Zobacz pełną wersję : Minolta Spotmeter F
Witam,
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć, gdzie mógłbym oddać do naprawy światłomierz Minolta Spotmeter F. Chodzi o to, że znaki wyświetlane na ekranie LCD, czasami nie są wyświetlane w całości co utrudnia odczytanie wartości.
Rozmawiałem z p.Adamczykiem, BT Foto i różnymi innymi osobami - nikt się nie podejmuje. Głównie z powodu braku części zamiennych :( eh
Może wpadnie komuś jakiś pomysł i podpowie coś mądrego.
to dosyc stara konstrukcja (aczkolwiek bardzo zacna) obawiam sie ze czeka cie kupno nowego ew poszukiwania zwalonej sztuki z dobrym lcd
drhardware
06-08-2010, 14:34
Pytanie, w jaki sposób jest przekazywany sygnał do wyświetlacza. Czy lutowaną tasmą, czy dociskaną gumką. W tym drugim przypadku wystarczy wymienic gumkę, badź przetrzec benzynką, jak to się w Nokii robiło.
Pytanie, w jaki sposób jest przekazywany sygnał do wyświetlacza. Czy lutowaną tasmą, czy dociskaną gumką. W tym drugim przypadku wystarczy wymienic gumkę, badź przetrzec benzynką, jak to się w Nokii robiło.
No właśnie. Najprawdopodobniej gumką. Tak sugerował jeden spec polecany przez p. Adamczyka. Chociaż powiedział też, że wyczyszczenie lub wymiana gumki to tylko 10% szansy, że będzie dobrze. Ale mi się wydaje, że to może być właśnie ta gumka. Wyświetlacz działa poprawnie przez jakiś czas i dopóki nie zacznę mocniej go ściskać, gnieść, wciskać guzików zbyt mocno itp to jest ok.
Zobaczę dzisiaj, czy da się go jakoś rozkręcić bez większego kłopotu.
mialem podobna sytuacje z telefonem kom. dawno temu. winna byla ta gumeczka owinieta drutem
drhardware
08-08-2010, 13:03
Pytałem, bo wielkorotnie udało mi się naprawić stare Nokie metoda czyszczenia gumki i telefony bezprzewodowe. Ale bez rozkręcenia i poznania wnętrza się nie obędzie.