PDA

Zobacz pełną wersję : Akku Eneloop - jaka ładowarka

kuchar504
31-07-2010, 17:54
Witam wszystkich
Mam do was pytanie.
Jaką ładowarke do enelopów mi polecicie.
Potrzebuje ładowarkę która naładuje mi szybko akku, żebym nie musiał czekać 20h za jednym kompletem.
Jeśli taki temat był juz na forum to przepraszam. Moje niedopatrzenie
Pozdrawiam
kuchar504

Szprychu
31-07-2010, 19:23
Technoline BC700/BC900.

maksu81
31-07-2010, 21:21
Ja do ładowania aku używam PENTAGRAM Secure Charger 444 - 4 kanały ładowania, test aku , inteligentne ładowanie - polecam, do tej pory ładuje rewelacyjnie jeszcze ani jeden akuś mi nie padł a niektóre mam juz ponad 4 lata i nadal daja rade. Cena bardzo niska do mozliwości, mozna ja spokojnie kupic ponizej 45 zł, jest tez podobna z bajerkiem w postaci małego wyswietlacza LCD drozsza o pare zł.

A tu link do strony z opisem ;) (http://www.pentagram.pl/produkty/akumulatorki_i_ladowarki/ladowarki/pentagram_secure_charger_444_p_8201)

[Mariusz]
31-07-2010, 21:46
Posiadam Pentagrama 444 i muszę powiedzieć, że ładuje szybko ale za to dużym prądem (aku się bardzo nagrzewa).
Z tego powodu kupiłem BC700 i tylko nią ładuje moje eneloopy, nie chce żeby prąd z Penta 444 skrócił za szybko ich żywot. Maksymalnie ustawiam 500mA i jest git.

LordRamzes
01-08-2010, 08:28
Technoline BC700/BC900.

to jest jedyny i słuszny wybór przy czym jednak proponuję ładować dłużej gdyż wydłuży się żywotność aku , dłużej miałem na myśli mniejszym prądem , te ładowarki traktują każde ogniwo osobno a nie parami przez co każdy aku masz to maxa naładowany a nie np 3 do końca a 4 do połowy przez co skraca się żywotność akumlatora i spada wydajność kompletu

JURAS12
01-08-2010, 15:51
Technoline BC700/BC900.

Bardzo dobry wybór dla Enelop.

mirek
01-08-2010, 16:22
Moge polecic POWEREX MH-C 9000 :)

Valdis
01-08-2010, 17:42
Za przedpiścami:-):BC700/900 + eneloop to zgrany duet-sam takiego używam od 2 lat i wwszystko śmiga.Długie ładowanie małym prądem i możesz być pewnien świetnych osiągów tych ogniw

Rafał_Sz
01-08-2010, 21:52
Mam BC 700, ładuję prądem 500mA i jest od lat bez problemu. Ładowanie zawsze ustawiam na discharge, niech się rozładują do bezpiecznego poziomu.

Magician
01-08-2010, 22:00
BC 700. Zdecydowanie. Każdy aku indywidualnie traktowany, możliwość ustawienia prądu ładowania. Cóż więcej chcieć?

arturs
01-08-2010, 22:32
Ja mam POWEREX MHC 9000, mam 8 kompletów eneloopów i wszystkie bez problemu się ładują..

Szakall1
01-08-2010, 23:38
również polecam Technoline BC-900 rewelacyjna ładowarka do rewelacyjnych akumulatorków :)

Mariusz888
02-08-2010, 00:15
A ja mam oryginalną Eneloop'ową i nie narzekam - bardzo dobrze się spisuje mimo że prosta i tania ;)
EDIT
Teraz doczytałem że chcesz szybko wiec jednak ta nie da rady ;)

puch24
04-08-2010, 09:23
Za ok. 150 zł można kupić BC-900 i to nawet z kompletem akumulatorów, tylko trzeba poszukać.
Ja wypróbowałem BC-700 kolegi i jednak zdecydowałem się na Powerex MH-C9000 - droższa, ale jednak wydaje mi się lepsza, i chyba warto dopłacić. Prąd ładowania regulowany od 200 do 2000 mA - można ładować łagodnie, ale w razie potrzeby także mieć naładowane akumulatory w godzinę-półtorej, i to wszystkie cztery (w BC-900 - tylko dwa na raz można ładować prądem większym niż 1000 mA).

quietstorm
04-08-2010, 10:05
Do ładowania Eneloopów też używam Powerexa MH-C9000. Użytkuje bez żadnych problemów spokojnie od dwóch lat..

Czytałem kiedyś że BC-700 i/lub BC-900 mają funkcję automatycznego uruchamiania procesu ładowania po rozładowaniu. Nie wiem czy to prawda, może ktoś rozwinie, ale jeżeli tak to jest to przydatna funkcja, dzięki której warto rozważyć te starsze modele. W MH-9000 trzeba rozładować ogniwa po czym na nowo ustawić parametry ładowania. Ładowanie nie zaczyna się automatycznie.

A ja mam oryginalną Eneloop'ową i nie narzekam - bardzo dobrze się spisuje mimo że prosta i tania ;)

A tak z ciekawości - jaki prąd ładowania? Bo zdaję się że jest stały / nieregulowany ?

kisio
04-08-2010, 10:16
W tej, którą ja dostałem do eneloopów jest zawrotne 250 mAh (120 przy AAA) :D

mycza
04-08-2010, 11:50
Ja także używam Techo Line BC-700 do Eneloop i jestem zadowolony.

marszull
04-08-2010, 12:22
Czytałem kiedyś że BC-700 i/lub BC-900 mają funkcję automatycznego uruchamiania procesu ładowania po rozładowaniu. Nie wiem czy to prawda, może ktoś rozwinie, ale jeżeli tak to jest to przydatna funkcja, dzięki której warto rozważyć te starsze modele. W MH-9000 trzeba rozładować ogniwa po czym na nowo ustawić parametry ładowania. Ładowanie nie zaczyna się automatycznie.

W 900 rzeczywiscie tak jest jak piszesz
jak sie ustawi rozladowanie to po rozladowaniu nastepuje ladowanie

quietstorm
04-08-2010, 20:57

No właśnie. W MH-C9000 tego nie ma, a szkoda...

ZgReDoL
04-08-2010, 21:02

W BC-700 tez taka funkcja wystepuje, bardzo przydatna!

Rafał_Sz
05-08-2010, 09:01
W BC-700 tez taka funkcja wystepuje, bardzo przydatna!
A po zakończeniu takiego cyklu ma się info na wyświetlaczu jaką rzeczywistą pojemność ma każde aku z osobna.

kojot3.0
05-08-2010, 10:24
to jest jedyny i słuszny wybór przy czym jednak proponuję ładować dłużej gdyż wydłuży się żywotność aku , dłużej miałem na myśli mniejszym prądem , te ładowarki traktują każde ogniwo osobno a nie parami przez co każdy aku masz to maxa naładowany a nie np 3 do końca a 4 do połowy przez co skraca się żywotność akumlatora i spada wydajność kompletu

Poleca, ale nie pisz głupot że to jedyny i słuszny wybór...

Szprychu
05-08-2010, 11:57
A po zakończeniu takiego cyklu ma się info na wyświetlaczu jaką rzeczywistą pojemność ma każde aku z osobna.

Nie, wskazuje wtedy poziom naładowania akumulatorków, a nie rzeczywistą ich pojemność.

LordRamzes
05-08-2010, 12:30
Poleca, ale nie pisz głupot że to jedyny i słuszny wybór...

to nie głupoty trochę ładowarek przerzuciłem i o ładowarkach coś wiem

Rafał_Sz
05-08-2010, 14:12
Nie, wskazuje wtedy poziom naładowania akumulatorków, a nie rzeczywistą ich pojemność.Pokazuje ich napięcie w V lub ile łyknęły prądu w mAh, co w przypadku tego drugiego pokazuje ich rzeczywistą pojemność.

markow
05-08-2010, 14:43
Posiadam Pentagrama 444 i muszę powiedzieć, że ładuje szybko ale za to dużym prądem (aku się bardzo nagrzewa).
Z tego powodu kupiłem BC700 i tylko nią ładuje moje eneloopy, nie chce żeby prąd z Penta 444 skrócił za szybko ich żywot. Maksymalnie ustawiam 500mA i jest git.

modlisz sie do enelopow jakby to bylo nie wiadomo co...Wydales kwote 3 nowych kompetow na ladowakre, zeby wydluzyc zywot pierwszego zestawu zamiast poprostu raz na dwa lata kupic nowy..gratuluje...

Szprychu
05-08-2010, 16:03
Pokazuje ich napięcie w V lub ile łyknęły prądu w mAh, co w przypadku tego drugiego pokazuje ich rzeczywistą pojemność.

Rzeczywista pojemność to ile oddadzą prądu, a nie ile pobiorą.

Rafał_Sz
05-08-2010, 17:01
Rzeczywista pojemność to ile oddadzą prądu, a nie ile pobiorą.
No tak, masz rację. Zapomniałem o jednym etapie (start procesu od pełnego naładowania). Pełny aku > discharge > minimalne bezpieczne napięcie > charge > pełne naładowanie > pojemność (wynik). Tak czy owak pojemność za pomocą BC można określić.

alpaczino
05-08-2010, 18:44
BC900/700 podaje rzeczywistą pojemność (poziom naładowania podaje również, ale w Voltach ;-) ) odczytaną podczas procesu ostatniego rozładowywania w trybach "Test" i "Refresh". Rozstrzygnięcie sporu znajduje się nie gdzie indziej, jak w instrukcji obsługi przedmiotowych ładowarek. 8-)

Waldy
05-08-2010, 20:55
modlisz sie do enelopow jakby to bylo nie wiadomo co...Wydales kwote 3 nowych kompetow na ladowakre, zeby wydluzyc zywot pierwszego zestawu zamiast poprostu raz na dwa lata kupic nowy..gratuluje...

Enelopy zasługują na modlitwę dziękczynną, a nawet litanię...

Greg77
08-08-2010, 06:13
A moze ktos mi powie czy eneloopy (http://http://www.ceneo.pl/1648330) mozna ladowac taka ladowarka (http://http://merlin.pl/Ladowarka-Energizer-15-4xHR6-2200mAh-zasilacz-samochodowy_Energizer/browse/product/208,491608.html)?
Mam te ladowarke energizera i jest rewelacyjna, do tego mam dwa komplety aku tej samej firmy i narzekac nie moge, problem w tym ze niestety nie trzymaja juz tak dobrze.....naladowane siadaja po kilku dniach:( Ale wiem ze to norma w akumulatorkach poza tymi "magicznymi" od Sanyo
Pytanie ktore zadalem moze i jest banalne ale nie bardzo mam o tym pojecie;) No i ktos mi kiedys wspomnial ze musi byc specjalna ladowarka, ale jakos mi sie wierzyc nie chce, czym sie ma roznic to ladowanie?

Aaaa widzialem tez Duracelle "stay charge" i chyba jakies energizery "long life" czy jakos.....czy to nie to samo co eneloopy?

Nie martwie sie tym ze ta ladowarka ma spowodowac szybsze zuzycie tych Accu bo przeciez ich cena to nie majatek a wygoda ladowania w 20 min jest;) Jednak pytanie czy mozna?

Strus
08-08-2010, 07:45
Naladowac mozesz w zasadzie kazda ladowarka. Inny bedzie tylko wplyw owej ladowarki na bateryjki

grudzinsky
08-08-2010, 11:42
co maja takiego w sobie te eneloopy, ze sa takie "najlepsze"?
ja uzywam energizerow od ponad dwoch lat. rzeczywiscie czas ladowania spadl z 1h do 45min i juz "grajka" synka wymaga przekladania aku co 5-6 dni, a gra przynajmniej 8h ;) natomiast w lampie aku trzymaja mi w tej chwili jakies 250-350 blyskow.

Szprychu
08-08-2010, 13:27
co maja takiego w sobie te eneloopy, ze sa takie "najlepsze"?

To, że jak je trzymam jakiś czas w lampie, mogę skorzystać z niej przy zachowaniu konkretnego wyniku błysków. W przypadku energizera tak kolorowo nie było.

malibu
08-08-2010, 14:03
a ja się nie cackam z enelopami , zawsze rozładowuję je do zera i ładuje maksymalnym prądem ładowarką BC700 mam trzy komplety aku i poprostu założyłem że po jakiś 2-3 latach i tak kupie nowe , co przy ich cenie nie jest kosmiczną kwotą a być może pojawią się jeszcze lepsze a jeśli nie są lepsze to przynajmniej kolorowe się pokazały :)

Greg77
08-08-2010, 20:47
No to mnie przekonaliscie....kupie sobie ze dwa komplety aaa co;)

Szprychu
09-08-2010, 00:52
a ja się nie cackam z enelopami , zawsze rozładowuję je do zera i ładuje maksymalnym prądem ładowarką BC700 mam trzy komplety aku i poprostu założyłem że po jakiś 2-3 latach i tak kupie nowe , co przy ich cenie nie jest kosmiczną kwotą a być może pojawią się jeszcze lepsze a jeśli nie są lepsze to przynajmniej kolorowe się pokazały :)

Mam je ponad 2 lata i ładuje min 700mA, a pojemność mają te które kupiłem kilka miesięcy temu. Więc totalnie bez obaw o skracanie żywotności. :)

wĄs
10-08-2010, 12:39
bc700

jar76
16-08-2010, 17:33
Witam
Padło mi kilka kompletów eneloopów, podejrzewam ładowarkę.
zastanawiam się teraz jaką kupic BC -700, BC - 900 czy MH-C9000. Zależy mi, żeby pokazywała rzeczywisty stan naładowania. Najsłabsze ogniwo zatrzymuje prace całego zestawu.
Drodzy użytkownicy tych ładowarek:smile:, którą kupić, żeby nie przepłacać za zbyteczne "bajery"

mycza
16-08-2010, 18:09
Witam
zastanawiam się teraz jaką kupic BC -700, BC - 900 czy MH-C9000. Zależy mi, żeby pokazywała rzeczywisty stan naładowania. Najsłabsze ogniwo zatrzymuje prace całego zestawu.
Drodzy użytkownicy tych ładowarek:smile:, którą kupić, żeby nie przepłacać za zbyteczne "bajery"

Moim zdaniem Techno Line BC700, nie przepłacasz za zbędne bajery i szybko ładujesz. Np. Eneelop, prąd 700ma czas ładowania ok 3 godz.

Szprychu
16-08-2010, 19:41
Co kupisz, będziesz zadowolony.

tomdoe
25-08-2010, 07:06
Witam

Ja polecam MH-C9000 jest to bardzo inteligentna ładowarka i przy tym nieźle wygląda ma podświetlany ekran i bardzo ciekawe tryby pracy:

Tryb ładowania

· ładuje baterie zgodnie z zadanymi parametrami
· użyteczny, gdy użytkownik potrzebuje naładować akumulatory bez konieczności sprawdzenia pojemności. Zalecany w przypadku ładowania znanych, używanych już wcześniej akumulatorów.

Tryb odświeżania i analizy

· ładuje do pełna, odpoczywa ok. 1h rozładowuje, odpoczywa ok. 1h i następnie ponownie ładuje do pełna akumulatory. Parametry ładowania / rozładowania mogą zostać zaprogramowane przez użytkownika.
· po zakończeniu cyklu wyświetla się raport pojemności.
· użyteczny w przypadku konieczności poznania rzeczywistej pojemności akumulatorów lub w przypadku ładowania akumulatorów o zmniejszonej w wyniku zużycia pojemności
· dla akumulatorów NiMH tryb zalecany raz na ok. 10 ładowań.

Tryb formowanie

· dokonuje 16-godzinnego, wolnego ładowania (0.1C), następuje odpoczynek ok. 1h, rozładowanie (0.2C), odpoczynek 1h i ponowne ładowanie (0.1C)
· zalecane dla fabrycznie nowych akumulatorów. Zalecane także dla akumulatorów dla których tryb odświeżania i analizy nie przynosi pożądanych efektów
· dla akumulatorów NiMH tryb zalecany raz na ok. 30 ładowań.
· wymaga ok. 39 do 45 godzin na przeprowadzenie pełnego cyklu
· ten proces powoduje sprawdzenie pojemności akumulatorów zgodnie ze standardami IEC

Tryb rozładowania

· rozładowuje baterie zgodnie z zadanymi parametrami
· użyteczny do sprawdzenia stopnia naładowania niepełnych baterii
· cykl kończy się pozostawieniem nie naładowanych akumulatorów

Tryb cykliczny

· dokonuje cyklu ładowania – rozładowania zaprogramowaną ilość razy
· cykl kończy się naładowaniem akumulatorów

To tak w małym skrócie, dla tych co nie mieli styczności z tą ładowarką.

A tu trochę charakterystyki i danych technicznych:

CHARAKTERYSTYKA URZĄDZENIA:

· cztery niezależne komory (cele) ładowania baterii AA / AAA NiMH
· podświetlanie wyświetlacza LCD
· wyświetlanie pojemności, napięcia, czasu oraz natężenia prądu
· pięć trybów pracy: Ładowanie, Odświeżanie i Analiza, Formowanie, Rozładowywanie, Praca Cykliczna
· możliwość wyboru jednego z 19 prądów ładowania (od 0.2 do 2.0 A)
· możliwość wyboru jednego z 10 prądów rozładowania (od 0.1 do 1.0 A)

DANE TECHNICZNE:

Ø prąd ładowania: dowolnie wybrany przez użytkownika w zakresie od 0.2 do 2.0 A w odstępach co 0.1 A
Ø prąd rozładowania: dowolnie wybrany przez użytkownika w zakresie od 0.1 do 1.0 A w odstępach co 0.1 A
Ø pamięć pojemności: 12 (w trybie pracy cyklicznej)
Ø pojemność akumulatorów: do 100 do 20 000 mAh*
Ø prąd wejścia ładowarki: 12V, 2.0 A
Ø prąd zasilacza: 100-240V, 50-60Hz

tomisiek
25-08-2010, 08:46
a ja mogę Ci polecić MW3279 - znajdziesz na popularnym serwisie aukcyjnym. Zalety? 30 minut ładowania :) wiem, wiem - zaraz znajdą się spece mówiący o szkodliwości tak krótkiego ładowania, niszczenia wewnętrznego życia akumulatorków itp....

mam ją i używam od dwóch lat. zero problemów, a jak się ma 6 kompletów aku i musisz je mieć naładowane co dzień / co drugi dzień... :) to żadne super hiper mega wypasione ładujące małym prądem mnie nie przekonują.

a jeśli po trzech - czterech aku padną? mój budżet poradzi sobie z zakupem baterii za 30 zł komplet ;)
pozdrawiam
tomisiek

arturmsi
08-04-2012, 18:44
Używa ktoś może ładowarki Technoline BC-250? Przypomina biedniejszą wersję bc-700, bardzo rzadko będę używał aku i nie chce wydawać 100zł na ładowarkę, co myślicie o niej, może ktoś używa?

LordRamzes
08-04-2012, 18:52
Używa ktoś może ładowarki Technoline BC-250? Przypomina biedniejszą wersję bc-700, bardzo rzadko będę używał aku i nie chce wydawać 100zł na ładowarkę, co myślicie o niej, może ktoś używa?

Kolego tej nie znam ale uwierz mi kup od razu dobrą ładowarkę zaoszczędzisz na padniętych akumlatorkach które są niszczone przez niektóre ładowarki , ponadto teraz mało używasz a w dobie sprzętu przenośnego za pewien czas zaczniesz coraz więcej ładować i kupisz nawet 2 :) bc 700 brać zakup na lata

marekb
08-04-2012, 19:34
Orosze juz któryś raz, zestaw eneloop od bodajże 2007 i bc 700 i 5 zestawów ia wszystkie działają, w sezonie ładowane kilka razy w tyg.

arturmsi
08-04-2012, 20:09
Ok, doskonale wiem, że bc 700 to najlepszy wybór, jednak pytam o opinie użytkowników bc 250.
To tak, jakbym zapytał jaki aparat do 3tysi sugerując np d90, a "wy" mi od razu tekst typu: "kup d700 bo to zakup na lata".

RobertMiernik
08-04-2012, 20:52
Jednak jest róznica, tutaj masz 5 piw za jedną albo 20 za drugą, a nie malucha za d90 w zamian za opla za d700...

bc-250 to bardzo dobra ładowarka, jednak daleko jej do 700 czy 900, jeśli uważasz, że 250 spełni Twoje wymagania, to nie proś nas, żebyśmy Ci wyperswadowali 700 czy 900 bo 'naszym' zdaniem warto "zainwestować" w 700/900.

Jeśli dalej masz wątpliwości, to znaczy, że zwyczajnie nie masz pieniędzy/potrzeby posiadania czegoś lepszego - kupuj 250...

arturmsi
08-04-2012, 21:31
Jednak jest róznica, tutaj masz 5 piw za jedną albo 20 za drugą, a nie malucha za d90 w zamian za opla za d700...

bc-250 to bardzo dobra ładowarka, jednak daleko jej do 700 czy 900, jeśli uważasz, że 250 spełni Twoje wymagania, to nie proś nas, żebyśmy Ci wyperswadowali 700 czy 900 bo 'naszym' zdaniem warto "zainwestować" w 700/900.

Jeśli dalej masz wątpliwości, to znaczy, że zwyczajnie nie masz pieniędzy/potrzeby posiadania czegoś lepszego - kupuj 250...

Po prostu szukam ocen użytkowników, doskonale wiem że jest ona gorsza i znam jej wady, które akceptuje. Chciałem mieć porównanie do np ładowarki sanyo ktora jest w komplecie z 4 aku i ładuje takim samym prądem.

RobertMiernik
08-04-2012, 22:07
Mam sanyo i używałem jej przez parę miesięcy, różnicy nie widać poza tym, że nie wiadomo ile jeszcze czasu do zakończenia ładowania i braku możliwości ustawienia prądu ładowania (pomijam testowania i inne ficzery, bo mówimy o podstawowej funkcjonalności: ładowaniu baterii).

Zmieniłem na 900 bo mam małą fabryczkę ładującą i ładuję tyle baterii, że chciałem móc ustawić dowolny prąd, chciałem widzieć postęp, od czasu do czasu sformatować baterie czy inne pierdółki.
Jeśli chcesz osiągnąć efekt, czyli mieć naładowane baterie to sanyo z kompletu w zupełności Ci powinna wystarczyć, na dodatek z każdym kompletem możesz mieć ładowarkę, więc jak będziesz miał 20 kompletów, to będziesz je mógł ładować wszystkie na raz...

arturmsi
08-04-2012, 23:04
Mam sanyo i używałem jej przez parę miesięcy, różnicy nie widać poza tym, że nie wiadomo ile jeszcze czasu do zakończenia ładowania i braku możliwości ustawienia prądu ładowania (pomijam testowania i inne ficzery, bo mówimy o podstawowej funkcjonalności: ładowaniu baterii).

Zmieniłem na 900 bo mam małą fabryczkę ładującą i ładuję tyle baterii, że chciałem móc ustawić dowolny prąd, chciałem widzieć postęp, od czasu do czasu sformatować baterie czy inne pierdółki.
Jeśli chcesz osiągnąć efekt, czyli mieć naładowane baterie to sanyo z kompletu w zupełności Ci powinna wystarczyć, na dodatek z każdym kompletem możesz mieć ładowarkę, więc jak będziesz miał 20 kompletów, to będziesz je mógł ładować wszystkie na raz...

dzięki za odpowiedź wnoszącą parę cennych informacji ;)

Pixeel
11-04-2012, 10:41
Ja również polecam bc 700 - używam ok 2 lat i jestem bardzo zadowolony!

Pawel Pawlak
11-04-2012, 16:05
też zdecydowanie polecam MH-C9000 - świetny sprzęt.

Wojteksw
15-04-2012, 19:10
Mam pytanie w sprawie ładowarek. Obecnie używam Techno Line IC8800 z której jestem bardzo zadowolony, lecz coraz częściej muszę ładować jednocześnie więcej akumulatorów i poszukuję ładowarki na większą ilość miejsc do ładowania niż 4. W sieci znalazłem MH-C800S-E na 8 akumulatorków, ciekawy jestem co ona jest warta. Jeżeli ktoś posiada proszę o kilka słów na temat tego urządzenia. A może inne modele godne uwagi.

RobertMiernik
15-04-2012, 19:18
Nie lepiej dokupić drugą taką samą jak masz?

Też się kiedyś zastanawiałem nad czymś na 8 baterii ale po głębszych poszukiwaniach odpuściłem, bo cena średnia i brak potwierdzonych opinii, mnie zniechęcił.

Wojteksw
15-04-2012, 19:25
Zastanawiam się i nad takim rozwiązaniem, albo sprzedam tą co posiadam i zakupię większą, a awaryjnie i tak posiadam dwie zwykłe.
Do pakietów akumulatorów dla modeli RC posiadam dobrą sprawdzoną ładowarkę mikroprocesorową Raytronic C14, ale w pilotach modeli mieści się po 8 akumulatorków AA, jest obecnie trzy piloty w użytkowaniu oraz jeden koszyczek dla modelu 1:6 gdzie jest 6 szt. AA. Tak więc na obecną chwilę oprócz fotografii, dla modelarstwa jest już pokaźna ilość akumulatorków do ciągłego ładowania.

janoo
15-04-2012, 19:46
polecam POWEREX MH-C 9000 - lepszej nie ma...

RobertMiernik
15-04-2012, 21:23
Ale to na 4 a rozmawiamy o 8bateryjnych

(Właśnie dlatego zrezygnowałem, nie znalazłem nikogo kto by potrafił z doświadczenia polecić ósemkę...)

Wojteksw
15-04-2012, 21:40
Z tego co pamiętam, ktoś pisał na naszym forum o ładowarce 8 miejscowej, ale nie mogę zlokalizować tego postu. Trochę się boję kupić nowość nie sprawdzoną w normalnym użytkowaniu. Na obecną chwilę będę się męczył z jedną dobrą ładowarką i awaryjnie pozostałe 2 do wykorzystania.
Zdarza się, że jest potrzeba naładowania w jednym dniu 40 szt. akumulatorków i wtedy jest problem czasowy.

Art Erie
15-04-2012, 22:01
[...]Zdarza się, że jest potrzeba naładowania w jednym dniu 40 szt. akumulatorków i wtedy jest problem czasowy.
30 minutowe ładowarki rozwiązują ten problem.

wdhiz
22-04-2012, 22:07
BC 700/900 sa opisywane na forach "profi" (np. Elektroda) jako strasznie kiepsko wykonane. W srodku jest podobno tandeta pomieszana z kaszanka. Powerexy z kolei zbieraja dobre recenzje.
Pojawila sie teraz podrobka(?) BC 800 w cenie ok. 80zl. Podobno ma parametry BC900 ale fajniejsza cene. Wyglada tak samo, pewnie ta sama chinska fabryczka.
Echh, musze cos kupic, bo inaczej bede katowal eneloopy maja jednogodzinna GP, rozgrzewajaca aku do czerwonosci.

pozdr
Piotr

Art Erie
23-04-2012, 09:34
BC 700/900 sa opisywane na forach "profi" (np. Elektroda) jako strasznie kiepsko wykonane. W srodku jest podobno tandeta pomieszana z kaszanka.[...]

W BC-900 jest procek zalany żywicą; "kleks" jest bardzo podobny do tego w pilotach TV tylko większy.

McSimus
23-04-2012, 13:12
Bierz BC700/800/900 i nawet się nie zastanawiaj.

czarq
24-04-2012, 08:36
Miałem BC 700 i 900. Teraz używam Vipowa MW 8168GS i też jest dobrze.

rotor
24-04-2012, 15:42
mi BC-700 zaczęła fiksować w pewnym momencie, niby działa dalej, ale byłoby to potwierdzenie, że z jakością są na bakier.. do poważniejszych działań zakupiłem Powerexa MH-C9000 (powala możliwościami, no i w końcu nie musze używać pilniczka do wyjęcia środkowego akku :D

blackmetal_x
05-05-2012, 20:27
Hm. Używam standardowej Eneloopskiej, Energizera zwykłego, a jeśli bardzo bardzo przyciśnie tooo:
1. Energizer 15min - akumulatory ciągle trzymają - mam 3 pary oznaczone do ładowania w tej ładowarce. Kiedy mogę traktuję je zwykłą ładowarką, ale jak już 3 z 6 kompletów siadają (np cały weekend focenia) to biorę 15min. Spostrzeżenia - po takiej ładowarce krócej trochę trzymają, ale po naładowaniu do pełna normalną wszystko jest jak było.
Duracell 30min - Zmasakrowana już ładowarka ale ciągle dobrze trzyma. Jak wyżej pisałem, jak komplety siadają, na tę ładowarkę mam 1 komplet przeznaczony. Wszystko jest ok a trzyma tak samo jak po zwykłej.

Celeborn
10-05-2012, 06:20
Mam pytanie, ile czasu trwa rozładowywanie białych enelopów w BC-700? u mnie już prawie 24h je rozładowuje. To jest normalne zjawisko że to tyle trwa ?

blackmetal_x
10-05-2012, 09:38
Nigdy ładowarką nie rozładowywałem eneloopow. Zawsze lampą do konca ich żywota w lampie i sruuu do ładowarki.

Jeśli się mieszają mi enelopy, wsadzam je do mikrofonu bezprzewodowego cały czas włączonego. 12-18h i po nich

kolarz
10-05-2012, 10:21
A ja posiadam takie cudo http://otobiznes.pl/p17408-ladowarka-mw-9168-gs.html MW 9168 GS firmowane jako czechy lub slowacja firma BEN electronic.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/33200_w640_h640_ladowarkamw9168spirro-1.jpg
źródło (http://plprom-image.s3.amazonaws.com/33200_w640_h640_ladowarkamw9168spirro.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/38144nabijeckabateriimw9168gs-1.jpg
źródło (http://www.hyperelektro.cz/photos/original/38144-nabijecka-baterii-mw-9168gs.jpg)

Mozna ladowac 2/4 akumulatory AAA AA oraz akumulator 9V (laduje nia aku do multimetru) rodzaje ogniw to NiCd lub NiMH.

Ma funkcje rozladowania i stosowne diody sygnalizujace stan ladowania, naladowania, rozladowywania.

Aku AA laduje pradem ok 800mA wiec enelopy 2000mAh sa pelne po ok 3-3,5h.

Aku AAA laduje pradem ok 300mA wiec aku sa pelne po ok nie pamietam bo dawno ich nieladowalem (mialem gp 800mAh i sie skonczyly, uzywane z mp3 bardzo intensywnie w swoim czasie).

Aku 9V laduje pradem 13mA i laduje sie bardzo dlugo tez nie pamietam ile czasu, bo bardzo zadko jest uzywany.

Ladowarka to chinszczak sprzedawany pewnie pod roznymi markami.

mancini
10-05-2012, 11:01
Mam pytanie, ile czasu trwa rozładowywanie białych enelopów w BC-700? u mnie już prawie 24h je rozładowuje. To jest normalne zjawisko że to tyle trwa ?

U mnie trwa to jakie +-8h, prądem rozładowuje 250

adolfik9501
10-05-2012, 20:19

Zależy od prądu rozładowania. Zapewne zapodałeś 100mA więc coś koło 19-20 godzin powinno wyjść (jakieś 1900-2000mAh/100mA=19-20h).

zgera
10-05-2012, 21:00
Zależy od prądu rozładowania. Zapewne zapodałeś 100mA więc coś koło 19-20 godzin powinno wyjść (jakieś 1900-2000mAh/100mA=19-20h).

Powinno trwać krócej, bo ładowarka nie rozładowuje ich do zera, ja rozładowuję BC 700 prądem 250 mAh i trwa to około 6 godzin.

Willy1987
10-05-2012, 21:01
Ja używam BC-900. Ładuje prądem 500 zawsze. Na razie nie miałem problemów.

adolfik9501
10-05-2012, 21:14
Powinno trwać krócej, bo ładowarka nie rozładowuje ich do zera, ja rozładowuję BC 700 prądem 250 mAh i trwa to około 6 godzin.

Tak rozładowuje do 0.9V, ale i od 0.9V ładuje. W trybie test przy 0.9V podaje pojemność, przy Eneloopach coś koło 1900-2100mAh, więc jeśli Twoje aku dają prąd 250mA przez 6 godzin to trochę słabo...

Ja używam BC-900. Ładuje prądem 500 zawsze. Na razie nie miałem problemów.

Ja również zapodaję 500, a czasem i 700 choć wówczas przydałoby się chłodzenie. Mądrzejsi ode mnie pisali, że obecne aku trza traktować prądem minimum 0.25C (czyli min. 1/4 pojemności) bo coś tam coś tam ;) I tego się trzymam.

Wojteksw
13-05-2012, 10:26
Poszukując dobrej ładowarki wielofunkcyjnej znalazłem coś takiego http://www.conrad.pl/%C5%81adowarka-mikroprocesorowa-Voltcraft-Charge-Manager-2020.htm?websale7=conrad&pi=202020&ireusocl=1 czy Ktoś ma doświadczenie z tą ładowarka, czy ja mam być pierwszym testującym. Wszystkie parametry mi odpowiadają, przeglądając opinie dowiedziałem się tylko o głośnej pracy wentylatora, ciekawe na ile ta jedna wypowiedź jest prawdziwa.

kolarz
13-05-2012, 11:48
Wojteksw

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2812982&postcount=69 pomysl, w tej cenie mozesz miec 10 takich jak ja mam, moja tez jest mikroprocesorowa i dziala swietnie. Mam juz ja kilka lat i nie zapsula mi zadnego aku. Uzywalem z aku AA Sanyo 2000mAh oraz GP 800mAh AAA oraz Forever 9V aku. Przez dlugi okres wyszystko swietnie dzialalo. Oczywiscie Sanyo oraz GP juz padły, ale uzywalem je bardzo dlugo. Forever jeszcze sie trzyma bo zadko jest uzywany w multimetrze. Obecnie ladnuje nia enelopy 2000mAh.

No chyba ze musisz miec wyswietlacz i wg mnie nie potrzebne do niczego funkcje. Idac jeszcze inna droga, mozesz kupic taka jak ja mam i odp duza ilosc kompletow aku, zastanow sie na ile ci taki zestaw wystarczy.

Wojteksw
13-05-2012, 13:20
Wcześniej w tym temacie pisałem, że posiadam dobrą Techno Line IC8800, ale szukam na 8 szt. aku. cena nie jest tak istotna, ważna dla mnie niezawodność.

kolarz
13-05-2012, 13:52
Umknelo mi te 8 sztuk, rozumiem ze 2 ladowarki nie wchodza w gre? Bo cena 40zl a 500zl to znaczaca roznica?

Wojteksw
13-05-2012, 14:10
Oprócz fotografii, akumulatorki wykorzystuję w modelarstwie RC, oprócz pakietów Lipo i nimh mam akumulatorki baby (C), mignon (AA) i micro (AAA), oraz blokowe 9V. Do pakietów Li-po i nimh posiadam specjalistyczną ładowarkę, natomiast do pozostałych muszę używać wiele różnych ładowarek, dlatego potrzebna mnie jest ładowarka wielofunkcyjna.

arturmsi
13-05-2012, 15:15
Do jakiego napięcia ładują wam się enelopy? ;> bc 250 ładuję mi do 1,49 V, na podtrzymywaniu spada do 1,46 V, tak ma być ?;>

kolarz
13-05-2012, 15:25
Podtrzymanie zawsze jest nizsze niz impulsy ladujace (podtrzymanie uzupelnia poprostu efekt samorozladowania, ladowarka przelacza sie w ten tryb aby nie uszkodzic aku po uzyskaniu napiecia naladowania, ot takie zabezpieczenie w stosunku do starszych rozwiazan kiedy to trzeba bylo ladowarke recznie wylaczyc), pozatym miernik jakim mierzysz usrednia wynik pomiaru jaki odczytujesz. Podlaczenie do oscyloskopu i zarejestrowanie przebiegu pokaze ksztalt napiecia. Mierniki tzw multimetry maja ok 3 pomiarow na sek z ktorych wyniki sa usredniane, lepsze maja niewiele wiecej.

Epistofeles
20-05-2012, 23:22
Przekonaliście mnie do BC 700, w sumie mam dość ładowanie 4 Eneloopków po 40 godzin moim przedpotopowym Philipsem :/

sokolnik
21-05-2012, 17:49
ja mam bc 900 i taka polecam każdemu. 2h i mam 4 aku naładowane :)

manfred
02-03-2013, 09:54
Tez posiadam BC 700 ale czasami potrzebuję naładować większą ilość aku. Mam pytanie czy ktoś użytkuje MH-C800S-E ? Rozumiem, że chyba dla tej ładowarki nie ma lepszej alternatywy.

RobertMiernik
02-03-2013, 10:58
Tez posiadam BC 700 ale czasami potrzebuję naładować większą ilość aku. Mam pytanie czy ktoś użytkuje MH-C800S-E ? Rozumiem, że chyba dla tej ładowarki nie ma lepszej alternatywy.

Jak masz BC to nie lepiej drugą dokupić po prostu?

Będziesz miał zestaw ekspresowy do ładowania 8 ale też w razie czego jedną, żeby zabrać 'na wakacje' jak Ci się spieszyć nie będzie...

manfred
02-03-2013, 11:40
Masz racje a dwie bc 700 to jedna MH-C800S-E.