Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : gwarancja na usa i europę

rasz09
01-08-2010, 18:28
Witam brać. Chce zapytać o gwarancję europejską nikona i amerykańską na czym polega różnica. na aparat wiem że ma ponieważ inny soft jest wgrywany na stany i europę ale na obiektywy? mogę prosić o szybki koment w tej sprawie?

northrop
01-08-2010, 18:40
w USA, jest 5 letnia gwarancja na obiektywach. a dokladniej, od dnia zakupu masz 1 rok gwarancji, ale wraz z rejestracja obiektywu, gwarancja jest przedluzona o kolejne 4 lata.

jak to wyglada w Europie, to nie wiem.

rasz09
01-08-2010, 18:44
no dobrze a co w przypadku gdy obiektyw nie jest zarejestrowany i czy mozna te gwarancje amerykańską reklamować z polski i jak to wygląda

rasz09
01-08-2010, 18:47
Ma zakupić obiektyw ze stanów nie nowy ale jeszcze na gwarancji amerykańskiej do listopada tego roku i nie wiem czy to duży kłopot jest jak coś by się z nim stało. Nie wiem czy jest zarejestrowany

Władca Pixeli
01-08-2010, 18:49
Obiektyw kupiony w USA i zarejestrowany w USA ma 1 rok + 4 dodatkowe lata gwarancji.
Nie mam niestety pojęcia czy ta dodatkowa gwarancja jest respektowana w innych krajach.

Władca Pixeli
01-08-2010, 18:56
Nie wiem czy jest zarejestrowany
Rozmawiałem z Nikon USA niedawno. Powiedziano, że nie chodzi o rejestrację elektroniczną, tylko o wysłanie kartki dołączonej do obiektywu.
Zawsze jednak można powiedzieć, że kartka została wysłana tylko zaginęła na poczcie. :mrgreen:

Jeżeli obiektyw był zarejestrowany na inną osobę, to nie jestem pewien czy gwarancja Nikona przechodzi na nowego właściciela.

rasz09
01-08-2010, 18:56
Rozumiem ze jak by co to mozna odesłać do stanów i tam go naprawią i odeśla do polski. W europie po rejestracji masz dodatkowy rok czyli dwa lata od zakupu. wiem bo miałem pare sprzętów

rasz09
01-08-2010, 19:15
dzięki serdeczne za rady i informacje

northrop
01-08-2010, 21:23
Obiektyw kupiony w USA i zarejestrowany w USA ma 1 rok + 4 dodatkowe lata gwarancji.
Nie mam niestety pojęcia czy ta dodatkowa gwarancja jest respektowana w innych krajach.

Nie jest.

Rozmawiałem z Nikon USA niedawno. Powiedziano, że nie chodzi o rejestrację elektroniczną, tylko o wysłanie kartki dołączonej do obiektywu.
Zawsze jednak można powiedzieć, że kartka została wysłana tylko zaginęła na poczcie. :mrgreen:

Jeżeli obiektyw był zarejestrowany na inną osobę, to nie jestem pewien czy gwarancja Nikona przechodzi na nowego właściciela.

Nie przechodzi.

petrus33
02-08-2010, 21:02
Żaden sprzęt foto zakupiony w USA nie posiada gwarancji europejskiej. Zostaje się jedynie z oryginalną gwarancją amerykańską. Kupuję tam od wielu lat, jakoś nigdy nie miałem z niczym problemu. W razie awarii sprzętu zostają dwie opcje:
1. wysyłka do USA
2. płatna naprawa w Europie.

Co w praktyce kiedyś i tak nie odstraszało nikogo, ponieważ ceny w US są bardzo niskie w porównaniu z tym co nam wszystkim Polsza serwuje. Piszę kiedyś, bo dziś niestety nasza waluta dość mocno osłabła i optymizm przygasł. Ale kto zapomni te czasy, gdy dolar chodził u nas po 2.00-2.10zł :))) Import wszystkiego był gigantyczny, gazety nawet o tym pisały.

rasz09
06-08-2010, 09:20
Czyli wniosek jeden. Warto z usa bo taniej (juz nie tak tanio jak było) ale warto. Wniosek dwa jak coś padnie to po roku płacisz za naprawe lub odsyłasz do stanów by zrobili remoncik i jest szansa że za 3 miesiące masz sprzęt jak nowy i focisz dalej :)

maciey75
11-08-2010, 19:46
Żaden sprzęt foto zakupiony w USA nie posiada gwarancji europejskiej.

Gwarancja na obiektywy jest uznawana w Europie i w NP.