Zobacz pełną wersję : D3000 + nikkor f1,8 50mm ?
Witam. Posiadam Nikona D3000 i przymierzam się do zakupu taniego, jasnego obiektywu (w sam raz dla mnie jak na początek) - a więc padło na nikkora 50mm 1.8. Czy moje body będzie dobrze współpracowało z tym obiektywem i czy funkcja autofocusa będzie działała ? Czy powinnam wiedzieć jeszcze coś o współpracy tego body z tym obiektywem ?
bagienny
28-07-2010, 12:49
Witam. Posiadam Nikona D3000 i przymierzam się do zakupu taniego, jasnego obiektywu (w sam raz dla mnie jak na początek) - a więc padło na nikkora 50mm 1.8. Czy moje body będzie dobrze współpracowało z tym obiektywem i czy funkcja autofocusa będzie działała ? Czy powinnam wiedzieć jeszcze coś o współpracy tego body z tym obiektywem ?Obiektyw podepniesz i generalnie działać będzie, ale o AF możesz zapomnieć niestety.
cinspire
28-07-2010, 12:54
Obiektyw musi mieć własny silnik, żeby mieć w D3000 AF. Czyli jeśli Nikkor, to musi być oznaczony AF-S. Tak jak np. Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX.
okej, dzięki ;)
A jeśli jest obiektyw "Nikkor AF 50mm f/1.8 D" to "AF" oznacza że ma autofocus czy musi być koniecznie "AF-S" ?
Af-s. Podpinasz wszystko z silnikiem, nie musi być V8.
okej, dzięki ;)
A jeśli jest obiektyw "Nikkor AF 50mm f/1.8 D" to "AF" oznacza że ma autofocus czy musi być koniecznie "AF-S" ?
Musi, musi ;) ale masz jeszcze opcję w postaci 50 f1,4 AF-S lub 35 f1,8 tyż z AF-S em tyle że te opcej są trochę droższe niestety
dobra, dzięki za informacje ;) myślę że nie będę ubolewała nad tym brakiem autofocusa, jako iż dopiero zaczynam przygodę z fotografią ;) więc pewnie później wymiana na coś lepszego pójdzie w ruch :)
siedzonko
28-07-2010, 15:32
Ja używam z d40 i brak af nie stanowi większego problemu. A szkiełko naprawdę fajne na początek:)
domelek33
28-07-2010, 15:34
dobra, dzięki za informacje ;) myślę że nie będę ubolewała nad tym brakiem autofocusa, jako iż dopiero zaczynam przygodę z fotografią ;) więc pewnie później wymiana na coś lepszego pójdzie w ruch :)
Proponuję - jako, że zaczynasz - kupić jednak coś z autofocusem. Dobry wydaje się być N35 f1.8.
Mam go od wczoraj i jestem zachwycony jego jasnością (wcześniej miałem kitowy).
Cena: niecałe 700zł (np. fotobasia).
Edit: Dodam, że albo jestem ślepy, albo w tych D3000 tak sobie widać tą ostrość przez wizjer - szczególnie w złych warunkach oświetleniowych :(
Spoglądanie na wskaźnik jest niestety uciążliwe - jak dla mnie.
Proponuję - jako, że zaczynasz - kupić jednak coś z autofocusem. Dobry wydaje się być N35 f1.8.
Też bym się do tej opini przychylił
Ręczne ostrzenie na matówce typu BriteView Clear Matte to wcale nie taka prosta sprawa.
Polecam N35mm f/1,8.To odpowiednik 50mm w pełnej klatce.Bardzo dobry i tani obiektyw.Daje nieco szerszy kąt widzenia niż 50-ka(dla DX),a to się przydaje zwłaszcza we wnętrzach.No i fullautomatic,a to jednak wygoda zwłaszcza przy słabszym wizjerze.
Dokładnie poza brakiem AF 50 na cropie jest IMHO taka troszkę nijaka, żadne z niej tele, w zakresie portretówki niby się mieści ale to nie to samo co 85 no i permanentny brak szerokości, jak dla mnie mało praktyczne. Zdecydowanie polecam 35mm
charlotte69
28-07-2010, 16:36
Też właśnie przymierzam się do zakupu tego obiektywu, tyle, że do D40.. Ostrzyć musisz niestety ręcznie, ale dla niektórych to frajda ;D Zastanawiałam się też właśnie nad 35, ale doradzono mi 50 ;)
Zależy też do czego ma Ci służyć. Ja np, chcę go używać głównie do makro.. Kwiatki, robaczki i te sprawy.
dziękuję wam :]
fakt faktem, może AF byłby wygodniejszy ale na coś droższego musiałabym dłużej czekać, a strasznie niecierpliwy ze mnie człowiek ;) poza tym w moim przypadku ostrzenie sprawia mi przyjemność ;) mam już jeden tele którym od czasu do czasu lubię się pobawić na manualu w ostrzenie =) tak czy inaczej bardzo wam dziękuję za wszelkie informacje. Na pewno nie tylko mi się jeszcze w przyszłości przydadzą !
cichy_no_war
28-07-2010, 23:01
Jesteś pewny, że potrzebujesz takiej właśnie ogniskowej? przypominam, że 50 mm na pełnej klatce jest odpowiednikiem 75mm. Tak więc nie jest to zbyt uniwersalny obiektyw. Ja bardzo lubię portrety z niego, zwłaszcza ciasne kadry z bliskiej odległości od modelki. Natomiast do codziennego użytku proponowałbym Ci raczej 35 lub 28 mm (nie jestem pewny czy jest 28 z silnikiem). W 50-tce może Ci brakować szerokości.
No i ostrzenie ręczne. To było fajne w zenicie, bo było łatwo, wyraźnie i przyjemnie. W dslr nie jest to już taka frajda.
Jesteś pewny, że potrzebujesz takiej właśnie ogniskowej? przypominam, że 50 mm na pełnej klatce jest odpowiednikiem 75mm.
A kolega cadoo używa FX/pełnej klatki? Nie? To niech lepiej nic nie przelicza i trzyma się ogniskowych a nie żadnych ekwiwalentów. 50mm na DX to 50mm tak samo jak 35mm. Nie komplikujcie sobie życia.
A kolega cadoo używa FX/pełnej klatki? Nie? To niech lepiej nic nie przelicza i trzyma się ogniskowych a nie żadnych ekwiwalentów. 50mm na DX to 50mm tak samo jak 35mm. Nie komplikujcie sobie życia.
50mm na DX to 50mm zgadza się ale kąt widzenia już nie taki sam jak na FX :p
50mm na DX to 50mm zgadza się ale kąt widzenia już nie taki sam jak na FX :p
Tak, ale ktoś kto nie używa FX to po co ma to przeliczać?
cichy_no_war
28-07-2010, 23:55
Tak, ale ktoś kto nie używa FX to po co ma to przeliczać?
Myślę, że warto przeliczać, bo gdy szuka się informacji w internecie to często można trafić na rady, że standard i pierwszy obiektyw do kupienia to 50mm. Młody i niedoświadczony użytkownik przeczyta coś takiego i zdziwi się, że troszkę podejrzanie blisko mu w wizjerze. Dlatego warto podkreślać, że standardowa 50-tka z dawnej nomenklatury odpowiada obecnym obiektywom 35mm. Oczywiście upraszczam, ale mam nadzieję, że widać mój tok rozumowania.
domelek33
29-07-2010, 00:10
Myślę, że warto przeliczać, bo gdy szuka się informacji w internecie to często można trafić na rady, że standard i pierwszy obiektyw do kupienia to 50mm. Młody i niedoświadczony użytkownik przeczyta coś takiego i zdziwi się, że troszkę podejrzanie blisko mu w wizjerze. Dlatego warto podkreślać, że standardowa 50-tka z dawnej nomenklatury odpowiada obecnym obiektywom 35mm. Oczywiście upraszczam, ale mam nadzieję, że widać mój tok rozumowania.
Dokładnie. Dla początkującego: dawna 50 to teraz 35. Jeśli ktoś zaś kupuje pełną klatkę, to raczej początkującym nie jest i wie o co biega.
Dokładnie. Dla początkującego: dawna 50 to teraz 35. Jeśli ktoś zaś kupuje pełną klatkę, to raczej początkującym nie jest i wie o co biega.
Dla początkującego, który wcześniej nie miał żadnej "50" nie ma nic "dawnego". A nawet jeśli, to jak używa się tylko obecnie DX to i tak nie ma sensu nic przeliczać. Dla niego po prostu standardem będzie 35. 50mm pod DX jest fajnym krótkim szkiełkiem portretowym.
Biorąc pod uwagę jak często początkujący "gubią" się w ekwiwalentach w dziale Optyka na prawdę nie polecam żadnego przeliczania. Ten ekwiwalent jeszcze ma sens w kompaktach gdzie ile modeli tyle matryc i rzeczywiście ciężko się w tym połapać. Ale tu? Nie ma sensu.
Też jestem zdania że nie ma sensu przeliczać, ogniskowa to ogniskowa daje taki a nie inny kąt widzenia i koniec. Albo komuś pasuje 50 na cropie albo nie czy podanie ekwiwalentu zmieni coś w obrazku?
No nie zupełnie się mogę zgodzić.Wielu dzisiejszych "początkujących" kiedyś już miało kontakt z fotografią,lub ktoś ze starszych w ich pobliżu.O tym się rozmawia,wysłu****e rad itd.A nie tak dawno królował Zenit & spółka,czyli pełnoklatkowce.Im więcej się wie tym lepiej,tak mi się wydaje.
No nie zupełnie się mogę zgodzić.Wielu dzisiejszych "początkujących" kiedyś już miało kontakt z fotografią,lub ktoś ze starszych w ich pobliżu.O tym się rozmawia,wysłu****e rad itd.A nie tak dawno królował Zenit & spółka,czyli pełnoklatkowce.Im więcej się wie tym lepiej,tak mi się wydaje.
Zgadzam się czym więcej wiedzy tym lepiej. Zresztą większość książek oraz artykułów w czasopismach również podaje 2 wartości ogniskowej właściwą i przeliczoną dla klatki 35mm
Niech wie, ale please... nie przeliczać tych ekwiwalentów! Czy ja mam też sobie przeliczać jeśli mam średni format i średnio formatowe szkła (a mam)?! Nie, nie, nie i jeszcze raz nie! Ogniskowa pozostanie ta sama niezależnie gdzie ją wykorzystam.
domelek33
29-07-2010, 09:34
Co racja, to racja: ogniskowa danego obiektywu zawsze taka sama.
Jednak miałem zenita i miałem obiektyw 50. Ostatnio nawet sprawdzałem, co widać w tym zenicie. Okazało się, że tam jest co innego, niż na moim D3000 i kicie ustawionym na 50 :(
Jeśli nie przeliczać, to należałoby podawać kąt dla DX i FX. Jest różnica i jeśli piszemy dla osoby zaczynającej z DX, to należałoby jakoś to zaznaczyć (w jakiś magiczny sposób bez przeliczania).
Po prostu jesli chcesz miec 50mm jak w Zenicie ustaw na kicie ogniskową koło 36mm. 35mm na DX to niby 50tka na FX ale przerysowanie większe jednak an 35 niz 50.
Po prostu jesli chcesz miec 50mm jak w Zenicie ustaw na kicie ogniskową koło 36mm. 35mm na DX to niby 50tka na FX ale przerysowanie większe jednak an 35 niz 50.
Aaaaa... no prosiłem :D
a ja odradzam na początek obiektywy gdzie trzeba ustawiać ostrość ręcznie, może jestem zbyt wygodny :)
cinspire
30-07-2010, 11:09
a ja odradzam na początek obiektywy gdzie trzeba ustawiać ostrość ręcznie, może jestem zbyt wygodny :)
Ja nigdy takiego nie miałem, ale mam D3000 - wizjerek nie jest najwygodniejszy do takich zabaw, jeśli obiekt jest mocno ruchomy.
Więc podejrzewam, że na f1.8 może to być bardzo wkurzające, żeby trafić. Chyba, że ma się czas, żeby kombinować, ustawiać.
Osobiście wolałbym nie zamykać sobie opcji AF, więc przymierzam się do N35 AF-S.
Co innego już choćby w starym Zenicie, gdzie MF to nie tylko konieczność, ale i przyjemność (tylko wciąż nie mogę w nim znaleźć wejścia na kartę pamięci albo USB :P )
Aaaaa... no prosiłem :D
No zgoda,takie ciągłe przeliczanie nie ma sensu,ale...Przy wyborze obiektywu stałoogniskowego warto mieć świadomość jaki on daje kąt widzenia,również porównawczo.
coach_lodz
30-07-2010, 17:05
polecam 35 jednak z af-s bo w nim ręcznie ostrzyć można, aczkolwiek nie trzeba... w 50 wyboru nie ma...
po dokładniejszym przeanalizowaniu wszystkiego chyba jednak zdecyduję się na nikkora 35mm 1.8 ;) chyba jednak warto poczekać dłużej na coś lepszego i bardziej technicznego (AF-S). Ten obiektyw będzie na 100% pasował do body D3000? :)
cinspire
02-08-2010, 18:34
po dokładniejszym przeanalizowaniu wszystkiego chyba jednak zdecyduję się na nikkora 35mm 1.8 ;) chyba jednak warto poczekać dłużej na coś lepszego i bardziej technicznego (AF-S). Ten obiektyw będzie na 100% pasował do body D3000? :)
Pochwal się później i podziel wrażeniami.
Bo u mnie 35 jest na trzecim miejscu listy najbliższych zakupów (z opcją być może wskoczenia na 2.)
Ja też mam teraz 35tkę na celowniku. Bardzo przyjemne szkiełko. A jakby było za szeroko to...50f1,4:) Ma silnik i pójdzie z każdym body a światłosiła i optyka pierwsza klasa:)
Ja też mam teraz 35tkę na celowniku. Bardzo przyjemne szkiełko. A jakby było za szeroko to...50f1,4:) Ma silnik i pójdzie z każdym body a światłosiła i optyka pierwsza klasa:)
35 tka tańsza dużo i chyba do pomieszczeń bardziej użyteczna - tak mi się wydaje.
Zależy jakie pomieszczenie i jakie ciasne kadry, ale w większości zdjęć w pomieszczeniach 35tka będzie lepsza bardziej przydatna
Taka stałka 50 mm lepiej ostrzy niż zoom 18-105 mm i oba ustawione na przysłonie/przesłonie powiedzmy f5,6?
Co do tematu to nie chciałbym mieć jedynego obiektywu który jest manualny czasem trudno uchwycić moment chwili bo nie zdążymy wyostrzyć.
Witam ponownie :D
Od ponad 2 tygodni testuję moją stałkę 35mm 1.8 i muszę powiedzieć że jestem strasznie zadowolona ! To był jednak dobry wybór, ponieważ faktycznie trudno by mi było z tą 50mm bez AF-S (testując sobie ręczne ostrzenie na tej 35 stwierdziłam że to jest bardzo nie wygodne z takim małym wizjerem i bez live view). Dziękuję wam za dobre rady ! =)
xsparkless
15-09-2011, 17:54
a czy obiektyw Nikon 50mm F1.8G AF-S Nikkor dziala z d3000 ?
tak będzie działał, AF również. Ale następnym razem lepiej jest użyć wyszukiwarki, bo było już o tym sporo...
Skoro jest AF-S to mówi samo za siebie!