Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 / f3.5 czy f4.0-5.6
Wiem, że już było w innych wątkach...
Już niebawem planuję kupno Sigmy 10-20. I pytanie: której, z jakim światłem? Różnica w cenie tych szkieł jak i filtrów jest do przełknięcia. Chodzi mi o to, który obiektyw wybrać, który jest optycznie doskonalszy.
Ciemniejsza Sigma jest dłużej na rynku i chyba nie czytałem złej opinii na jej temat. Wszyscy użytkownicy ją chwalą od 10 do 20mm. Jasna też zbiera całkiem dobre opinie, no i jest przede wszystkim jaśniejsza.
Chcę wydać najlepiej kasę na ten obiektyw i nie żałować, że mogłem jednak kupić ten drugi. Dlatego proszę o konstruktywne podpowiedzi i opinie użytkowników tych szkieł i z góry dziękuję za pomoc.
A na optyczne.pl czytałem testy obu szkieł i każde wypada tam dobrze. Więc pytam koleżanki i kolegów z forum.
Stałem przed podobnym dylematem. Wybrałem starszą i jestem zadowolony. Zostało w kieszeni kilkaset zł, z do krajobrazu (do tego głównie używam) "jasności " nie potrzebuję. Zresztą do tej nowej wraz ze światłem dołożyli trochę większą dystorsję (optyczne)
Stałem przed podobnym dylematem. Wybrałem starszą i jestem zadowolony. Zostało w kieszeni kilkaset zł, z do krajobrazu (do tego głównie używam) "jasności " nie potrzebuję. Zresztą do tej nowej wraz ze światłem dołożyli trochę większą dystorsję (optyczne)
Dystorsja jest podobna, tylko nieco inaczej korygowana i w nowszej wersji łatwiejsza do usunięcia w postprocesie. Ja zrobiłem tym obiektywem kilka kilo zdjęć i jeszcze mnie dystorsja nie zasmuciła. :-) Na 10mm jest tyle zniekształceń, że ta leciutka beczuszka, to pikuś.
Już bardziej nerwi to, że jest cięższa. :-)
Mysle ze powinienes zadac sobie pytanie: do czego chcesz uzywac to szklo? Jezeli krajobraz to starsza wersja spokojnie wystarczy, nie uzywam nizszych przeslon jak f8-f11......szklo naprawde fajne ale jezeli chodzi o odwzorowanie kolorow to niestety tylko Nikkor;)
Sigma jednak jest tanim szklem i bardzo przyjemnie wykonanym, dziala bez zastrzezen!
Nie moge powiedziec nic zlego o tej starszej wersji ale tez nie powim nic dobrego o nowej bo nie testowalem;)
Też stoje przed takim wyborem jednak ja stawiam na nowszą - zawsze to światełko może się przydać. A ostrość stoi na wysokim poziomie od pełnej dziury
Mysle ze powinienes zadac sobie pytanie: do czego chcesz uzywac to szklo? Jezeli krajobraz to starsza wersja spokojnie wystarczy, nie uzywam nizszych przeslon jak f8-f11......szklo naprawde fajne ale jezeli chodzi o odwzorowanie kolorow to niestety tylko Nikkor;)
Sigma jednak jest tanim szklem i bardzo przyjemnie wykonanym, dziala bez zastrzezen!
Nie moge powiedziec nic zlego o tej starszej wersji ale tez nie powim nic dobrego o nowej bo nie testowalem;)
Do krajobrazu kolor z sigmioków mi leży. ;-)
A co myślicie o wnętrzach (np. kościołach) czy 3.5 wystarczy czy trzeba brać tokine 11-16 2.8??
irek6311
27-07-2010, 12:33
Wnętrza ze statywu zrobisz a wesela to dobra lampa błyskowa i te f/3,5 wystarczy .
Do krajobrazu kolor z sigmioków mi leży. ;-)
Mnie tez lezy;) Mam takowa sigme:D
Wnętrza ze statywu zrobisz a wesela to dobra lampa błyskowa i te f/3,5 wystarczy .
To może inaczej czy na 2.8 dam rade bez statywu / lampy?
irek6311
27-07-2010, 16:01
To może inaczej czy na 2.8 dam rade bez statywu / lampy?W kościele z D80 zapomnij (nawet obiektyw ze światłem F/1,8 niekiedy nie da rady) ,
Tokine nieraz biorę do kościoła bo lubię wnętrza fotografować ale te f/2,8 i ISO800 nie wystarcza niekiedy (wyżej ISO to masakra na zdjęciach w pomieszczeniu bez lampy) .