PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 do ślubów

nikonkris
30-07-2010, 16:29
Przede wszystkim witam wszystkich, bo dopiero zaczynam się zaprzyjaźniać z Nikonem. Właśnie przesiadłem się z Canona na D90 i bardzo mi z tym dobrze. :-)
Ale do rzeczy:
przymierzam się do SB-900 ale z wykorzystaniem do ślubów, no i mam problem, bo wszędzie pełno informacji o przegrzewaniu się. Udało mi się przetestować 2 szt. i na obu zrobiłem od 215 do 230 strzałów seriami. W sumie wyszło tak, że w ok. 8-10 min. zrobiłem te 215-230 fotek. Potem lampa się grzała i do przestygnięcia czekałem ok 1-1.5 min.
Usłyszałem opinię, że do fotografii ślubnej (dopiero zaczynam) to dyskwalifikuje sprzęt. Ale czy walimy w kościele seriami 200 fotek w 10 minut? Tak się trochę pocieszam, bo boję się, że napaliłem się na nią min. ze względu na CLS.
Będę wdzięczny za podpowiedzi bardziej doświadczonych kanonierów.

LordRamzes
30-07-2010, 16:42
e tam prawda jest taka ,że jak ktoś ładuje serią to znaczy ,że nie jest pewny swych umiejętności to ,że ci piszczy tzn ,że występuje możliwość uszkodzenia a lepiej takie zabezpieczenie niż wykończyć lampę , przecież robisz zdjęcie i wypatrujesz znowu jakiejś ciekawej sytuacji i za ten czas już dawno ostygnie a jak ty robisz 230 zdjęć w ciągu kilku minut to strach się bać ile będziesz oddawał zdjęć bo był tu taki jeden co oddawał chyba 15 000 zdjęć podczas ślubów :) w Kościele to spróbuj tak robić to Cię Ksiądz wy..goni z kościoła , zresztą zakładam ,że byłeś na kursie dla fotografów organizowanych przez kurię i masz trochę dobrej kindersztuby aby wiedzieć jak się zachować .

Pawel Pawlak
30-07-2010, 16:43
O w mordę... 8min i 230 błysków to średnio 1błysk co 2s... Napisz o tym w ofercie to z penością nie będziesz miał kłopotu z przegrzewaniem się SB900 w kościele - nikt Cię tam nie wpusci.

nikonkris
30-07-2010, 16:46
Napisałem, że robiłem to na próbę. :-)
Na razie zaliczyłem 4 śluby i na żadnym nie walnąłem tyle fotek z kościoła w sumie. Ale chodziło mi o sprawdzenie jak szybko się nagrzeje i jak szybko potem ostygnie.
A co do umiejętności, to fakt- do końca nie jestem pewien... ale nie aż tak, żeby walić takie serie w kościele.
Poza tym, jeśli to możliwe, staram się robić też bez błyskania.

LordRamzes
30-07-2010, 16:47
to jak byłeś to nie powinieneś mieć żadnych wątpliwości bo przecież nie ładujesz non stop i to na pełnej mocy i lampa za ten czas odpocznie , i nie wyłączaj zabezpieczenia to dla Twojego i lampy bezpieczeństwa

nikonkris
30-07-2010, 16:54
Ja właśnie z takiego założenia wychodzę, ale mnie trochę nastraszyli, że nie wiadomo, czy lampa ma tendencję do grzania tylko przy seriach, czy może po dłuższym błyskaniu, jak złapie temperaturę, to nie wiadomo kiedy odpuści... a w tym czasie przyjdą obrączki. No i zgłupiałem. A lampa wydaje się naprawdę fajna- no i te dodatki.

Pawel Pawlak, grzecznie zapytałem, żeby uzyskać odpowiedź, a nie, żeby mnie kpiąco rypać. No i, jak napisałem, to był test. Zrobiłem to celowo, co nie znaczy, że tak robię w kościele.

LordRamzes
30-07-2010, 16:57
kurde wchodzisz do kościoła podstawowe kadry jak wchodzą jakiś tam profil jak siedzą kościół ogól itd i siedzisz przychodzą obrączki cykasz i odpoczywasz potem wyjście masz tyle przerw ,że ja nie wiem jakie ty masz wątpliwości

nikonkris
30-07-2010, 17:01
że ja nie wiem jakie ty masz wątpliwości

jakbym miał za sobą ze 20, to może nie miałbym wątpliwości. :oops:

Ale wolę się upewnić zanim wydam 1,5k

pawulon
30-07-2010, 17:08
Na weselu to lampa może się przegrzać jak będziesz walił seriami w wysoki sufit. Jak już się przegrzeje, to będziesz wiedział, że jesteś badziewnym fotogfaem i nie wiadomo po co walisz tyle zdjęć zamiast zrobić kilka dobrych.

nikonkris
30-07-2010, 17:17
Na weselu to lampa może się przegrzać jak będziesz walił seriami w wysoki sufit. Jak już się przegrzeje, to będziesz wiedział, że jesteś badziewnym fotogfaem i nie wiadomo po co walisz tyle zdjęć zamiast zrobić kilka dobrych.

Do tej pory tak nie robiłem, więc może nie jest ze mną tak źle...

To co napisałeś Ty i Lord Ramzes, pokrywa się z moim punktem widzenia, więc chyba jednak się skuszę. A co do umiejętności, to mało kto urodził się ekspertem, no i wiadomo- im więcej się biega z aparatem, tym więcej się uczy.

W zasadzie, to rzadko używam serii. A nawet, jak decyduję się strzelić podobny kadr 2-3 razy, to i tak robię to pojedynczo.

matteo_
30-07-2010, 18:08
To że sie przegrzewa przy "waleniu" serią non-stop to jest chyba normalne(?) w końcu emitowane jest ciepło:) A tak z drugiej strony to tak sobie myślę ten wątek to szukanie dziury w całym. Robić zdjęcia a nie;p

pawulon
30-07-2010, 18:25
Ja w ciągu 3 miesięcy posiadania SB-900 raz ją przegrzałem. Robiłem zdjęcia w sali teatralnej (nie podczas spektaklu, tylko inna impreza) praktycznie z drugiego końca sali. Z razji, że światło zastane było bardzo pochrzanione to trzeba było doświetlać lampą. No i przy mniej więcej 2-3 zdjęciach na minute lampa podziękowała po godzinie. 5 minut nie wystarczyło, żeby się ochłodziła, więc wymieniłem baterie na inne - zimne i zaczęła dalej działać.

LordRamzes
30-07-2010, 18:29
Przyjacielu nie ma co nie zastanawiaj się bierz i pochwal się nam zdjęciami :)

nikonkris
30-07-2010, 18:39
Przyjacielu nie ma co nie zastanawiaj się bierz i pochwal się nam zdjęciami :)

Jak tylko będzie czym :-), to na pewno. A jak spitfaszę, to też pokażę i poproszę o rady. :-)

Pawulon, mam rozumieć, że od razu po zmianie baterii ruszyła? Wiem, że ma 2 czujniki: jeden przy bateriach, drugi przy palniku.

pawulon
30-07-2010, 19:04
NO tak, baterie były bardzo gorące, więc stwierdziłem, że wymiana pomoże i pomogła. Ja nawet nie wiedziałem że są 2 czujniki.

nikonkris
30-07-2010, 19:19
NO tak, baterie były bardzo gorące, więc stwierdziłem, że wymiana pomoże i pomogła. Ja nawet nie wiedziałem że są 2 czujniki.

Wiem od serwisanta :-)

Proponował mi osobny zasobnik na baterie, żeby te w lampie odpowiadały tylko za elektronikę. Ale to znowu spory wydatek.
A jakich baterii używasz? Ja do tej pory w Canonie używałem Sony 2700mAh.
A... gość też mówił, żeby patrzeć na temp. pracy baterii. Zwracał ktoś na to kiedyś uwagę?

pawulon
30-07-2010, 19:30
Główne to 2 komplety Sanyo 2700 + komplet jakichś innych słabszych GP czy Duracelów + 2 alkaliczne. Na jednym komplecie robię jeden ślub. Za każdym razem zabieram tez szybką ładowarkę bo już 2 razy musiałem latać za bateriami do lampy. No i do D700 na wszelki wypadek też się przydadzą jakby się bateria nazbyt szybko wyładowała mimo że mam dwie. Jak mi przyjdzie kupować kolejny komplet to spróbuje Enelopy z ciekawości.

nikonkris
30-07-2010, 20:28
No właśnie sporo ludzi chwali Eneloopy. Chciałem przygarnąć, ale nie mogłem znaleźć 2700. W media niby duży wybór, a jak przyjdzie co do czego, to kicha.

Ja, do tej pory miałem 1 kpl 2700, 1 kpl 2100, które zmieniałem i wrzucałem do ładowarki, i 1 kpl alkalicznych.

LordRamzes
30-07-2010, 20:31
100x wolę eneloopy od 2700

nikonkris
30-07-2010, 21:00
100x wolę eneloopy od 2700

Dłużej trzymają, czy co?

LordRamzes
30-07-2010, 21:16
2700 u mnie są spalone miałem 2 komplety 1 działał ok jak naładowałem w piątek to w sobote na ślubie dłużej trochę od eneloopów ale jak je zostawisz na dłużej to już kiepsko 2 komplet padł po 5 ładowaniach :(, eneloopów mam ok 30szt już ponad 2 lata użytkuje 0 problemów

pawulon
30-07-2010, 21:29
E to chyba pecha miałęś. Moje 4x2700 rozładowują się owszem ale po 4 miesiącach. Wtedy można powiedzieć że są do połowy pełne/puste. Póki co to one u mnie trzymają najlepiej.
Ale nie ma baterii bez dobrej ładowarki. Tak wiec BC-700 obowiązkowo. Zauważyłem że jak sie ładuje pojemne baterie mniejszym prądem (200mA) to ładują się do mniejszej pojemności no i później trochę krócej działają niż jakby się je ładowało prądem 500mA

nikonkris
30-07-2010, 21:51
Ja jakiś czas temu nabyłem w nieszczęsnym Media to: http://www.flickr.com/photos/whetzky/2417556344/
wtedy kosztowała 180 PLN i teraz żałuję, że nie wziąłem BC700.
Niby OK. ładuje każde ogniwo osobno, odświeża, itd, ale brakuje mi tej możliwości zmiany natężenia.

Kurcze, jak obejrzałem foty ślubne na tym forum, to nie wiem, czy swoje tu wciskać... Ale, jak się zbierze zasłużone i pomocne joby, to i z tego może być pożytek.

yakub
30-07-2010, 22:31
Ja sobie hobbystycznie fotografuje. W normalnym uzytkowaniu nie udalo mi sie przegrzac SB900. Jednak, niedawno robilem slub w rodzinie. Nadeszla przysiega. 47 zdjec w 9 min (jak teraz przegladam je). ISO 800, M 1/50 f4 (D90). Lampa przegrzala sie w polowie. Wylaczylem zabezpieczenie, bo bym nic nie zrobil. Wszystko zimne, a zdjec nie dalo sie robic :( Baterie ledwo cieplejsze niz temp. otoczenia.

nikonkris
30-07-2010, 22:38
Ja sobie hobbystycznie fotografuje. W normalnym uzytkowaniu nie udalo mi sie przegrzac SB900. Jednak, niedawno robilem slub w rodzinie. Nadeszla przysiega. 47 zdjec w 9 min (jak teraz przegladam je). ISO 800, M 1/50 f4 (D90). Lampa przegrzala sie w polowie. Wylaczylem zabezpieczenie, bo bym nic nie zrobil. Wszystko zimne, a zdjec nie dalo sie robic :( Baterie ledwo cieplejsze niz temp. otoczenia.

A jak miałeś palnik ustawiony? Odbijałeś czy waliłeś na wprost? wzmacniałeś błysk czy nie?

4FUN
30-07-2010, 22:38
Jak chcesz akumulatorki to polecam jak wyżej eneloopy. Używam 4 kompletów z SB-900 i BC900 i zero problemów. Poza tym nie patrz na pojemność jaką producenci piszą bo często jest przesadzona. Poza tym po co żałować 31 zł na akumulatorki jak się wydaje 1500 na lampę...

nikonkris
30-07-2010, 22:59
Nie chodzi o żałowanie, tylko o to, jakie teraz kupić. Nie wiem dlaczego, ale moja ładowarka (sony) nie chciała mi ostatnio ładować Energizerów. Wygrzebałem jakieś leżące, żeby wrzucić na zapas, a tu kupa- wyskoczył błąd i musiałem wyjąć.

yakub
30-07-2010, 23:14
A jak miałeś palnik ustawiony? Odbijałeś czy waliłeś na wprost? wzmacniałeś błysk czy nie?

Do gory zawsze. Blysk +0.7EV. Ogolnie z testow na samej lampie (bez aparatu): M 1/1 to dokladnie 20 blyskow. 21 juz sie nie da.

nikonkris
30-07-2010, 23:23
Do gory zawsze. Blysk +0.7EV. Ogolnie z testow na samej lampie (bez aparatu): M 1/1 to dokladnie 20 blyskow. 21 juz sie nie da.

toś mnie pocieszył...

yakub
30-07-2010, 23:37
toś mnie pocieszył...

Ogolnie, jesli ponownie bym mial kupic SB900 to bym kupil. IMHO troszke przegieli z tym termicznym wylacznikiem. Na szczescie i jego mozna wylaczyc.
Co ciekawe, po przegrzaniu, wyciagalem aku z lampy, zeby przestygly (chociaz nie byly cieple), zeby lampa sie ochlodzila. Nic to nie dawalo.

Na pocieszenie powiem, ze robilem na innej imprezie zamknietej (nie slub ;) ). Wyszlo ok 200 zdjec w pol godziny. Lampa nie zawiodla :)

LordRamzes
31-07-2010, 08:28
E to chyba pecha miałęś. Moje 4x2700 rozładowują się owszem ale po 4 miesiącach. Wtedy można powiedzieć że są do połowy pełne/puste. Póki co to one u mnie trzymają najlepiej.
Ale nie ma baterii bez dobrej ładowarki. Tak wiec BC-700 obowiązkowo. Zauważyłem że jak sie ładuje pojemne baterie mniejszym prądem (200mA) to ładują się do mniejszej pojemności no i później trochę krócej działają niż jakby się je ładowało prądem 500mA

posiadam bc 700 ale ja tu piszę o ślubach i jakbym wziął 2700 po 4 miesiącach byłaby tragedia , nie jest to możliwe aby ładowane mniejszym prądem działały krócej to właśnie gdy ładujemy "dużym " prądem to skraca się żywotność baterii

J51
31-07-2010, 09:06
Jesli akumulatory,to tylko eneloopy nie ma z nimi jakichkolwiek problemów,długo trzymają i są niezawodne,jeśli kupisz,nie będziesz chciał innych.

getos
31-07-2010, 09:08
Boże, proszę jeszcze raz sobie przeczytać początkowy wpis, chłopie kto tak wali, gdzie Ci się to przyda, gdzie będziesz używał sprzętu w taki sposób, nawet rzut welonem to raptem z 3-4 błyski w serii, dodatkowo nie walisz na pełnej mocy, eh ludzie, do rzeczy mam SB900 i nic się nie grzeje, ale ja zawsze walczę o zastane, jak będziesz jechał na ISO100, f5,6, serie po 50 fotek to może i się spoci, ale odradzam taki sposób pracy...

4FUN
31-07-2010, 09:27
Robię sb-900 normalne fotki czasem jak jest dość ciemno i nie zdarzyło mi się żeby się przegrzała. Jak komuś zabezpieczenie się nie podoba to wyłącza i po problemie. Wcześniej było sb-800 nikt nie narzekał że się przegrzewa za to były posty, że się komuś szybka przypaliła. Ja z dwojga złego wolę zabezpieczenie.

prz3mo
31-07-2010, 10:28
BTW, ta chwalona przez Was ładowarka BC-700 w jakim czasie najszybciej potrafi naładować Eneloopy?
Obecnie używam 20-to minutowej GP, moje najstarsze Eneloopy mają ok. półtora roku i nie zauważyłem spadku ich sprawności, a jak wiadomo szybkie ładowanie daje w kość akumulatorom. Potrzebuje jednak często ładować w bardzo krótkim czasie stąd mój wybór padł właśnie na tak szybką ładowarkę. Jak to wygląda w BC-700?

pawulon
31-07-2010, 10:51
Najwyższy prąd jest tam chyba 900mA czyli Eneopy 2000mAh zostaną naładowane wtedy w około 2h, 10 min. Ale ja używam prądu 500mA.

4FUN
31-07-2010, 19:59
W bc-900 max prąd dla czterech baterii to 1000 mA a czas ładowania wg. instrukcji to 70 min wiec jest jakaś rozbieżność.

Swoją drogą to chyba strasznie gorące są te akumulatorki z tej GP po naładowaniu.

pmsphotography
31-07-2010, 20:53
To może i ja się podzielę opinią na temat SB-900. Jakieś 3 tyg temu w kościele, kiedy na dworze panowało ponad 30 stopni lampa zagrzała się niemal natychmiast. Wykonała może z 20 zdjęć. A błyskała bardzo delikatnie, odbita od sufitu, do dopełnienia miała może 0,5EV. Gorąca nie była, ale eneloopy to mi się naprawdę zagrzały. Później na dworze w słońcu lampa była naprawdę gorąca i oczywiście się przegrzała, ale czarna obudowa więc ją rozumiem i wybaczam ;-) Ale to, co robiła w kościele- niestety dość mnie to zirytowało. Zabezpieczenie wyłączyłem i zdjęcia cykałem dalej.
Ogólnie przegrzewanie lampy na słońcu jest na porządku dziennym, wcześniej na sesji plenerowej także piszczała mimo, że wypełniała jedynie cienie na twarzy.

Używam od zawsze eneloopów i bc-700

prz3mo
31-07-2010, 21:11
Swoją drogą to chyba strasznie gorące są te akumulatorki z tej GP po naładowaniu.

Owszem gorące, na początku bałem się o żywotność akumulatorów, ale jak wspomniałem wcześniej używam 3 kompletów (2 x sanyo i 1x GP) już dość długo i nie zauważyłem spadku wydajności. Jak zauważę to wymienię, ale tak krótki czas ładowania często mi jest potrzebny.

nikonkris
01-08-2010, 10:52
To może i ja się podzielę opinią na temat SB-900. Jakieś 3 tyg temu w kościele, kiedy na dworze panowało ponad 30 stopni lampa zagrzała się niemal natychmiast. Wykonała może z 20 zdjęć. A błyskała bardzo delikatnie, odbita od sufitu, do dopełnienia miała może 0,5EV. Gorąca nie była, ale eneloopy to mi się naprawdę zagrzały. Później na dworze w słońcu lampa była naprawdę gorąca i oczywiście się przegrzała, ale czarna obudowa więc ją rozumiem i wybaczam ;-) Ale to, co robiła w kościele- niestety dość mnie to zirytowało. Zabezpieczenie wyłączyłem i zdjęcia cykałem dalej.
Ogólnie przegrzewanie lampy na słońcu jest na porządku dziennym, wcześniej na sesji plenerowej także piszczała mimo, że wypełniała jedynie cienie na twarzy.

Używam od zawsze eneloopów i bc-700

No właśnie podobne, zasłyszane informacje sprawiły, że zrobiłem to, co opisałem w pierwszych postach. No i w momencie, gdy inni mnie trochę uspokoili, znowu zasiałeś u mnie wątpliwości.
Dodatkowo, wczoraj kolega robił ślub i napisał mi wieczorem, że jest jakiś gość z SB-900 i co chwilę mu się gotuje... :-(
a... zaglądał ktoś tu? http://www.dombower.com/section325186.html

zdaje się tutek nr 30- właśnie o przegrzewaniu się sb-900

już mnie podniósł na duchu,kiedy dostałem powyższego newsa od kumpla.

LordRamzes
01-08-2010, 11:03
ale jak ktoś nie umiejętnie używa lampę to każda będzie gotować tylko te bez zabezpieczenia mogą tak zagotować ,że już więcej nie błysną jak ktoś ustawia iso 100 czy 200 i ładuje pełną mocą to i się grzeje niestety

nikonkris
01-08-2010, 11:51
Dopytam kumpla w luźnej chwili, jak tamten gość to focił. Akurat, do niego mam pełne zaufanie w kwestii fotografii. Może nie jest mistrzem :-), ale dla mnie jest sporym autorytetem :-), więc myślę, że przyuważył, czy gość walił seriami, albo z dużą częstotliwością.

Coin
01-08-2010, 13:01
Podepnę się tu z moim pytaniem. Czy jest jakaś alternatywa tańsza dla SB-900, która zda egzamin w fotografii ślubnej? Mówię tu o czymś czego używacie, bo jeśli wszystko inne to tylko półśrodek i z czasem i tak kupię SB-900 to wolę to zrobić od razu. I jeszcze pytanie czy SB-900 lub wspomniane alternatywy mają jakiś wskaźnik naładowania baterii lub chociaż informacje jak poziom naładowania słabnie krytycznie? Wczoraj moje aku w SB-600 zasłabły podczas krojenia tortu, błyskałem 1 na 4 strzały... fajnie byłoby o takim czymś wiedzieć zawczasu ;)

prz3mo
01-08-2010, 13:36
MI również zdarzyło się przegrzać raz sb-900 i to wcale nie w serii i nie waliłem pełną mocą. Po prostu po iluś tam strzałach pokazał się komunikat i dupa. Straciłem przez to kilka fajnych ujęć. Najgorsze jest to, że ochłodzenie jej chwilę trwa, by to przyśpieszyć wyszedłem z pomieszczenia na dwór, ale i tak chwilę to trwało. Z sb-600 nigdy mi się to nie przytrafiło, a wcale ona nie jest dużo słabsza od 900-tki.
ps. Obecnie wyłączyłem opcję czujnika.

kuchar504
01-08-2010, 13:56
prz3mo mógłbyś się pochwalić jakiej ładowarki używasz?

prz3mo
01-08-2010, 14:52
prz3mo mógłbyś się pochwalić jakiej ładowarki używasz?

http://www.gpbattery.pl/index.php?iid=256

Taka tanizna, aczkolwiek dziwne, bo na stronie ma napisany czas ładowania 1h, a ja miałem napisane na pudełku bodajże 30min, w rzeczywistości ładuje mi enelopy w trochę ponad 20min.

pmsphotography
01-08-2010, 16:27
ale jak ktoś nie umiejętnie używa lampę to każda będzie gotować tylko te bez zabezpieczenia mogą tak zagotować ,że już więcej nie błysną jak ktoś ustawia iso 100 czy 200 i ładuje pełną mocą to i się grzeje niestety

Przeczytaj uwazniej mojego posta.

Sb-900 się grzeje jak jest ciepło na dworze i tyle. A gdy założymy stofen to wg. mnie dużo szybciej. Nie ma co koloryzować. Na szczęście czujnik można wyłączyć ;)

kuchar504
01-08-2010, 18:34
http://www.gpbattery.pl/index.php?iid=256

Taka tanizna, aczkolwiek dziwne, bo na stronie ma napisany czas ładowania 1h, a ja miałem napisane na pudełku bodajże 30min, w rzeczywistości ładuje mi enelopy w trochę ponad 20min.

dziwne^^ muszę pomyśleć nad tą ładowarką

sorry za odbieganie od tematu

tgollob_jamessuchar
01-08-2010, 19:02
mam dwie SB-900, ostatnio 90% zdjęć na pełnym słońcu wykonane z czasami bardzo krótkimi na Auto FP
co więcej w pomieszczeniach także używam, także zdarza się seria i ani razu mi się nie udało przegrzać lampy... ;)

Sb-900 się grzeje jak jest ciepło na dworze i tyle. A gdy założymy stofen to wg. mnie dużo szybciej. Nie ma co koloryzować. Na szczęście czujnik można wyłączyć ;)

Tym bardziej takich cudów nigdy nie miałem ;)
nie oszczędzam, nie leży na półce... i opisywane problemy są mi obce (choć przed zakupem czytając je byłem pełen obaw o co chodzi...użytkuję lampy od ponad pół roku), aku tylko Sanyo po testach z różnymi markami (w tym Enelope) wybrałem tylko te i jestem zadowolony

Mariusz888
01-08-2010, 22:25
Ja to już też któryś raz piszę ale napiszę raz jeszcze - mam SB900 i 2 komplety Eneloopów - nigdy wskaźnika temperatury nie miałem jeszcze nawet w połowie a co dopiero żeby się zagotowała - fakt że nie błyskam jak opętany i nie na pełnej mocy (chociaż zdarzało się kilka razy) i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z temperaturą - w sumie to z tego co tu piszecie to się zastanawiam czy mój czujnik temp. w ogóle działa bo skoro niektórym się tak grzeją to przyznam że nie wiem od czego to zależy - u mnie 0 problemów :)

pmsphotography
02-08-2010, 00:38
Cóż, baterie mam na 100% oryginały, ale i tak są niesamowicie gorące po wyjęciu gdy fotografuję w pełnym słońcu. Mimo, że lampa rozświetla tylko cienie. Może coś z moją lampą jest nie tak- nie wiem ;-) Ale mówię szczerze jak to jest. Gdy jest chłodniej to problemów z nią raczej nie ma. Ale w ostatnie upały nie dała rady.
Cóż, IC w aucie też rady nie dawał :D

ThomasVoland
02-08-2010, 04:18
nie jest to możliwe aby ładowane mniejszym prądem działały krócej to właśnie gdy ładujemy "dużym " prądem to skraca się żywotność baterii

Ładując małym prądem akumulatory mogą być (i pewnie będą) niedoładowywane do końca.

LordRamzes
02-08-2010, 07:58
Ładując małym prądem akumulatory mogą być (i pewnie będą) niedoładowywane do końca.

bzdura jak masz bc 700 pokazuje CI kiedy są na full naładowane zresztą można sobie policzyć mniej więcej ile czasu to zajmie i dodać godzine dla spokoju ducha

McSimus
02-08-2010, 14:58
O ładowarkach BC-700 już było napisane dużo (również o sposobach ładowania jak i dlaczego). Nie pamiętam tylko czy konkretnie na tym forum ale chyba nie. Generalnie im większa pojemność akumulatorów tym większego prądu należy używać. Dla enelopków czy S2700 minimum to 500mA. No i grzeją się zarówno podczas ładowania jak i rozładowywania. Wskaźnik na wyświetlaczu nie pokazuje na ładowania tyko różnicę doładowania. Naładowane akumulatorki powolutku doładowuje coby utrzymać pojemność.
SB900 włączyła mi termik tylko raz w kościele ale nie na ślubie tylko podczas innej uroczystej mszy. Wrzesień, na dworze było dość gorąco. Zapiszczała gdzieś po kilkunastu fotek serią. Teraz za to wariuje z dyfuzorem przez co i tak i tak serwis mnie czeka.
Konkludując, na ślubie bardziej przeszkadzał mi wyjący fokus lampy niż termik.

ThomasVoland
02-08-2010, 16:37
bzdura jak masz bc 700 pokazuje CI kiedy są na full naładowane zresztą można sobie policzyć mniej więcej ile czasu to zajmie i dodać godzine dla spokoju ducha

Taa... i co Ci to da skoro ładowarka odłączyła ładowanie? I kto tu bzdury wypisuje...
Na szczęście McSimus już odpisał co i jak.

seba
02-08-2010, 16:55
z tego co pamietam jest tam zabezpieczenie w bc700 przed przegrzaniem akumulatorkow, przestaje ladowac poprostu.

LordRamzes
02-08-2010, 17:52
Taa... i co Ci to da skoro ładowarka odłączyła ładowanie? I kto tu bzdury wypisuje...
Na szczęście McSimus już odpisał co i jak.

taaa ...nic nie odłączyła ładowarka po naładowaniu akumlatora przechodzi w stan podtrzymania i zmienia prąd ładowania przykładowo ze 200 na 50 ale cały czas ładuje a kolega źle napisał bo mając częściowo naładowane i ładując je ładowarka pokazuje ile je doładowała przez co pokazuje błędne dane , poprawne dane podaje gdy aku są w 100 procentach naładowane i dajemy test wtedy właśnie 3 razy je rozładowywuje i ładuje przez co odrzuca skrajną wartości i pokazuje prawdziwą pojemność

LordRamzes
02-08-2010, 17:53
z tego co pamietam jest tam zabezpieczenie w bc700 przed przegrzaniem akumulatorkow, przestaje ladowac poprostu.

nie zmienia na b mały prąd ładowania który nie szkodzi a podtrzymuje

ThomasVoland
03-08-2010, 16:19
taaa ...nic nie odłączyła ładowarka po naładowaniu akumlatora przechodzi w stan podtrzymania i zmienia prąd ładowania przykładowo ze 200 na 50 ale cały czas ładuje

Skąd Ty takie dane bierzesz? Ogniwa były by do wyrzucenia juz po pierwszych dniach gdyby ktoś je zostawił w ładowarce. Zresztą wskazania BC700 są zupełnie inne. Nie ma możliwości żeby doładować w ten sposób ogniwa, można je podtrzymać. Ładujesz za małym prądem - wyłącza ładowanie w złym momencie (za wcześnie) i tyle. Ogniwa pozostają niedoładowane, i ładowarka podtrzymuje je na tym poziomie, ale nie doładuje ich bardziej, chyba że jest uszkodzona albo jakiegoś starego typu i nie potrafi określić poziomu naładowania w ogóle więc nie odłącza się automatycznie.

LordRamzes
03-08-2010, 16:23
nic nie będę do wyrzucenia bo ładowarka przechodzi po naładowaniu powiedzmy z 200 na 10 i nie jest to szkodliwy prąd ładowania a podtrzymuje będziesz w szoku jak Ci powiem ,że nieraz aku siedzą mi po tygodniu bo ich zapomnę wyciągnąć i żyją już ponad 3 lata i nic niepokojącego się z nimi nie dzieje

LordRamzes
03-08-2010, 16:31
masz chłopie i czytaj

Dane techniczne:

* cztery w pełni niezależne kanały
* wyświetlacz LCD wyświetlający oddzielnie dla każdego kanału informacje o napięciu akumulatora, prądzie i czasie ładowania/rozładowania oraz pojemności akumulatora
* cztery tryby pracy niezależnie dla każdej komory - ładowanie, rozładowanie, formowanie i testowanie rozpoznawanie uszkodzonych akumulatorów
* automatyczne przejście do ładowania podtrzymującego
* zabezpieczenie przed zwarciem i błędnym włożeniem akumulatorów
* zabezpieczenie przed przegrzaniem
* napięcie zasilania: 100-240V AC
wymiary: 75 x 129 x 37 mm

a co mi tam wkleje wszystko

Ładowanie

ładowanie akumulatorów NiCd i NiMH
ładowanie ogniw wielkości AA (R6) i AAA (R03)
ustawianie prądu ładowania 200/500/700 mA
indywidualna kontrola każdego ogniwa
automatyczne przejście do ładowania podtrzymującego
metoda minus delta V (-dV) rozpoznawania pełnego naładowania
kontrola temperatury ładowanego ogniwa

Rozładowanie

rozładowanie zapobiegające efektowi pamięci
ustawianie prądu rozładowania 100/250/350 mA
automatyczne przejście do ładowania z 2-krotnie większym prądem

Odświeżanie

funkcja formowania pozwalająca uzyskać pełną pojemność nowym ogniwom oraz poprawiająca parametry starych, używanych akumulatorów. Działanie funkcji polega na wielokrotnym ładowaniu i rozładowywaniu akumulatorów i kończy się automatycznie, gdy pojemność przestaje rosnąć

Testowanie

pomiar pojemności akumulatorów poprzez sekwencję ładowania, a następnie rozładowania ogniwa

LordRamzes
03-08-2010, 16:38
Nie ma możliwości żeby doładować w ten sposób ogniwa, można je podtrzymać. Ładujesz za małym prądem - wyłącza ładowanie w złym momencie (za wcześnie) i tyle. Ogniwa pozostają niedoładowane, i ładowarka podtrzymuje je na tym poziomie, ale nie doładuje ich bardziej, chyba że jest uszkodzona albo jakiegoś starego typu i nie potrafi określić poziomu naładowania w ogóle więc nie odłącza się automatycznie.

a stan podtrzymania to nic innego jak zmiana prądu ładowania :) ze 100 na 10 :)np

ładowarka ładuje dotąd dokąd ich nie naładuje a nic za wcześnie nie wyłącza , a co do uszkodzonych aku też możesz wykryć na początku jak widać jak są ładowane pod koniec ładowania powinno być 1,4V a jeśli już na początku są tak ładowane może to oznaczać ,że coś jest nie tak , i chyba każdy kto się zna trochę na elektryce CI to powie ładujesz dużym prądem szybciej je niszczysz bo się grzeją itd a ładujesz małym prądem 200 czas się wydłuża ale akumlatory się nie grzeją i nie niszczą , jak posiadasz ładowarkę naładuje je do maxa takie jak masz weź sobie daj odświeżanie lub test i zobaczysz jak 3 razy naładuje i rozładuje ile wyjdzie na wyświetlaczu :)

ThomasVoland
03-08-2010, 16:41
No właśnie, czyli już nie 50 mA o których pisałeś. Przecież napisałem, że ogniwa są podtrzymywane, a nie doładowywane tak żeby stan naładowania cały czas szedł w górę. Wtedy akumulatory były by do wyrzucenia ("można sobie policzyć mniej więcej ile czasu to zajmie i dodać godzine dla spokoju ducha") no to tłumaczę cały czas że to nic nie da, bo będzie tylko podtrzymywana pojemność do jakiej zostały naładowane, a Ty dalej swoje.

a stan podtrzymania to nic innego jak zmiana prądu ładowania :) ze 100 na 10 :)np

ładowarka ładuje dotąd dokąd ich nie naładuje a nic za wcześnie nie wyłącza , a co do uszkodzonych aku też możesz wykryć na początku jak widać jak są ładowane pod koniec ładowania powinno być 1,4V a jeśli już na początku są tak ładowane może to oznaczać ,że coś jest nie tak , i chyba każdy kto się zna trochę na elektryce CI to powie ładujesz dużym prądem szybciej je niszczysz bo się grzeją itd a ładujesz małym prądem 200 czas się wydłuża ale akumlatory się nie grzeją i nie niszczą , jak posiadasz ładowarkę naładuje je do maxa takie jak masz weź sobie daj odświeżanie lub test i zobaczysz jak 3 razy naładuje i rozładuje ile wyjdzie na wyświetlaczu :)

Wymiękam. Wałkowane na forum 1000 razy zawsze z tym samym wnioskiem, a Ty dalej swoje. Ja mam dość. Wiem że podtrzymanie to ładowanie z niższym prądem, ale nie takim żeby je ładowało w dalszym ciągu, tylko żeby zniwelować ewentualne rozładowanie. Nic Ci nie da zostawienie ich na tydzień nawet, ładowałeś małym prądem - prawdopodobnie nie doładowało ich do końca i tyle. Będzie podtrzymywało je w takiej pojemności do jakiej zostały naładowane.

Ja kończę, bo w kółko to samo. Może komuś innemu będzie się chciało odpisywać na Twoje kolejne posty.

LordRamzes
03-08-2010, 17:09
Wymiękam. Wałkowane na forum 1000 razy zawsze z tym samym wnioskiem, a Ty dalej swoje. Ja mam dość. Wiem że podtrzymanie to ładowanie z niższym prądem, ale nie takim żeby je ładowało w dalszym ciągu, tylko żeby zniwelować ewentualne rozładowanie. Nic Ci nie da zostawienie ich na tydzień nawet, ładowałeś małym prądem - prawdopodobnie nie doładowało ich do końca i tyle. Będzie podtrzymywało je w takiej pojemności do jakiej zostały naładowane.

.

to nie wymiękaj i jeszcze raz po naładowaniu przechodzi w stan podtrzymania czyli ładuje cały czas prądem do końca aż naładuje a później zmienia prąd na np 10 czy 50 zależy od producenta ładowarki i przez to właśnie ogniwa się nie uszkadzają gdy je wyjmiesz po tygodniu rozumiesz

i to ja Ci tłumacze ładowarka ładuje cały czas prądem 200 aż naładuje 2000 czyli 2000/200 wychodzi CI ile godzin potrzebuje i kiedy już naładuje to wtedy przechodzi w stan podtrzymania ale cały czas je ładuje tylko małym prądem(to jest podtrzymanie) :) ja nie wiem skąd Ty takie dane znalazłeś przecież na zdrowy rozsądek ładowarka nie ma jakiegoś licznika ,że np na 200 ładuje 13 godzin itd tylko na konkretnych prądach ładuje aż naładuje :)

* cztery w pełni niezależne kanały
* wyświetlacz LCD wyświetlający oddzielnie dla każdego kanału informacje o napięciu akumulatora, prądzie i czasie ładowania/rozładowania oraz pojemności akumulatora
* cztery tryby pracy niezależnie dla każdej komory - ładowanie, rozładowanie, formowanie i testowanie rozpoznawanie uszkodzonych akumulatorów
* automatyczne przejście do ładowania podtrzymującego (czyli naładowała i dopiero przechodzi a nie niedoładowywuje i przechodzi )
* zabezpieczenie przed zwarciem i błędnym włożeniem akumulatorów
* zabezpieczenie przed przegrzaniem
* napięcie zasilania: 100-240V AC
wymiary: 75 x 129 x 37 mm

pmsphotography
03-08-2010, 17:42
LordRamzes, zrób sobie taką małą próbę. Ustaw na bc funkcję TEST i prąd 200/100. Zobacz ile Ci wyjdzie pojemności. Później ustaw znowu TEST ale na 500/250 i też zobacz.
Podpowiem- wyniki nie będą takie same ;-) Tak więc skinny ma racje w tym co mówi.

LordRamzes
03-08-2010, 18:02
Kolego pmsphotography no ale normalnością jest ,że wyjdzie taka sama pojemność przecież pojemność się nie zmieni :) tylko na 200 będzie dłużej ładował i bardziej oszczędzi akumlator w perspektywie czasu

pmsphotography
03-08-2010, 19:13
To dziwne, bo gdy ja przeprowadzałem taki test to na 200ma podawał koło 1900mah, a przy prądzie 500ma podawał około 2050-2100mah. Próbowałem dwa razy i zawsze z tym samym wynikiem.

LordRamzes
03-08-2010, 19:22
bo to działa tak aby mieć pewność wkładasz akumlatory i je ładujesz do maxa jak masz już naładowane to nie rozładowywujesz i ładujesz bo wynik nie jest miarodajny tylko odświeżasz wtedy je formatuje 3 razy i masz prawdziwy wynik tak na zdrowy rozsądek pomyśl przecież nie ma czegoś takiego jak ładowanie 200' przez ileś tam godzi bc 700 jest ładowarką procesorową a to je odróżnia od zwykłych tym ,że nie ładuje non stop tylko bc 700 ładuje ciągle kończy ładować i wtedy przechodzi w 10% zwykłego ładowania przez co nie uszkadza aku a podtrzymuje je i to cała filozofia to na prawdę proste i oczywiste już nie wiem jak to łopatologicznie Wam wytłumaczyć zrozumcie każdy elektronik wam powie ,że najlepiej ładować najniższym prądem bo to w tedy nie szkodzi przez co jest tak ceniona gdyż możemy obniżyć prą i nie szkodzić akumlatorowi i każde ogniwo jest osobno traktowane a nie parami

pmsphotography
03-08-2010, 19:34
To jak wytłumaczysz fakt, że przy ładowaniu 500ma akumulatory dochodzą do wyższego napięcia niż przy ładowaniu 200ma? Przecież powinno być identyko, a nie jest. Wynik w TEST też jest różny. Dziwne ale tak właśnie jest.

wasilewk
03-08-2010, 19:38
W całej Waszej dyskusji brak fachowych konkretów:
- BC-700 ma czujnik napięcia,
- gdy podczas ładowania, napięcie na akku osiągnie ustawioną wartość, to dany kanał przełącza się na 12mA (tzw. prąd podtrzymujący),
- BC-700 ma też czujniki temperatury (niestety jeden czujnik obsługuje dwa kanały), co powoduje przełączenie się ładowanego kanału na prąd podtrzymujący,
- posiada także timer (w procesorze) - tyle, że wykorzystanie go do pomiaru pojemności jest tylko dla wartości średnich prądów,
- ta łądowarka jest robiona metodą chałupniczą i stąd czasami trzeba coś poprawić (lutowania "na fali" w życiu nie widziała).

Pzdr.

LordRamzes
03-08-2010, 20:56
To jak wytłumaczysz fakt, że przy ładowaniu 500ma akumulatory dochodzą do wyższego napięcia niż przy ładowaniu 200ma? Przecież powinno być identyko, a nie jest. Wynik w TEST też jest różny. Dziwne ale tak właśnie jest.

bo niestety nie wiem czemu ale odniosłem wrażenie iż im mniejszym prądem jest ładowane tym bardziej wiarogodny wynik , w dodatku zapamiętajcie gdyby prąd 500 nie miał skutków ujemnych wszyscy by takim ładowali aby na czasie oszczędzić a jednak ładuje się mniejszym aby wydłużyć żywotność aku

LordRamzes
03-08-2010, 20:56
W całej Waszej dyskusji brak fachowych konkretów:
- BC-700 ma czujnik napięcia,
- gdy podczas ładowania, napięcie na akku osiągnie ustawioną wartość, to dany kanał przełącza się na 12mA (tzw. prąd podtrzymujący),
- BC-700 ma też czujniki temperatury (niestety jeden czujnik obsługuje dwa kanały), co powoduje przełączenie się ładowanego kanału na prąd podtrzymujący,
- posiada także timer (w procesorze) - tyle, że wykorzystanie go do pomiaru pojemności jest tylko dla wartości średnich prądów,
- ta łądowarka jest robiona metodą chałupniczą i stąd czasami trzeba coś poprawić (lutowania "na fali" w życiu nie widziała).

Pzdr.

Kolega widać wie o co chodzi

Gio
03-08-2010, 21:27
Udało mi się przetestować 2 szt. i na obu zrobiłem od 215 do 230 strzałów seriami. W sumie wyszło tak, że w ok. 8-10 min. zrobiłem te 215-230 fotek

Biedna migawka... Ile z tych ujęć było wartych pokazywania jako rózniące się od siebie zdjęcia?

plusfoto
03-08-2010, 22:43
W/g instrukcji:
ŁADOWANIE PODTRZYMUJĄCE (BUFOROWE)
Po całkowitym naładowaniu ogniwa w jednym z opisanych trybów
pracy, ładowarka będzie dostarczać baterii niewielką ilość prądu,
pozwalającą na utrzymanie jej w stanie pełnego naładowania.
Przejście w ten tryb pracy odbywa się automatycznie po osiągnięciu
stanu całkowitego naładowania ogniwa, gdy bateria jest pozostawiona
w ładowarce. Na wyświetlaczu LCD będzie wtedy wyświetlany
komunikat „Full”.

I jeszcze dwie definicje ze strony http://www.sciaga.pl/tekst/5519-6-akumulator

Ładowanie podtrzymujące (buforowe) ogniwa NiCd
Jest to metoda najczęściej stosowana dla ogniw wysoko-temperaturowych i ogniw pastylkowych. Oznacza to, że akumulator jest stale ładowany, tak aby mógł być w każdej chwili wykorzystany przy zaniku napięcia, np. jako zasilanie rezerwowe komputera. Ogniwa cylindryczne NiCd powinny być wówczas ładowane prądem 0,03-0,05 C, zaś ogniwa pastylkowe 0,01 C. Prąd ładowania podtrzymującego ogniwa cylindryczne o pojemności 800 mAh powinien wynosić 24-40 mA.

Ładowanie podtrzymujące (buforowe) ogniwa NiMH
Ten typ ładowania można zalecać jedynie dla akumulatorów NiMH wykonanych w formie pastylkowej. W akumulatorach cylindrycznych oznacza to ładowanie ciągłe, co zawsze odbywa się kosztem żywotności. Dla ogniw pastylkowych natomiast nie ma większych różnic w stosunku do NiCd.

LordRamzes
04-08-2010, 06:48
W/g instrukcji:

Przejście w ten tryb pracy odbywa się automatycznie po osiągnięciu
stanu całkowitego naładowania ogniwa
.

dokładnie tak jest

drk
09-08-2010, 12:28
W/g instrukcji:
ŁADOWANIE PODTRZYMUJĄCE (BUFOROWE)
Po całkowitym naładowaniu ogniwa w jednym z opisanych trybów
pracy, ładowarka będzie dostarczać baterii niewielką ilość prądu,
pozwalającą na utrzymanie jej w stanie pełnego naładowania.
...

Potwierdzam. Działam na aku eneloop 2000mAh, podczas ładowania na BC-700, 3szt. aku ładują się do ok. 2370mAh natomiast jedna w cudowny sposób ładuje się aż do 2800mAh, więc ta jedna ładuje się ok. 2h dłużej niż poprzednie, podczas ładowania tej jednej (pojemniejszej) dla reszty stan jest FULL ale są podtrzymywane niewielkim prądem (co można podejrzeć na wyświetlaczu). Mam kilka kompletów i aku i bc700 więc ładuje je sobie prądem 200mA, czas ładowania:

2370mAh = ok. 12,5h;
2800mAh = ok. 14,5h;

akumulatory działają na SB-900 i są małymi rakietkami!!! Do ślubów polecam SB-900, nigdy nie miałem problemów z przegrzaniem, ale nigdy nie próbowałem pstrykać ponad 200fotek w tak krótkim czasie. Ogólnie baaardzo polecam!

dorjan
10-08-2010, 02:09
Zamiast o lampie do ślubów jest o ładowaniu akumulatorków. Niech będzie.

Prąd ładowania 200mA jest za mały dla aku o pojemnościach większych niż 2000 mAh. Przy częstym ładowaniu prądem mniejszym od 1/10 ich pojemności uzyskuje się efekt "leniwego ogniwa" i znacznie obniża wydajność prądową bardzo dobrych ogniw NiMH. Stosowanie tak małego prądu ładowania powoduje również złe działanie ładowarki typu BC700 i błędne wykrywanie delta V, co powoduje niedoładowanie aku. Należy zwiększyć prąd ładowania przynajmniej do 500mA i wszystko będzie w porządku. Ładowanie prądem o wartości 1/5 pojemności aku jest całkowicie bezpieczne i nawet przeładowanie w zwykłej ładowarce impulsowej nie wpływa na trwałość ogniwa. Źle się wyraziłem. Przeładowanie w przypadku ładowania prądem do 1/5 pojemności praktycznie nie jest możliwe. To jest właśnie bezpieczny i niski prąd ładowania (500mA). Możecie sobie wierzyć, lub nie, ale akumulatorków używam już ponad 30 lat i obecnie wszystkie dostępne NiMH ładuję prądem nie mniejszym niż 1A. Najczęściej jest to 1,5A lub przy braku czasu 2A. Tylko wówczas ładowarka musi być naprawdę profesjonalna, a nie zabawka typu BC700/900, która zawiesza się i zmienia program ładowania nawet po chwilowym zaniku napięcia. Ładowanie prądem jednogodzinnym jest zupełnie bezpieczne dla aku NiMH, ale na szczęście wspomniane wyżej ładowarki takiego prądu nie oferują.

Lampa SB900 nie jest jakimś cudem techniki. Ze względu na dość niewielką moc i sztuczne zwiększenie LP, podawane najczęściej dla palnika o kącie widzenia obiektywu 200mm, szybko się grzeje przy emitowaniu szerszego strumienia światła. Rozumiem jeszcze amatorów używających błyskadeł sporadycznie, ale dla profesjonalnego i ciągłego wykorzystywania lampy są inne konstrukcje. Kupując Metz'a 70MZ-5, 76MZ-5 digital można zapomnieć o przegrzewaniu się lampy. Nawet ciągłe błyskanie z pełną mocą spowoduje jedynie włączenie się wentylatora chłodzącego palnik.

Pozdrawiam.

ThomasVoland
10-08-2010, 03:31
Zamiast o lampie do ślubów jest o ładowaniu akumulatorków. Niech będzie.

Prąd ładowania 200mA jest za mały dla aku o pojemnościach większych niż 2000 mAh. Przy częstym ładowaniu prądem mniejszym od 1/10 ich pojemności uzyskuje się efekt "leniwego ogniwa" i znacznie obniża wydajność prądową bardzo dobrych ogniw NiMH. Stosowanie tak małego prądu ładowania powoduje również złe działanie ładowarki typu BC700 i błędne wykrywanie delta V, co powoduje niedoładowanie aku. Należy zwiększyć prąd ładowania przynajmniej do 500mA i wszystko będzie w porządku. Ładowanie prądem o wartości 1/5 pojemności aku jest całkowicie bezpieczne i nawet przeładowanie w zwykłej ładowarce impulsowej nie wpływa na trwałość ogniwa. Źle się wyraziłem. Przeładowanie w przypadku ładowania prądem do 1/5 pojemności praktycznie nie jest możliwe. To jest właśnie bezpieczny i niski prąd ładowania (500mA). Możecie sobie wierzyć, lub nie, ale akumulatorków używam już ponad 30 lat i obecnie wszystkie dostępne NiMH ładuję prądem nie mniejszym niż 1A. Najczęściej jest to 1,5A lub przy braku czasu 2A. Tylko wówczas ładowarka musi być naprawdę profesjonalna, a nie zabawka typu BC700/900, która zawiesza się i zmienia program ładowania nawet po chwilowym zaniku napięcia. Ładowanie prądem jednogodzinnym jest zupełnie bezpieczne dla aku NiMH, ale na szczęście wspomniane wyżej ładowarki takiego prądu nie oferują.

Lampa SB900 nie jest jakimś cudem techniki. Ze względu na dość niewielką moc i sztuczne zwiększenie LP, podawane najczęściej dla palnika o kącie widzenia obiektywu 200mm, szybko się grzeje przy emitowaniu szerszego strumienia światła. Rozumiem jeszcze amatorów używających błyskadeł sporadycznie, ale dla profesjonalnego i ciągłego wykorzystywania lampy są inne konstrukcje. Kupując Metz'a 70MZ-5, 76MZ-5 digital można zapomnieć o przegrzewaniu się lampy. Nawet ciągłe błyskanie z pełną mocą spowoduje jedynie włączenie się wentylatora chłodzącego palnik.

Pozdrawiam.
Zaraz przyjdzie LordRamzes i zacznie Ci cytować fragmenty z instrukcji itp; tłumacząc Ci, że nie wiesz co piszesz i że lepiej naładować niskim prądem i zostawić w ładowarce na dłużej, wtedy prąd podtrzymujący doładuje ogniwa do końca... On tak robi i tak jest najlepiej. Poza tym ładowanie niskim prądem nie może(!) spowodować niedoładowania aku dużej pojemności do końca. To i jeszcze inne herezje :).

LordRamzes
10-08-2010, 05:45
Boże ludzie CI już chyba wytłumaczyli nawet instrukcję Ci Cytują a Ty swoje ale widocznie wiesz lepiej i ostatni raz Ci piszę prąd podtrzymujący nie doładowywuje on po prostu podtrzymuje już naładowane aku zresztą sprawdz sobie na wyświetlaczu , no chyba ,że nawet nie posiadasz bc a piszesz

ThomasVoland
10-08-2010, 06:05
No popatrz, w końcu zrozumiałeś. Najwyższa pora, po tym jak przez kilka stron tłumaczyłem, że ładowarka podtrzymuje ogniwa, a nie ładuje je na tyle żeby doładować je do końca w razie gdyby za wcześnie odłączyła ładowanie (z powodu ładowania małym prądem). Bo co innego ładować takim prądem, żeby tylko podtrzymać dany stan naładowania, a co innego gdyby prąd był taki że pojemność jeszcze by podskoczyła)

To tak dla przypomniania odnośnie czego była dyskusja, bo nie dałeś sobie powiedzieć, że zostawianie na kolejne godziny będzie podtrzymywało dany stan naładowania, a nie doładuje ich do końca.

Na ten temat też już skończyłem się wypowiadać, bo zaraz mi odpiszesz znowu tak jak zwykle zmuszając do pisania w kółko tego samego. Co ciekawe post dorjana pominąłeś, mimo że zaprzecza wszystkiemu co pisałeś.

LordRamzes
10-08-2010, 11:55
Nie dyskutuje z Toba bo pisałem ,że po naładowaniu podtrzymuje i tak jest KOlega który się na tym zna napisał kilka postów niżej ale jak jesteś mądrzejszy od producentów ładowarek to sobie bądz skoro w instrukcji pisze ,że jest tak a Ty inaczej to tylko o Tobie świadczy , kończe .

kisio
10-08-2010, 16:52
Macie zdrowie...

Michał Jędrak
10-08-2010, 19:20
Zepsuję Wam wątek: co za głupi pomysł, żeby śluby robić z lampą. :-)

przem426
10-08-2010, 20:56
Zepsuję Wam wątek: co za głupi pomysł, żeby śluby robić z lampą. :-)

tak jest !!

prafdzify technik fotografik ma przy sobie TYLKO pełnoklatkowe body wiodącej na rynku marki oraz torbę najwyższej jakości jasnej optyki.

flesz zabija klimat ot co.

:lol:

kisio
10-08-2010, 21:25
A potem robi z tego ahtystyczne cz-b coś bo pomimo ustawienia iso pierdylion na cienie na pół twarzy nie da się patrzeć ;) Zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu strzelane w kierunku jasnego okna też najahtystyczniej wychodzą jak się lampę uważa za dziecko szatana ;)