Zobacz pełną wersję : N 80-200 f/2.8 potrzebuje info
Witam
Jak w temacie, chce się dowiedzieć jak najwięcej odnośnie tego szkła.
Wiem, że jest to stara konstrukcja, choć wiele osób mówi że nowych tej szkła szkła nie dają (w tej klasie).
Wiem że nie jest to szybki obiektyw brak AF-Su
No i jest prawie połową ceny za nowy 70-200 f/2.8 VR
Proszę o nie mieszanie z błotem, a podesłanie cennych informacji.
Pozdrawiam
Paweł
www.google.pl (http://www.google.pl) i opcja szukaj na tym forum.
Ilez razy mozna pisac o tym samym?
krzysztof jot
19-12-2006, 16:23
jak ci sie nie chce poszukac - przyjmij do wiadomosci ze jest to doskonały obiektyw, absolutnie kultowe szkło, jedna z najlepszych konstrukcji jaka powstała w tej materii. Nie ma nic lepszego, nawet 70-200 VR jest nieco gorszy optycznie, aczkolwiek są to róznice i tak pułapu szczytowego czyli - DOSKONAŁOŚCI mniejszj lub wiekszej :)
I Tyle.
Duży i ciężki jest! Jak dla mnie największą jego wadą jest przełącznik M-A. Kupiłem z zepsutym, a teraz po naprawie muszę uważać, coby samemu nie zepsuć. Jest bowiem umiszczony w takim miejscy, że moje paluchy same tam włażą kiedy zoomuję i można niechcący przekręcić. Optycznie super!Na szybkość AF też nic złego powiedzieć nie moge, zależy z jakim korpusem używasz. Z takim F100 to śmiga niczym expres. Ze słabszym body może być ciut paskudniej :-).
P.S.
tym, którzy narzekają na szybkość AF w tym szkle proponuję, by pobawili się jakimś starszym tele AF. Pomalutku, "w te i nazad" i jeszcze raz. Papierosa czasem można było wypalić (jak ktoś palący :-)). zanim toto wyostrzyło. Tak żeby daleko nie szukać np Tokina 80-200/2,8 AF (miałem).
nawiedzony
31-12-2006, 15:15
znakomity teleobiektyw zoom do fotografii sportowej i portretowej
Michal Puchacz
31-12-2006, 15:27
znakomity teleobiektyw zoom do fotografii sportowej i portretowej
Nie tylko przecież. Do krajobrazu np. też się wspaniale nada, coby odległe plany łapać i perspektywę zagęścić.
Albo dziecko tudzież psa z oddali pstrykać rozmywając tło.
nawiedzony
31-12-2006, 15:55
Nie tylko przecież. Do krajobrazu np. też się wspaniale nada, coby odległe plany łapać i perspektywę zagęścić.
Albo dziecko tudzież psa z oddali pstrykać rozmywając tło.
nie zaprzeczam, a dlatego wymieniłem sport, i portret ponieważ do tych zdjęć go osobiscie używam.