Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kiedy wstaje słońce......
.............zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img815.imageshack.us/img815/1515/dsc5055k1kopiar.jpg)
pozdrawiam :)
Świetny kadr, trudne technicznie ujęcie wykonane bdb. fajne światło na piasku i na konarze :-)
No to juz taka Harbowa klasyka.......no i takie udowodnienie ze 14-24 to jest "sloneczne" szklo;)
Bardzo ladnie zrobione!
No to juz taka Harbowa klasyka.......no i takie udowodnienie ze 14-24 to jest "sloneczne" szklo;)
Bardzo ladnie zrobione!
Greg nie oszukuj :mrgreen::mrgreen::mrgreen:, są "specjaliści" którzy rozpisywali się w dziale technicznym o wadach 14-24 że pod słońce nie radzi sobie kompletnie i że to szkło tylko do reportaży, i ja się z takim "badziewiem" muszę męczyć :lol:
Greg nie oszukuj :mrgreen::mrgreen::mrgreen:, są "specjaliści" którzy rozpisywali się w dziale technicznym o wadach 14-24 że pod słońce nie radzi sobie kompletnie i że to szkło tylko do reportaży, i ja się z takim "badziewiem" muszę męczyć :lol:
Wlasnie jestem po lekturze tego watku, stad taki koment:D A znajomy kupil go jako "demon reportażu".....zdziwilo mnie to ale "moze wie lepiej";)
No ładna centralna petarda ;).
Pięknie kładą się te wschodowe, słoneczne promyki na podłodze powodując, że korzenie i piasek na podłodze nabierają innego, ciekawego wyglądu :smile:.
Co do szkła, to mistrz w krajobrazie i nie tylko jest. A co do jego pracy pod słońce sprawa już tak różowo nie wygląda. Mnogość zastosowanych w nim soczewek, a w szczególności tych wielgachnych wypukłych powodują, że praca z ostrym frontowym światłem do łatwych nie należy. Ale powyższy przykład (i nie tylko ten) pokazuje, że w rekach wprawnego fotografa, wiedzącego jak to ugryźć, spisuje się wielce okazale :smile:.
No ładna centralna petarda ;).
Pięknie kładą się te wschodowe, słoneczne promyki na podłodze powodując, że korzenie i piasek na podłodze nabierają innego, ciekawego wyglądu :smile:.
Co do szkła, to mistrz w krajobrazie i nie tylko jest. A co do jego pracy pod słońce sprawa już tak różowo nie wygląda. Mnogość zastosowanych w nim soczewek, a w szczególności tych wielgachnych wypukłych powodują, że praca z ostrym frontowym światłem do łatwych nie należy. Ale powyższy przykład (i nie tylko ten) pokazuje, że w rekach wprawnego fotografa, wiedzącego jak to ugryźć, spisuje się wielce okazale :smile:.
tak jak wszystkie szkła o szerokich ogniskowych i wypukłych soczewkach mają swoje ograniczenia, tak i tutaj naturalną rzeczą jest że przy robieniu zdjęć trzeba myśleć :)
Nikonozaur
27-07-2010, 09:24
Piękne światełko w dobrym kadrze.
Idealna fota na pobudkę - zrywam się na równe nogi, może jakiś plenerek? :)
...
... może jakiś plenerek? :)
Nawet mnie tutaj nie denerwuj :twisted::twisted::twisted::wink::mrgreen:.
tak jak wszystkie szkła o szerokich ogniskowych i wypukłych soczewkach mają swoje ograniczenia, tak i tutaj naturalną rzeczą jest że przy robieniu zdjęć trzeba myśleć :)
Chyba zawsze trzeba myslec!;) Nawet z plaska soczewa trzeba sie napracowac zeby zrobic takie zdjecie....prawda?;)
......może jakiś plenerek? :)
I mnie tez nie denerwuj! W pracy siedze!
Chyba zawsze trzeba myslec!;) Nawet z plaska soczewa trzeba sie napracowac zeby zrobic takie zdjecie....prawda?;)......
oczywiście, ale przy tym szkle kąt kadrowania pod słońce jest szczególnie istotny :)
krzysztofz24
27-07-2010, 09:47
Bdb, i bardzo mi sie podoba. Za szczegoly na piasku, te promienie slonca oswietlajace ten blizszy konar, no i bardzo ladne kolory na niebie...
Nikonozaur
27-07-2010, 10:25
Nawet mnie tutaj nie denerwuj :twisted::twisted::twisted::wink::mrgreen:.
[...] I mnie tez nie denerwuj! W pracy siedze!
Ale żeście się zagotowali! ;)
Kiedy ja będę stał na łące czy innym polu opędzając się od much końskich i tego wszystkiego co planuje mnie tam zeżreć, Wy wygodnie siedzicie w klimatyzowanych pomieszczeniach przed komputerkiem... I kto tu ma lepiej? Widzicie jak się poświęcam? Ech, życie........ :twisted::mrgreen::twisted:
I kto tu ma lepiej? Widzicie jak się poświęcam? Ech, życie........ :twisted::mrgreen::twisted:
TY, ty masz lepiej!
:mrgreen:
Ty nam lepiej Harba zabierz do tego NRD!
Nikonozaur
27-07-2010, 10:31
TY, ty masz lepiej!
:mrgreen:
Ty nam lepiej Harba zabierz do tego NRD!
;)
No dobra...... ;)
Przepraszam za OT.
Bardzo dobra fotografia, pod kazdym wzgledem!
Dla mnie bomba! :D
po raz kolejny
nie mogę pojąć i wyjść z podziwu jak, dla czego
???
te zdjęcia pod światło tak wspaniale wychodzą....
pewnie jestem blisko rozwikłania tej 'zagadki'
tutaj naturalną rzeczą jest że przy robieniu zdjęć trzeba myśleć
... ale to mnie już zupełnie 'dołuje'... czuję się jak ostatni debil ... bo mnie za jasną ch**** pod słońce g**** wychodzi :(
maniak666
27-07-2010, 20:16
Po ostatnich śniegach, które nam tu zaserwowałeś i chłodzie za oknem jakże przyjemnie i ciepło się zrobiło. Piękne.
po raz kolejny
nie mogę pojąć i wyjść z podziwu jak, dla czego
???
te zdjęcia pod światło tak wspaniale wychodzą....
pewnie jestem blisko rozwikłania tej 'zagadki'
... ale to mnie już zupełnie 'dołuje'... czuję się jak ostatni debil ... bo mnie za jasną ch**** pod słońce g**** wychodzi :(
Dobre :)
Proac150
27-07-2010, 21:56
Nie wiem jak to robisz z (dla mnie) niczego coś takiego........
Bardzo ładnie podane promyki, które pięknie się rozkładają na konarku, nie wspomnę już o bardzo dobrym kadrze, jak dla mnie. :smile:
no wiesz z super motywu zrobić zdjęcie to nie sztuka :)
Noooo przypomne to Tobie niedlugo:D
maniak666
27-07-2010, 22:40
Ale równie łatwo można skwasic:smile:
Któryś już raz oglądam to zdjęcie, ale dopiero teraz zauważyłem pingwina z krokodylim ogonem:D(na prawo od słońca)
Ale równie łatwo można skwasic:smile:
Któryś już raz oglądam to zdjęcie, ale dopiero teraz zauważyłem pingwina z krokodylim ogonem:D(na prawo od słońca)
mnie akurat ten korzeń (wysoka jego część) kojarzy się z zadartym szczupłym pyskiem psa :)
maniak666
27-07-2010, 22:45
mnie akurat ten korzeń (wysoka jego część) kojarzy się z zadartym szczupłym pyskiem psa :)
Coś w tym jest. Z tym że piesek ma kapelusz:smile:
Coś w tym jest. Z tym że piesek ma kapelusz:smile:
ja bym powiedział ze to raczej ucho przesuniete na tył głowy :)
Pablo 77
27-07-2010, 23:56
Mądrze pisze:)
Ładnie jest:)
anonymos
28-07-2010, 01:15
Dla mnie wszytko ładne poza jedną rzeczą: żółty taki graficzny a nienaturalny blask na lewym konarze. Być może kolor piasku wolałbym taki jak na zdjęciach Nikonozaura ale nie poczytuję już tego jako minus. Ale za to kadrowo bardzo dobrze i fajna słoneczna gwiazdka.
jadowita żmija
28-07-2010, 08:37
Znakomite!!!!!!!!! Balsam dla zmysłów.
Dziękuję za cenne wskazówki i uwagi dotyczące moich zdjęć. Warto uczyć się od NAJLEPSZYCH!!!!
Pozdrawiam serdecznie.
GUINNESSts
28-07-2010, 10:01
Ladny obraz. Sloneczko piekne.
wojtek6308
28-07-2010, 12:57
Co tu pisać, świetne foty robisz pod światło :-) .
Świetne światełko na badylu.
Dla mnie wszytko ładne poza jedną rzeczą: żółty taki graficzny a nienaturalny blask na lewym konarze. Być może kolor piasku wolałbym taki jak na zdjęciach Nikonozaura ale nie poczytuję już tego jako minus. Ale za to kadrowo bardzo dobrze i fajna słoneczna gwiazdka.
odniosę się tylko do koloru piasku ponieważ blask czyli odbicie światła, to coś zastanego i praktycznie nie modyfikowanego
jak wiesz kolor piasku nie może być sztampowym posunięciem, dla każdej fotografii będzie inny, zresztą zawsze w zależności od kadru, światła oraz kolorystyki staram się dopasować kolor i barwę dołu do atmosfery zdjęcia, podobnie jest i tym razem, ta fotka jest dość mocno doświetlona, powiedziałbym nawet poprzez to mocne światło nawet trochę drapieżna i właśnie dlatego piach jest niezbyt ciepły, mz.dostosowany do tonacji foty
pozdro Marcinie :)
odniosę się tylko do koloru piasku ponieważ blask czyli odbicie światła, to coś zastanego i praktycznie nie modyfikowanego
jak wiesz kolor piasku nie może być sztampowym posunięciem, dla każdej fotografii będzie inny, zresztą zawsze w zależności od kadru, światła oraz kolorystyki staram się dopasować kolor i barwę dołu do atmosfery zdjęcia, podobnie jest i tym razem, ta fotka jest dość mocno doświetlona, powiedziałbym nawet poprzez to mocne światło nawet trochę drapieżna i właśnie dlatego piach jest niezbyt ciepły, mz.dostosowany do tonacji foty
pozdro Marcinie :)
Jesli mam sie czepiać to dla mnie powyżej lini hotyzontu odcień za mocno wchodzi w pomarańcz, na korzeniu też, ale to tak jesli mialbym sie na sile czepiać, bo zdjecie jest przednie. ;)