PDA

Zobacz pełną wersję : papier i monitor--> kalibracja

pavel_9
28-07-2010, 20:37
jak poprawnie skalibrowac monitor, aby zdjęcia po wydrukowaniu w fotolabie, były utrzymane w tej samej tonacji, jak to co widzimy na ekranie monitora?

ostatnio wywoływałem zdjęcia w fotolabie w Saturnie i zdjęcia, które otrzymałem były ciut bardziej czerwone i nieco ciemniejsze niż te same zdjęcia, na ekranie mojego monitora...

istnieje jakaś złota metoda kalibracji, czy to kwestia fotolabu?

tomek_d
28-07-2010, 21:00
najlepiej używając jakiegoś urządzenia do kalibracji :)
w ostateczności google i "amatorska kalibracja monitora" lub itp.

możesz też oddać gdzie indziej to może i inne otrzymasz ;)

stock
28-07-2010, 21:43
na początek to odpuśc sobie fotolaby w saturnach, media marktach, rossmanach, zabkach itp. To nigdy nic dobrego nie wrózy :) A podstawa to porządnie skalibrowany monitor i laborant który zrobi foty bez własnych korekcji. I wtedy można zacząc działac z tematem :)

Ire
29-07-2010, 14:49
@stock

tylko co w przypadku kiedy monitor skalibrowany, eye-one LT , Eizo FS S1921) , wysyłam te same fotki do paru labow (polecanych chocby na tym forum) i za kazdym razem inne odcienie mam?

hostman22
29-07-2010, 15:39
Raczej kwestia labu i papieru.
Monitor ustawiony mam na "oko" , na podstawie tablic testowych z danego labu. Nie jest może w punkt, ale wynik nie jest zaskoczeniem ;).
Papier polecam fuji, jak dla mnie najlepiej oddaje to co widzę na monitorze :). Oczywiście można ustawić w punkt, zależy tylko od zasobności portfela i czasu ;)

Sebastianito
29-07-2010, 15:58
@stock

tylko co w przypadku kiedy monitor skalibrowany, eye-one LT , Eizo FS S1921) , wysyłam te same fotki do paru labow (polecanych chocby na tym forum) i za kazdym razem inne odcienie mam?

A wysylasz plik ustawienia (profil) monitora wraz ze zdjeciami? Jesli nie to z tad te bledy. Tez tak kiedys mialem, kalibrowalem Huey Pro a printy wychodzily bardzo zle... teraz wysylam z profilem i wszystko jest OK pod warunkiem, ze profil zostanie zmieniony na labie :) Ot i cala historyja...

Ire
29-07-2010, 16:20
@Sebastian Kraus
profilu nie wysyłałem, trzeba bedzie teraz wysłać i zobacze czy będzie tka jak widze :) dzieki

hostman22
29-07-2010, 17:02
tutaj też jest ciekawa dyskusja na podobny temat Link (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=150604)

Krzychu_Z
29-07-2010, 20:31
A wysylasz plik ustawienia (profil) monitora wraz ze zdjeciami? Jesli nie to z tad te bledy. Tez tak kiedys mialem, kalibrowalem Huey Pro a printy wychodzily bardzo zle... teraz wysylam z profilem i wszystko jest OK pod warunkiem, ze profil zostanie zmieniony na labie :) Ot i cala historyja...

Naprawdę myślisz że ktoś w labie sobie głowę jakimiś plikami głowę zawraca ? Może jeszcze "kalibruje" lab pod Twój monitor ? Dobre...
Jedyna opcja to korzystać z labu w którym wiedzą co to color management, regularnie profilują lab i publikują profile - wtedy mając skalibrowany monitor jest szansa na konsystentne wyniki - w innym wypadku wyniki mogą być losowe...