Zobacz pełną wersję : D3000 + SIGMA 28-70 2.8-4 DG, zadziała ?
Pomijając nikkora 50mm 1,8 rozważałam także kupno Sigmy 28-70 2.8-4 DG i jestem ciekawa czy ten obiektyw zadziała z body D3000 posiadając autofocus? Ponadto mam pytanie do tych którzy mają/mieli/używali tego obiektywu - co o nim sądzicie ? czy nadaje się do fotografowania psów ? (a jak wiadomo pies = ruch) ;)
http://www.flickr.com/photos/48529391@N06/4442472871/
Też mam psiaka i D3000 :) Tego obiektywu nie miałem.
Ale w ciągu roku bawiłem się kilkoma lustrzankami, obiektywami.
18-105mm 3.5-5.6 Nikona jest wystarczająco szybki, prawie wszystkie zdjęcia ostre nawet gdy pies szaleje.
A mój Wilczek jest poootwornie szybki, Kubica nie ma szans ;)
Tylko to dość ciemny obiektyw i potrzebuje sporo światła,
żeby otrzymać wysokiej jakości zdjęcia.
Teraz mam też 50mm 1.4G, bardzo jasny i niestety dość powolny.
Nawet jak pies szybciej idzie i przymknę przesłonę do 4.0 to też większość zdjęć nie wychodzi.
Pomijając nikkora 50mm 1,8 rozważałam także kupno Sigmy 28-70 2.8-4 DG i jestem ciekawa czy ten obiektyw zadziała z body D3000 posiadając autofocus? Ponadto mam pytanie do tych którzy mają/mieli/używali tego obiektywu - co o nim sądzicie ? czy nadaje się do fotografowania psów ? (a jak wiadomo pies = ruch) ;)
Ten obiektyw nie ma zbyt pochlebnych opinii. Poza tym chyba nie ma silniczka AF. Musisz szukać obiektywów z oznaczeniem HSM, aby mogły one współpracować z Twoim body. Z obiektywów marki Sigma można by tutaj polecić 18-50 oraz 17-70. Oba mają HSM oraz stabilizację obrazu.
Teraz mam też 50mm 1.4G, bardzo jasny i niestety dość powolny.
Nawet jak pies szybciej idzie i przymknę przesłonę do 4.0 to też większość zdjęć nie wychodzi.
Może nie jest to problem powolnego AF tylko głębii ostrości/czasu. Raczej sugerowałbym podkręcać ISO, aby uzyskać wysoki czas (np 1/500), niż otwierać obiektyw.