PDA

Zobacz pełną wersję : D50 czy obiektywem Makro da sie robić portrety ??

dori
27-07-2010, 11:41
Witam kupiłem sobie pierwszą lustrzankę d50 z obiektywem Sigma 28-200mm MACRO.Czy da się tym obiektywem robić dobre portrety ?? Znaczy czekam na przesyłkę ale już pytam zniecierpliwiony :)
Uczę się dopiero ciągle czytam szukałem na forum nie znalazłem więc pytam proszę o rozwinięte odpowiedzi:)

swider
27-07-2010, 11:56
Na upartego wszystkim da się robić portrety... nawet fiszem ;)

A tak serio to ten obiektyw jest strasznie kiepski. Ja bym go nawet nie podpinał do body.

stecarlos
27-07-2010, 11:58
Jedyny problem jest taki, że twój obiektyw nie jest obiektywem makro. Jest obiektywem z dodatkową funkcją (pseudo)makro. Jasne, że możesz robić nim portrety, tak samo jak każdym innym, z lepszym, lub gorszym skutkiem. Oczywiście lepsze było by coś o przesłonie z mniejszym numerkiem(większym otworze), ze względu na rozmycie tła.

darko
27-07-2010, 11:59
Po pierwsze to nie makro tylko pseudo makro jak wszystkie takie zoomy.
Po drugie co rozumiesz pod hasłem "dobre portrety"?
Każdym szkłem da się zrobić fajny portret ale nie każdy potrafi ;)

pieczarek
27-07-2010, 12:01
Sigma 28-200mm MACRO..
Naprawdę uwierzyłeś, że to obiektyw do makrofotografii? Wierzysz w cały reklamowy bełkot niezależnie od tego, jak kretyńsko by nie brzmiał?

Oczywiście, że portrety da się robić tym obiektywem. Nie da się zrobić makro.

dori
27-07-2010, 12:03
Chodzi mi o takie coś np :
http://img85.imageshack.us/img85/4889/dsc3339r.jpg
Aby osoba była widoczna a wszystko w okół rozmazane. Dlatego pytam czy tym obiektywem da się czy bd zdjęcia ostre itp ?

swider
27-07-2010, 12:42
Jak fotografowana osoba będzie w odpowiednio dużej odległości od tła to się da. Niestety kupiłeś ciemny obiektyw, do fotografii portretowej bardzo wskazane są szkła najjaśniejsze -- f1.8, 1.4, albo przy dłuższych ogniskowych rzędu 200mm -- f2.8. Na dodatek to co kupiłeś nie grzeszy ostrością... co tu dużo pisać ten Sigmiok to dno, niestety.

tedd
27-07-2010, 12:53
Tym szkłem da sie robić zdjecia tego rodzaju - ostry pierwszy plan, rozmyte tło.
Trzeba stosować ogniskowe od 100mm w górę, in więcej - tym lepiej i maksymalnie otwarta przysłona, czyli realnie będzie to około 5,6.

Diabeł tkwi w szczegółach:
- rozmycie wzrasta wraz z odległością pierwszego planu do tła, jak będzie blisko, to rozmycie może być mało satysfakcjonujące,
- z tym szkłem może być problem z ostrością ogólnie a szczególnie własnie powyżej 100mm - choc jako portretowe może być akceptowalne, ale ogólnie jest "takie sobie".

marecki_5
27-07-2010, 13:16
Oczywiście, że się da. Zdjęcie które wrzuciłeś było wykonane z parametrami: ogniskowa=200 mm; f=8. Twój obiektyw poradzi sobie z takimi parametrami.Nie przejmuj się onanizmem sprzętowym tylko rób zdjęcia.

Ta fotka została zrobiona równie "kiepskim" 70-300 Nikorrem G też na 200 tylko z nieco lepszym światłem:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img413.imageshack.us/i/dsc9482k.jpg/)

dori
27-07-2010, 13:31
Tym szkłem da sie robić zdjecia tego rodzaju - ostry pierwszy plan, rozmyte tło.
Trzeba stosować ogniskowe od 100mm w górę, in więcej - tym lepiej i maksymalnie otwarta przysłona, czyli realnie będzie to około 5,6.

Diabeł tkwi w szczegółach:
- rozmycie wzrasta wraz z odległością pierwszego planu do tła, jak będzie blisko, to rozmycie może być mało satysfakcjonujące,
- z tym szkłem może być problem z ostrością ogólnie a szczególnie własnie powyżej 100mm - choc jako portretowe może być akceptowalne, ale ogólnie jest "takie sobie".

Oczywiście, że się da. Zdjęcie które wrzuciłeś było wykonane z parametrami: ogniskowa=200 mm; f=8. Twój obiektyw poradzi sobie z takimi parametrami.Nie przejmuj się onanizmem sprzętowym tylko rób zdjęcia.

Ta fotka została zrobiona równie "kiepskim" 70-300 Nikorrem G też na 200 tylko z nieco lepszym światłem:

Dzięki za porady jak już zacznę robić to wrzucę efekty ale z pewnością dokupie jakiś inny obiektyw taki uniwersalny tzn żeby był na różne okazje zdjęcia z wycieczek jak już jestem przy tym temacie to nie bd następnego zakładał to spytam od razu który był by dobry dla moich potrzeb do Nikona d50 ?

swider
27-07-2010, 13:34
Ta fotka została zrobiona równie "kiepskim" 70-300 Nikorrem G
Widać...

darko
27-07-2010, 13:40
dokupie jakiś inny obiektyw taki uniwersalny
Przecież właśnie uniwersalny obiektyw kupiłeś

marecki_5
27-07-2010, 13:55
Widać...

A teraz też?:

źródło (http://img839.imageshack.us/img839/1331/61510267.jpg)
By bmi245 (http://profile.imageshack.us/user/bmi245) at 2010-07-27

Nie wydaje mi się aby to zdjęcie nie było ostre.. Jak widzisz nawet z kiepskiego obiektywu można coś wycisnąć.. Doriemu zależało na rozmazanym tle -moje zdjęcie było tylko przykładem- przy odbitkach 10x15 czy 13x18 nie widać różnicy w ostrości a mało kto dla własnych potrzeb robi większe.

amirez
27-07-2010, 14:06
I pamiętaj Kolego przysłowie:
... co z tego, że sprzętu kupa, jak fotograf d..a ;)
Na forum z pewnością znajdziesz pomocną dłoń. W większości to jednak sprzętowi maniacy, rozpoczynający fotografowanie od przetestowania sprzętu, testem klamerkowym, bo nuż w nocy szkiełko się rozkalibrowało i występuje 0,0002mm BF ;)
Rób spokojnie zdjęcia, jak załapiesz bakcyla na dobre, to sam będziesz wiedział co potrzebujesz. Każdy system to wspaniała przygoda i worek bez dna!

swider
27-07-2010, 14:18
Marecki... na takiej miniaturce (jeszcze niedoświetlonej) to ostrości nie ocenisz. Zresztą nie na darmo ten Nikkor cieszy się złą sławą... Ale faktycznie, zdjęcia można robić wszystkim, nawet pudełkiem od butów :) Pisałeś wcześniej o onanizmie sprzętowym... Byłby wtedy jakby polecić na sam początek 85/1.4. Niestety pakowanie się w sprzęt klasy tytułowej Sigmy to strata pieniędzy i zszargane nerwy. Jak się chce uprawiać fotografię portretową to nie lepiej kupić 50-tkę za cztery stówki i mieć fajne -- a co najważniejsze bardzo jasne -- szkiełko do zabawy?

marecki_5
27-07-2010, 14:38
Autor jak mniemam kupił D50 i sigmę w komplecie więc specjalnie wyboru nie miał.. Pytał się czy z tego co ma coś można wycisnąć - taki był temat wątku.

Co do ostrości - z tego co pamiętam to oceniałeś również miniaturkę.. żeby już zamknąć temat oto crop 100%:

źródło (http://img530.imageshack.us/img530/8137/cropj.jpg)

włączyłem się do dyskusji bo sam używam D50 a nikkora kupiłem za 450 zł i wiem, że jest słaby. Jeśli jednak nie zarabiasz na życie wydrukami wielkoformatowymi w zupełności wystarcza to robienia zdjęć - pod warunkiem, że nie przygląda się zdjęciom w 100 procentowym powiększeniu na monitorze.

ska
27-07-2010, 15:07
Witam kupiłem sobie pierwszą lustrzankę d50 z obiektywem Sigma 28-200mm MACRO.Czy da się tym obiektywem robić dobre portrety ?? Znaczy czekam na przesyłkę ale już pytam zniecierpliwiony :)
Uczę się dopiero ciągle czytam szukałem na forum nie znalazłem więc pytam proszę o rozwinięte odpowiedzi:) Dobre portrety w jakim sensie? ostrość że można sobie nogi ogolić?

pppppp
28-07-2010, 11:57
uniwersalny już masz właśnie
teraz raczej jakiś bardziej specjalistyczny (albo jasna stałka albo ultra szeroki albo np rybkę albo typowe macro - zależy co chcesz fotografować)
ja dokupiłbym jasną stałkę albo 35 1,8 (ew 35 2.0) albo 50 1,8 -ta kosztuje koło 350-400zł

Duder
28-07-2010, 14:29
Ta fotka została zrobiona równie "kiepskim" 70-300 Nikorrem G

A to się zdziwiłem.Do tej pory słyszałem same pochlebne opinie o tym szkle.Chyba,że chodziło Ci tylko o zastosowanie portretowe,ale nawet do tego nie jest chyba taki kiepski.Wiem ,wiem prawdziwy WIELKI PORTRECISTA nie skala sobie rąk jakimśtam zoomem.:smile:

look
28-07-2010, 14:39
A to się zdziwiłem.Do tej pory słyszałem same pochlebne opinie o tym szkle.Chyba,że chodziło Ci tylko o zastosowanie portretowe,ale nawet do tego nie jest chyba taki kiepski.Wiem ,wiem prawdziwy WIELKI PORTRECISTA nie skala sobie rąk jakimśtam zoomem.:smile:

pewnie pozytywne opinie słyszałeś ale o wersji vr...a to zupełnie inna bajka, znaczy zupełnie inne szkło (kasa też inna).

Duder
28-07-2010, 15:47
Rzeczywiście tak zrozumiałem,że G z VR.

dori
28-07-2010, 17:21
Dzięki za pomoc :) już sie bawie aparatem niedługo pokaże efekty i w razie co zapytam o porady :) do zamknięcia temat