Zobacz pełną wersję : beauty dish
potrzebuje beauty dish.
popularne sa 3 rodzaje - 42,50,70 cm.
Potrzebuje do portretu ewentualnie zdjecie od pasa w gore.
Czy musze brac 70 cm? 42 nie wystarczy?
2 pytanie - co daje plaster miodu? bo sa dodatkowo do dysz plastry, za 120 zł jest sens kupowac?
Plaster miodu ukierunkowuje światło, sprawia że jest bardziej punktowe i nie świeci "na boki",
marszull
03-08-2010, 12:57
ja mam 42 i z niego korzystam, przy slabszych lampach jest ok
plaster jest przydatny, do czego sluzy masz wyzej
marszull a jaka masz lampe?
marszull
03-08-2010, 17:16
bowensy 200 ale korzystalem tez z 500 i bylo ok
czekam na mocowanie bowensa do lamp naaparatowych: sb, YN
ale cos sie opoznia wysylka, jak przyjdzie (pewnie dopiero wrzesnien)
to moge napisac jak sie sprawuje taki BD z takimi lampami
Andrzej Olender
03-08-2010, 18:33
bowensy 200 ale korzystalem tez z 500 i bylo ok
czekam na mocowanie bowensa do lamp naaparatowych: sb, YN
ale cos sie opoznia wysylka, jak przyjdzie (pewnie dopiero wrzesnien)
to moge napisac jak sie sprawuje taki BD z takimi lampami
Opowiedz coś więcej o tych mocowaniach :) linki mile widziane :)
marszull
03-08-2010, 19:00
zamowilem sobie dwa mocowania jedno jakies chinskie (gdzies w watku strobingowym bylo podlinkowane)
cos takiego http://allegro.pl/item1164952822_quantuum_mocowanie_bowens_do_lamp_s ystemowych.html
tylko nie z allegro, a drugie interfit xs (tez latwo znajdziesz)
obydwa chcialem wyprobowac i wybrac takie ktore mi bardziej bedzie odpowiadalo
wszystko od jednego sprzedawcy z UK
tylko cos sie sprzedaz przeciaga od polowy czerwca
on mi pisze ze wyslal, ja sprzetu nie mam, kase wplacilem, wymieniamy maile
a za chwile bede w dluzszych rozjazdach i moze byc problem z odebraniem paczki
sklep to digitalcamerashop ale na razie nie polecam (ale tez nie odradzam, moze rzeczywiscie pocztapolska nawalila)
jak wszystko :) mam te uchwyty i wykonanie przyzwoite ale jest jeden minus złej konstrukcji która nie pozwala na swobodne manewrowanie pochyleniem lampy z dodatkiem jak dish czy soft :) po za tym miodzio.
jak wszystko :) mam te uchwyty i wykonanie przyzwoite ale jest jeden minus złej konstrukcji która nie pozwala na swobodne manewrowanie pochyleniem lampy z dodatkiem jak dish czy soft :) po za tym miodzio.
A wiesz że tam jest sprzęgiełko które to umożliwia? Coś jak grzechotka w kluczach nasadowych.
The Structorr
07-08-2010, 16:46
quantuum to chinskie? ;d
A jakie niby? Myślisz że oni te uchwyty, parasolki, softboxy, statywy itp. sami wytwarzają? Na ebay-u jest tego multum, wygląda identycznie, działa identycznie tylko ma innego dystrybutora i nalepkę z nazwą firmy. Świat jest bardzo mały w dzisiejszych czasach ;)
A wiesz że tam jest sprzęgiełko które to umożliwia? Coś jak grzechotka w kluczach nasadowych.
he he ;) akurat znam dokładnie te systemy bo ....... , ale ty chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło bo być może źle zdanie skleciłem :) jak sie kręci korbką to ja wiem chodzi o kąt pochylenia że jest mały, bo oś uchwytu jest przesunięta do tyłu i statyw przeszkadza pochylając coś do przodu :) ja osobiście dość często potrzebuje dużego kąta nie wiem jak inni :)
Odświeżę temat bo też się zastanawiam nad kupnem.
Jak to jest z tym rozmiarem, czy do małego domowego studio wystarczzy 42cm czy lepiej od razu 70cm do lampy max 200Ws zastosowanie portret do pół sylwetki.
Pytanie jest o tyle istotne że różnica w cenie to 250 lub 450zł...
Heh, pewnie już kupiłeś, ale borykałem się z podobnym problem, najlepiej byłoby mieć ten najmniejszy i największy, słoneczko zazwyczaj stoi blisko modela, mały nie nadaje się do oświetlenia całej sylwetki, z kolei duzym /70 cm/ ciężko będzie zrobić beauty.
zamowilem sobie dwa mocowania jedno jakies chinskie (gdzies w watku strobingowym bylo podlinkowane)
cos takiego http://allegro.pl/item1164952822_quantuum_mocowanie_bowens_do_lamp_s ystemowych.html
tylko nie z allegro, a drugie interfit xs (tez latwo znajdziesz)
obydwa chcialem wyprobowac i wybrac takie ktore mi bardziej bedzie odpowiadalo
wszystko od jednego sprzedawcy z UK
Mam ten z aledrogo. Trochę go przerobiłem i błyskograt jest w takiej pozycji jak w interfit xs. IHMO lepsze rozwiązanie. Palnik głebiej wchodzi w softbox i problem z opuszczaniem w dół softa też się rozwiązał.
Ok fajnie poczytać wasze spostrzeżenia na temat uchwytu ale może ktoś napisać czy warto kupić słoneczko w rozmiarze 42 cm?
Da się tym coś sensownego oświetlić? Do jakich zastosowań można użyć słońca tych rozmiarów??
Pozdrawiam
Podgrzeje...
W kontekście Beauty Dish DIY
Nie przekonywały mnie proste konstrukcje z uwagi na wątpliwej jakości projekty, a te bardziej zaawansowane proponowane na różnych WWW wymagały większego zainwestowania sił i środków.
Z uwagi na fakt posiadania chińskiej kopii Lightsphere połączyłem go z miską z nierdzewki śr.30 mm.
Zdjęcia podrzuce jak wrócę z wojaży, a teraz skrótowy opis:
- miskę szlifujemy papierem ściernym drobnoziarnistym (ja zrobiłem z musu gramaturą 120, ale myślę, że 200 byłaby najbardziej optymalna). Miska powinna być od wewnątrz matowa. Z zewnątrz kupiłem już pomalowaną na czarno (jak nie, to warto pomalować, aby wykluczyć ewentualne odbicia pochodzące z innych lamp).
- na denku patrząc od góry odrysowujemy kształt podstawy lightsphere (od strony mocowania lampy),
- rozcinamy obrys po krósztszych bokach prostokąta (nawiercić punktowo, przeciąć wyżynarką),
- dokonujemy rozcięcia po środku obrysu wzdłuż dłuższej krawędzi,
- odginamy powstałe zakładki na zewnątrz miski,
- od strony wklęsłej miski mocujemy w otworze lightsphere
- zakrywkę białą wykładamy srebrną, pomiętą folią alu i mocujemy na kopułce modyfikatora
i gotowe :) czas wykonania 10 min
z uwagi na niewielką masę własną na lampie trzyma się bez problemu
Podgrzeje...
W kontekście Beauty Dish DIY
Nie przekonywały mnie proste konstrukcje z uwagi na wątpliwej jakości projekty, a te bardziej zaawansowane proponowane na różnych WWW wymagały większego zainwestowania sił i środków.
Z uwagi na fakt posiadania chińskiej kopii Lightsphere połączyłem go z miską z nierdzewki śr.30 mm.
Zdjęcia podrzuce jak wrócę z wojaży, a teraz skrótowy opis:
- miskę szlifujemy papierem ściernym drobnoziarnistym (ja zrobiłem z musu gramaturą 120, ale myślę, że 200 byłaby najbardziej optymalna). Miska powinna być od wewnątrz matowa. Z zewnątrz kupiłem już pomalowaną na czarno (jak nie, to warto pomalować, aby wykluczyć ewentualne odbicia pochodzące z innych lamp).
- na denku patrząc od góry odrysowujemy kształt podstawy lightsphere (od strony mocowania lampy),
- rozcinamy obrys po krósztszych bokach prostokąta (nawiercić punktowo, przeciąć wyżynarką),
- dokonujemy rozcięcia po środku obrysu wzdłuż dłuższej krawędzi,
- odginamy powstałe zakładki na zewnątrz miski,
- od strony wklęsłej miski mocujemy w otworze lightsphere
- zakrywkę białą wykładamy srebrną, pomiętą folią alu i mocujemy na kopułce modyfikatora
i gotowe :) czas wykonania 10 min
z uwagi na niewielką masę własną na lampie trzyma się bez problemu
Ja poszukuje dogodnej miski, nie to by codziennie, ale w UK jakos malochodliwy towar. Ciekawe czy sie siostra zdziwi jak poprosze by mi miske przywiozla ;)
Ok fajnie poczytać wasze spostrzeżenia na temat uchwytu ale może ktoś napisać czy warto kupić słoneczko w rozmiarze 42 cm?
Da się tym coś sensownego oświetlić? Do jakich zastosowań można użyć słońca tych rozmiarów??
Pozdrawiam
wszyscy chwala 70cm i to juz slyszalem nie raz jedyna wada to rozmar :)
42 jest ok choc sam mysle nad 70cm lecz obowiazkowo plaster miodu.
Ostatnio jeden uzytkownik chwlalil 40 disha + taki wynalazek ( nie patrz na cene w stanach sa taniej :) )
i to moze byc bardzo ciekawe rozwiazanie
http://www.comparestoreprices.co.uk/photography-accessories/bowens-grid-diffuser-for-use-with-softlite.asp
tu moja proba na szybko pod slonce w celach testowych czy sie da zabic slonce choc troche
42 dish + plaster miodu + full power
http://img225.imageshack.us/img225/6471/img1025t.jpg
Darek
Ja poszukuje dogodnej miski, nie to by codziennie, ale w UK jakos malochodliwy towar. Ciekawe czy sie siostra zdziwi jak poprosze by mi miske przywiozla :wink:
na ebay ceny dishy nie sa az tak powalajace za chinczyki w pl jeszcze taniej za np 70cm choc tylko jeden sklep wysyla za granice i przyjmuje karty kretytowe reszta jakos nie widzi potrzeby otworzenia sie na nowy rynek .
Tylko prawda jest taka nie kazdy garnek jest taki sam.
p.s
tu jest bardzo fajnie pokazane co i jak swieci , trza se tylko policzyc za jeden inch ma 2,54 cm
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=874480
wiem dlaczego 70cm moze byc problematyczne przy transporcie
http://www.youtube.com/watch?v=gX5olMDURdc
pawelsul
20-05-2011, 17:29
witam,
Troche Was jeszcze pomecze w tym dziale:) Czy jest duza roznica (jakosc swiatla) pomiedzy BD firmy quantuum a np tymi sprzedawanymi na fripers.pl?
np:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1592_Czasza-Beauty-Dish-%C3%B8-505-mm-z-plastrem-miodu-i-dyfuzorem--FreePower.html
tutaj juz z plastrem miodu
BD 55cm Quantuuma kosztuje 219zl + plaster 145zl.
Roznica cenowa moze wielka nie jest no ale jest:)
pozdr.
Pawel