Zobacz pełną wersję : Czy jest różnica w działaniu trybu AF-C między D3 a D3s
Witam,
Kolega od którego mam wziąć D3 kupił 2 tygodnie temu D3s na podróż na Alaskę. Wrócił niezadowolony z D3s ponieważ w trybie AF-C po ruszeniu pierścienia ostrości blokuje się autofokus. Problem w tym że nie blokuje się za każdym razem tylko czasami bez konkretnego paternu. Przycisk AF-on ma ustawiony na lock focus ale blokowanie autofocusa następuje niezależnie od tego czy ten przycisk jest użyty czy nie . Zdjęcia wychodzą nie ostre. Czasami sie blokuje w czasie zoomowania kiedy przycisk migawki jest do połowy przyciśnięty. Po prostu AF staje i nie łąpie dalej ostrości.
Testowaliśmy z 200-400 i dwoma różnymi 70-200 przy czym ja nie byłem w stanie odtworzyć problemu kiedy używałem zooma bo nie jestem przyzwyczajony do zawadzania o pierścień AF na słoiku. Wszystkie wystawienia sa identyczne jak w D3. Zmieniałem przypisanie AF-On żeby wyeliminować prawdopodobieństwo przypadkowego naciśnięcia AF-On na gripie, ale nie ma to wpływu na występowanie zacięć.
Zjawisko to nie występuje z tymi szkłami na D700 i D3 w czasie zmieniania ogniskowej. Nie występuje na nich również po lekkim ruszeniu pierścienia AF i focus dalej rusza. Z D3s nie.
Czy jest coś to coś nowego i normalnego dla D3s że po ruszeniu pierścieniem AF przestaje dalej łapać ostrość czy coś nie tak z puszką? Może coś mi "umkło" przy czytaniu manuala.
z góry dzięki
P.
Paul Buczynski
27-07-2010, 07:36
Witam,
Kolega od którego mam wziąć D3 kupił 2 tygodnie temu D3s na podróż na Alaskę. Wrócił niezadowolony z D3s ponieważ w trybie AF-C po ruszeniu pierścienia ostrości blokuje się autofokus. Problem w tym że nie blokuje się za każdym razem tylko czasami bez konkretnego paternu. Przycisk AF-on ma ustawiony na lock focus ale blokowanie autofocusa następuje niezależnie od tego czy ten przycisk jest użyty czy nie . Zdjęcia wychodzą nie ostre. Czasami sie blokuje w czasie zoomowania kiedy przycisk migawki jest do połowy przyciśnięty. Po prostu AF staje i nie łąpie dalej ostrości.
Testowaliśmy z 200-400 i dwoma różnymi 70-200 przy czym ja nie byłem w stanie odtworzyć problemu kiedy używałem zooma bo nie jestem przyzwyczajony do zawadzania o pierścień AF na słoiku. Wszystkie wystawienia sa identyczne jak w D3. Zmieniałem przypisanie AF-On żeby wyeliminować prawdopodobieństwo przypadkowego naciśnięcia AF-On na gripie, ale nie ma to wpływu na występowanie zacięć.
Zjawisko to nie występuje z tymi szkłami na D700 i D3 w czasie zmieniania ogniskowej. Nie występuje na nich również po lekkim ruszeniu pierścienia AF i focus dalej rusza. Z D3s nie.
Czy jest coś to coś nowego i normalnego dla D3s że po ruszeniu pierścieniem AF przestaje dalej łapać ostrość czy coś nie tak z puszką? Może coś mi "umkło" przy czytaniu manuala.
z góry dzięki
P.
..hmmm. Spróbuje skontaktować się z kumplem z Nikon. Tylko najpierw muszę to sobie poukładać w głowie na angielski:)
Czy jest coś to coś nowego i normalnego dla D3s że po ruszeniu pierścieniem AF przestaje dalej łapać ostrość czy coś nie tak z puszką?
jest cos nowego, ale dotyczy to nowych szkielek, np. 70-200: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151271
uzywalem sporo d3s i nie zauwazylem tego problemu.
..hmmm. Spróbuje skontaktować się z kumplem z Nikon. Tylko najpierw muszę to sobie poukładać w głowie na angielski:)
Dzięki
jest cos nowego, ale dotyczy to nowych szkielek, np. 70-200: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151271
uzywalem sporo d3s i nie zauwazylem tego problemu.
Czytałem o tym, ale to wszystko się dzieje na zwykłym 200-400 i 70-200. Puszka podobno na samym początku złapała ERR ale wróciła do normalności.
O ile dobrze zrozumiałem problem (nie bardzo wiem, co to jest "pierścień AF"), to w systemie Nikona, gdy używamy obiektywów AF-S (czyli z wbudowanym silnikiem) poruszenie przez użytkownika pierścieniem ustawiania ostrości jest informacją dla aparatu, że użytkownik przejął kontrolę nad ostrością i aparat przestaje się interesować ogniskowaniem, pozwalając wyzwolić migawkę. Stąd płynie dobra rada, aby omijać na obiektywie pierścień ostrości, gdy nie chcemy ustawiać ostrości manualnie.
Mi z 50 AF-S w D3 AF przestaje działać po ruszeniu pierścieniem ostrości na obiektywie , a z kolei z Sigmą HSM AF ostrzy nawet jak chcę przeostrzyć manualnie .
O ile dobrze zrozumiałem problem (nie bardzo wiem, co to jest "pierścień AF"), to w systemie Nikona, gdy używamy obiektywów AF-S (czyli z wbudowanym silnikiem) poruszenie przez użytkownika pierścieniem ustawiania ostrości jest informacją dla aparatu, że użytkownik przejął kontrolę nad ostrością i aparat przestaje się interesować ogniskowaniem, pozwalając wyzwolić migawkę. Stąd płynie dobra rada, aby omijać na obiektywie pierścień ostrości, gdy nie chcemy ustawiać ostrości manualnie.
Masz racje , przejęzyczyłem się. Powinno być pierścień MF. Generalnie rada jest dobra, tylko to zawieszanie występuje nie tylko kiedy dotknie się pierścienia ostrości ale także przy zmianie ogniskowej. Można podejrzewać że w czasie zmiany ogniskowej w jakiś sposób pierścień ostrzenia jest poruszony i to blokuje AF. Tylko dlaczego w D3 działa wszystko ok a D3s się wiesza.
Można podejrzewać że w czasie zmiany ogniskowej w jakiś sposób pierścień ostrzenia jest poruszony i to blokuje AF.
Dziwne podejrzenie. U mnie na D300 + 70-200I moge w trakcie sledzenia AF zmieniac ogniskowa. To wrecz oczywiste.
marszull
29-07-2010, 12:25
Dziwne podejrzenie. U mnie na D300 + 70-200I moge w trakcie sledzenia AF zmieniac ogniskowa. To wrecz oczywiste.
Ale watek jest o d3s a nie d300
No wiem, ale nagle w Dx nie mozna zmieniac ogniskowej na AF-C?
mateo912
29-07-2010, 12:39
Masz racje , przejęzyczyłem się. Powinno być pierścień MF. Generalnie rada jest dobra, tylko to zawieszanie występuje nie tylko kiedy dotknie się pierścienia ostrości ale także przy zmianie ogniskowej. Można podejrzewać że w czasie zmiany ogniskowej w jakiś sposób pierścień ostrzenia jest poruszony i to blokuje AF. Tylko dlaczego w D3 działa wszystko ok a D3s się wiesza.
A może macie po prostu duże dłonie i przy zoomowaniu przez przypadek ruszacie o pierścień Af?
A może macie po prostu duże dłonie i przy zoomowaniu przez przypadek ruszacie o pierścień Af?
Przyczyna była banalna. D3 miał założony hand strap(będę wdzięczny za podpowiedź jak to jest po polsku) a d3s nie. Mój d700 wtedy tez nie miał wtedy założonego więc nie miałem nawyku opierania dłoni na pasku.
Ja nie miałem problemu z żadnym body, kolega przyzwyczajony do canonowskiego hand strap miał problem.
Przyczyna była banalna. D3 miał założony hand strap(będę wdzięczny za podpowiedź jak to jest po polsku) .....
Uchwyt nadgarstkowy?
czy to jeszcze co innego?
Nikon AH-4 II, wydaje mi się że jest chyba inne określenie.
hand strap bądź co bądź to pasek na łapkę.
a nawet nie wiedziałem że nikon robi takie rzeczy systemowe ;)
hand strap bądź co bądź to pasek na łapkę.
...i tym bardziej jak miałyby one utrudniać pracę ;)
...i tym bardziej jak miałyby one utrudniać pracę ;)
Mógłbyś wytłumaczyć co masz na myśli?. Trudno jednoznacznie zrozumieć twoją wypowiedz.
Mógłbyś wytłumaczyć co masz na myśli?. Trudno jednoznacznie zrozumieć twoją wypowiedz.
Powinienem zacytować to, do czego się odniosłem. Nie zrobiłem tego, bo pisałem bezpośrednio pod postem, czyli moja odpowiedź dotyczyła tego postu:
Ja ironicznie trochę, do tego, że Nikon miały robić systemowe paski nadgarstwowe, które przeszkadzają w pracy (zawadzają, czy coś i AF nie działa) ;)
No to możne sprostowanie, ja używam AH-4. Kolega używa tego który canon sprzedaje (chyba E1). Twierdzi że dla niego hand strap canona jest wygodniejszy. Jednak nie sądzę żeby marka paska miała jakiekolwiek znaczenie.
Nic pewnie nie wniosę nowego w temat, używam AH-4 i jedyne co czasami się zdarza to zblokowanie dolnego spustu nasadą dłoni. Daje to pozorny brak działania spustu górnego (wciśnięty jest przeciez dolny) :)
A której szybkozłączki używasz? Bo widziałem wersje plastikowe z kółkiem i metalowe ze śrubka i slotami jak arca-swiss
Z moimi przyszły te metalowe ale jak tylko dostałem kirka to wywaliłem i nie zauważyłem tego problemu