PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Noob at work

darkmajin
01-08-2010, 22:10
witam, proszę mnie zlinczować mówić co jest źle, dlaczego kadr niedobry etc..

amatorsko, bez przygotowań po prostu wyszedłem i strzeliłem parę fot
d5000+18-105

zdjęcia podostrzone, ocieplone itp nic specjalnego

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh6.ggpht.com/_yK-Yw1UG3Kc/TFXPoZ9fhQI/AAAAAAAABEo/HpRc5qSd55E/s640/_DSC0607.jpg)

źródło (http://lh5.ggpht.com/_yK-Yw1UG3Kc/TFXSQBaH4xI/AAAAAAAABE0/jjrTbpS1V98/s512/_DSC0500.jpg)

bonus stare zdjęcie troszkę więcej obróbki pełny spontan jak widać..

źródło (http://lh4.ggpht.com/_yK-Yw1UG3Kc/TDTWmR6OFDI/AAAAAAAAAw0/DkvyQBgneaY/s400/DSC_0384.jpg)

szykuje kaskę na jakąś stalkę póki co pstrykam czym mogę pomóżcie zostać lepszym fotografem :D

szelass
01-08-2010, 22:31
wiesz....no generalnie masakrycznie jest
ja bym jeszcze pooglądał zdjęcia bardziej doświadczonych kolegów przed zamieszczeniem tych zdjęć

darkmajin
02-08-2010, 09:44
szczegóły proszę :/ co się nie podoba

edit. ludki komentować to nie dla "tylko dla expertów"
co wam się nie podoba / podoba ;)

nimnull
02-08-2010, 14:31
Wyrywając słowa z twojego postu ułożyła mi się odpowiedź

.... kadr niedobry ...

... bez przygotowań po prostu wyszedłem i strzeliłem parę fot

zdjęcia ... nic specjalnego

tak jak kolega szelass oglądać zdjęcia innych bardziej doświadczonych

Pozdrawiam Mirek

lavvina
02-08-2010, 15:12
Wiesz ,mam propozycje .Wypij dwa "głębsze"(o ile jesteś pełnoletni), weź swój sprzęt i spróbuj coś popstrykać nawet na ulicy ,a może wtedy zaczną wychodzić Ci foty o których nawet nie śniłeś bo te wszystkie zrobione od niechcenie i tylko dlatego że masz N i szkiełko to strata Twojego poniekąd cennego czasu.
Chciałeś opinii...

kh29228
02-08-2010, 19:21

wszystko

darkmajin
02-08-2010, 19:58
wow nie spodziewałem się takiego pojazdu, problem z tym że mnie się te zdjęcia podobają zwłaszcza 1,3 :/ , no nic Panowie dzięki poćwiczę trochę zanim coś tu wstawię zobaczymy jak będzie pozdrawiam!

kh29228
03-08-2010, 22:22
wow nie spodziewałem się takiego pojazdu, problem z tym że mnie się te zdjęcia podobają zwłaszcza 1,3 :/ , no nic Panowie dzięki poćwiczę trochę zanim coś tu wstawię zobaczymy jak będzie pozdrawiam!

i te wszystkie krostki i wypryski skórne (szczególnie na pierwszym zdjęciu) też Ci się podobają? Nie wspominam o kadrach, kolorystyce itd.

elwrona
03-08-2010, 22:30
Tu nie chodzi o to że ktoś ci jedzie wystawiasz zdjęcia i oczekujesz opinii to ją dostajesz. Jak się okazuje nie wszystko co się nam podoba przypadnie do gustu innym. Oglądaj prace doświadczonych forumowiczów i wyciągaj wnioski.

blue_21
03-08-2010, 23:12

może przeprosimy kolegę w ogóle że głos zabieramy, bo jeszcze ochrzan dostaniemy?

darkmajin
04-08-2010, 07:25
blue po co się wypowiadać skoro nie masz nic do powiedzenia ? , chciałem szczegółów żeby wiedzieć co poprawić

stock
04-08-2010, 07:37
1 jest beznadziejna. Kadr mega fatalny, ostrośc na jednym oku, cera do poprawy w PS. Ogólnie mega lipa i zdjęcie nie powinno nigdy powstac.

2 ciut lepiej ale też beznadziejnie - mimika i kadr do poprawy.

3 nie widze

darkmajin
04-08-2010, 08:23
a jak Panowie skadrować coś w stylu 1 ? powiedzmy że ostrość jest na całej twarzy ,ale chciałbym takie zbliżenie jak jest weźcie pod uwagę że to są moje pierwsze zdjęcia """""portretowe""""" ;)

fistaszek20
04-08-2010, 08:51
stock - a ja mam takie pytanie : czy powinniśmy aby na pewno poprawiać cerę, tylko dlatego, że ma niedoskonałości? Przecież to się robi sztuczne jak na okładkach czasopism :/ Pytam serio, bo zastanawiam się gdzie jest granica.

W pierwszym zdjęciu nie podoba mi się kadr - nie bardzo wiem co chciałeś pokazać
W drugim - kolor skóry jest straszny

kisio
04-08-2010, 09:08
Poświęć czas zmarnowany na dodanie pro-podpisu na zdjęciu na poczytanie książek o fotografii albo oglądanie prac innych.

darkmajin
04-08-2010, 09:14
ja od siebie dodam że celowo nie robiłem dupci niemowlaka bo nie lubię tapet "modelka" też nic na sobie nie miała poza tym jeszcze wg mnie jest tak źle chyba że 100% crop oglądacie...

,ale fakt większość zdjęć z pro modelkami gęba gładka jak wymiona krowy już wole lekką nieostrość niż skórę bez porów jeżeli to wyznacznik dobrego zdjęcia to chyba nigdy się nie przypodobam , trochę mi tu brakuje wypowiedzi normalnych ludzi tutaj większość zajmuje się tym zawodowo ja sobie próbuje ...

pozdrawiam kolegę z konina

*kisio poświeć czas zmarnowany na dodawanie bezsensownych postów na myślenie

piterdm
04-08-2010, 09:52
a jak Panowie skadrować coś w stylu 1 ? powiedzmy że ostrość jest na całej twarzy ,ale chciałbym takie zbliżenie jak jest weźcie pod uwagę że to są moje pierwsze zdjęcia """""portretowe""""" ;)

Masz tu mnóstwo takich zdjęć, wystarczy przejrzeć kilka wątków. Na tym zdjęciu ściachałeś kobiecie połowę głowy, które nic nie wnosi. OGLĄDAJ, OGLĄDAJ, OGLĄDAJ zdjęcia innych.

darkmajin
04-08-2010, 09:57
zostałem skarcony ostro - oglądam , wstawię się znów jak uznam że się poprawiłem już nie chce linczu ;)

amoniak
04-08-2010, 10:15
ja od siebie dodam że celowo nie robiłem dupci niemowlaka bo nie lubię tapet "modelka" też nic na sobie nie miała poza tym jeszcze wg mnie jest tak źle chyba że 100% crop oglądacie...

,ale fakt większość zdjęć z pro modelkami gęba gładka jak wymiona krowy już wole lekką nieostrość niż skórę bez porów jeżeli to wyznacznik dobrego zdjęcia to chyba nigdy się nie przypodobam , trochę mi tu brakuje wypowiedzi normalnych ludzi tutaj większość zajmuje się tym zawodowo ja sobie próbuje ...

pozdrawiam kolegę z konina

*kisio poświeć czas zmarnowany na dodawanie bezsensownych postów na myślenie

oglądaj fotki innych

monikowska
04-08-2010, 10:16
ja jestem normalna, wypraszam sobie ;)

wystempluj większe chrostki i będzie ok, a dwa tak jak inni radzą, oglądaj zdjęcia innych, w gazetach, na bilboardach itp