Zobacz pełną wersję : Filtry żelowe Lee.
Czy poniższe filtry będą pasowały do obiektywu? Konkretnie Sigma 15-30. W opisie aukcji stoi, iż są to filtry do lampy błyskowej. Ale chyba będą się nadawały do dupki obiektywu, jak myślicie?
http://archi.inosak.org/imgdb/item1164759534_1.html
a jakiej mocy filtra szukasz? jesli potrzebujesz bardzo ciemno szary do dlugich naswietlan to mam najlepszego z najlepszych - Kodaka Wrattena ND4.0. jak cos to pisz. co to filtrow z linka to ja bym nie zaryzykowal. filtry do lamp nie musza spelniac bardzo wysrubowanych norm jakie spelniaja filtry zelatynowe Kodaka do obiektywow.
dem, nie bawil bym sie w to........kup zestaw Lee normalnych fitrow a szczeka tobie spadnie!
To sa filtry do lamp blyskowych, mam taki komplecik z gazety byl w jednej z angielskich gazet!
Mam zestawik Lee i naprawde jestem pod wrazeniem, Hitechy i Cookiny sie gleboko chowaja!
Greg, ja bardzo chętnie bym kupił nakręcany, kołowy filtr. Ale do Sigmy 15-30 nie da rady założyć żadnego filtra z przodu. Tzn, radę da, ale wtedy używalna max ogniskowa to 24mm, więc to mija się z celem, a dodatkowo jest to filtr 82mm, więc pociągnął by mocno po kieszeni.
Pozostaje mi więc tylko, albo zabawa z żelowymi, albo zakup N16-35. Węższych szkieł - od 17mm - nie chcę, bo są za wąskie :)
Nie rozumiem w czym problem? Jezeli mozesz nakrecic filtr to mozesz tez nakrecic pierscien mocujacy do uchwytu Lee......na sigmie 10-20 pod DX nie winietuje nic a 15-30 to dokladnie to samo pod FXa.....
Sprawdzalem i masz babel jak w 14-24 Nikkorze......no to Lee wypuscilo nowosc w postaci uchwytu pod takie ustrojstwo.....oj kosztuje:D
Jakby to tobie wytłumaczyć. Po nałożeniu pierścienia, który jest niezbędny, aby zamocować jakikolwiek filtr w tej sigmie, w zakresie ogniskowych 15-23mm jest czarna winieta w narożnikach. Więc sensowność takiego rozwiązania jest mocno dyskusyjna. Mocowanie do Lee, dla N14-24 widziałem, ale jest ono droższe od mojego szkła.
Coś mnie się wydaje, że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana szkła :D
Jakby to tobie wytłumaczyć. Po nałożeniu pierścienia, który jest niezbędny, aby zamocować jakikolwiek filtr w tej sigmie, w zakresie ogniskowych 15-23mm jest czarna winieta w narożnikach. Więc sensowność takiego rozwiązania jest mocno dyskusyjna. Mocowanie do Lee, dla N14-24 widziałem, ale jest ono droższe od mojego szkła.
Coś mnie się wydaje, że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana szkła :D
Lee ma specjalne pierscienie szerokokatne, nakrecane tak jakos dziwnie ze nie daja winiety
sprawdz to.....