Zobacz pełną wersję : D5000
Spascmar
29-07-2010, 23:18
Cześć.
Planuje w niedługim czasie przejsc z kompaktu na lustrzanki i zasilic wasze grono - "nikoniarzy"
Wpadł mi w oko nikon d5000 z obiektywem 18-105.
Jakis czas temu było wielkie "Halo" z wadliwymi nikonami D5000 (padajace zasilanie).
Czy aktualnie mozna jeszcze na nie trafic? Oczywiscie sprawdze serial przed zakupem ale boje sie ze przy zakupie przez internet maga wcisnac mi wadliwy sprzet - a w necie taniej.
Możesz kupić przez Internet a odebrać osobiście. Podobno wadliwych wersji już nie ma poza tym masz możliwość odstąpienia od umowy zakupu dokonanego przez Internet do bodajże 10 dni składając pisemne oświadczenie o rezygnacji
Ale kupując z odbiorem osobistym nie ma się już prawa do odstąpienia od umowy. W przypadku rzeczy oznaczonej co do gatunku, a taką jest aparat umowa jest zawierana w momencie wydania rzeczy. Czyli przy osobistym odbiorze nie ma mowy o zakupie przez Internet z punktu widzenia KC. W przypadku wciśnięcia wadliwego sprzętu, gdy sprzedawca daje co innego niż oferował (np inny numer seryjny, inna seria) zachodzi niezgodność towaru z umową. Można wtedy żądać wymiany towaru, obniżenia ceny lub zwrotu wpłaconej kwoty.
Rozmawiałem ostatnio z koleżanką która pracuje w Fotojoker i faktycznie oni nie mają już dawno wadliwych D5000.Jak możesz to kup w tym sklepie przez neta i odbierzesz osobiście.Powodzonka.
Rozmawiałem ostatnio z koleżanką która pracuje w Fotojoker i faktycznie oni nie mają już dawno wadliwych D5000.Jak możesz to kup w tym sklepie przez neta i odbierzesz osobiście.Powodzonka.
Cenę mają dosyć dobrą 2699 zł więc zamów pooglądaj i zakup. Zawsze jakby coś było nie tak możesz zrezygnować przy odbiorze
Spascmar
30-07-2010, 18:21
Dzieki koledzy za info.
Troche mnie to uspokoiło.
Pomysle cos z tym fotojokerem, mam go pod nosem :-)
Pozdrawiam.
Dzieki koledzy za info.
Troche mnie to uspokoiło.
Pomysle cos z tym fotojokerem, mam go pod nosem :-)
Pozdrawiam.
daj znać co postanowiłeś i co nabyłeś i jakie pierwsze wrażenia :)
Po październiku 2009 nie powinno być już egzemplarzy z wadą.
2699 to dobra cena, no i możesz pomacać w sklepie :)
vince.vega
31-07-2010, 17:45
widzę że d5k niezbyt tanieje za 2699 kupiłem go w grudniu zeszłego roku w vobis-ie(oczywiście wtedy sprawdzałem w sklepie nr.seryjny) , w internetowych sklepach można go kupić za niewiele ponad 2,5 tyś choć istnieje pewne (myślę że minimalne) ryzyko decyzja należy do ciebie zawsze pozostaje możliwość zwrotu zakupionego przez internet towaru
Ostatnio kumpel szukał D5000 z 18-105 (w tamtym tygodniu). Najniższą cenę jaką udało mi się namierzyć to była 2590 zł + koszty przesyłki. Taniej nie znalazłem. Aparat kupił, ale okazało się, że polska instrukcja jest tylko na CD.
Ja mam do sprzedania swojego D5000 z 18-105, chętnych zapraszam :)
patryk_wawa
02-08-2010, 15:57
Raczej nigdzie już nie powinieneś trafić na D5K z wadą.
Zawsze możesz poprosić sklep o przesłanie nr fabrycznego i sprawdzić go sobie na stronie Nikona przed zakupem.
Nawet jak trafisz z wadą (jak ja) to co? Dajesz do serwisu na maks 2 tygodnie i nie ma ŻADNYCH komplikacji z działaniem aparatu potem. Czy to aż tak boli?
Spascmar
11-08-2010, 14:39
Witam.
Nabyłem własnie D5000 z obiektywem 18-105 i mam pytanie.
Ogolnie to mialem stycznosc z wieloma aparatami itp. ale chcem zapytac czy przed uruchomieniem aparatu, podpieciem obiektywu cos trzeba sprawdzic, zwrocic na cos uwage, zrobic cos w pierwszej kolejnosci itp.? jakies czynnosci startowe?
Pytam bo jest to lustrzanka i moze byc cos inaczej pomyslane itp.
corvus.corax.mlc
11-08-2010, 14:50
Witam.
Nabyłem własnie D5000 z obiektywem 18-105 i mam pytanie.
Ogolnie to mialem stycznosc z wieloma aparatami itp. ale chcem zapytac czy przed uruchomieniem aparatu, podpieciem obiektywu cos trzeba sprawdzic, zwrocic na cos uwage, zrobic cos w pierwszej kolejnosci itp.? jakies czynnosci startowe?
Pytam bo jest to lustrzanka i moze byc cos inaczej pomyslane itp.
Weź instrukcję i rób wszystko to o czym piszą w niej a nic złego się nie stanie. :D
patryk_wawa
12-08-2010, 14:44
Weź instrukcję i rób wszystko to o czym piszą w niej a nic złego się nie stanie. :D
Popieram kolegę :)
Noo... Nie wiem.
Ja bym jednak trochę czarów odczynił. Czyli pudełko otwieramy tylko lewą ręką, najpierw bierzemy obiektyw (koniecznie lewą), a dopiero później z rozmysłem body (ciało) - to prawą. Później odkładamy bo źle wzięliśmy i robimy na odwrót, znaczy ciało w lewą, a lufę w prawą - nie dotyczy to mańkutów, który dobrze uczynili robiąc wg pierwszego obstalunku. Kontemplujemy chwilę kropki na ciele i na obiektywie, żeby nam jasno wyszło co w co. I później pchamy w dziurę ciała końcówkę, zmyślnie kręcąc lufą. Jak zrobi klik, to znaczy, żeśmy wcisnęli dobrze, albo szlag trafił plastikowy bagnet. Sprawdzamy to, uwalniając lufkę takim dingsem po prawej stronie (albo lewej zależy jak patrzysz) ciała.
Jak już zamontujemy, to pozostaje wrzutka baterii. Najpierw ją formatujemy (instrukcje formatowania są w necie), i sformatowaną wkładamy do ciała. Jeżeli aparat odpali, to OK. Jeżeli nie, to wyciągamy baterie i wkładamy ją na odwrót.
Na koniec karta pamięci, to tak samo jak z baterią. Należy jednakże zadbać, żeby nie wciskać jej w tę samą dziurę co baterię, bo się tam już nie zmieści. Sprawdzić należy czy jest jeszcze inna poprzeczna dziura i tam wepchnąć.
Później bierzemy instrukcję i zaczynamy czytać od miejsca w którym opisana jest ilość pikseli, krotność zuma i ile klatek na sekundę wyciąga ciało.
Ot i wszystko.
Spascmar
12-08-2010, 15:50
Czy mozna zmienic format zapisywanego zjdjecia? Np. na 16/9
pioter m
12-08-2010, 15:54
Nie
Spascmar
13-08-2010, 13:32
Koledzy, jest to moja pierwsza lustrzanka wiec bede duzo pytał :-)
Czy obiektywem 18-105VR mozna fotografowac makro?
Po przełączeniu do opcji makro nie moge ustawic ostrosci - czy potrzebny mi jest obiektyw do makro?
Tym obiektywem zdjęć makro nie zrobisz.
Potrzebujesz obiektywu makro.
m na obiektywie to nie makro tylko manualne ustawienie ostrosci.
To nie jest obiektyw makro, ale mozesz probowac robic takie zdjecia, napewno da Ci to duzo radosci :)
Spascmar
13-08-2010, 13:52
Ok.
Zeby usyskac najwieksza GO powienienem wspomagac sie zoomem? Ustawiam przysłone + dodatkowo jeszcze zoom
Czy obiektywem 18-105VR mozna fotografowac makro?
Bez jakichkolwiek kombinacji (pierścienie pośrednie itp.), możesz przy pomocy 18-105 fotografować w trybie makro. Tylko, tryb makro, to nie jest "prawdziwe makro".
Po przełączeniu do opcji makro nie moge ustawic ostrosci - czy potrzebny mi jest obiektyw do makro?
Problem z ustawieniem ostrości może wynikać ze zbyt małej odległości od fotografowanego obiektu lub małego kontrastu z tłem. Spróbuj lekko zwiększyć odległość lub łapać ostrość na bardziej kontrastowy element kadru. Sprawdź również, jak masz ustawiony przełącznik AF/MF na obiektywie.
Koledzy, jest to moja pierwsza lustrzanka wiec bede duzo pytał :-)
Zapewne wiele odpowiedzi znajdziesz w instrukcji - między innymi na zadane przez Ciebie powyższe pytania.
Spascmar
13-08-2010, 13:54
:-) wiem co oznaczaja na obiektywie A i M. Tutaj akurat sie orientuje.
mikolo99
13-08-2010, 15:23
Jeżeli chodzi o D5000 z wadą, to ja mam taki egzemplarz... i mimo, że nic się nie działo (dowiedziałem sie o wadzie 6 miesiecy po zakupie jak już na liczniku było 10tyś zdjęć ;) to zadzwoniłem do Nikona, powiedzieli jak mam wysłać do nich sprzęt i tak zrobiłem... cała akcja trwała 4 dni i miałem sprzęt z powrotem na swoim biurku w pracy ;) Fakt, byłem wkurzony, że kupiłem coś co ponoć było wadliwe, ale po tych 4 dniach kompletnie mi przeszło ;) No i D5k już prawie rok bezawaryjnie mi służy (25tyś zdjęć) i na razie nie zanosi się na zmiany ;)
Pozdrawiam,
Witam
widzę ze wszyscy pisza o wadliwych D5000 ja wczoraj kupiłem i moje pytanie brzmi gdzie mogę sprawdzić czy ta seria jest wadliwa?
dzięki za odpowiedz:)
Witam
widzę ze wszyscy pisza o wadliwych D5000 ja wczoraj kupiłem i moje pytanie brzmi gdzie mogę sprawdzić czy ta seria jest wadliwa?
dzięki za odpowiedz:)
Daj spokój jak wczoraj kupiłeś to powinno wszystko być oki. Jednak żeby Cię uspokoić podaję link:
http://advisory.nikonrepair.eu/language_select.aspx
po prostu widziałem ze te posty były niedawno napisane wiec miałem małe obawy ale na szczęscie wszyystko ok:) dzięki wielkie za link:)
po prostu widziałem ze te posty były niedawno napisane wiec miałem małe obawy ale na szczęscie wszyystko ok:) dzięki wielkie za link:)
skąd takie obiektywy w Twojej stopce?
szkło 18-55 kitowe w zestawie a 18-105 utargowałem i kupiłem dodatkowo a coś nie tak z nimi?
szkło 18-55 kitowe w zestawie a 18-105 utargowałem i kupiłem dodatkowo a coś nie tak z nimi?
To nie lepiej było kupić D5k z 18-105? Po kiego Ci dublowanie ogniskowych, tym bardziej, że 18-105 jest w tym samym zakresie optycznie lepszy od 18-55. 400 zł jak psu w .... akurat starczyłoby na lampę np. Nissina Di622.
no niestety teraz to juz za późno chciałem kupić ze szkłem 18-105 ale niestety w zadnym sklepie nie był dostępny wiec kupiłem z tymi dwoma obiektywami, można powiedzieć ze troszke mnie zakręcił sprzedawca;/
Sprzedaj ten 18-55 z VR powinno być łatwo i jak napisał ad2122 kup lampę a z pewnością bardziej będzie użyteczna ..............
Sprzedaj ten 18-55 z VR ...
Nie tak szybko. Kolega Muncial kupił D5k w zestawie z tym obiektywem, a o ile się nie mylę gwarancja udzielana jest na zestaw. Pozbycie się któregokolwiek z elementów zestawu może skutkować utratą gwarancji. No chyba, że się mylę ;)
Jak np, wyśle D5k do kalibracji to wysyła suchy zestaw: Korpus+zaślepka. Nikogo nie obchodzi czy ma 18-55 czy też nie.
Kalibracja to nie to samo, co naprawa gwarancyjna. Mnie uprzedzano przy zakupie, że gwarancja jest na zestaw, a jak na postępu to interpretują - na całe szczęście jeszcze nie miałem nieprzyjemności tego sprawdzać :)
Ps. Aby nie być gołosłownym sprawdziłem kartę gwarancyjną (jedną na zestaw, a nie oddzielną na każdą z jego części) i jak wół tam stoi:
Produkt: Nikon d5000 + 18-55 VR
pkt. 10 warunków gwarancji mówi o tym, że w przypadku stwierdzenia wady należy na własny koszt :) dostarczyć PRODUKT (a więc Nikon d5000 + 18-55 VR) ....
Tak jak napisałem wcześniej, nie wiem jak interpretuje ten zapis serwis nikona, ale w przypadku rozbicia zestawu mógłby to być powód utraty gwarancji. Ja bym tam z tym uważał.
Sorki za OT z mojej strony
no wczoraj bo moich postach zdecydowałem ze sprzedam szkło 18-55 ponieważ jest mi niepotrzebne a zrobie tak jak mówicie kupie sobie lampe;) na wszelki wypadek zadzwonie jeszcze do Nikona i zapytam sie jak wygląda ta sprawa, sam pracuje w sklepie z mediami i jaki ktoś przynosi np. konsole z zestawem pady + kable i coś jeszcze to przyjmuje to co ma opisuje i wysyłam uszkodzony towar. Mam nadzieje ze nie straci sie przez to gwarancji:) jak sie coś dowiem to napisze może komuś na przyszłość asie przyda ta informacja:D
Dzięki Panowie za pomoc:)
Kundzior
11-09-2010, 20:31
Jak np, wyśle D5k do kalibracji to wysyła suchy zestaw: Korpus+zaślepka. Nikogo nie obchodzi czy ma 18-55 czy też nie.
Sam aparat bez akcesorii, i innych pierd, do tego gwara + Paragon. Nic więcej nie trzeba. A że na karcie GW jest zestaw a kogo to, to.
Sam aparat bez akcesorii, i innych pierd, do tego gwara + Paragon. Nic więcej nie trzeba. A że na karcie GW jest zestaw a kogo to, to.
No widzisz, a to jest dziwne, bo wysyłając soniaka (H10) do naprawy w ramach gwarancji zakupionego w FJ musiałem dostarczyć całość zestawu/pudełka łącznie z kabelkami i płytami.
Kundzior
12-09-2010, 00:33
Właśnie pracuje w FJ, wiem jakie mamy wytyczne apropo sprzętu. Pudełko oryg. aparat bez akc. (oprócz SAMSUNGA), karta GW, Paragon ew. f-ra. H10 to było kiedyś, teraz może jest inaczej.
mam prośbę do użytkowników D5000. Czy ktoś mógłby mi podać jak ustawia wszystkie parametry wasz D5000 w scenie sunset ? Używałem kiedyś tego i bardzo mi się podobała ta scena z automatu, teraz nie mam jej w D90 i chciałbym sobie ustawić tak jako ustawienie użytkownika
pako7726
24-09-2010, 13:46
WB na "słoneczko", pomiar światła matrycowy, ADL na A.
Te opcje samem można dodatkowo zmieniać. Ja mam tak: ISO AUTO, AF-A, wył. lampa, automatyczny wybór pola ostrości.
WB na "słoneczko", pomiar światła matrycowy, ADL na A.
Te opcje samem można dodatkowo zmieniać. Ja mam tak: ISO AUTO, AF-A, wył. lampa, automatyczny wybór pola ostrości.thx popróbuje
jeremi1234
24-09-2010, 17:14
W związku z dyskusjami na temat gwarancji i wysyłania zestawu to powiem tak - jestem pewien że jak padnie body wystarczy wysłać body, jak optyka to tylko obiektyw. Ostatnio wysyłałem laptopa, wysłałem go bez baterii, zasilacza i innych pierdół typu płyty itp bez problemu naprawili. Poza tym mam gwarancję z paragonem na obiektyw przy czym na gwarancji jest pieczątka zestaw a nie kupowałem go z body tylko z kartą pamięci i co mam wysłać z kartą pamięci ?? naprawią samą optyka jak padnie, chociaż mam nadzieję, że taka bieda mnie nie spotka :).
Kundzior
24-09-2010, 19:24
Nie na pieczątki nie zwracajcie uwagi, w NP popieczatkowali jak im popadło, stara sprawa nt. której tez był wątek. Zdarzają się pieczątki typu rodukt demonstracyjny (mimo że nowy), zestaw promocyjny (pomimo że normalny).
Spascmar
26-09-2010, 18:04
Pytania odnosnie d5000.
1.Co oznacza czerwona ikona ISO w trybie automatycznej ISO?
2.Jak obrócic wykonane juz zdjecie? (pytanie moze banalne dla Was ale nie wiem gdzie jest ta opcja :-) ). W opcji retuszu nie ma.
3.Zauwazyłem ze przy niskich ISO np. od 200 do 800 w trybie AUTO ISO zdjecia sa "bardzo" (mnie kuje w oczy) zaszumione i wygladaja gorzej jak ISO 3200 (chodzi o slabe swiatlo dzienne), czym to jest powodowane? Ruchem aparatu, ruchem obiektu fotografowanego? Chodzi szczegolnie o niestandardowe ISO np 220, 340 itp - to co aparat sam wymysli. Wszystkie foto z reki. Obiek ruchomy.
4. Jak przygotowac aparat do fotografi w lesie? Srodek dnia, ale pochmurno. Po dzisiejszej sesji wiele foto poruszonych. Troche sie zawiodłem. Wszystkie foto bez lampy. Obiektyw 18-105, stabilizacja właczona, małe ogniskowe.
Wybaczcie ze zadaje takie pytania ale ciagle sie ucze i jeszcze wiecej eksperymentuje.
darkmajin
26-09-2010, 19:02
1. patrze na aparat i nie widzę... myślałem że chodzi o podświetlenie wizjera ale nie mogę znaleźć nic czerwonego
2. menu ustawień > automatyczny obrót zdjęć ? ......... szkoda słów
3. strzelam że również chodzi o te zdjęcia z lasu skoro masz auto iso idę o zakład że zdjęć iso 200 masz bardzo mało
im wyższe iso tym większe szumy - iso 3200 jest odszumiane automatycznie może dlatego widzisz mniej ( i mam nadzieje że nie porównujesz na tym kiepskim ekraniku ) -ruch aparatu/obiektu niema tu żadnego związku najlepiej wklej jakieś zdjęcie na możliwie małym iso a twoim zdaniem dużym szumie
4. nie ma ustawień "do lasu" wszystko zależy od światła czasem i środek dnia nie pomoże jak w cieniu łazisz
jeżeli umiesz wywołać rawy rób w rawach i balansem bieli nie musisz sie przejmować
zdjęcia poruszone bo pewnie aparat ci dobrał niskie czasy im mniejszy czas tym mniej poruszone zdjęcie ( nie wiem na jakim trybie robiłeś )
zależy też czy masz pewną rękę co po niektóry to jak by miał VR II w ręce i zrobi na 1/30s myślę że od 1/125s możesz spokojnie strzelać -krajobrazy i w miare wolno poruszające się obiekty, czas zależy od światła i kółko sie zamyka możesz zmniejszyć czas albo zwiększyć iso
Kundzior
26-09-2010, 20:57
Do lasu powiadasz, w większości przypadków tylko jasne szkło, i będzie pan zadowolony, choć tu też ISO trzeba nieźle forsować w lesie rzadko zdarza się dużo światła.
Spascmar
26-09-2010, 21:29
1. Jak zrobisz foto i wejdziesz w szczegoły zdjecia jest. Niezawsze, ale czesto jest.
2. Ok, wiem o tym, nie dokonca o to mi chodziło. Funkcja dziala jako automat, ja chcialem sam manualnie podczas przegladania :-)
3. Rozumiem jak dziala ISO wysokie i niskie. Bede mial jakis dobry przyklad to pokaze. Czesto foty sprawdzam w powiekszeniu i wg. mnie w pewnych przypadkach szum widac. Ekranik nie jest taki zly, sa gorsze. D5000 to nie jest lustrzanka dla profesjonalisty i nigdy nie bedzie.
4. Wiem ze nie ma takich ustawien (las itp.) to tylko przyklad. 99% przypadków uzywam PASM z naciskiem na PAS. Na M nam zawsze za malo czasu. Jak dobiore krótszy czas to nie doswietli mi zdjecia, z ISO walcze :-) a z lampa nie chcę - na razie. Statyw uzywam tylko przy dluzszych czasach, przy obiekcie jakim jest ruchliwe male dziecko i krótszy czas nie pomoze.
5. Nie obrabiam zdjec na kompie wiec nie widze powodu zeby robic w RAW-ach. Wygladaja identycznie jak JPG-i.
AD.3 Jezeli ISO 3200 jest odszumiane automatycznie i wyglada lepiej niz ISO np.800, to jak ustawic te "nizsze" ISO zeby byl podobny efekt.
Odszumianie ISO mam ustawione na HIGH.
Przy długich czasach naswietlania OFF, bo zawsze mam male ISO.
Jeszcze o jedno zapytam.
Czy balans bieli w RAW-ach rozni sie od tego z auto?
darkmajin
26-09-2010, 21:48
3. zależy co to dla ciebie pro lustrzanka bo matryce masz taka sama jak w np d90 ,d300
4. PAS to są 3 tryby każdy inny także nic mi to nie dało ;) , no i rozbawiłeś mnie z tym ze na M masz mało "czasu" przecież to to samo co P,A,S tylko że sam wszystko ustawiasz :) , a ekranik jest marny zobacz kiedyś choćby ten z d90
5. myślę że musisz trochę poczytać o rawach - jpg z tej puszki wychodzą słabo, nie ostro kolory nie te, naprawdę ostatnio widziałem porównanie i przestałem robić no ale trzeba mieć też chęci do obróbki
co do iso ... jest automatycznie odszumiane ale ta metoda rozmazuje obraz zwłaszcza na HIGH naprawdę pokaż te zdjęcia bo albo masz coś z puszką albo z oczami :)
w rawach możesz ustawić BW w programie tym samym profile kolorów też są nie potrzebne
edit: tutaj znalazłem podobny test http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/page15.asp poczytaj też resztę
Kundzior
26-09-2010, 23:45
A dał bym głowę uciąć że w jakiejś lustrzance widziałem SCN Las, hmm...Olympus??
darkmajin
27-09-2010, 07:29
i myślisz że to załatwiło by sprawę?
to tylko profile kolorów + A ... chyba że lubisz
Spascmar
12-10-2010, 10:08
Koledzy, nie ma sensu zakladac nowego wątku, bo sprawa dotyczy tego samego aparatu. Wiec bede pisał tutaj.
Mam dwa pytania.
1. Co oznacza czerwone ISO? Mozna je spotkac po zrobieniu foto w jego info.
2. Jak uzyskac dłuzszy czas naswietlania, dluzszy niz 30s. Jest co stakiego jak "czas" i "czas B" ale nie umiem tego wykorzystac. W instrukcji jest to opisane ale dodaja ze trzeba miec wezyk spustowy lub pilot, a ja tego nie mam.
Chcę ustawic dowolnie czas naświetlania ale dłuzszy niz 30s, jak?
adolfik9501
12-10-2010, 11:26
Koledzy, nie ma sensu zakladac nowego wątku, bo sprawa dotyczy tego samego aparatu. Wiec bede pisał tutaj.
Mam dwa pytania.
2. Jak uzyskac dłuzszy czas naswietlania, dluzszy niz 30s. Jest co stakiego jak "czas" i "czas B" ale nie umiem tego wykorzystac. W instrukcji jest to opisane ale dodaja ze trzeba miec wezyk spustowy lub pilot, a ja tego nie mam.
Chcę ustawic dowolnie czas naświetlania ale dłuzszy niz 30s, jak?
1. Nie zgłębiałem nigdy tego zagadnienia ale podejrzewam, że to tylko takie ostrzeżenie o wysokim ISO.
2. Dokup wężyk lub pilot (może być zamiennik) i ustaw tryb M oraz BULB. Raz naciśniesz - migawka się otwiera - drugi raz naciśniesz - zamyka. Stoper w ręku pozwoli Ci kontrolować czas ;) Inaczej się nie da.
EDIT: Dokładny opis masz w instrukcji na którą sam się powołujesz.
pako7726
12-10-2010, 16:20
Jest na czerwono gdy masz ISO ustawione na AUTO, a dokładniej: Automatyczny dobór ISO.
A dokładniej to zapala się na czerwono gdy auto uzna, że ISO musi być większe niż to które masz aktualnie ustawione. Aparat zwiększa wtedy samoczynnie iso zanaczając tą zmianę na czerwono. Można to w menu wyłączyć
adolfik9501
12-10-2010, 19:57
A dokładniej to zapala się na czerwono gdy auto uzna, że ISO musi być większe niż to które masz aktualnie ustawione. Aparat zwiększa wtedy samoczynnie iso zanaczając tą zmianę na czerwono. Można to w menu wyłączyć
Właśnie sprawdziłem u siebie (D80) i jest tak właśnie, większe ISO niźli ustawione ręcznie oznaczone jest czerwonym kolorem. Szczerze mówiąc to nie zwracałem na to nigdy uwagi, ale jak widać wytłumaczenie jest proste, choć nie takie jak podałem wyżej (dałem się zwieźć temu, że widziałem to u mnie na ISO1600 ;) )
Michał_89
15-10-2010, 10:18
Ja jestem posiadaczem 18-105 i z tego co mi wiadomo 18-105 to dobre szkło i mam ten sam aparat co kolega u góry
Antonioo
15-10-2010, 10:31
Ja jestem posiadaczem 18-105 i z tego co mi wiadomo 18-105 to dobre szkło i mam ten sam aparat co kolega u góry
wtf???? a ja mam ten sam aparat, co wielu kolegów u dołu...:D
a jak się to ma do toczonej dyskusji???
proszę nie zaśmiecać wątków...
zakazana92
17-10-2010, 16:10
Jestem w prawdzie nowym użytkownikiem nikona D5000 i jak na razie uczę się go. Dlatego mam pytanko, może trochę głupie, ale liczę na odpowiedź ;-)
Czy przy dość niskich temperaturach (poniżej zera) może się coś uszkodzić przy robieniu zdjęć?
1.
5. Nie obrabiam zdjec na kompie wiec nie widze powodu zeby robic w RAW-ach. Wygladaja identycznie jak JPG-i.
Czy balans bieli w RAW-ach rozni sie od tego z auto?
Nie bardzo sobie wyobrażam fotografię cyfrową bez udziału komputera więc nie wiem, co ciebie przed tym powstrzymuje. Jeśli tylko masz komputer - a masz, skoro funkcjonujesz na forum- to możesz zacząć od darmowego oprogramowania, np. Ashampo Photo Commander 7, akceptującego także pliki RAW.
Na jakiej podstawie mówisz, że JPG wyglądają identycznie jak RAW? Różnice można zobaczyć dopiero na monitorze komputera i jak raz zaczniesz się tym bawić- to nie przestaniesz. Tylko ja przynajmniej miałem na początku ten problem, że pliki RAW przesyłane na komputer "po kabelku" były po drodze konwertowane do JPG i wtedy istotnie od nich się nie różniły. Teraz przenoszę je bezpośrednio z karty pamięci za pomocą czytnika USB.
Balans bieli jest ustawiany w aparacie przed konwersją do JPG na podstawie ustawień aparatu (sceny) lub automatycznie, natomiast w przypadku plików RAW i późniejszej ich konwersji do JPG ty sam decydujesz o balansie w trakcie zabawy na komputerze.
Jestem w prawdzie nowym użytkownikiem nikona D5000 i jak na razie uczę się go. Dlatego mam pytanko, może trochę głupie, ale liczę na odpowiedź ;-)
Czy przy dość niskich temperaturach (poniżej zera) może się coś uszkodzić przy robieniu zdjęć?
Myślę, że ujemne temperatury występujące w naszym kraju nie powinny szkodliwie oddziaływać na aparat. Przynajmniej nic takiego nie zauważyłem fotografując nawet np. na lodowcach alpejskich zimowe sceny.
Natomiast może spadać wydajność baterii- więc na dłuższe wyprawy trzeba brać dwie na wymianę. No i najgroźniejszy jest powrót do domu.
Na przemrożonych częściach aparatu, także na elektronice będzie skraplać się woda, bo w mieszkaniu z reguły wilgotność powietrza jest bardzo wysoka.
Więc przed wniesieniem aparatu do części mieszkalnej korzystnie jest pozostawienie go na kilka godzin w pomieszczeniu niezamieszkałym (sień, przedsionek) aż do wyrównania się temperatur.
raczej nie, trzeba tylko uważać przy wnoszeniu aparatu do ciepłego pomieszczenia po pstrykaniu na minusie, bo para wodna sie zbierze a woda już może napsocić, choć nie po jednym razie.
zakazana92
17-10-2010, 21:55
W takim razie dziękuję za pomoc ;-) Ta lustrzanka to takie moje "dziecko" więc na pewno podporządkuję się pod rady!
pytam się, bo dopiero raczkuje w tym temacie. chodzi mi o redukcję szumów na wysokich czułościach. zostawić włączoną, domyślnie jest na NORMAL, czy wyłączyć w cholerę pod warunkiem, że w plikach RAW zapisuje zdjęcia.
pioter m
01-11-2010, 16:00
Jesli masz RAW i JPEG, to mozesz miec ustawiona na max, bo ruszany bedzie tylko JPEG. RAW to RAW, bedzie nietkniety.
czyli mam rozumieć, że jakakolwiek sprzętowa obróbka dokonywana przez aparat tyczy się jedynie plików JPG, surowe pliki RAW pozostają nietknięte.
Blasius.G
01-11-2010, 16:44
Niekoniecznie. Niektore programy otwieraja plik raw z ustawieniami z aparatu, a ty mozesz je zmieniac. Dawniej taki raw otwarty w rawwolaczu byl paskudny. Bez kontrastu, z brzydkimi kolorami, skopanym wb. Teraz coraz rzadziej takie programy spotykam. Raw daje ogromne mozliwosci ingerencji w zdjecie w porownaniu z jpeg. Bezpieczniej jest miec ustawione rawy obok jotpegow bo czasem czegos sie zapomni zmienic w ustawieniach i jpeg spaprany, a raw sie uratuje. Choc obrobka raw do najprostszych nie nalezy, to warto zglebiac te tajniki:)
pioter m
01-11-2010, 19:06
Niekoniecznie. Niektore programy otwieraja plik raw z ustawieniami z aparatu, a ty mozesz je zmieniac. Dawniej taki raw otwarty w rawwolaczu byl paskudny. Bez kontrastu, z brzydkimi kolorami, skopanym wb. Teraz coraz rzadziej takie programy spotykam. Raw daje ogromne mozliwosci ingerencji w zdjecie w porownaniu z jpeg. Bezpieczniej jest miec ustawione rawy obok jotpegow bo czasem czegos sie zapomni zmienic w ustawieniach i jpeg spaprany, a raw sie uratuje. Choc obrobka raw do najprostszych nie nalezy, to warto zglebiac te tajniki:)
Bo wciaz istnieje EXIF z zapisanymi ustawieniami, ale generalnie wprowadzone zmiany nie sa na stale. Wlasnie przez ten zapisany EXIF ludziom sie wydaje, ze RAW jest taki sam, jak JPEG i placza. Balans bieli mozna skorygowac. Takze ekspozycje, odszumianie wyostrzanie i wiele innych parametrow, ktorych korekta na przezutym JPEG-u jest cokolwiek bardziej problematyczna.
Zdecydowanie lepiej uzywac softu innego niz od producenta, bo raz, ze jest bardziej prymitywny, dwa - slamazarny (vide nikona wlasnie).
używam to dużo powiedziane, zaczynam używać wtyczki adobe pod szopa CS5. oczywiście zdaje sobie sprawe że można dużo na tym pliku zrobić, tylko jak już wczesniej pisałem miałem problem z ustaleniem tego jakie ustawienia aparatu poza czasem, przesłoną, ekspozycja czy czułością ISO mają jeszcze wpływ na końcowy plik RAW. dlatego moje pytania...
Witam
to mój pierwszy post więc i sprawa błaha - mam nadzieję. Otóż mam problem? z wyjmowaniem karty SD z aparatu D5000 - coś tam haczy. Nie podoba mi się to, bo w innej mojej kamerze wyjmuję kartę SD płynnie i bez trudu. Czy w innych D5000 ma ktoś podobny problem?
Pozdrawiam
tak ma być, musisz się do tego przyzwyczaić
potwierdzam, jest pewien opór, ale to chyba normalne.
Bardzo Dziękuję za odpowiedź. Muszę się przyznać, że jeszcze karty gwarancyjnej nie podbiłem i wolę rozwiac najmniejsze nawet wątpliwości :-) Dzięki jeszcze raz !
Bardzo Dziękuję za odpowiedź. Muszę się przyznać, że jeszcze karty gwarancyjnej nie podbiłem i wolę rozwiac najmniejsze nawet wątpliwości :-) Dzięki jeszcze raz !
podczas wyjmowania lekko ja nacisnij i wychodzi wtedy płynnie
używam to dużo powiedziane, zaczynam używać wtyczki adobe pod szopa CS5. oczywiście zdaje sobie sprawe że można dużo na tym pliku zrobić, tylko jak już wczesniej pisałem miałem problem z ustaleniem tego jakie ustawienia aparatu poza czasem, przesłoną, ekspozycja czy czułością ISO mają jeszcze wpływ na końcowy plik RAW. dlatego moje pytania...
Od niedawna używam D5000 i ostatnio dojrzałem do prób z NEF (RAW). Do transferu zdjęć z aparatu do komputera używam kabelka, bo jakoś łatwiej mi trafić z plikami we właściwe katalogi. Przez jakiś czas dziwiłem się, że JPG'i nie różnią się od RAW'ów aż odkryłem, że podczas transferu nie wiadomo czemu RAW'y zamieniają się samoczynnie w JPG. I to tylko wtedy, gdy w aparacie ustawiałem zapis NEF +JPG. Przy zapisie "tylko NEF" przenoszony był rzeczywiście NEF.
Teraz używam czytnika kart wtykanego do USB i nie ma problemu.
Do transferu zdjęć z aparatu do komputera używam kabelka, bo jakoś łatwiej mi trafić z plikami we właściwe katalogi. Przez jakiś czas dziwiłem się, że JPG'i nie różnią się od RAW'ów aż odkryłem, że podczas transferu nie wiadomo czemu RAW'y zamieniają się samoczynnie w JPG. I to tylko wtedy, gdy w aparacie ustawiałem zapis NEF +JPG. Przy zapisie "tylko NEF" przenoszony był rzeczywiście NEF.
widać windows coś sam z plikami robi. ja mam ustawione JPG+RAW i ściągam kabelkiem ale programem do transferu zdjęć który dostałem razem z aparatem. zgrywa wszystkie pliki bez problemu.
Witam
Czy można gdzieś obejrzeć tabelę z wszystkimi ustawieniami D5000 dla programów tematycznych?
Tak z ciekawości :-)
velaskez
09-11-2010, 12:44
Jak masz paragon to możesz iść i Ci powinni podbić.
Witam
Czy można gdzieś obejrzeć tabelę z wszystkimi ustawieniami D5000 dla programów tematycznych?
Dobre pytanie ale instrukcja odpowiada jedynie w zawoalowany sposób , bez szczegółów jakie ustawienia są w poszczególnych programach czy scenach. A jeśli ktoś jest bardzo ciekaw szczegółów to może wykonać zdjęcia w każdym z tematów a potem przeanalizować dane z exif w jakimś zaawansowanym programie graficznym, np. darmowym Ashampoo Photo Commander
szczep85
09-11-2010, 21:43
Co do wadliwych d5000 to mój egzemplarz się taki okazał ale tylko pod względem numeru seryjnego.
Aparat posiadam ponad rok około 50tys zdjęć i dopiero teraz jakoś się natknołem na stronę z informacją o wadzie. Jeden tele do serwisu 5 dni i nikon wraca do mnie. Dodam że nie miałem podbitej gwarancji, gwarancia skończyła swój żywot . Tak więc nie jest to żaden problem .
Pozdrawiam
Witam
pokręć kółkiem z ustawieniami i popatrz na ekran, pokaże czy ISO na auto czy nie, czy balans na auto czy nie, pokażę czy ostrzy wszystkimi punktami czy tylko centralnym, jak byk widać co robi z czasem i przesłoną. moim zdaniem żadnej rozpiski do tego nie trzeba...
No fakt, można tak, ale nie dowiemy się w ten sposób o sposobie przetwarzania obrazu :-) - tu trzeba zrobić zdjęcie i
dlatego przydałaby się jakaś tabelka.
Pozdrawiam
A jak by miała wyglądać taka tabelka ?
a po co Ci programy tematyczne na których ustawienia nie masz wpływu. ja wychodzę z założenia ze skoro mam lustrzankę sam uczę się robić zdjęcia dobierając odpowiednie parametry. a jeśli już jestem w trudnej sytuacji bo mam mało czasu aby ustawić aparat lub nie wiem jak to dokładnie zrobić wybieram P lub zielone AUTO...
Tabelka jak tabelka no wiesz... :-) Ale dajmy temu spokój. Myślałem, że może, gdzieś w necie, jest coś takiego. Tak jak wspomniałem w pierwszym poście na ten temat - To tylko tak z ciekawości. Ciekawości o tym, jak konstruktorzy tego aparatu podchodzą do wykonywania różnych ujęć. A mam tę wadę, że jak czegoś przed sobą nie zobaczę w całości to trudno mi to ogarnąć ;-). Do niedawna zdjęcia robiłem analogową lustrzanką i imo było to o wiele prostsze.
Pozdrawiam
hmm to wydaje mi się że powinieneś robić tak samo jak analogową, jest równie prosto a nawet prościej bo efekt jest widoczny od razu :)
Spascmar
28-06-2011, 13:03
Witam wszystkich.
Nie zakladam nowego watku bo sprawa dotyczy tego samego aparatu.
D5000 + 18-105 VR posiadam juz prawie rok i zauwazylem ze coraz rzadziej trafiam z ostroscia lub wogole nie trafiam. Zrobilem test obiektywu, nie wiem czy dobrze. Chcialbym umiescic foto ale nie wiem jak.
Na foto wyszlo ze obiektyw ostrzy wg mnie ok 6-14mm za punktem ostrzenia.
Aparat posiadam na gwarancji, obiektyw tez.
Jak umiescic foto?
Jak umiescic foto?
Najpierw musisz umieścić zdjęcie np. na zapodaj.net (http://zapodaj.net/)
Później jak pokaże Ci się wgrane zdjęcie klikasz PPM na zdjęcie i dajesz "Kopiuj adres URL grafiki", wchodzisz na forum, nad oknem w którym wklejasz wiadomości masz pasek narzędzi, wybierasz
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/imagesb/editor/insertimage.gif), wklejasz adres URL grafiki i gotowe ;)
Jak coś nie rozumiesz wal śmiało na PM.
Spascmar
01-07-2011, 15:09
Dzieki kolego.
Szkoda ze nie mozna podac sciezki besposrednio z dysku - chyba najlatwiejszy sposob, a nie jakies tam banki danych z netu.
Strata czasu.
Moze inaczej sprobuje - napisze wam :-)
Sprawdzajac ostrość obiektywu sposobem "na kartke z podzialka" - test mozna znalezc na forum, celujac idealnie na tekst "focus" przy najwiekszym zoomie ostrosc ustawia sie miedzy 6-14mm za "focusem"
Przy zerowym zoomie roznice ciezko wychwicic. Glebia ostrosci jest znacznie wieksza i zaczyna sie i konczy w duzej odleglosci od "focusa" obejmujac spory obszar.
Zainteresowalem sie tym bo coraz trudniej trafic mi 100% ostrosci i to przy krotkich czasach, celujac np idealnie na nos dziecka ostre mam np ucho i wlosy itp. reszta jest juz lekko nieostra.
Konczy mi sie tez gwarancja i dobrze bylo by to sprawdzic.
Spascmar
01-07-2011, 18:38
Chyba sie udalo.
Rzuccie okiem i powiedzcie czy ostrosc obiektywu jest ok.
Obiektyw 18-105VR, max zoom, przyslona 5.6, program A, statyw
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zapodaj.net/58dd7047ab13.jpg.html)
Spascmar
01-07-2011, 18:38
Nie wiem co zrobic, zeby tutaj sie wyswietlil :-/
podaje link
http://zapodaj.net/58dd7047ab13.jpg.html
Wg. mnie naprawde ostra to jest "dwójka" i chwilke nad nia.
Czy warto serwisowac i czy sie moze czepiam?
Czy aparat moze sie "zawiesic" i okresowo foty moga nie byc ostre, bawie sie teraz caly czas, zrobilem test z bateryjkami i kazda na ktora ostrzylem jest ostra
Spascmar
02-07-2011, 11:16
Czy ktoś z bardziej obeznanych w tematyce sie wypowie?
Spascmar
02-07-2011, 21:09
Konczy mi sie gwarancja i nie wiem co robic.
Potrzebuje waszej porady.
Wg Was i powyzszego foto jest ok czy nie?