Zobacz pełną wersję : Darmowe domeny .art.pl
Witam,
Z moich obserwacji wynika, że wiele osób ostatnio zakłada swoje portfolia. Wobec tego pragnę przypomnieć, iż domeny .art.pl są darmowe do celów artystycznych i niekomercyjnych - wystarczy wypełnić formularz http://www.art.pl/formularz/. Zaznaczam, że domena którą chcemy sobie zarejestrować musi posiadać aktywną strefę DNS w dwóch nameserverach, jeżeli ktoś będzie miał z tym problem czy też nie rozumie, proszę pisać - pomogę skonfigurować strefy.
Pozdrowienia.
andrstac
28-07-2010, 19:00
To ja mam pytanie: podałem we wniosku dwa komercyjne DNSy (na takich samych wiszą moje dwie domeny u dostawcy hostingu). Zonk: pokazywało że DNS nie obsługuje domeny.
Potem dopisałem (tę jeszcze nieistniejącą - wnioskowaną) domenę do mojego hostingu. Teraz wniosek również odrzuca, pisząc, że DNS2 timeout.
Te DNSy to jakie mają być w takim razie (te od mojego hostingodawcy nie pasują)?
To może zamiast pytań, byłbyś tak uprzejmy i krótki przewodnik ;) tutaj wstawił ku pomocy kolegom?
To ja mam pytanie: podałem we wniosku dwa komercyjne DNSy (na takich samych wiszą moje dwie domeny u dostawcy hostingu). Zonk: pokazywało że DNS nie obsługuje domeny.
Potem dopisałem (tę jeszcze nieistniejącą - wnioskowaną) domenę do mojego hostingu. Teraz wniosek również odrzuca, pisząc, że DNS2 timeout.
Te DNSy to jakie mają być w takim razie (te od mojego hostingodawcy nie pasują)?
Skoro timeout to bardzo możliwe, że NS faktycznie szwankuje. Generalnie strefę możesz sobie wygenerować tu: https://freedns.42.pl/. Co do przewodnika to jasne, ale jutro, bo mam kupę roboty.
No to obiecany przewodnik jak założyć sobie strefę DNS:
1. Zakładamy konto na https://freedns.42.pl/
2. Klikamy "Utwórz strefę"
3. Nazwa strefy to nazwa naszej domeny, typ: "podstawowe"
4. klikamy "zakładka modyfikacji"
5. Interesuje nas rekord adresu, czyli 'A' (zakładam tu, że nie budujemy strefy dla całej sieci komputerowej)
6. w pole nawa wpisujemy nazwę naszej domeny zakończoną kropką (bardzo ważne), np: test.art.pl.
7. IP to IP naszego serwera gdzie mamy hosting (jeżeli nigdzie nie mamy jeszcze, to możemy wpisać dowolny IP, np. 127.0.0.1)
8. TTL zostawiamy w spokoju
9. Klikamy zapisz i otrzymujemy konfigurację strefy:
$TTL 86400 ; Domyślny TTL
test.art.pl. IN SOA fns1.42.pl. freedns-admin+test=art=pl.42.pl (
1280445875 ; numer seryjny
10800 ; Częstość odświeżania (refresh)
3600 ; Częstość powtórek (retry)
604800 ; Czas wygaśnięcia (expire)
10800 ; Negatywne buforowanie TTL
)
$ORIGIN test.art.pl.
IN NS fns1.42.pl.
IN NS fns2.42.pl.
test.art.pl. IN A 127.0.0.1
10. Czekamy kwadrans na przeładowanie strefy
11. We wniosku dla art.pl wpisujemy nazwy naszych NS-ów, tutaj:
fns1.42.pl.
fns2.42.pl.
12. To tyle, art powinien nas zarejestrować.
UWAGA: Bardzo często można to wszystko zrobić łatwiej mając już wykupiony hosting. Panele administracyjne tych usługodawców są łatwiejsze w obsłudze.
andrstac
30-07-2010, 07:05
11. We wniosku dla art.pl wpisujemy nazwy naszych NS-ów, tutaj:
fns1.42.pl.
fns2.42.pl.
12. To tyle, art powinien nas zarejestrować.
UWAGA: Bardzo często można to wszystko zrobić łatwiej mając już wykupiony hosting. Panele administracyjne tych usługodawców są łatwiejsze w obsłudze.
Ja wpisywałem od dostawcy hostingu: ns1.cal.pl i ns2.cal.pl i nie poszło (z kropkami na końcu również). Poradzisz coś na to?
Ja wpisywałem od dostawcy hostingu: ns1.cal.pl i ns2.cal.pl i nie poszło (z kropkami na końcu również). Poradzisz coś na to?
Tam akurat bez kropek, mea culpa. Obydwa ns-y są już skonfigurowane do obsługi domeny? Co wypisuje formularz rejestracyjny?