PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jeziorko wilanowskie

klabton
29-07-2010, 13:12
Próba szkła tak na prawdę, bo krajobrazów nie wiele robię :) 16-36 / 4 VR

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/4592852206_721fee4f89_b-2.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4002/4592852206_721fee4f89_b.jpg)

Martix
29-07-2010, 13:15
Kadr ładny ale kolory wyszły strasznie promieniotwórcze. PS Kadrowałbym centymetr niżej.

martinez
29-07-2010, 13:19
Kadr ładny ale kolory wyszły strasznie promieniotwórcze. PS Kadrowałbym centymetr niżej.
Przesadzona obróbka, kolega ma rację, wygląda to kiepsko :)

anonymos
29-07-2010, 13:23
Wygląda paskudnie. Jeśli się tak testuje szkła to patrząc na takie efekty nikt o zdrowych zmysłach nie kupiłby tego obiektywu. Ciekawe kiedy w końcu przeminie faza na photomatix i jemu podobne efekty :P .

klabton
29-07-2010, 14:07
.. i powróci stara dobra srebrowa fotografia ;)
1. Nie robiłem testów po sprzedaż, więc żaden kupujący się do mnie nie zgłasza.
2. 7 zdjęć pokazuję prawie całą rozpiętość tonalną w tym jednym zdjęciu.
3. Cóż to jest photomatix jako efekt?
4. Jedyny element podbity w tym zdjęciu w kwestii obróbki, to saturacja. Jakie poza tym ma wady? Można prosić o rozwinięcie kwestii obróbki?

Greg77
29-07-2010, 14:12
No jezeli nie widzisz tego paskudztwa ktore zbroil Photomatix to ja nie mam co pisac.....
Ale co tam, jest brzydko, nienaturalnie, kontrasty i plaskosc zdjecia typowo Photomatixowa, ten soft trzeba umiec uzywac a jezeli juz nie mozesz bez niego to wzoruj sie na tym panu (http://www.lonelywolf.pl/)!
Poza tym strzelasz HDRa z przepalem? Gdzie sens tego HDRa?
Takie szklo i pewnie wpiete w FXa.....oj "nie idz ta droga"! Photomatixem mozna tylko sie uwstecznic zamiast rozwinac!

klabton
29-07-2010, 14:32
No jezeli nie widzisz tego paskudztwa ktore zbroil Photomatix to ja nie mam co pisac.....

Nie rozumiem, skąd w nas Polakach jest taka nieużyteczność. Czemu nie opiszesz tego paskudztwa? Zależałoby mi na poszerzeniu wiedzy, która pozwoli mi nawiązać dialog...
Łatwo napisać "dupa". Trudniej temat konstruktywnie rozwinąć. Ja chętnie poczytam mądrzejszych ode mnie. :)
Zdjęć w sieci są miliardy i można życie stracić na oglądaniu.

I zupełnie nie rozumiem, czemu miałbym nie używać tego szkła w FX, skoro po to jest... Myślę, że Pan Duczyński nie robi wszystkiego 35 i wyżej.

Greg77
29-07-2010, 15:58
Nie rozumiem, skąd w nas Polakach jest taka nieużyteczność. Czemu nie opiszesz tego paskudztwa? Zależałoby mi na poszerzeniu wiedzy, która pozwoli mi nawiązać dialog...
Łatwo napisać "dupa". Trudniej temat konstruktywnie rozwinąć. Ja chętnie poczytam mądrzejszych ode mnie. :)
Zdjęć w sieci są miliardy i można życie stracić na oglądaniu.

I zupełnie nie rozumiem, czemu miałbym nie używać tego szkła w FX, skoro po to jest... Myślę, że Pan Duczyński nie robi wszystkiego 35 i wyżej.

Hej! Wpiete w FXa, bo po to jest i jest znakomite! Zbieram sie do przesiadki na FXa i wlasnie to szklo chce kupic razem z FXem! Chodzi o to ze szkoda obrazka wyplutego z FXa na tandetnego HDRa.......
Polecam Capture NX prosty w obsludze i dajacy znakomite efekty w tandemie z NEFem....
Tutaj pomoglo by przymkniecie przeslony i odpowiednia ekspozycja zeby uzyskac poprawnie naswietlonego NEFa ktorego spokojnie mogles obrobic NXem lub ACRem........
Paskudztwo, bo to nawet nie przypomina fotografii a przytoczylem strone Duczynskiego bo on swego czasu wiekszosc robil Photomatixem, jego zdjecia sa na stronie photomatixa jako przykladowe!
Warto ogladac prace innych autorow i dazyc do doskonalosci a moja "polska nieuzytecznosc" jest tylko szczera rada zebys odpuscil ten program bo on cofa w rozwoju a nie rozwija!
Mozna go wykozystac ale trzeba to robic umiejetnie, poznac tajniki fotografii i wtedy mozna sie nim podpierac i taka droge powinienes obrac a nie odwrotnie, bo wtedy wychodzi takie cos jak pokazales;)
Sam tez siedzialem w tej dziurze HDR przez dlugi czas.........teraz wiem ze ten czas byl stracony!

Sebastianito
29-07-2010, 16:03
Wygląda paskudnie. Jeśli się tak testuje szkła to patrząc na takie efekty nikt o zdrowych zmysłach nie kupiłby tego obiektywu. Ciekawe kiedy w końcu przeminie faza na photomatix i jemu podobne efekty :P .

Ja jestem przeciwnego zdania... jezeli komus podoba sie taki HDR, prosze bardzo. Cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc! Ludzie bawia sie HDR-ami i jesli sie w tym widza i jesli sie im to podoba to dlaczego maja nie przedstawiac tego typu fotografii?

Moje jedyne zastrzezenie do tego zdjecia to przepal (rzezcz karygodna w HDR, gdyz HDR powstal dlatego aby przepaly niwelowac a czernie wyciagac) i efekt "halo" wokol drzew (choc to jest czeste zjawisko).

Generalnie dobre ale do poprawy...

anonymos
29-07-2010, 21:40
Generalnie dobre ale do poprawy...

Tu nie ma nic do poprawy.

A co do używania photomatixa i mylnie określane hdrem zdjęcia to ja też nie ma nic przeciwko. Dzięki temu te prawdziwe i dobre prace tylko się wyróżniają na tle przesaturowanych, nie mających nic z zastanym przez fotografa miejscem wspólnego.

A teraz by odpisać autorowi: w sieci jak i na samym forum wszystko znajdziesz co wiedzieć zechcesz. Jak dla mnie (tylko bez urazy) jesteś na samym początku znajomości tematu. I tych rzeczy nie da się wbić do głowy ot tak, bo ktoś doradzi i powie co jak ma być. Po prostu musisz sam odbyć etap używania pewnych narzędzi a oko i poczucie estetyki być może z czasem się wyrobi. I zamiast egzaltacji sprzętem warto zacząć ćwiczyć robienie zdjęcie na RAWie w różnych warunkach oświetleniowych tak, by coraz bardziej zagłębić się w temat. Droga na skróty (czyt. photomatix) to pomyłka.

klabton
29-07-2010, 21:50
Taaa... Mam 7 rawów z tego kadru. Powiedz, który Ci podesłać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img201/2249/rawy.jpg)

Locter
29-07-2010, 21:58
Photomatixa trzeba umieć używać, w przeciwnym razie też bym odradzał, zdjęcie jest paskudne i koniec gadki.

klabton
29-07-2010, 22:01
Photomatixa trzeba umieć używać, w przeciwnym razie też bym odradzał, zdjęcie jest paskudne i koniec gadki.

Z technicznego punktu widzenia, czy to kwestia Twojego gustu?

Locter
29-07-2010, 22:08
Z technicznego punktu widzenia, czy to kwestia Twojego gustu?

Z technicznego punktu widzenia, dla przykladu TO (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=126186) zdjecie było robione z użyciem photomatixa, trzeba umieć znaleźć balans pomiędzy hdrem a normalnym zdjeciem.

klabton
29-07-2010, 22:17
Potrafisz podzielić się swoją wiedzą?

Locter
29-07-2010, 22:32
Potrafisz podzielić się swoją wiedzą?

A coi chcesz wiedziec, photomatix potrzebny ci jest tylko po to zeby rozszerzyc rozpietosc tonalna, reszte zadan wykonujesz w PSie badz innym programie do obróbki zdjec, zatem nie kombinuj z ustawieniami, surowy hdr ma byc blady, ale wazne zeby dobrze wygladal na histogramie.

klabton
29-07-2010, 22:35
Chciałbym wiedzieć, jakie kroki zrobiłeś podczas pracy nad swoim zdjęciem.

Locter
29-07-2010, 23:25
Chciałbym wiedzieć, jakie kroki zrobiłeś podczas pracy nad swoim zdjęciem.

A myślisz ze ja pamietam ? To bylo w grudniu tamtego roku, do kazdego zdjecia podchodze indywidualnie, czasem siedze nad nim pol godziny a czasem 5 minut, wszystko zalezy od materialu wyjściowego...

klabton
29-07-2010, 23:41
Na pewno masz jakiś schemat pracy. Jakieś zasady w photomatixie, których się trzymasz zawsze.
No chyba, że z trudem zdobywana wiedza, jest jednak zbyt cenna żeby podzielić się nią w kilku zdaniach :)

W sumie rozumiem takie podejście, bo czasem wiele godzin szperania w sieci a potem ślęczenia przed monitorem, żeby znaleźć właściwą ścieżkę, nie chce tak po prostu wyskakiwać na ekran...

Zarejestrowałem się na tym forum parę lat temu, a pomimo to mam zaledwie kilkadziesiąt postów.. Rzadko zdarzają się ludzie konstruktywnie formułujący swoje opinie. Dlatego swoje problemy starałem się rozwiązywać sam...
Dzisiejsza próba po raz kolejny utwierdziła mnie w moim podejściu do forów :)

Youtubie - nadchodzę!

PS.
Dziękuje Sebastianowi, za optymistyczną krytykę :)

broart
29-07-2010, 23:43
dla mnie --- super.....

Locter
29-07-2010, 23:50
Na pewno masz jakiś schemat pracy. Jakieś zasady w photomatixie, których się trzymasz zawsze.
No chyba, że z trudem zdobywana wiedza, jest jednak zbyt cenna żeby podzielić się nią w kilku zdaniach :)

W sumie rozumiem takie podejście, bo czasem wiele godzin szperania w sieci a potem ślęczenia przed monitorem, żeby znaleźć właściwą ścieżkę, nie chce tak po prostu wyskakiwać na ekran...

Zarejestrowałem się na tym forum parę lat temu, a pomimo to mam zaledwie kilkadziesiąt postów.. Rzadko zdarzają się ludzie konstruktywnie formułujący swoje opinie. Dlatego swoje problemy starałem się rozwiązywać sam...
Dzisiejsza próba po raz kolejny utwierdziła mnie w moim podejściu do forów :)

Youtubie - nadchodzę!

PS.
Dziękuje Sebastianowi, za optymistyczną krytykę :)

Tu już nawet nie chodzi o photomatixa tylko o to czy potrafisz dostrzec gdzie kończy sie granica między przeholowanym hdrem, a dobrym zdjeciem, no nie wiem jak Ci to wytlumaczyć, mnie tez kiedys podobaly sie takie zdjecia jak to Twoje, ale to bylo kiedys, w photomatixie uzywam standardowych ustawień, ale robie zdjecie "na blado", czyli maham suwaczkami tak żeby wyglądało w miare naturalnie, ale oczywisice naturalnie jeszcze nie wyglada, totez otwieram je pozniej w PSi ei tam dokonuje ostatnich poprawek, takich jak np. podbicie kontrastu, krzywe, poziomy, i czasem schodze z saturacją. Wlasnie musisz sobie wyrobic oko, tak jak to juz napisal kolega Kulten, wczesniej.

Greg77
29-07-2010, 23:50
Piszesz bzdury....to forum uczy jak zadne inne! Nawet natarcie uszu jak to dzis jest znakomita nauka! Zacznij pokazywac takie "przesuwakowane" zdjecia na digart.pl to urosniesz jak nikt inny....uslyszeysz same [super, znakomite, piekne] ale co to daje.......
Napisalem Tobie jakiego softu masz uzywac! Locter napisal ze nie ma sposobu na obrobke......kazde zdjecie jest inne.....kazdy z nas dlugo dochodzil do jakiegos poziomu! Nie jest tak ze nie chcemy sie dzielic....poprostu trudno napisac dokladnie co i jak zrobic!
Podeslij mi NEFa nr 1 i 3 na [email protected] to postarams ie cos zrobic i pokazac Tobie co i jak;)
Jak sie pospieszysz to zdaze to zrobic jeszcze dzis;)

klabton
29-07-2010, 23:57
Wrzuciłem na rapida. Mam nadzieję, że to nie problem.
Nefy (http://rapidshare.com/files/409879313/Desktop.rar)

Greg77
30-07-2010, 00:00
Wrzuciłem na rapida. Mam nadzieję, że to nie problem.
Nefy (http://rapidshare.com/files/409879313/Desktop.rar)

Zaden a nawet lepiej.....juz leca do mnie;)

Targane z Nefa nr 3 a samo slonce wklejone z NEFa nr 1.....
W CNXie Shadow protection na 25 potem control pointami rozjasniane do granic (nie wiem czy nie za mocno) potem poprawione niebo, potem WB cieplejszy.....potem do TIFFa i do PSa a tam wkleilem slonce z kawalkiem chmury co pewnie widac ale fote robilem pare minut.......znowu do TIffa i poprawki w CNXie w postaci podkontrastowania i przyciemnienia tam gdzie mi pasowalo.......rozwalone niebo to juz wina zle naswietlonego NEFa......Histogramu praktycznie nie bylo:(

źródło (http://iv.pl/)

jacekz40
30-07-2010, 00:05
Zacznij pokazywac takie "przesuwakowane" zdjecia na digart.pl to urosniesz jak nikt inny....uslyszeysz same [super, znakomite, piekne] ale co to daje.......
Grzegorz też to przetestowałeś??? :mrgreen: Ja tak... działa jak cholera.
A tak na marginesie, ciekawe ilu z Nas lubi HDR-a? Trzeba by ankietę zrobić :wink:

Greg77
30-07-2010, 00:22
Grzegorz też to przetestowałeś???

A pewnie, zaden wstyd......galeria jak kazda inna, podobna do photomediaworld tyle ze tam sa ochy i achy po angielsku:D

Locter
30-07-2010, 00:31
OK, moja wersja, nie robilem hdra, skleilem dwa zdjecia w jedno, nastepnie filtry z NIK software: filtr polowkowy, polaryzacja, pro contrast, i tyle.

źródło (http://img205.imageshack.us/i/dsc1621.jpg/)

Bartekkw
30-07-2010, 09:57
No Koledzy dobrze przerobili, ale mz zdjęcie i tak się nie broni, a to za sprawą dość mało wciągającego kadru i braku punktu zaczepienia.

klabton
30-07-2010, 10:06
No fakt. Nie było żadnej łódeczki ani samotnie stojącego drzewka :))

klabton
30-07-2010, 10:10
rozwalone niebo to juz wina zle naswietlonego NEFa......Histogramu praktycznie nie bylo:(

W końcu temat stał się merytoryczny :) Dzięki.
Swoją drogą, zastanawiają mnie te pasy na niebie.. Czy 14 bitowy nef to może wyeliminować?

Greg77
30-07-2010, 10:14
W końcu temat stał się merytoryczny :) Dzięki.
Swoją drogą, zastanawiają mnie te pasy na niebie.. Czy 14 bitowy nef to może wyeliminować?

Poprawnie naswietlony NEF moze;)
Czy nie sadzisz ze sama obrobka u mnie jest ciekawsza niz nienaturalny HDR?
Nie twierdze ze jest super, zreszta jak Bartek wspomnial o tym ze sam kadr malo porywajacy i nie chodzi o brak "lodki czy drzewka", osobiscie nie walczyl bym ze zdjeciem pod swiatlo na tym poziomie obrobki jaki masz, powinienes raczej narazie szukac prawidlowo naswietlonych miejsc tzn. robic zdjecie ze sloncem za plecami lub z boku i wykozystac kolory zachodu slonca;)