Zobacz pełną wersję : karta pamięci-proszę o radę
MESSALINA
01-08-2010, 19:16
dziękuję z góry,bo wiem,że zawsze mogę na Was liczyć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
witam
Właśnie wybieram się na tygodniowe robienie "nie ludzkich zdjęć" / nie fotografuję ludzi /.Mam problem z wyborem karty pamięci .Zakupić 4 GB / 2x2GB/,czy też 8 GB/2x4GB/.Znana mi jest jedynie firma Kingston.Jakimi kryteriami mam się kierować przy zakupie i czy dobrym pomysłem jest micro karta.Dodam,że zdjątka robię w RAW-ach.
post scriptum
a oto co aktualnie znalazłam na allegro,proszę o opinię...hmm ,może ktoś coś lepszego wypatrzy
http://allegro.pl/item1165573731_karta_pamieci_sdhc_16gb_class_4_czy tnik_karty.html
http://allegro.pl/item1154517388_karty_pamieci_micro_sd_16gb_orygina l_tanio.html
m/
słowografia
01-08-2010, 19:39
pojemność - zależy od Ciebie, ile zamierzasz zdjęć wykonać zanim zrzucisz je z karty
firma - polecam sandisk
rozwiązanie - lepiej wziąć 2 x 2gb lub 2 x 4 gb niż 1 x 4gb lub 1x 8 gb. jeśli jedna karta zawiedzie, masz drugą
Ta z drugiego linka to zupełnie inny format karty np do telefonów ale do żadnego body Nikona nie zapasuje.
Jak wyżej koledzy radzą polecam sandiska.
Jeżeli robisz w rawach to chyba zdecydowałbym się na 2x4GB. Chociaż lepiej by było 3x4GB :)
Ta z pierwszego linka jest nieco wolna. Pomyśl nad kartą z serii ultra lub extreme.
Druga jest innego formatu i bez adapteru nie będzie pasowała, więc szkoda się nad nią zastanawiać chyba, że zamierzasz ją używać zamiennie z komórką :)
I najważniejsza kwestia. Szansa trafienia podróby na allegro jest baaardzo duża.
Adapter SD -> microSD kosztuje grosze, nie dramatyzujmy. Inna rzecz, ze te karty wygladaja mi podejrzanie, normalnie jakby byly z jakichs telefonow wyciagane albo co.
Sandisk Extreme III - 8GB styknie ;)
Co prawda dwie sztuki mi kiedyś padły ale i tak nadal posiadam tylko ten typ...
Sandisk Extreme III - 8GB styknie ;)
Co prawda dwie sztuki mi kiedyś padły ale i tak nadal posiadam tylko ten typ...
Weź nie strasz...
Ja miałem od zawsze sandiski i raz kupiłem do telefonu 2gb kingstona- padła po miesiącu i wysztko co miałem na telefonie straciłem ;/
Odtąd zawsze SanDiski i na razie jest wszystko ok :)
MESSALINA
01-08-2010, 21:56
Jak wyżej koledzy radzą polecam sandiska.
Jeżeli robisz w rawach to chyba zdecydowałbym się na 2x4GB. Chociaż lepiej by było 3x4GB :)
Ta z pierwszego linka jest nieco wolna. Pomyśl nad kartą z serii ultra lub extreme.
Druga jest innego formatu i bez adapteru nie będzie pasowała, więc szkoda się nad nią zastanawiać chyba, że zamierzasz ją używać zamiennie z komórką :)
I najważniejsza kwestia. Szansa trafienia podróby na allegro jest baaardzo duża.
czy to byłby dobry wybór?
http://www.euro.com.pl/karty-pamieci3/sandisk-extreme-hd-video-sdhc-4-gb.bhtml
MESSALINA
01-08-2010, 22:08
pojemność - zależy od Ciebie, ile zamierzasz zdjęć wykonać zanim zrzucisz je z karty
firma - polecam sandisk
rozwiązanie - lepiej wziąć 2 x 2gb lub 2 x 4 gb niż 1 x 4gb lub 1x 8 gb. jeśli jedna karta zawiedzie, masz drugą
hmm,dobra rada z tymi 2x...widzę,że większość stawia na SanDisk-więc może to
http://www.euro.com.pl/karty-pamieci3/sandisk-ultra-ii-sdhc-8-gb-class-4.bhtml
tylko sandisk ultra lub extreme, dzielenie na mniejsze pojemności daje tylko lub aż tyle, że nie tracisz całego materiału w przypadku usterki karty.
MESSALINA
01-08-2010, 22:27
tylko sandisk ultra lub extreme, dzielenie na mniejsze pojemności daje tylko lub aż tyle, że nie tracisz całego materiału w przypadku usterki karty.
wszystko prawda...
hmm SD,SDHC
mam w instrukcji napisane,że ma być karta SD i taką też aktualnie posiadam.Zatem czy mój N-90 łyknie obie,czy to istotna różnica?
jeśli N-90 to to samo co D90, to łyknie obie!
(po czym zmieli, przeżuje i wypluje) ;)
MESSALINA
01-08-2010, 22:33
jeśli N-90 to to samo co D90, to łyknie obie!
(po czym zmieli, przeżuje i wypluje) ;)
oj,Tato....ale dzięki
dobranoc, niech nie będzie regułką ale faktem:)
Blasius.G
10-08-2010, 23:13
Pomyśl też nad kartami Toshiba. Są tańsze. Mam dwie SanDiska (C. 6 i 10) i jedną Toshiba (C. 4)- czyli 3x4GB. Nie narzekam. Możesz poszukać Class 10 (białe). W M.markcie pewnie będą.
Ja natomiast polecam karty Lexar.
Mój Lexar UDMA "łyknął" większość moich zdjęć i nigdy mnie nie zawiódł. Ja mówię o doświadczeniu z CF akurat, ale SD też robią i sądzę, że są równie bardzo ok.
A sandiska ultra IV też mam i jest wolniejszy od lexara (zauważalnie). Tylko, że pewnie mam jakąś podróbę:)
Weź SanDisk'a Extreme. SD szybkie i niezawodne (przeważnie). Nie polecam kart Kingstona, bo kilka już u mnie skończyło żywot.. No a SanDisk to prestiż, niczym kolorowe eneloopy. :) Jeśli nie potrzebujesz 2x8GB, to 2x4GB będzie ok.
Michał Jędrak
11-08-2010, 09:31
Tylko SanDisk albo Lexar. Co do prędkości to wszystko zależy od tego czy fotografujesz. D90 ma bufor na 6 RAWów albo 23 JPG. Jeśli nie zamierzasz robić więcej zdjęć w serii to nie patrz na prędkość. Ja mam: 8GB Extreme III, 8GB Ultra (15mb/s), 16GB Ultra (30mb/s) i jakieś prehistoryczne 1GB, 2GB koloru niebieskiego (najwolniejsze z możliwych). Używam wszystkiego naprzemiennie i nie widzę różnic.
Ostatnio w MM były Lexary 4GB x100 (class 6) po 39zł. Przy wielkości rawów z d90 tak duża prędkość i tak odczuwalna jest tylko w ekstremalnych sytuacjach.