PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia samochodów na aukcje internetowe - jak?

maaati
27-07-2010, 14:12
Witam serdecznie.

Mam, że tak powiem zadanie, prawdopodobnie nie będzie ono jednorazowe - będzie się powtarzało co jakiś czas. Chodzi o zdjęcia samochodów na aukcje internetowe czy tego typu ogłoszenia. Jak się do tego zabrac? Mam parę pytań i liczę na wszelkie porady.

Co jest mi potrzebne oprócz aparatu? Statyw się przyda, czy niekoniecznie (zdjęcia wykonywac z dużą go, czy raczej niewielką?)? Błyskac, odbijac, swiecic? (lampa zewn. czy blenda przydadzą się?

Sporym problemem wydają mi się odbicia otoczenia na samochodzie - jak temu zapobiec? Filtr polaryzacyjny załatwi sprawę?

Pozdrawiam.

pierzot
27-07-2010, 14:19
Nie jestem ekspertem, ale mogę tak na szybko napisać że Filtr Polar nie redukuje odbić na powierzchniach metalicznych, więc w tym Ci nie pomoże.

Fiod
27-07-2010, 17:35
Stary, ustaw parametry, wciśnij spust migawki i tyla, co ty kombinujesz? filtr? statyw? blenda?

esio
27-07-2010, 17:40
Wiec tak.
Umyć auto z zewnątrz: pamiętać o umyciu felg i opon.
Posprzątać w środku: żeby nie było widać kurzu.
Gdy wyschnie można znaleźć miejsce gdzie jest większa przestrzeń. Tak żeby odbić nie było.
Same zdjęcia można z ręki robić, tylko starać się pokazać samochód z innej trochę perspektywy.
Bardziej dynamiczne żeby były. To się ludziom podoba.
Dobrze jest włączyć światła, fajnie to na zdjęciach wygląda.
I jak zrobisz lekki HDR to efekt murowany.
Można zastosować oświetlenie błyskowe, ale trzeba mieć dwie – trzy lampy.
Mam trzy, jedna pod samochód, druga z boku, trzecia od góry.
Wszystko w CSL sterowane, piękne efekty.
W środku też trzeba dobrze doświetlić. Żeby zdjęcia były czyste i ostre.
Głębia raczej duża, wszystko w RAW żeby drobnostki można było poprawić.
Obiektyw raczej szeroki, ale żeby zniekształceń nie było.
Staraj się tak pokazać autko, jak byś sam chciał je zobaczyć na zdjęciach.
Wiesz, tak jak byś popatrzał na zdjęcie i kupujesz ten samochód w ciemno.
Życzę miłej zabawy.

maaati
27-07-2010, 19:03
Stary, ustaw parametry, wciśnij spust migawki i tyla, co ty kombinujesz? filtr? statyw? blenda? ja *******ę

Gościu, jakbyś z tego żył, to myślę, że też byś się starał to zrobić jak najlepiej.

Dzięki esio.

Fiod
28-07-2010, 00:10
Gościu, jakbyś z tego żył, to myślę, że też byś się starał to zrobić jak najlepiej.

Dzięki esio.

Skoro chcesz jak najlepiej to bez studia i hasselblada H4D-40 się nie obejdzie.

cranium84
28-07-2010, 02:35
Jeżeli z tego żyjesz to najlepiej będzie zlecić wykonanie zdjęć samochodów na strone internetową fotografowi ...

ThomasVoland
28-07-2010, 05:01
Nie jestem ekspertem, ale mogę tak na szybko napisać że Filtr Polar nie redukuje odbić na powierzchniach metalicznych, więc w tym Ci nie pomoże.

Redukuje. Generalnie polar bardzo pomoże, robiąc zdjęcia motocykli polar był mi bardzo przydatny - bez niego zazwyczaj w jakimś miejscu powstawały zbyt mocne refleksy. Dodatkowo będziesz mógł regulować czy szyby chcesz mieć przejrzyste tak żeby było widać wnętrze, czy tak żeby odbijały niebo itp.

sdnk
28-07-2010, 08:10
ja robiłem takie zdjęcie n50 na 2.8 plus polar i wychodziło bardzo ładnie. z ręki, a korekcje doświetlenia w PS

esio
28-07-2010, 16:38
Nie wiem, nie rozumiem.
Niby w tym samym temacie siedzimy, fotograficznym, niby jedno nas łączy, sprzęt Nikon, a jeden drugiemu wrogiem.
Gość się pyta jak zrobić te zdjęcia, to po prostu napiszcie jak je można zrobić.
Chce się w to bawić, niech się bawi. A czemu nie.

Po co te teksty zaraz: bez studia i hasselblada się nie obejdzie lub zleć to fotografowi.
Widocznie on chce sam je zrobić i tym co ma.
Potrzebuje tylko rady życzliwych ludzi jak się za to zabrać. Tylko.

Czy to tak dużo? Czy trzeba zaraz pokazać swoją wyższość jeden nad drugim?
Bo on pyta to widocznie nie wie, a ja wiem i mu dopie…..le.

„Rozsądek posiadł, kto w słowach oszczędny” Księga przysłów.

Joseph79
01-08-2010, 10:01
@maaati poczytaj troche to: http://www.fotoryzacja.pl/ forum. Może coś ci pomoże.

Pozdrawiam!

Winio
04-08-2010, 14:48
Duzo jeszcze zalezy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć. Czy chcesz, aby każde auto wyglądało prawie jak nowe, cukierkowo, czy chcesz jak najbardziej oddać rzeczywisty stan danego pojazdu ze zwróceniem uwagi na jego wady i zalety tak, aby potencjalny kupujący mógł ze zdjęcia dowiedzieć się jak najwięcej, czy też maksymalnie ukryć jakieś wady i zrobić zdjęcie jak najmniej "czytelne" dla kupującego