Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rolos z krajobrazem w tle
Nie podejrzewałam, że kiedykolwiek zrobię ujęcia z rolosem, ale będąc na wypadzie dwudniowym w tamtym tygodniu w Górach Stołowych, po prostu nie potrafiłam odejść z tego miejsca. Dupny rolos (nie widziałam jeszcze takich rozmiarów) i jeszcze w tle Szczeliniec. Nie potrafiłam sobie tego odpuścić. Zapraszam do komentarzy. :-)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img706.imageshack.us/i/rolospoziom.jpg/)
2. I jeszcze dla tych, którzy nie przepadają za poziomami
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img832.imageshack.us/i/rolospion.jpg/)
Bartekkw
27-07-2010, 21:10
poziom lepszy, ale zasadniczo mam mieszane uczucia - chyba rolos za bardzo konkuruje z górą w tle i nie wiadomo na co się patrzeć - rolos czy góra, góra czy rolos ;) kolor rolosa też niezbyt rolosowaty...
poziom lepszy, ale zasadniczo mam mieszane uczucia - chyba rolos za bardzo konkuruje z górą w tle i nie wiadomo na co się patrzeć - rolos czy góra, góra czy rolos ;) kolor rolosa też niezbyt rolosowaty...
Oczywiście patrzeć na rolosa, góra to tylko ciekawe tło (przecież o tym pisałam na wstępie), i dlatego połakomiłam się na to ujęcie, i myślę, że przy tych kadrach nie powinno być dylematów na co patrzeć (wzrok pada od razu na rolosy). :smile: Zapewniam Cię, że kolor rolosa jest jak najbardziej rolosowaty w tych kadrach (niczego ani o gram nie zmieniałam w nefach (to jest surówka)- ani kadru, ani koloru- tylko pomniejszenie i dodana ramka). Z chęcią przedstawię NEFY, ale nie wiem, z jakiej stronki mogę skorzystać, aby je wrzucić na forum (nigdy wcześniej tego nie robiłam). Proszę o podpowiedź, a na pewno to zrobię.:smile:
Bartekkw
27-07-2010, 21:43
Zapewniam Cię, że kolor rolosa jest jak najbardziej rolosowaty w tych kadrach
No wierzę Ci ;) Ja rolosa ostatni raz rok temu widziałem ;)
a jak dla mnie to dobrze, że w tle jest góra
daje to bowiem pojęcie o rozmiarach tego rolosa
natomiast zgodzę się co do kolorystyki - ona ogólnie mnie się wydaje taka jakaś mało nasycona
jakaś taka 'sprana'...
prawdopodobnie też z tego powodu te foty wydają mnie się mało ostre...
ostrytux
27-07-2010, 22:02
Ja takie cuś nazywam rolmopsem, dla mnie nie to światło, nie ten kadr – jestem na nie.
Znam Stołowe jak własną kieszeń, notabene chyba nawet lepiej cześć po Czeskiej stronie - jeśli masz to zapodaj coś ze Sczelińca bądź Błędnych.
Grzegorz WO
27-07-2010, 22:23
Z racji natury estetycznej oraz bardziej ogólnej ( :) ) ja, dla odmiany od Kolegi powyżej, jestem zdecydowanie na TAK. Pozytywnie odbieram właśnie kadr i kolorystykę. Bardzo ładnie; z pozdrowieniami dla Autorki ...
Ja takie cuś nazywam rolmopsem, dla mnie nie to światło, nie ten kadr – jestem na nie.
Znam Stołowe jak własną kieszeń, notabene chyba nawet lepiej cześć po Czeskiej stronie - jeśli masz to zapodaj coś ze Sczelińca bądź Błędnych.
Powiem Ci, że oglądając rolesy na forum też sama nazwałam sobie te cuś, tak jak Ty. :smile: Ale dlaczego światło nie te? i kadr nie ten? Możesz coś więcej na ten temat napisać? Człowiek chce się uczyć, ale takie zdawkowe słowa to za mało.
ostrytux
27-07-2010, 23:04
Powiem Ci, że oglądając rolesy na forum też sama nazwałam sobie te cuś, tak jak Ty. :smile: Ale dlaczego światło nie te? i kadr nie ten? Możesz coś więcej na ten temat napisać? Człowiek chce się uczyć, ale takie zdawkowe słowa to za mało.
Światło na moje oko dość ostre do tego skierowane raczej z góry, nie boczne miękkie światełko jakie preferuję.
Kadry są poprawne, spełniające w pełni zasadę trój/złotego podziału, niemniej ogniskowa 34mm oraz 50mm spowodowała spłaczecie perspektywy. Na pierwszej fotografii ½ prawej części kadru nie wnosi niczego, natomiast druga fotografia jak dla mnie zdecydowanie za ciasna w środku kadru „natłok” informacji natomiast dół i góra lekko pustawa. Niebo również nie było najszczęśliwsze. Tak odbieram te fotografie.
Światło na moje oko dość ostre do tego skierowane raczej z góry, nie boczne miękkie światełko jakie preferuję.
Kadry są poprawne, spełniające w pełni zasadę trój/złotego podziału, niemniej ogniskowa 34mm oraz 50mm spowodowała spłaczecie perspektywy. Na pierwszej fotografii ½ prawej części kadru nie wnosi niczego, natomiast druga fotografia jak dla mnie zdecydowanie za ciasna w środku kadru „natłok” informacji natomiast dół i góra lekko pustawa. Niebo również nie było najszczęśliwsze. Tak odbieram te fotografie.
Dziękuję Ci bardzo, że tak szybko odpisałeś (śledzenie wątku dla mnie to zaszczyt). Ja jednak nawet po Twoich słowach, nie zmieniłabym nic w moich zdjęciach. :-)
ostrytux
28-07-2010, 00:08
Dziękuję Ci bardzo, że tak szybko odpisałeś (śledzenie wątku dla mnie to zaszczyt). Ja jednak nawet po Twoich słowach, nie zmieniłabym nic w moich zdjęciach. :-)
I moim zdaniem słusznie, fatalnie byłoby jeśli wszyscy razem myślelibyśmy czy też postrzegali wszystko jednakowo.
Zwyczajnie szczerze wyraziłem swoją opinię/zdanie :)
I moim zdaniem słusznie, fatalnie byłoby jeśli wszyscy razem myślelibyśmy czy też postrzegali wszystko jednakowo.
Zwyczajnie szczerze wyraziłem swoją opinię/zdanie :)
Dziękuję