Zobacz pełną wersję : Najlepsi fotografowie...
Witam wszystkich, mam pytanie, a właściwie prośbę, nógłby mi ktoś napisać listę najlepszych fotografów takich jak np. Ansel adams? Googlowalem troche ale nic nie moge znaleźć. Dzięki za odpowiedzi!
A nie lepiej stworzyc wlasna liste?
1. Ansel adams? - kimkolwiek on jest :mrgreen:
2. ja
3. ?
Sebastianito
30-07-2010, 12:22
Mark Adamus, Adam Burton, David Noton, Helen Dixon, Adam Salwowicz, Joe Cornish, Jean-Philippe Poli, Michal Karcz, Patrick Di Fruscia, Ladislav Kamarad, Marcin Bera...
To moje typy... bardzo lubie ich fotografie i poniekad sie wzoruje...
OK dzięki to mi wystarca :)
grudzinsky
30-07-2010, 12:51
Adam Salwowicz, ...
chyba Salwanowicz ;)
tez bylem pod wrazeniem jego prac tak samo jak Duczynskiego, ale juz nie robia na mnie takiego wielkiego wrazenia.
ogolnie to nie zwracam uwagi na nazwisko tylko na prace ;)
OK dzięki to mi wystarca :)
Tylko tyle Ci wystarcza?
Nie napisales czy chodzi Ci o najlepszych fotografow czy najbardziej znanych.
Z tymi pierwszymi mozesz miec problem, jesli chodzi o drugich:
http://www.masters-of-photography.com/
1. ja
2. kolega
3. kolega kolegi
:mrgreen:
Ten Ansel adams? to brat Bryana Adamsa?
Nie, to ten co gral w Rodzinie Adamsow.
Czuję się obrażony-nie ma mnie na liście :(
proszę o mnie jeszcze pamiętać:)
Jeszcze byś mógł napisać dla jakiej kategorii chcesz tych najlepszych fotografów.
Mają to być mistrzowie makro, portretu, pejzażu, glamour,?;)
a co za roznica, ja jestem zaraz za Anselem adamsem? dalej kazdy moze sie dopisac :mrgreen:
Sebastianito
30-07-2010, 16:18
No to jak watek idzie w te strone to ja sie dopisuje:
Sebastian Kraus, Piotr Rubik Polskiej fotografii, mistrz kalendarzy PKP i hawajskich widoczkow. :D :D
No to jak watek idzie w te strone to ja sie dopisuje:
Sebastian Kraus, Piotr Rubik Polskiej fotografii, mistrz kalendarzy PKP i hawajskich widoczkow. :D :D
No i moj ulubiony:D
A Grudzinski ma racje Salwanowicz i Duczek juz nie robia takiego wrazenia jak kiedys ale warto sobie przyswoic ich prace.....
Marc Adamus tak.....no chlop wymiata!
SADPUNK44
31-07-2010, 01:36
1.Archibald
2.Marek L
3.SADPUNK44
Kolejność nie ma kompletnie żadnego znaczenia...:mrgreen:
Popieram Grega Marc Adamus to szef, jego foty są zniewalające ;D. Przydałoby się jeszcze kilku mistrzów makro i reporterki, ale jest git ;D
grudzinsky
31-07-2010, 12:37
Popieram Grega Marc Adamus to szef, jego foty są zniewalające ;D.
a tam szef od razu ;)
kiedys ktos powiedzial...jaki kraj takie krajobrazy ;) ciekawy co by taki Adamus wyczarowal na Orkadach czy w IE? ;) zapewne nie przebil by Greg'a77 ;) podejzewam, ze wielu z nas wyjezdzajac w takie miejsca jak Adamus przywiozlo by foty rownie powalajace ;)
Tu cię popieram, tyle że mój budżet nie pozwala na takie wycieczki, bo dopiero jestem nastolatkiem, chciałbym w przyszłości pracowac jako podróżnik i np. robić zdjęcia ,tylko nie wiem ile można zarabiac a to dla nie wazne :P. Weź pod uwagę poza miejscami czas jaki oni musieli poświęcić na zrobienie zdjęcia, bo na pewno nie było od razu tak że przyjechał na miejsce i zrobił fotę z pewnością czeał na odpowiednie światło, pore dnia i np. zachmurzenie. :)
*edit*
Co oznacza IE, bo mi się to kojarzy z Internet Explorer :P
grudzinsky
31-07-2010, 21:28
chodzi o Irlandie ;) tam wlasnie Greg77 mieszka :D
czasu spedzonego nie liczysz...poza tym gosc foci w miejscu zamieszkania, wiec nie trudno mu wyskoczyc w dane miejsce o odpowiedniej porze ;) czasami owszem trzeba przeczekac...
Irlandia jest niesamowitym krajem, chciałbym tam pojechac bo naprawde, jest to raj dla fotografów, krajobrazów i ponoć makro :)
Jak się nazywa ten Japończyk albo Chińczyk co robi odważne akty?
Gracjan roztocki ;p On się uważa za fotografa nie wiem czy można ale podam link do jego galerii na jednym ze sławych portali fotograficznych http://plfoto.com/zdjecie,szukaj,Wieczorem%20nad%20Wisłą%20w%20Kra kowie,1485936.html tutaj nie ma jego aktów, ale kiedyś znajomy wygooglował jego "auto-akty" ;D
marszull
31-07-2010, 22:12
Jak się nazywa ten Japończyk albo Chińczyk co robi odważne akty?
Araki, jesli Ci o niego chodzi
Leatherface
31-07-2010, 22:18
Jeśli chodzi o klasykę to kup sobie książke np. Susan Sontag o fotografii.
Araki, jesli Ci o niego chodzi
Tak właśnie o nie go. Dziękuje.
I jeszcze jeden ale już nie Japoniec... robi street photo o dużej dozie pozornej/faktycznej przypadkowości. Często obrazy rozmyte, poruszone.... no jak on się nazywał... Michael coś tam... wie ktoś?
Znalazlem jeszcze dwa przyklady dobrej fotografii krajobrazowej......
JUZA (http://www.juzaphoto.com/it/index.htm) - chlop mnie pozamiatal.....czesto wracam do jego galerii
PETER COX (http://www.petercox.ie/) - Irlandczyk, ma kilka niesamowitych perelek.....
grudzinsky
01-08-2010, 09:44
jak tak patrzlem na foty JUZY z Irlandii to sobie pomyslalem, ze powinien on najpierw do Ciebie Greg77 udac sie po rady ;) ta jeo IE jest tak slaba jak foty zlowieka, ktory dopiero aparat kupil. Norwegia w jego wykonaniu tez lezy i piszczy. jedynie to chyba Dolomity wygladaja tak jakby to nie on robil zdjecia ;)
jesli chodzi o szkockich fotografow to mam jednego ulubionego http://www.colinprior.co.uk/ - strasznie lubie jego kalendarze :)
marszull
01-08-2010, 13:08
polecam ksiazke fotografia 20 wieku ze zbiorow muzeum w Kolonii, wydana przez Taschen
mnostwo bardzo dobrych fotografii, cena bardzo znosna, naprawde warto miec na polce, mi czesto sie zdaza ze biora ja sobie "ot tak" i przegladam