PDA

Zobacz pełną wersję : MySql - pomoc potrzebna

grudzinsky
30-07-2010, 10:50
witajcie forumowicze!
juz pisze o co chodzi. projektant strony dostarczyl mi wszystko co potrzebne do uruchomienia jej, chociaz niektorzy wiedza, ze byly z tym problemy "Shared IP"
teraz mam problem z edytowaniem tresci na stronie. mam system zarzadzania trescia CMS i wszystko bylo by fajnie gdybym mogl spokojnie edytowac. jak udalo mi sie wstawic oferte w krajobraz i panramy tak juz nie daje rady wstawic tekstu w oferte slubna i portretowa :( wpisuje tekst w pole, klikam "dodaj" dostaje informacje, ze teks dodany pomyslnie, ale na stronie sie nie pokazuje. jak wracam do zarzadzania trescia to okazuje sie, ze tekstu nie ma wogole...ktos cos wie? sa na sali jacys spece?

p.s.
projektant wykonal kawal swietnej roboty, ale wyjechal gdzies daleko od domu i dopiero za tydzien wroci, a mi na czasie zalezy...

conra
30-07-2010, 12:32
Pokaż kod php który odpowiada za wysyłanie danych do bazy, będzie łatwiej stwierdzić buga.

Zink
30-07-2010, 12:36
A co tu ma MySql do rzeczy? Generalnie żeby zbadać taki problem trzeba mieć dostęp do administracji CMS-a, a czasem też do ftpa strony. A raczej nie dasz takiego dostępu pierwszej lepszej osobie, która zgłosi chęć pomocy :). Chyba, że to jest jakaś ogólnie znana przypadłość tego konkretnego CMS-a, wtedy google powinien dać odpowiedź.

conra
30-07-2010, 12:41
A co tu ma MySql do rzeczy? Generalnie żeby zbadać taki problem trzeba mieć dostęp do administracji CMS-a, a czasem też do ftpa strony. A raczej nie dasz takiego dostępu pierwszej lepszej osobie, która zgłosi chęć pomocy :). Chyba, że to jest jakaś ogólnie znana przypadłość tego konkretnego CMS-a, wtedy google powinien dać odpowiedź.

Może ma jakiegoś babola w kodzie i wypisuje mu, że poprawnie dodano mimo niedodania?

grudzinsky
30-07-2010, 12:48
ogolnie to czasami udaje sie zamescic jakis tekst. sam nie wiem. moze to wina serwera? moze wina bazy?

ekonet
30-07-2010, 12:51
Mnie nieraz zdarzało się, że treści umieszczone na www pojawiały się dopiero po jakimś czasie, jakby serwer potrzebował czasu na publikację.

docxxx
30-07-2010, 12:52
Moze wlaczone jest cache'owanie strony?

grudzinsky
30-07-2010, 12:54
to moze jeszcze tak napisze.
dodaje tekst, ktory powinien pojawic sie w bazie. loguje sie do phpAdmin i tego tam na serwerze nie widac, wszystko inne tak, a tych dwoch przypadkow (wedding i portrait) ni widu ni slychu.
jakies pomysly?

conra
30-07-2010, 13:03
Wg mnie: Źle wysyła do bazy dane.

docxxx
30-07-2010, 15:36
OMG juz wiem, czemu nie dziala. Lepiej niech kolega grudzinsky nie mowi...

bth
30-07-2010, 15:55
Ktoś o mysql_real_escape_string zapomniał? ;-)

Sendilkelm
30-07-2010, 16:01
skoro

OMG juz wiem, czemu nie dziala. Lepiej niech kolega grudzinsky nie mowi...
to podejrzewam, że wina leży po stronie użytkownika a nie programisty :) Czyżby ktoś zapomniał zapisać zmian, zaakceptować lub coś w tym stylu?

bth
30-07-2010, 16:10
True, nie widziałem poprzedniego wpisu jak to pisałem :)

docxxx
30-07-2010, 16:58

:mrgreen:

grudzinsky
30-07-2010, 17:04
dobra dobra "cfaniaki" ;) lepiej niech ktos na PW sie do mnie odezwie i napisze co i jak zrobic zeby bylo ok :)

Strus
30-07-2010, 17:15
A nie prościej napisać do Łukasza? On zawsze pomoże, w końcu zdaje się jest autorem strony.

grudzinsky
30-07-2010, 17:40
A nie prościej napisać do Łukasza? On zawsze pomoże, w końcu zdaje się jest autorem strony.

Łukasz jest z dala od komputera. pisalem juz o tym w pierwszym poscie. gdyby byl w domu to nie pisal bym na forum, a sprawa jest troche pilna. po weekendzie bede promowal uslugi na wysepkach i chcial bym miec juz w 100% dzialajaca strone...jak Łukasz wroci to napewno bede sie z nim konsultowal. teraz mi codzi o to bym mogl spokojnie i bez stresu zrobic "apgrejd" strony...

Strus
30-07-2010, 17:41
Łukasz jest z dala od komputera. pisalem juz o tym w pierwszym poscie.

Przeoczyłem, sorrrrrry :oops:

docxxx
30-07-2010, 17:45
Ale ja juz Ci napisalem, co mozesz zrobic. Uzyj encji (np. Znajdz/zamien w edytorze tekstu)