Zobacz pełną wersję : Akumulatorek
k.stachura
01-08-2010, 11:03
Wczoraj kupiłam Nikona D5000 i podłączyłam go do ładowania, na ładowarce jest czarna kropka i takie słoneczko, to każdy chyba wie, kto ma nikona, i bateria jest naładowana kiedy? jak będzie świecić cały czas dioda czy jak zgaśnie?
bo na początku mrugała...
druga sprawa to formowanie baterii.. jak mam to zrobić? rozładowałam, teraz się naładował i sam ma się znowu rozładować czy poprzez robienie zdjęć?
pomóżcie,bo dopiero poznaję się na tym sprzęcie..
pozdrawiam !
A instrukcje czytal?
- mruga - laduje sie
- swieci ciagle - naladowane
Co do 'formatowania';) to zazwyczaj robie tak, ze naladuje jakies urzadzenie potem kozystam z niego normalnie, az padnie i znowu tak 3 cykle.
Czyli rob baw sie sprzetem i czytaj instukcje ;).
chociaz pewnie zaraz ktos napisze, ze nie trzeba 'formatowac'
k.stachura
01-08-2010, 11:26
Ok ok dzięki wielkie :):) bo ja właśnie instrukcji nie mogę znaleźć ... i dlatego moje pytania :)
Szprychu
01-08-2010, 13:05
druga sprawa to formowanie baterii.. jak mam to zrobić? rozładowałam, teraz się naładował i sam ma się znowu rozładować czy poprzez robienie zdjęć?
pozdrawiam !
Za Wikipedią:
"Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów." Link. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy)
Nie formuj, wkładaj do aparatu i rób zdjęcia.
k.stachura
01-08-2010, 22:18
Oooo dziękuję bardzo :)
chociaz pewnie zaraz ktos napisze, ze nie trzeba 'formatowac'
Bo nie trzeba jak i nie "zdrowe" jest rozladowywanie ich do zera!