PDA

Zobacz pełną wersję : auto iso w d80

marcin_ale
28-07-2010, 14:37
Mam problem. Nie mogę zrozumieć działania funkcji auto iso w nikonie d80. Omówie mój problem na przykładzie programu M. Robie zdjęcie w pokoju w pochmurny dzień: tryb M czas 1/40 f3,5 pomiar matrycowy, iso ustawione na 100, w menu ustanień osobistych automatyczna czułość iso włączona, max czułóść ustawiona na 1600 a najdł. czas migawki na 1/60. Przy takich ustawieniach w wizjerze miga auto iso a po naciśnieciu przycisku funkcyjnego pod którym ustawioną mam opcje ISO na bierząco widzę w wizjerze jak aparat znienia wartość ISO w zależności czy skieruje aparat w stronę z której dociera więcej światła czy w stronę słabiej oświetloną. Po naciśnieciu spustu otrzymuje ładnie naświetlone zdjęcie a w exife na czerwono wyświetla się wartość iso powiedzmy 800. Funkcja zadziałała super :) Wszystko komplikuje się po uniesieniu wbudowanej lampy błyskowej. Aparat nie chce podnieść iso, nie miga napis auto iso i przy takich samych ustawieniach jak powyżej zdjęcie wykonane bedzie z iso 100 a nie 800 (fakt lampa zdołą naświetlić kadr gdyż robie zdjęcie w małym pomieszczeniu, ale uważam że aparat powienien podnieść iso przynajmniej do 400 i tylko doświetlić lampą). Moę zmusić aparat do podniesienia iso ustawiając powiedzmy 1/200 i f16 i pomimo ze napis auto iso nie bedzie migal to w exife mogę odczytać na czerwono ustawioną przez aparat wartość iso, ale wtedy nie jestem zadowolony z wykonanych zdjęć gdyż na zdjęciu widać, że lampa błysnęła z calą mocą a nie posłużyłą jedynie w celu doświetlenia kadru... Czy wie ktoś jakie ustawienia wprowadzić w aparacie, aby działała funkcja auto iso a lampa służyła tylko do doświetlania kadru?? Czy funkcja auto iso działa lepiej podczas uzywania zewnetrznej lampy błyskowej?? Może trzeba włączyć jakiś przedbłysk albo lampe ustawić i innym trybie. Czekam na pomoc. Aha czy można zrobić zdjęcie z użyciem wbudowanej lampy błyskowej z czasem krótszym niż 1/200

wlopis
28-07-2010, 19:37
Twój aparat działa prawidłowo, w małym pomieszczeniu w trybie AUTOISO aparat wykorzystał odpowiednią moc wbudowanej lampy, przy zadanych przez Ciebie parametrach naświetlenia, 1/40 f3,5. Gdybyś przymknął obiektyw, np do f 8 czy 11, aparat wybrałby wyższą czułość, właściwą dla fotografowanej śceny.
Nie zrobisz zdjęcia z czasem krótszym niz 1/200 sek, wykorzystując wbudowaną lampę błyskową. Jest to możliwe tylko przy zastosowaniu zewnetrznej lampy błyskowej, np sb600, sb800, w trybie Auto FP, menu ostawień osobistych poz. 25.
Wiedz że, w D90 nie możesz wykorzystać trybu AUTOISO w trybie manualnym, w D80 TAK, właśnie próbujesz. :)
Przy fotografowaniu w trybie AUTOISO z lampą błyskową, zewnętrzną czy wbudowaną, priorytetem jest wykorzystanie pełnej mocy lampy, jeżeli jej nie starcza, aparat przewidywany stopień niedoświetlenia kompensuje podwyższeniem ISO.

domelek33
28-07-2010, 19:50
Przy D3000 + SB900 na gorącej stopce - minimalny czas 1/200

andrstac
28-07-2010, 19:56
D3000 (podobnie jak D5000, D60, D40x itd) nie obsługują trybu FP, niestety...

wlopis
28-07-2010, 20:12
Funkcja AUTOISO jest przez wielu niedoceniana, a szkoda. Wspaniała, przede wszystkim tam gdzie czasu brak, jednak rzadko się o niej tu pisuje.

Jatin
28-07-2010, 20:21
wlopis skąd takie rewelacje czerpiesz? W moim D90 auto iso w trybie M działa.

wer
28-07-2010, 20:29
Funkcja AUTOISO jest przez wielu niedoceniana, a szkoda. Wspaniała, przede wszystkim tam gdzie czasu brak, jednak rzadko się o niej tu pisuje.

Autoiso przydaje się głównie w reporterce. Gdzie masz czas na M tam autoiso nie jest potrzebne. Osobiście na korzystałem z tego 2 razy, późne popołudnie, wieczór, gdy ze światłem są już problemy, a lampa błyskowa niewiele daje. W codziennym fotografowaniu jednak wolę mieć kontrolę nad ISO.

docxxx
28-07-2010, 21:13
Z tym, że D80 przeswietla i trzeba uwazac. Warto zrobic korekte ekspozycji.

wlopis
28-07-2010, 21:15
wlopis skąd takie rewelacje czerpiesz? W moim D90 auto iso w trybie M działa.

Nie posiadam D90, jednak czytając instrukcję do tego aparatu, na stronie 166 jest punkt "Automatyczny dobór ISO (tylko tryby P,S i A )", w D80 podobnie, na str 88 "Automatyczny dobór ISO (tylko tryby P,S A i M )". Żle zapamiętałem, chociaż jakiś czas temu uważnie obie instrukcje czytałem, zdarza się. Dzięki za uprzejme zwrócenie mi uwagi :).

Ja-NOS
28-07-2010, 21:22
wlopis nie wiem skąd masz instrukcję do D90 ale w mojej jest napisane "Automatyczny dobór ISO (tylko tryby P, S, A i M)"

wlopis
29-07-2010, 05:13
wlopis nie wiem skąd masz instrukcję do D90 ale w mojej jest napisane "Automatyczny dobór ISO (tylko tryby P, S, A i M)"

Widzę że koledzy zamiast odpowiadać na temat wątku, zajmuja się weryfikacją mojej wiedzy z instrukcji D90. Napisałem już że źle zinterpretowałem punkt "Automatyczny dobór ISO, (ty;ko tryby P,S i A ) str.166. Instrukcję mam w pdf, niedowiarkom mogę wysłać. Ufam jednak posiadaczom tego aparatu, że moja interpretacja tego punktu była zła, ponadto kilkadziesiat stron wcześniej wymieniony jest również tryb M.
Proszę uprzejmie, bardziej tego wątku nie zaśmiecajmy.

Jatin
29-07-2010, 08:15
Chciałem to samo zauważyć, wlopis się pomylił (zdarza się każdemu) poprawiłem Go więc po się dalej rozpisywać w tym temacie?

rdcom
29-07-2010, 08:37
D3000 (podobnie jak D5000, D60, D40x itd) nie obsługują trybu FP, niestety...

Co to takiego tryb FP?

andrstac
29-07-2010, 09:48
No koleego... a poszukałeś choćby na forum?

*tryb FP - synchronizacja lampy z krótkimi czasami naświetlania - link (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26563) i link (http://tadgawin.blogspot.com/2010/03/10-dziaanie-trybu-auto-fp.html)

Michal_C
29-07-2010, 09:56
Tryb FP to synchronizacja pracy lampy błyskowej z migawką, która pracuje z krótkim czasem np.1/1000.

Pozdrawiam

rdcom
29-07-2010, 10:14
czyli z D5000 klapa? niedoświetlę nic?

marcin_ale
10-08-2010, 08:51
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Funkcja działa tak jak się domyślałem. Nie sprawdzałem jak będzie sprawdzać się w bardzo dużych pomieszczeniach, czy aparat będzie miał większą chęć do podwyższania iso i korzystania z światła zastanego... Bo przy dużych pomieszczeniach wbudowana lampa zdoła oświetlić tylko pierwszy plan.

TomaSzSz
10-08-2010, 23:06
a nie macie wrażenia, że Autoiso podbija zawsze w górę ? tzn zaokrągla wartość ?

SlaWasII
12-08-2010, 19:29
a nie macie wrażenia, że Autoiso podbija zawsze w górę ? tzn zaokrągla wartość ?
Nie zawsze. Przynajmniej w moim D60.

Jest to troszkę skomplikowane i zagmatwane zagadnienie.
Kiedyś próbowałem rozgryźć temat. W zasadzie wtedy wszystko miałem opanowane. Jednak Auto-ISO prawie nie używam stąd dziś mogę jedynie podać to, co kiedyś nabazgrałem dla potomnych w moim blogu: http://forum.nikoniarze.pl/blog.php?b=314 Może się to komuś na coś przyda... ;)

TomaSzSz
16-08-2010, 15:12
Ciekawe przyznam, czy w stosunku do d80 auto iso w d90 lub d300 coś się zmieniło ?