Zobacz pełną wersję : d700 podglad punktow AF
pawelsul
01-08-2010, 11:07
witam,
jak wlaczyc podglad/widocznosc punktow AF w wizjerze? z gory dziekuje za podpowiedz
pozdr.
Pawel
Menu Ustawień osobistych (3 zakładka) - Autofokus (a) - funkcja a6 - podświetlenie punktu AF. O ile o to Ci chodziło.
Przemek Paśnik
01-08-2010, 13:01
Albo wajcha pod krzyżakiem na jedną z dwóch dolnych pozycji - pojedynczy punkt AF
pawelsul
01-08-2010, 13:16
Mam dynamiczny wybór pola ostrości, podświetlony punkt AF, chciałbym aby wyświetlały się pozostałe punkty (siatka), w zależności od wyboru ich ilości.
pozdr.
Pawel
Przemek Paśnik
01-08-2010, 13:18
Ni ma :(
pawelsul
01-08-2010, 13:23
hmm w d80 jest a w d700 nie ma?:)
Slawek Wojtczak
01-08-2010, 13:29
Mam dynamiczny wybór pola ostrości, podświetlony punkt AF, chciałbym aby wyświetlały się pozostałe punkty (siatka), w zależności od wyboru ich ilości.
pozdr.
Pawel
Chcesz, żeby się siatka ułatwiająca kadrowanie wyświetlała, czy pozostałe punkty af?
pawelsul
01-08-2010, 13:31
pozostale punkty :)
pozdr.
P
Slawek Wojtczak
01-08-2010, 15:36
No to nie siatkę :mrgreen:
No to nie można, ale że tak spytam, po co Ci widzieć 51 punktów w wizjerze?
Może lubi? ;)
Mnie by to co prawda denerwowało: 51 prostokątów przysłaniających większą część kadru, ale co tam ;)
A to by coś widać było poza tymi polami? ;-)
nie da rady...bo i po co?
pawelsul
01-08-2010, 21:57
oj tam od razu 51:) 11 mi wystarcza i nie byloby to bardzo uciazliwe:)
Slawek Wojtczak
01-08-2010, 22:14
Ale jaki w tym cel pytam się :mrgreen: To coś ułatwia? ;)
pawelsul
01-08-2010, 22:17
przyzwyczajenia z d80:)
przyzwyczajenia z d80:)
Ja się przesiadłem z D80 na D700 i nie miałem takiej potrzeby. Dla mnie było to zaletą, że nie widać tych cholernych, czarnych kropek i można się skupić bardziej na komponowaniu. Przecież wiemy w którym miejscu one są i zawsze można sobie joy'em zmienić.
A to by coś widać było poza tymi polami? ;-)
Brzegi kadru. D700 ma wszystkie pola mniej więcej skupione w centrum, co mnie trochę denerwuje. Chciałbym ustawiać sobie ostrość na brzegu kadru bez przekadrowywania...
A to, że lepiej jest jak nie widać tych pól, to już swoją drogą ;)
Fraglesso
06-08-2010, 12:40
Brzegi kadru. D700 ma wszystkie pola mniej więcej skupione w centrum, co mnie trochę denerwuje. Chciałbym ustawiać sobie ostrość na brzegu kadru bez przekadrowywania...
Jak Ci to przeszkadza, to możemy się zamienić... Dam Ci D80 za D700 :D. Takie uroki FX :)
A to już zrobili jakiś AF gdzie jest tak jak napisałeś? Faktycznie fajnie ale chyba za dużo zabawy byłoby joyem żeby przejść na tak skrajne pole. Prędzej okazja do zdjęcia by przepadła niż byś przeszedł na to pole. Mi pasuje tak jak jest, a jak trza przekadrować to tak robie. Tylko na pełnej dziurze już są problemy :).
A to już zrobili jakiś AF gdzie jest tak jak napisałeś? Faktycznie fajnie ale chyba za dużo zabawy byłoby joyem żeby przejść na tak skrajne pole. Prędzej okazja do zdjęcia by przepadła niż byś przeszedł na to pole. Mi pasuje tak jak jest, a jak trza przekadrować to tak robie. Tylko na pełnej dziurze już są problemy :).
eos 350d miał dość blisko skraju kadru punkty af. Z tego co pamiętam. ;) 350d miałem jakieś 6 lat temu.
A o przekadrowaniu to już sam napisałeś: "Na pełnej dziurze już są problemy".
grudzinsky
08-08-2010, 10:10
trzeba bylo brac D300/D300s. tam punkty sa rozlozone inaczej, blizej skraju kadru ;)
Andrzej Olender
08-08-2010, 10:24
eos 350d miał dość blisko skraju kadru punkty af. Z tego co pamiętam. ;) 350d miałem jakieś 6 lat temu.
A o przekadrowaniu to już sam napisałeś: "Na pełnej dziurze już są problemy".
Nie porównuj korpusu pełnoklatkowego do cropa, w FX matryca większa to i siłą rzeczy mniejsze pokrycie punktów AF :)
Ludziom to się z tego dobrobytu w dupach przewraca :p
Ludziom to się z tego dobrobytu w dupach przewraca :p
Pan chciałbyś tak: mieć zimną wodę osobno, ciepła osobno, szczelne rurki, kafelki, duperelki, kraniki, dywaniki...