PDA

Zobacz pełną wersję : Kaucja w hotelu- Alanya

Michaelg
31-07-2010, 21:44
Witam,

z tego co widziałem wielu z Was było w Turcji w Alanyi- ja się tam właśnie wybieram niedługo i zaskoczony zostałem pytaniem o kaucję. Czy płaciliście w hotelu kaucję?

tito
31-07-2010, 22:03
byłem - nie płaciłem żadnej kaucji

niby za co ma być ta kaucja?

marszull
31-07-2010, 22:10
Pewnie mieli fajna wycieczke z Polski i chca sobie zabezpieczyc straty ;)

Michaelg
31-07-2010, 22:30
Pytam najzwyczajniej czy coś takiego jest. Jakaś plotka poszła po znajomych więc się upewniam u tych co byli i wiedzą póki biuro do pn zamknięte.

tito nie płaciłeś nic to okej. A w jakim hotelu byleś jeśli można? :)

mac.serafin
31-07-2010, 22:33
Za to ja powiem z moich wieloletnich wojaży z rodzicami po wielu krajach. Zawsze była jakaś kaucja, bo co jeśli ostatniego dnia spakujesz manatki i pojedziesz bez płacenia? Tak to przynajmniej mają jakiś zwrot kasy.

Michaelg
31-07-2010, 22:36
Bez płacenia? Już zapłacone za całość. Jest to tygodniowy wyjazd z biura podróży, ALLINc itp także tego . . .

tito
31-07-2010, 22:51
A w jakim hotelu byleś jeśli można?

Blue Star, Grand Zaman, Orient Palace

Michaelg
31-07-2010, 22:54
U to trochę bardziej szlacheckie niż ten "mój" ,ale rozumiem że było warto skoro tam wracałeś. W każdym razie skoro nie płaciłeś w 4 * to ja w 3* też nie powinienem raczej.

Dzięki

RAQ
01-08-2010, 16:24
płaciłem w hoteli kaucję 20 €, w zamian dostałem kartę którą mogłem się posługiwać na terenie hotelu i terenu przyległego, dokonując płatności za dodatkowo płatne usługi. Przy wymeldowaniu było sprawdzane saldo i albo zwracają nadpłatę, albo dopłacamy różnicę...

Michaelg
01-08-2010, 21:27
A powidzecie mi jeszce jaką walutę mieliście? Lepiej Euro czy dolary czy ew potem zamienić na liry? Czy opłaca się zmiana na liry czy wszędzie ceny podają też w $ / € ?

tito
01-08-2010, 22:30
Brałem zawsze dolary i na miejscu wymieniałem na liry - lepiej to wychodziło.
Ceny masz podane w euro i dolarach.

Pamiętaj, dobrze przeliczaj.
Jak masz cenę 5$, to Turek powie ci, że możesz zapłacić 5€
W drugą stronę, to nie działa 8)

Kordian d70
01-08-2010, 22:48
byłem kiedyś w Fethiye i żadnej kaucji nie płaciłem, bo i dlaczego miałbym cokolwiek płacić skoro całą impreze organizowało biuro podróży i to im płaciłem całą kwotę, jedynie ekstra płaciłem za wizę na lotnisku w Dalamanie, chyba 30 $/os.
Lecąc na wakacje kupiłem dolary i tam je wymieniałem, uważaj na ceny jak już ktoś wspomniał dla nich 5euro i 5 dolców to to samo, aha kurs codziennie jest inny więc nie wymieniaj całej kasy w pierwszy dzień ;-)

Swoja drogą ciekaw jestem jaki powód Ci podali mówiąc o kaucji ...

Tommy
02-08-2010, 00:40
dolary to raczej zamierzchłe przyzwyczajenia - obecnie wszystko wychodzi na to samo (no chyba że planujesz jakieś pięciocyfrowe sumy tam wymieniać to 1% będzie miał znaczenie) - polecam wypłacać sobie z bankomatu kasę :) - mi chyba 1zł-5zł kasowało za wypłatę. No i w sklepach jak to na całym świecie - również karta :)
wymieniając zł --> $ --> liry dwa razy płacisz prowizję a raz że teraz są wakacje, to dwa tam będziesz w mieście turystycznym więc niskie kursy to też tylko pomarzyć.
kaucje czasem ode mnie chcieli, czasem nie - w Turcjii nie :)

Kalmar
02-08-2010, 08:41
Kaucja nie była pobierana, wyjazd z niemieckiego TUI, nie brałem ze sobą waliuty, tylkie dwie karty DB i miło byłem zaskoczony, turecka waluta prosto z bankomatu kosztowała mnie mniej ( i bez żadnej prowizji ) niż gdybym miał wymieniać w ich kantorach.

ropusz
02-08-2010, 12:59
dolary to raczej zamierzchłe przyzwyczajenia - obecnie wszystko wychodzi na to samo (no chyba że planujesz jakieś pięciocyfrowe sumy tam wymieniać to 1% będzie miał znaczenie) - polecam wypłacać sobie z bankomatu kasę :) - mi chyba 1zł-5zł kasowało za wypłatę. No i w sklepach jak to na całym świecie - również karta :)
wymieniając zł --> $ --> liry dwa razy płacisz prowizję a raz że teraz są wakacje, to dwa tam będziesz w mieście turystycznym więc niskie kursy to też tylko pomarzyć.
kaucje czasem ode mnie chcieli, czasem nie - w Turcjii nie :)

Nie wiem czy wiesz, ale jak płacisz polską kartą debetową czy kredytową w walucie innej niż euro czy usd to i tak Ci to przeliczają przez odpowiednią walutę, zwykle Mastercard przez EUR a Visa przez USD.

Tommy
02-08-2010, 15:08
Nie wiem czy wiesz, ale jak płacisz polską kartą debetową czy kredytową w walucie innej niż euro czy usd to i tak Ci to przeliczają przez odpowiednią walutę, zwykle Mastercard przez EUR a Visa przez USD.

Nie wiem czy wiesz ale kantor ma inny kurs niż oficjalny bankowy kurs w danym kraju...

ropusz
02-08-2010, 18:39
Nie wiem czy wiesz ale kontor ma inny kurs niż oficjalny bankowy kurs w danym kraju...

Ale Ty polecasz wypłaty z bankomatów a nie kantor ...

freefly
02-08-2010, 19:13

Są kraje, gdzie nie zrobisz zakupów i za nic nie zapłacisz kartą bankomatową, gdzie w terminalu musisz wbić pin.
Bez karty kredytowej ani rusz. I paradoksalnie najbardziej opłaca się płacić kartą kredytową. A wypłacanie z bankomatu pieniędzy jest totalnie nieopłacalne.

teh_14m3
02-08-2010, 21:02
Do autora: spotkałem się z kaucją ale to zwykle było brane za pośrednictwem karty kredytowej w momencie rejestrowania się w hotelu. Wtedy robili rezerwację na limicie karty w razie gdyby klient coś im zdewastował, w momencie wymeldowania automatycznie blokada funduszy jest zdejmowana.

NIE

w zależności od banku masz przelicznik:
obca waluta > usd > pln (zwykle visa)
obca waluta > usd > euro > pln (nie pamiętam czy dolar czy euro pierwsze. Zwykle mastercard)

Master ma zawsze jeszcze pośrednictwo euro gdyż jest to system przygotowany specjalnie dla europy.

I paradoksalnie najbardziej opłaca się płacić kartą kredytową. A wypłacanie z bankomatu pieniędzy jest totalnie nieopłacalne.

Nie wiem dlaczego paradoksalnie, imo zawsze bardziej jest to opłacalne niezależnie od kraju w którym się znajdujesz.
Wypłacanie z bankomatu jest opłacalne tylko wtedy gdy posiadamy konto w odpowiedniej walucie, jeżeli jedziemy do strefy euro to nie ma lepszego sposobu na zabranie gotówki. Wypłata nas chyba kosztuje 50 eurocentów a ze złotówek wymieniamy po średnim kursie nbp-u.

zuto
03-08-2010, 19:40
A to jeszcze ja dorzucę w sprawie wypłat z bankomatów. Jeżeli ktoś ma konto w Pekao SA to szuka sobie bankomatu YapiCredi i wypłaca sobie kasę bez żadnej prowizji, jedynie przewalutowanie (ale tego już nijak nie unikniemy). Obydwa banki należą do grupy Unicredit. W Turcji YapiCredi jest bardzo popularne i nawet w małych miastach są ich bankomaty. Miałem przy sobie troch euro, ale tylko dla "spokojności ducha" gdybym bankomatu nie znalazł. Wypłacałem z bankomatu, wymieniałem Euro na TL i najkorzystniej wychodzi wypłata z bankomatu. Z płatnościami kartami w TR trzeba uważać, bo większość sklepów/stacji paliw, dolicza prowizję (chyba ok. 2%), te które tego nie robią mają specjalne napisy, teraz już nie pamiętam jakie, napewno "0" i jeszcze jekieś "słowne".

MrQba
03-08-2010, 20:00
W zeszłym roku byłem w Turcji i miałem ze sobą $ i no problemo. Wszędzie nimi płaciłem. Polecam zostawić co 2 dzień sprzątaczce 1$ na łóżku ;) Wybierałem też $ visą inteligo no problemo po dobrym kursie.

ropusz
03-08-2010, 20:49
Jak ktoś chce wypłacać z dowolnego bankomatu w Polsce i na świecie za darmo to aktualnie mBank za 5 zł miesięcznie udostępnia taką usługę bez względu na ilość posiadanych kart. Można mieć więc Visę i Mastercard i wypłacać tą, którą w danym kraju jest to bardziej opłacalne. Ja osobiście, jak byliśmy w Tunezji miałem opory przed wypłatą z bankomatu hotelowego bo nie budził mojego zaufania :)

Najlepiej wziąć trochę EUR lub USD i trzymać w sejfie, a w razie potrzeby wymienić w hotelu.

zuto
03-08-2010, 21:13
Turcja to nie koniec świata. Nie trzeba niczego brać "na zapas". Wypłaty w bankomatach i płatności kartą są czymś normalnym. To jest jak najbardziej cywilizowany kraj (chyba czasem bardziej niż Polska... wiem że to dziwne), czy ktoś jadący np. do Czech bierze ze sobą dolary bądź Euro na wymianę? Nie dramatyzujmy...

artfo
05-08-2010, 13:29
W niektórych hotelach jest kaucja za:
- pilota do telewizora
- pilota do klimatyzacji
- klucz do sejfu w pokoju
- klucz do pomieszczenia z sejfami przy recepcji
- ręczniki plażowe
Wysokość tej kaucji to najczęściej 5-10 dolarów/euro

georghe
05-08-2010, 23:04
dolary to raczej zamierzchłe przyzwyczajenia - obecnie wszystko wychodzi na to samo

Jesteś w błędzie. Dolar niejednokrotnie jest przeliczany identycznie jak Euro i dokładnie tak jak ktoś wspomniał wcześniej, tylko w jedną stronę. Z Turcji wróciłem wczoraj.