Zobacz pełną wersję : Czy taki zestaw wystarczy do zabawy z błyskiem ?
Witam, chcę się pobawic w błyskanie i szukam statywu oraz parasolki i znalazłem oto taki zestaw http://www.warehouseexpress.com/buy-lastolite-100cm-all-in-one-umbrella-kit/p1023901 , czy podany przeze mnie zestaw wystarczy ,oferta jest tak duża ze nie wiem co dobre a co nie , czy może znacie jakieś inne produkty niekoniecznie muszą byc tańsze ? Z góry dziękuję za pomoc
To jest cena za statyw i parasol! Na początek szaleństwo. Po co tyle płacić? Kup cokolwiek chińskiego a będziesz miał w tej cenie lampę i wyzwalacz radiowy. Później sam zobaczysz co cię zainteresuje, co będzie ci potrzebne. Przeglądaj i śledź wątki o strobing. Tam wszystko masz opisane.
Oczywiście nie podałeś najważniejszego: jaka fotografia cie interesuje, gdzie chcesz ten zestaw wykorzystać, jakie światło i typ zdjęć ci odpowiada i ile masz kasy do wydania.
fushiro lubię inwestowac raz , a dobrze aby później nie wydawac kasy powtórnie .. Głównie fotografuję portret , a zestaw będzie wykorzystywany w pomieszczeniach jak i w plenerze. Lampę jak na razie mam jedną sb900 i to mi na razie wystarczy. Jak dla mnie cena nie jest jakaś zabójcza także pytam czy to dobry zestaw i czy wystarczy jak na początek , a chińskie badziewie odpada. :]
fushiro lubię inwestowac raz , a dobrze aby później nie wydawac kasy powtórnie .. Głównie fotografuję portret , a zestaw będzie wykorzystywany w pomieszczeniach jak i w plenerze. Lampę jak na razie mam jedną sb900 i to mi na razie wystarczy. Jak dla mnie cena nie jest jakaś zabójcza także pytam czy to dobry zestaw i czy wystarczy jak na początek , a chińskie badziewie odpada. :]
To kupuj jak najdroższe! Na początek wystarczy wszystko. "badziewie" stwierdzasz po jakichś faktach czy z zasłyszanych opinii? Ja mam trochę chińszczyzny i lastolite. Tanich rzeczy nie kupuje się po to żeby służyły, tylko po to żeby popsuć i przetestować. Jest spora szansa że w plenerze twoja cenna (chyba że nie-cenna) SB-900 zaliczy glebę, czy to od podmuchu wiatru, czy tez z łokcia modelki. Stelaż parasola wygina się równie łatwo w przypadku lastolite jak i tańszych zamienników.
Pamiętaj, że światło to światło. Jeżeli nie rozpatrujemy laboratoryjnych warunków, odbite od wafla styropianu będzie dokładnie takie samo jak od ekranu lastolite za 200funtów.
Trochę się już w życiu kupiło rzeczy aby stwierdzic , że nie warto wydawac dwa razy , a wątek zmierza w złym kierunku , spytałem się czy taki zestaw wystarczy jak na początek do zabawy ze światłem? No chyba , że polecisz mi zestaw lub oddzielnie statyw do lampy oraz parasolki innej firmy w podobnej cenie ?
... spytałem się czy taki zestaw wystarczy jak na początek do zabawy ze światłem?
Raz napisałem że tańszy wystarczy, czyli droższy też!
Drugi raz napisałem dosłownie, że wystarczy!
Po raz trzeci potwierdzam, że absolutnie wystarczy!
Podobnie sprawdzi się Elinchrom w podobnej cenie.
Dziękuję , i chyba wszystko w tym temacie jak widac chyba trzeba do mnie ze 3 razy ... Pozdrawiam
Zwróć jeszcze uwagę czy sekcje statywu są "air cushioned". Interfit, Lastolite i Elinchrom powinny być (te, które ja mam - są). I zupełnie serio: pamiętaj o odciążeniu zestawu w plenerze!
Niedaleko masz "The Flash Center". Możesz wszystko obejrzeć przed zakupem.
ThomasVoland
31-07-2010, 18:12
Dalej nie napisałeś co chcesz fotografować. Jedną lampą wiele nie zdziałasz. Jak portrety to jedna lampa mocno ogranicza. Dwie lampy + dwa statywy (druga lampa do dopalania cieni). Poza tym w zestawie który podałeś jest tylko jeden parasol - odbijający. Dobrze by było mieć jeszcze przynajmniej parasolkę transparentną.
skinny od czegoś trzeba zacząc .. Jest wiele osób na forum co używa jednej parasolki i efekty mi się podobają ale ja amator to się nie znam , tak jeszcze nie śmiało zapytam w zestawie który podałem jest parasolka która ma zdejmowaną czaszę i rozumiem , że jak zostawię tylko biała częśc to robi mi się parasolka transparentna ?
ThomasVoland
05-08-2010, 04:32
Tylko sugeruję... Bo za cenę zestawu, który chcesz kupić można mieć 2 statywy z parasolami + lampę do strobingu i wyzwalanie bezprzewodowe do nich.
w zestawie który podałem jest parasolka która ma zdejmowaną czaszę i rozumiem , że jak zostawię tylko biała częśc to robi mi się parasolka transparentna ?
Jak jest zdejmowana, to po zdjęciu będzie transparentna.,