Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie i raynox 250 - czy to ma sens ?
siedzonko
29-07-2010, 11:32
Witam kolegów i koleżanki.
Naczytałem się sporo postów na temat łączenia 50/1.8 z pierścieniami pośrednimi lub raynoxem 250. Ale nigdzie nie znalazłem tematu jakie będą efekty przy połączeniu wszystkiego w jedną kupę ( 50/1.8+pierścienie+raynox) ?
Czy to ma sens ? Pozostanie jeszcze jakieś światło ? A może ktoś próbował i opowie o efektach, może jakieś fotki.
Jak da sie pierscinie do 50/1.8 tak, zeby bylo 1:1 i do tego raynox, to szerokosc kadru z 24mm spada na 16mm, taka roznica. Nie mam sampli terenowych, bo uzywanie tego w terenie to dla mnie masochizm.
siedzonko
30-07-2010, 10:11
Dzięki dzej za odpowiedź.
Nie wiem też czy nie braknie ci przy tym światła.
Mialem taki zestaw i bylo do dupy. Potem zobaczylem w sieci, co ludzie tym wyprawiaja i stwierdzilem, ze to jednak ja bylem do dupy.
ps. Jednak niezaprzeczalna wada takiego zestawy (tj. manualne pierscienie) jest brak swiatla. Dlatego pozniej zmienilem na Kenko, ale i tak byla lipa. Chyba juz pisalem dlaczego?;)
Ja czasami używam takiego zestawu i nie narzekam. Aby uzyskać skalę odwzorowania 1:1 trzeba użyć około 50mm pierścieni no i wtedy ze światłem nie jest już wesoło. Z tego względu zamiast podpinać 50mm pierścieni podpinam około 22mm+raynox i też otrzymuję skalę około 1:1 ale za to mam sporo więcej światła.