PDA

Zobacz pełną wersję : Cos się dzieje z serwisami.

Władca Pixeli
27-07-2010, 02:49
Dopadł mnie problem tzw. "hot pixel". Serwis w Polsce mimo, że jeden z gorszych na świecie ;) robi to na poczekaniu i nawet po gwarancji za darmo. Miałem więc nadzieję, że Nikon USA załatwi to szybko i sprawnie.
Dzwonię więc do Nikon USA. Gość mówi, że muszę wysłać kamerą do NY ale na pytanie ile to kosztuje nie podaje odpowiedzi. Powiedziałem, że przecież jest to robione codziennie i jakiś przedział powinien podać, bo doliczając wysyłkę może się to w ogóle nie opłacać a taka usługa jakimś cudem w innych krajach jest robiona za darmo.
Niestety powiedziano, że muszę wysłać kamerę i wtedy powiedzą.
Zadzwoniłem ponownie wieczorem. Tym razem osoba była bardziej rozmowna i powiedziała, że cena to 70-140 dolców plus wysyłka więc zamknie się to w 200 zielonych.
Podziękowałem.
Z ciekawości zadzwoniłem do Canona dowiedzieć się jak oni postępują w takich przypadkach. Niestety odpowiedz taka sama.
Tłumaczę więc jak debilowi, czy jak samochód na drodze odmawia posłuszeństwa i jak ktoś dzwoni do serwisu i pyta się ile będzie kosztować dowiezienie samochodu do warsztatu, to każda firma spyta się jak jest daleko i dokładnie wyliczy a nie powie, że najpierw przyjadą a potem się zobaczy ile to będzie kosztować.

Znalazłem na internecie program PixelFixer. Kilka minut i udało się ustalić pozycję wadliwych pixeli. Program działa na zbiorach RAW dość szybko. Można z tym żyć.
Niestety pozostaje niesmak, że firmy traktują użytkowników z roku na rok coraz gorzej.

tomek67
27-07-2010, 08:17
Tak swoją drogą to Olympus od dawna ma opcję w aparacie mapowanie.
Rozwiązuje to problem.
A tak ogólnie to serwisy to koszmar.
A najgorsze jest to, że w Polsce nie ma żadnych przepisów odnośnie gwarancji.
Są tylko odnośnie niezgodności towaru z umową,
a sklepy bardzo niechętnie do tego podchodzą,
wszystko zrzucając na gwarancję producenta.

freefly
27-07-2010, 14:26
A najgorsze jest to, że w Polsce nie ma żadnych przepisów odnośnie gwarancji.
.

Jak nie ma? Kodeks cywilny reguluje.