Zobacz pełną wersję : Jaki pierścień do Tokiny 100 2,8
Witam
Jakie polecicie pierścienie pośrednie do Tokiny 100 2,8
Rozumiem, chodzi o makro. Żebyś poczuł jego działanie (na skali powiększenia) musi byc porównywalny z ogniskową, a przynajmniej do zabawy tak z połowa. A kompletów pierścieni które mają 50mm, to chyba nie ma. Pierścieni 100mm to na pewno nie ma.
a te pierścienie Kenko Extension Tube Set DG - http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=3479 będą ok ? i czy po zastosowaniu ich o ile zmniejszy światło ? może ktoś wie
a te pierścienie Kenko Extension Tube Set DG - http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=3479 będą ok ? i czy po zastosowaniu ich o ile zmniejszy światło ? może ktoś wie
a) ten opis nie zawiera żadnych konkretów. Sam sobie gdzie znalazłem, że ich łączna długość to 68mm
b) gdyby pierscienie mialy 0.41 (w praktyce połowę) ogniskowej, jasność spada 2x (o jedną działkę). gdyby były równe ogniskowej (nie zachodzi), jasność spada 4x , o dwie działki.
jest to tak drogie, ze warto sobie wrócić do pytania, czy na pewno ten obiektyw.
ja ten obiektyw już mam ,teraz szukam do niego pierścieni
ja ten obiektyw już mam ,teraz szukam do niego pierścieni
Dobra, to do początku, co NAPRAWDĘ chcesz fotografować
A ten obiektyw nie jest makro?
mean-machine
10-08-2010, 20:58
Sam się zastanawiam nad zakupem pierścieni do ww. obiektywu. Zdjęcia makro robi ładne, ale chciałoby się nieco bardziej powiększyć niż to 1:1 :) Kenko niestety są dość drogie, ale da się dostać taniej pieścienie z AF na eBay.
Ten obiektyw jest do makro, ale tak jak kolega chciałoby się jeszcze czasami coś powiększyć :-) , no i po to potrzebne mi są te pierścienie (mam nadzieje że dobrze kombinuje) Tylko czy te kenko będą pasowały i czy są ok . A może ktoś ma przykładowe zdjęcia z obiektywu bez pierścieni i z pierścieniami tak dla porównania
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze większą skalę odwzorowania na Twoim miejscu zastanowiłbym się na raynoxem
a konkretnie który pierścień byś polecił z RAYNOXA
Raynox nie jest pierścieniem tylko soczewką która przypina się mocowaniem uniwersalnym z przodu obiektywu
Jeśli posiadasz obiektyw dający odwzorowanie 1:1 to raynox drc 250 w zupełności wystarczy
Tylko przy RAYNOXIE jest manual a nie AF a przy moich początkach , to manual ciężka sprawa , jednak zdecyduje się na KENKO zobaczymy co z tego wyjdzie :-)
Przy tak dużych powiększeniach nie będziesz używał AF (AF będzie się gubił dlatego że często fotografowany przedmiot jest mniejszy od punku AF). Zamiast łatwiej będzie Ci trudniej złapać ostrość. Z czasem sam się o tym przekonasz i nie będziesz używał automatyki :)
A jaka różnica, że obiekt jest mniejszy od punktu AF? Jego obraz na matrycy będzie dużo większy.
Ale faktem jest, że AF przy makro w skali większej niż 1:2 jest mało przydatny. Czasem wręcz szkodliwy, bo ze względu na małą GO ostre wyjdą np tylko czułki czy inne wąsy robaczka.