Zobacz pełną wersję : Drugie body - jako zapas D80 czy D5000
Piotrek 77
01-08-2010, 11:22
Moze tytuł wyglądać dziwnie. Ale potrzebuję drugiego body do mojego D700,najlepszym rozwiazaniem byłoby drugie D700 czy D300 ale póki co to rozwiązanie nie wchodzi w grę.
Myslałem o D90 - troszkę drogi.
Wiec sie zastanawiam czy nie kupić D80 (uzywany- ale szumy mnie zniechecaja) czy też amatorski D5000.
Aparat ma być wyjsciem awaryjym podczas wesel, oraz zabawką dla żony.
Żona ma pentaksa K200D z 5 letnia gwarancja - jednakze jeden system to jeden - nie trzeba tyle szkla.Jakbm go sprzedał to moze jakies 1500-1700 bym dostał i wlasnie w tej kwocie chcialbym cos kupic.
Na weselach z D5k nie poszalejesz
BobbyBronco
01-08-2010, 11:53
Mz rozsądne minimum to d90. Oczywiście, jeśli zgodnie ze swoją stopką jako pierwsze body służyć będzie d700.
Ale żeby naprawdę serio móc na to odpowiedzieć, nie można nie zadać pytania zasadniczego: Co masz poza puszką? Ile jakich szkieł, lamp, baterii?
Nie ma co oszczędzać na sprzęcie, skoro ma on na siebie zarobić - śluby to przecież nie najgorsza kasa(bynajmniej nie klasa).
Hmm, myslę, że nie ma co kombinować.
W tej kasie nie poszalejesz,a d5000 ma niezłe wysokie iso, gdyby zaszła taka potrzeba to łatwiej się nim w ciemnym kościele wyratowac niż d80 mz.
Poza tym, co nówka to nówka, aparat jest intuicyjny, żona też bez problemu go opanuje.
Ale jak masz szkła bez silnika to D5000 odpada.
No co do obrazowania D5000 nic złego nie powiem. Ale niestety ma on zbyt wolną obsługę na śluby. Wiem co mówię, bo na bekapie mam D40. Górny LCD się przydaje. Faktycznie, może najpierw napisz ile czego masz z gratów, bo jak masz ze 2 dobre, a lekkie (co jest ważne przy małej puszce) AF-Sy, to może faktycznie warto się D5000 zainteresować.
Z drugiej strony jednak - powiedzmy sobie szczerze. Jakieś 5 lat temu D80/D200 to było najlepsze, co można było mieć do ślubu. I jakoś wtedy wystarczało. Kościoły przez te 5 lat nie pociemniały.. A ergonomia i szybkość D80 jednak przewyższa D5k
Piotrek 77
01-08-2010, 13:44
Mam D700 plus Sigmę 24-70/2.8 plus 50/1.8 iSB900 do tego planuje Sigmę70-200/2.8 plus 85/1.8 . Oczywiście z biegiem czasu będę wszystko rozbudowywał.
Zona ma Pentaksa K200D plus DA18-55/ plus DA50-200 (czyi dwa kity) probowałem coś robić bez lampy tym pentaksem i nawet ciekawie wyszło, ale to zależy od kościoła.
Za D5000 przemawia cena plus to ze jest nowy i matryca CMOS
Za D80 tylko dwa minusy używany i matryca CCD a reszta to plusy.
No co do obrazowania D5000 nic złego nie powiem. Ale niestety ma on zbyt wolną obsługę na śluby. Wiem co mówię, bo na bekapie mam D40. Górny LCD się przydaje. Faktycznie, może najpierw napisz ile czego masz z gratów, bo jak masz ze 2 dobre, a lekkie (co jest ważne przy małej puszce) AF-Sy, to może faktycznie warto się D5000 zainteresować.
Z drugiej strony jednak - powiedzmy sobie szczerze. Jakieś 5 lat temu D80/D200 to było najlepsze, co można było mieć do ślubu. I jakoś wtedy wystarczało. Kościoły przez te 5 lat nie pociemniały.. A ergonomia i szybkość D80 jednak przewyższa D5k
No, fakty są takie, że 5 lat temu, do tego typu fotografii najlepszy był Canon:). A to, że ludzie robili zjawiskowe zdjęcia d80 czy d200 na ślubach to już zupełnie inna sprawa. W kazdym razie - biorąc pod uwagę samą matrycę, ccd z d80 w przeciętnym krakowskim kościele polegnie na wysokich czułościach z nawet stareńkim 400d :)
W ogóle to argument typu: "30 lat temu maluchem 4 - osobowa rodzina mogła dojechać na wakacje do Kołobrzegu". A 1000 lat temu ludzie w ogóle chodzili boso. Pewnie, że dziś też się da. Tylko po co sobie utrudniać?
d5k ma być zapasem do d700, wycieczkowym sprzętem. Jako taki, mz świetnie się sprawdzi.
Mam D700 plus Sigmę 24-70/2.8 plus 50/1.8 iSB900 do tego planuje Sigmę70-200/2.8 plus 85/1.8 . Oczywiście z biegiem czasu będę wszystko rozbudowywał.
Zona ma Pentaksa K200D plus DA18-55/ plus DA50-200 (czyi dwa kity) probowałem coś robić bez lampy tym pentaksem i nawet ciekawie wyszło, ale to zależy od kościoła.
Za D5000 przemawia cena plus to ze jest nowy i matryca CMOS
Za D80 tylko dwa minusy używany i matryca CCD a reszta to plusy.
W takm razie, jeśli D5000, to proponuję dokupić Nikkora 35/1.8. Co prawda na D700 nada się średnio (dywagacje na ten temat zostawiam) Ale Z DXem da bardzo fajne efekty, a ISO spokojnie sobie możesz do 2500 wyciągnąć.
W tej cenie kupisz pewnie D200. Puszka bdb. Jedyny minus to ISO ale reszta 5 z +