAA w gripie.

mateo912
13-01-2012, 14:46
Ale w jaki sposób? Przecież nie wystąpi sytuacja z przełączeniem żródła zasilania. Aku z gripa jes "na krótko" podłączone i będzie działać aż do rozładowania.
A co jak sie "rozladuja" baterie w gripie? Meike/alpha zaczyna wtedy swirowac i sypac błędami err. Może tez dojść do uszkodzenia.

I tu się mylisz. Były przypadki opisane na forum (wysyłałem często PM do tych użytkowników i dokładnie pytałem, drążyłem temat) użytkowników którzy używali oryginalnych en-el3e w body+grip w Meike/Alfa i dochodziło do uszkodzeń.

W jaki sposób miałoby sie to stać?
Z gripami i en-el4a i 8xAA jest taki problem ze dają one większe napiecie niz en-el3e i z powodu słabych bezpiecznikow lub czegoś podobnego grip puszcza większe napiecie niz puszka może wytrzymać.
Skoro są 2x en-el3e z standardowym napięciem to w jaki sposób grip może upalic blok zasilania LCD? Wyczaruje sobie to większe napiecie?

Art Erie
13-01-2012, 14:48
A co jak sie "rozladuja" baterie w gripie? Meike/alpha zaczyna wtedy swirowac i sypac błędami err. Może tez dojść do uszkodzenia. [...]

I co ma wtedy spalić/uszkodzić układ? Zbyt niskie napięcie na aku i jakiś mały prąd?

stachmuszel
13-01-2012, 14:57
A co jak sie "rozladuja" baterie w gripie? Meike/alpha zaczyna wtedy swirowac i sypac błędami err. Może tez dojść do uszkodzenia.

Generalnie przy niskim napięciu puszka zablokuje spust i tyle. Przynajmniej tak powinna się zachować.

W jaki sposób miałoby sie to stać?
Z gripami i en-el4a i 8xAA jest taki problem ze dają one większe napiecie niz en-el3e i z powodu słabych bezpiecznikow lub czegoś podobnego grip puszcza większe napiecie niz puszka może wytrzymać.
Skoro są 2x en-el3e z standardowym napięciem to w jaki sposób grip może upalic blok zasilania LCD? Wyczaruje sobie to większe napiecie?

Po pierwsze: nie znamy schematu ideowego bloku zasilania gripa, ale wystarczy aby zamiast przełączyć źródła połączył je w szereg i zamiast 7,4V mamy 2x7,4V.
Po drugie: przeszukaj sobie forum i znajdziesz opisane takie właśnie konkretne przypadki ( 2x en-el3e).

mateo912
13-01-2012, 15:05
I co ma wtedy spalić/uszkodzić układ? Zbyt niskie napięcie na aku i jakiś mały prąd?
To zrób coś takiego, jak Ci sie rozladuja baterie to je wyciagnij i włóż za chwile, cud! znowu działa. bateria nigdy sie nie rozladowywuje do końca a po tym jak przestaje sie jej używać to sie trochę "wyrównuje" i nadal można jej trochę używać.

Generalnie przy niskim napięciu puszka zablokuje spust i tyle. Przynajmniej tak powinna się zachować.
W oryginalnym gripie tak jest w meike nie bardzo. Wiem bo sprawdzalem.

Art Erie
13-01-2012, 15:18
To zrób coś takiego, jak Ci sie rozladuja baterie to je wyciagnij i włóż za chwile, cud! znowu działa. bateria nigdy sie nie rozladowywuje do końca a po tym jak przestaje sie jej używać to sie trochę "wyrównuje" i nadal można jej trochę używać.[...]

Ale zrozum, że nie ma szans na to aby aku nieważne czy rozładowany, czy w pełni naładowany w sposób znaczny zwiększył swoje napięcie tak by mógł uszkodzić elektronikę aparatu. Co innego podczas przełączania żródeł zasilania, bo tu rzeczywiście może ( i pewnie jest ) być kostrukcyjna wada BP, powodująca chwilowy pobór napięcia z dwu żródeł (być może w szeregu). Weż sobie kolego aku AA, miernik i wyciśniej z niego choćby 2V.
W każdym razie ja mam 8xAA w swoim gripie ( body bez aku ) i nie mam obaw o taki uszkodzenie.

stachmuszel
13-01-2012, 15:51
Art Erie, jakiego BP używasz?

haradrimm
13-01-2012, 15:53
Ja spaliłem blok zasilania LCD mając zarówno w body jak i w gripie (en-el3e), więc nie mówicie, że tak się nie da:) Problem rozwiązuje albo wymiana gripa na oryginalny, albo używanie tylko jednego akumulatora.

stachmuszel
13-01-2012, 17:07
Ja spaliłem blok zasilania LCD mając zarówno w body jak i w gripie (en-el3e), więc nie mówicie, że tak się nie da:) Problem rozwiązuje albo wymiana gripa na oryginalny, albo używanie tylko jednego akumulatora.

Dokładnie tak.

Art Erie
13-01-2012, 17:41
Art Erie, jakiego BP używasz?

MEIKE; kupiłbym oryginalny ale byłem bez kasy a body bez gripa nie potrafię używać ;)
We wszystkich gripach i (lampach oczywiście) mam tylko aku AA, oryginalnych aku nie używam ( odrazu sprzedaję na giełdzie), bo nie mam do nich cierpliwości przy ładowaniu.

blackmetal_x
13-01-2012, 19:30
Ja tak spaliłem na oryginalnych aku enel3e, grip meiko. Kupiłem oryginalny (trafiłem tu na forum sztukę za 650 wiec niedrogo) nadal jestem do przodu na cenie aparatu, ale grip nieoryginalny sprzedaję w cholerę nawet za 50zł na allegro. Naprawa bloku 500 na grzybowskiej

Art Erie
13-01-2012, 19:37
Ja tak spaliłem na oryginalnych aku enel3e, grip meiko.[...]

Rozumiem, że miałeś aku zarówno w body, jak i w gripie?

slaw74
13-01-2012, 20:44
Witajcie.

Również ja jestem gdzieś na początku tego wątku...

Używam tylko oryginalnych aku (jeden mam od 700tki a drugi od 300tki), jesienią spaliłem wyświetlacz z gripem Mike mając dwa aku w środku.

Aparat już mam naprawiony, był na gwarancji, od tamtego czasu nie używam tego Mike.... ale trochę mnie to kusi, tym bardziej że w D300 mamAlphe z batonem EN-EL4 i nic się złego nie dzieje... Fakt że właśnie trzysetki pewnie to nie dotyczy.

Mam zatem taką pokusę by używać Mikea z D700 i tylko jedną baterią, jak myślicie jest to bezpieczne?
A jeśli z jedną to gdzie....? W body czy w Mikeu?

stachmuszel
13-01-2012, 21:19
Obojetnie gdzie, oby jedna. Juz pisalem, uzywam tak od ponad dwoch lat. Moje jest w gripie.

slaw74
14-01-2012, 10:58
Dzięki.

Wojt@s!o
21-01-2012, 22:53
Ja jadę w 700 na oryginalnym gripie + el4 delty 3 lata( jeden akumulator w BP ), D300s chodzi na gripie phottix i akku delty el4 ponad 1,5 roku ( jeden akumulator w BP ) również nic się nie dzieje.

mmfazi
24-01-2012, 00:09
Trochę się pogubiłem w tym wszystkim :)
czy niektorzy posiadacze D300/s, także mieli usterkę (spalenie płyty głównej) przez nieoryginalny grip?

Jeśli nie to,
podsumowując:
- nie dotyczy to D300s
- nic się nie stanie gdy się używa TYLKO jednego akumulatora (bez znaczenia gdzie będzie umieszczony, grip-aparat)

Dzięki za informację

witus
29-01-2012, 00:43
z jednym tylko w gripie nic się nie stanie ...

arolek
09-04-2012, 22:00
witam,
to mój pierwszy wpis i jak łatwo się domyśleć chciałem się dołączyć do tematu z powodu problem.
U mnie problem trochę inaczej się prezentuje.
Mam D700 + dwa akumulatory (jeden oryginał) + grip - nie oryginał :(

Wczoraj po tym jak baterie padły postanowiłem naładować i po tym procesie wkładam jedną baterie a tu nic (bateria wyładowana) wkładam druki akumulator i też nic. Tak samo się działo w przypadku gripa jak i samej puszki.
Później z ciekawości postanowiłem włożyć koszyk z akumulatorami a tu niespodzianka wszystko działa jak należy, zdjęcia się robią, wszystko działa jak należy. Podłączyłem nawet pod komputer żeby zgrać zdjęcia i tu też wszystko działa jak należy. Próbowałem jeszcze ładować akumulator bo może problem z gniazdkiem i prądem, ale podczas ładowania świeci się dioda migając i po krótkim czasie już nie miga co moim zdaniem świadczy o braku problemów z gniazdkiem i z ładowarką.

Stąd moje pytanie czy spotkaliście się z takim problemem, jeśli tak to piszcie co w takim przypadku robić...
A może macie jakieś propozycje. Aparat już po gwarancji........ niestety :(

paparazzi89
09-04-2012, 22:09
spróbuj może podejść do jakiegos sklepu i spróbuj wlozyc nowy akumulator- ale wątpię że to coś da :(
może coś być nie tak z ładowarką- moja ostatnio się spaliła :O

stachmuszel
09-04-2012, 22:11
A ostatnio przed usterka uzywales obu baterii na raz (grip+body), czy tylko jednej?

arolek
09-04-2012, 22:11
no właśnie też myślałem że może ładowarka tylko nie mam gdzie sprawdzić, może ktoś z okolic Tarnobrzega lub nawet dalej np. Rzeszów dysponuje taką w celu sprawdzenia sprzętu. No ale jakby się spaliła ładowarka to czy dioda by się świeciła?

Używałem dwóch akumulatorów no i oczywiście grip.

Nikomat
09-04-2012, 22:12
Hymmmm... ekran z sumie zawsze jast szary.
A po wlozeniu baterii powinien pokazac sie stan karty pamieci, lub jej braku.
I to jest zawsze, nawet przy wylaczonym aparacie.
Widzisz to ?
Czy jest kompletne nic na nim ?

arolek
09-04-2012, 22:15
no własnie wskazuje nienaładowane baterie....... przy włączonymi i przy wyłączonym

Nikomat
09-04-2012, 22:17
Jak masz miernik to sprawdz napiecie na obu.
Dobry naladowany akumulator powinien miec ok. 8.2V

arolek
09-04-2012, 22:19
Nie mam miernika ale postaram się jutro znaleźć osobę z nim.... i zobaczymy czy to wina ładowarki czy coś innego.
Oby ładowarka.........

arolek
11-04-2012, 15:07
witam, no i sprawdziłem baterie w sklepie elektrycznym, oryginał miał 8,3 V, a druga bateria 8,2 V. Co teraz??

Art Erie
11-04-2012, 15:50
Co masz ustawione w opcjach zasilania ( menu body).

stachmuszel
11-04-2012, 17:07
Jesli dobrze pamietam, to piny w gripie i body do zasilania z akumulatorow systemowych i akumulatorow R6 sa inne. Dlatego tez obwody zasilania w body dla tych zrodel sa inne. Byc moze cos uszkodzilo sie w body w obwodzie przeznaczonym dla aku systemowego, a obwod R6 jest sprawny dlatego dziala.
Sorki, ale wg mnie nic nie zrobisz, tylko serwis.

howser
14-04-2012, 16:17
miałem to samo, na szczęście była to wina ładowarki(nieoryginalna), jedną baterię łądowało na 100%, a inne na 20% albo wcale

arolek
15-04-2012, 20:10
no niestety dziś sprawdziłem baterie, są okej :( to w takim razie coś z aparatem.
A do ładowarki to mam oryginał.
No i chyba tylko serwis mi został, no chyba że koś ma jakąś jeszcze propozycje....

Art Erie
15-04-2012, 20:16
Możesz odpowiedzień na mój post 132?

isabell
26-09-2013, 00:36
Witam
Naczytałam się już tak dużo a czytać lubię i zaczynam walkę z serwisami - mam ten sam problem z wyświetlaczem. Jednak jestem prawie pewna, że to nie oryginalny grip i baterie załatwiły mnie na cacy. Trzy lata użytkowania a od roku co jakiś czas pojawiał się Err ale jakoś dalej sobie radziłam resetując wszystko. Po tym zdarzeniach wkładałam już tylko oryginalne enelopy ale poszło. No trudno dam Wam znać co i jak serwis Nikona zostawiam sobie na koniec bo wiem ile tam bym musiała zostawić a tymczasem chętnie kupię oryginalny grip do Nikon D700 bo zamiennik wyrzucam !!!

mateo912
26-09-2013, 00:43
Witam
Naczytałam się już tak dużo a czytać lubię i zaczynam walkę z serwisami - mam ten sam problem z wyświetlaczem. Jednak jestem prawie pewna, że to nie oryginalny grip i baterie załatwiły mnie na cacy. Trzy lata użytkowania a od roku co jakiś czas pojawiał się Err ale jakoś dalej sobie radziłam resetując wszystko. Po tym zdarzeniach wkładałam już tylko oryginalne enelopy ale poszło. No trudno dam Wam znać co i jak serwis Nikona zostawiam sobie na koniec bo wiem ile tam bym musiała zostawić a tymczasem chętnie kupię oryginalny grip do Nikon D700 bo zamiennik wyrzucam !!!

to że nieoryginalne gripy z 8xAA lub enel4a palą wyświetlacze to już wiadomo od dawna ;)

isabell
26-09-2013, 00:57
to że nieoryginalne gripy z 8xAA lub enel4a palą wyświetlacze to już wiadomo od dawna ;)

No tak nawet mi się teraz coś przypomina jak wtedy trzy lata temu coś na ten temat czytałam ale cena zadecydował bez sensu teraz to wiem i mam nauczkę tym bardziej, że już wtedy ceny oryginalnego gripa nie były tak porażające - czy ktoś z Was w tym samym przypadku usterki naprawiał gdzieś indziej niż w serwisie nikona ?

mateo912
26-09-2013, 01:11
No tak nawet mi się teraz coś przypomina jak wtedy trzy lata temu coś na ten temat czytałam ale cena zadecydował bez sensu teraz to wiem i mam nauczkę tym bardziej, że już wtedy ceny oryginalnego gripa nie były tak porażające - czy ktoś z Was w tym samym przypadku usterki naprawiał gdzieś indziej niż w serwisie nikona ?

ja naprawiałem(popełniłem ten sam błąd niestety ;)) ale już nie pamiętam nazwy tego serwisu. na pewno pisałem o tym w którymś wątku o tym problemie na forum(być może nawet w tym) poszukaj :)

isabell
26-09-2013, 01:18
ja naprawiałem(popełniłem ten sam błąd niestety ;)) ale już nie pamiętam nazwy tego serwisu. na pewno pisałem o tym w którymś wątku o tym problemie na forum(być może nawet w tym) poszukaj :)

Jeśli to była Warszawa i nie był to serwis nikona a ten http://www.naprawaaparatow.pl/ to napisz czy wszystko tam było ok bo czytałam, że taniej - mam jeszcze coś w Krakowie ale to jutro będę wiedzieć - u nas jest fajny gościu w Gliwicach ale z ta płytą nie da rady

Marta**
28-09-2013, 14:55
Na adnotacji z serwisowanego d700 widnieje taki oto (mniej więcej) wpis: Korpus nie jest uszczelniony lub szczelny. Nie pamiętam dokładnie. Powiedzcie proszę, co to oznacza. To jest normalne w tych aparatach?

stachmuszel
28-09-2013, 15:34
Oni tak chyba piszą przy wszystkich korpusach. To taka ich asekuracja, na wszelki wypadek.

Rita
30-12-2013, 16:38
Czy polecacie serwis na Grzybowskiej 5 Pana Smolinskiego, dopadl mnie rzeczony problem szarego monitorka.

stachmuszel
30-12-2013, 17:11
Tak zapytam. Uzywales z gripem czy bez?

Rita
30-12-2013, 17:38
Z gripem Meike i bateria Newela, w body org bateria, szkoda, ze dopiero teraz dowiedzialam sie, ze taki problem jest z zamiennikami

stachmuszel
30-12-2013, 18:44
Mozna uzywac zamiennik gripa, pod warunkiem używania tylko jednego akumulatora w gripie lub body.

Rita
30-12-2013, 18:59
Dzieki, przeczytalam caly watek, teraz juz wiem. Pytanie gdzie oddac czy na Grzybowska czy do Bienia na Jerozolimskie, a moze BT Foto. Fototronik odpada, raz sie u nich nacielam i bedzie tego.

D_Z_I_A_D_E_K
30-12-2013, 20:10
Mozna uzywac zamiennik gripa, pod warunkiem używania tylko jednego akumulatora w gripie lub body.
a co jeśli w aparacie siedzi oryginał, a w gripie eneloopy?

stachmuszel
30-12-2013, 20:35
Nie może być dwóch źródeł napięcia. W momencie kiedy pierwszy akumulator jest rozladowany, elektronika gripa probuje przelaczyc zasilanie na drugi akumulator. W tym momencie może dojść do uszkodzenia modułu zasilania w body. Grip (Alfa i inne zamienniki) w jakiś niekontrolowany sposób prawdopodobnie sumuje w tym momencie te napięcia i dochodzi do uszkodzenia. Używanie tym samym tylko jednego! źródła zasilania jest bezpieczne.

stachmuszel
30-12-2013, 20:37
Dzieki , przeczytalam caly watek , teraz juz wiem .Pytanie gdzie oddac czy na Grzybowska czy do Bienia na Jerozolimskie, a moze BT Foto.Fototronik odpada , raz sie u nich nacielam i bedzie tego.

Z tego co pamietam koledzy z forum oddawali na Grzybowska. Było ok.

Rita
30-12-2013, 20:49
Z tego co pamietam koledzy z forum oddawali na Grzybowska. Było ok.
Pytam dla wszystkiego, tak mnie w fototroniku przeciagneli, e autentycznie boje sie w ogole oddac gdziekowiek hihiihi

Nie może być dwóch źródeł napięcia. W momencie kiedy pierwszy akumulator jest rozladowany, elektronika gripa probuje przelaczyc zasilanie na drugi akumulator. W tym momencie może dojść do uszkodzenia modułu zasilania w body. Grip (Alfa i inne zamienniki) w jakiś niekontrolowany sposób prawdopodobnie sumuje w tym momencie te napięcia i dochodzi do uszkodzenia. Używanie tym samym tylko jednego! źródła zasilania jest bezpieczne.
Tak po przemysleniu to ja mialam naladowane obie baterie i na pewno nie przelaczalo sie z gripa do bateii w body.
Zreszta wychodzilam z domu z dzialajacym aparatem, a jak wlaczylam na podowrku od razu pojawil sie szary monitor.

Polecam Pana Smolińskiego na ta dolegliwosc, szybko, zgodnie z umowa zrobione na drugi dzien, czyli aparat juz mam sprawny :)

deep
03-01-2014, 19:39
Jeśli to nie tajemnica, to ile to cię kosztowało? Jak dobrze pamiętam to inni naprawiali i płacili zależnie od serwisu coś około 600zł, przynajmniej taka kwota mi się utrwaliła w głowie.

Rita
03-01-2014, 20:46
zapłaciłam 492zl, w cenie dolozyl mi Pan Smolinski czyszczenie.

stachmuszel
06-01-2014, 10:40
Nie wiesz na czym polegała naprawa? Gumy nowe, czy stare podklejone?

Rita
06-01-2014, 18:17

Nie mam pojęcia.

mateo912
06-01-2014, 18:43
z tego co pamiętam to wtmiana bloku zasilania lcd(ale głowy nie dam to dawno było)

Nie mam pojęcia.

gumy na pewno nie były wymieniane bo nowe kosztują około 200zł :)

stachmuszel
06-01-2014, 19:48
Nie mam pojęcia.

Nie dostałeś protokołu naprawy?!

offca86
04-02-2014, 21:23
Panowie a jak to się ma z D300s wczoraj podczas testowania obiektywu i aparatu (posiadam nikona od 2-3dni) z gripem i baterią nieoryginalną która była już prawie rozładowana nacisnąłem spust lustro się podniosło i wyskoczył error po ponownym wciśnięciu spustu lustro opadło i tak kilka razy po czym bateria całkowicie się rozładowała o co tu chodzi czy takie działanie może uszkodzić aparat?

TOP67
04-02-2014, 22:38
Może. Ale nawralgiczny jest moment przełączania zasilania z gripa na body. Dlatego należy wkładać tylko jedną baterię.

offca86
04-02-2014, 22:57
Więc puki będę korzystał tylko z 1 baterii to mogę być spokojny? Dobrze że trafiłem na ten temat ponieważ właśnie miałem zamawiać dodatkową baterię i wkładać jako drugą do aparatu a teraz to będzie tylko jako backup w plecaku.

TOP67
04-02-2014, 23:01
Nikt nie da Ci gwarancji.

bastek
21-05-2014, 21:27
Jeśli komuś przytrafił się taki przypadek i chciałby się pozbyć swojego d700 to chętnie go odkupie :) Winą całego zamierzania jest wsadzenie baterii z gripa przy załączonym aparacie, oczywiście w body mamy drugi akumulator.

memphis
19-11-2014, 17:41
No i stało się ponownie, tym razem z oryginalnym gripem i oryginalnymi bateriami. W trakcie zdjęć w studio robiliśmy zdjęcia biżuterii na podglądzie LV 30 zdjęć ok i nagle siwo. Pytanie, miał ktoś wcześniej problem z oryginalnym gripem i bateriami??

stachmuszel
19-11-2014, 21:53
Dwie baterie, czy jedna były zainstalowane?

memphis
20-11-2014, 00:23
jako że oryginalny grip to były dwie baterie też oryginalne :( i działało tak bez żadnych problemów od 2010roku po naprawie, kiedy zakładałem ten wątek. :(

patu
20-11-2014, 17:58
...czyli podłączanie meike z jedną baterią (body, grip??) nie powinno powodować takich awarii??
Pytam, bo posiadam w/w który był niemal na stałe podpięty do d300s..do d700 po przeczytaniu "x"postów boję się podłączyć...

dandan
20-11-2014, 18:10
Jeden D700 mam zagrypowany od 2009 roku, drugi od początku 2010 (oba MB-D10 oryginały). W gripach akumulatory 4a, rzadko 3e lub wkład z paluszkami. Baterie bardzo często wyjmowane i wkładane w czasie pracy, gripy odpinane i podpinane przy włączonym korpusie. Nic złego się nie dzieje.