Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Indianin na Dniach Morza w Szczecinie
michudezior
27-07-2010, 11:28
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://webmaster.maius.pl/mziora/lubieplacki/galeria/indianindsc_0041_003.jpg)
Indianin na zdjęciu wydaje mi się trochę nieostry. Czy taka ostrość jest akceptowalna?
Biorąc pod uwagę jedynie ostrość to jak na mój gust, w miejscach, w których powinien być najostrzejszy, mogłoby być odrobinkę ostrzej.
Natomiast biorąc pod uwagę wycięcie pierwszego planu i rozmazanie drugiego to czeka Cię jeszcze sporoooo pracy bo nie wygląda to zbyt ciekawie (baardzo niedokładnie)
michudezior
27-07-2010, 11:54
Masz rację. Rzuca się niebieskawa obwódka wokół Indianina. Wcześniej tego nie zauważyłem. Rozważałem też zmianę tła, ale wcześniej chciałem pokazać to na forum, aby wypowiedzieli się o tym ludzie bardziej doświadczeni niż ja.
:) Obwódka to bardzo delikatnie powiedziane :) ale dobrze, że zauważyłeś - popracuj na tym, ostrośc też popraw. Dodatkowo nie do końca mi pasuje światło w tle ze światłem na Indianinie - moim zdaniem za bardzo widać, ze to skladanka :/
michudezior
27-07-2010, 12:14
To nie jest składanka, ale patrząc nie dziwię się, że można odnieść takie wrażenie. Tło i Indianin pochodzą z jednego zdjęcia. Niestety, zespół muzyczny, do którego należy bohater zdjęcia grał dokładnie na tle szeregu to-toi. Nieważne z której strony patrzyłem na tego Indianina, to musiałem ująć w kadrze kilka mobilnych kibli. Ściemniłem i rozmyłem tło. W podlądzie Gimpa wyglądało to całkiem przyzwoicie, ale patrząc na tą fotografię teraz zauważam rzeczy, które powinienem zmienić, tylko za bardzo nie mam pomysłu jak.
Ja bym proponowal:
1. Wyrownac krawedzie/obrys Indianina (w nowym PS CS5 jest do tego fajna opcja - CONTENT AWARE Brush przy REFINE SELECTION).
2. Pobawic sie swiatlem w tle, tak zeby bardziej spasowalo do Indianina
3. Dodac troche szumu (ziarna) do rozmytego tla - powinno nabrac bardziej realistycznego wygladu
4. Wyostrzyc Indianina
michudezior
27-07-2010, 14:36
Dzięki! Po powrocie z wakacji tak właśnie zrobię.