Zobacz pełną wersję : d700+70-200vr - problem
norbibxl
26-07-2010, 15:25
Witam.
Jak w temacie, po podpieciu 70-200vr (vs.I) do puszki i zrobieniu kilkudziesieciu zdjec i probie wykonania kolejnego stwierdzilem problem z AF w szkle, malo tego w body nie dzialaly przyciski "menu" oraz min. podglad zdjec.
Wygladalo to tak jak by puszka zlapala zwieche - po poruszaniu pierscieniem ostrosci i on/off puszki wrocilo do normy, ale pozniej znow ten sam problem.
Na innych szklach problem nie wystepuje.
Pytanie - problem w puszce czy w "szkle" ???
Jak to stwierdzic na 100% zanim odesle do serwisu jedno lub drugie ???
problemem moze byc kotakt body/szklo... zaczac od czyszczenia stykow w aparacie i szkle. na bagnecie nie ma duzego luzu prawo/lewo po zapieciu szkla?
tgollob_jamessuchar
26-07-2010, 15:31
jeśli jesteś w 101% pewny, że taki problem występuje tylko z tym szkłem, a z innymi wszystko działa tak jak należy - no to problem jest z N70-200VR
proponuję najpierw oczyścić dokładnie styki, to tylko elektronika
norbibxl
26-07-2010, 15:32
luzu praktycznie zero, styki tu i tu czysciutkie ale przetre jeszcze na wszelki wypadek aaaaaa szklo pozyczalem koledze ktory podpinal je na swoje d700 i nie zglaszal problemow
ps. a jesli to styki to czy mogly powodowac zawieszenie sie puszki - nie moglem zrobic nic poza wylaczeniem ?!
tgollob_jamessuchar
26-07-2010, 15:34
to możesz jeszcze zrobić reset swojego body i wtedy zobaczyć jak działa.. wysyłka to ostateczna ostateczność
norbibxl
26-07-2010, 16:20
ok tak zrobie, przeczyszcze styki i zrobie reset body jak problem znow sie pojawi to sie wkurze bo to szklo chodzilo bajecznie pod D90 bez zaciec i zawieszek
thx panowie !
norbibxl
26-07-2010, 17:55
hehehe no nie upadlo ;)
ps. a jest juz znany patent na hard reset tej puszki czy dalej tylko ten light'owy z kombinacja zielonych przyciskow ?
Wiesz też bym się nie przyznał :) a tak na poważnie to jeśli problem nie ustąpi to chyba tylko serwis.
norbibxl
26-07-2010, 18:16
Hmmmm gdyby mi to tele zaliczylo glebe to bym nie szukal tu odpowiedzi na pytanie why AF nie dziala bo sila rzeczy bym to wiedzial :)
Mam nadzieje ze czyszczenie i reset pomoga tfu tfu na psa urok ;)
Może jeszcze aktualizacja softu
nie oszukuj się : P czyszczenie nie pomoże, zdarzają się tylko nieliczne sytuacje w których po dwukrotnym przetarciu styków problem znika.
norbibxl
27-07-2010, 11:18
soft nowy puszka kupiona miesiac temu :)
Wiesz co, ja miałem taką sytuację z innym obiektywem ale objaw był prawie identyczny. Robiłem zdjęcia ale nie mogłem używać żadnego z tylnych pokręteł przycisków w aparacie(???) A co pomogło... odkręcenie i przykręcenie gripa (mb-d10) ... aparat dalej zaczął robić zdjęcia.
Masz grip? ... masz.. spojrzałem w stopkę ;) - spróbuj odkręcić i przykręcić ewentualnie styki przeczyścić.
A obiektyw to był 80-200/2.8 - przypomniało mi się :)
norbibxl
27-07-2010, 18:23
aaaaaaa no mam gripa oryginał i o tym nie pomyślałem - dzięki sprawdzę to !!!
I jak?
Działa sprzęt? Daj znać jak postępy. Jeżeli to grip to już był gdzieś wątek że ponoć to wina spustu migawki w gripie...
norbibxl
28-07-2010, 12:43
kurcze nie było czasu na testy może dzisiaj to sprawdzę - na 100wę dam znać jak poszło.
witam
w poscie gaduly bylo cos o luzach lewo-prawo po zapieciu.... u mnie one wystepuja i wydaje mi sie ze wplywa to na prace af. aktualnie posiadam d700 (wczesniej d300) oraz nikkor 70-200 vr1 i problem ciagle ten sam. sa momenty ze dziala ok by po paru minutach kompletnie sie mylic...
niedawno obiektyw wrocil z serwisu, 2 dni bylo ok potem znowu luzy :(
pytanie: co te luzy dokladnie oznaczaja, czy jestem w stanioe sam to jakos wyregulowac, naprawic? czy jedyna opcja to wymiana obiektywu bo jak widac serwis niewiele zdzialal...
robie zdjecia sportowe wiec sprawny af do dla mnie priorytet
Mariusz888
30-07-2010, 11:23
Wg mnie to nie problem luzów - też je mam w D700 mimo że z żadną inną puszką nie miałem - szukałem o tym na forum i dowiedziałem się że jest masa ludzi którzy luzy mają i mam się nie przejmować tylko robić zdjęcia i tak właśnie jest - nic się nie dzieje - stawiam więc na coś innego - no chyba że luzy w Twoim sprzęcie to jakieś potężne są... ;)
Slawek Wojtczak
30-07-2010, 11:35
ja mam też luzy - może 0,5 mm - i jeszcze ani razu nie miałem z ich powodu problemów, pomijając to, że mnie strasznie denerwują :evil:
stachmuszel
30-07-2010, 12:42
Podobne objawy występują w duecie D700/Tamron 28-75/2.8. Nagle AF przestaje działać i wygląda to jak zwiecha puszki. Pomaga tylko off/on puszki. Było już o tym na forum i sam to przerabiam. Tam winny jest napewno Tamron bo to dosyć powszechna przypadłość T28-75 i T17-50 z silnikiem.
norbibxl
31-07-2010, 20:06
Zgodnie z obietnicą piszę o efektach resetu - problem zanikł
Podpiąłem tele (grip mam zapięty na stałe) i zrobiłem kilka setek zdjęć w seriach i pojedynczych na AF/C/S modyfikując tez inne ustawienia "pod palcami".... i nic - śmiga aż miło.
Nie wiem czy to kwestia szczęścia czy pomógł reset puszki czy przetarcie styków szkła.
Aaaaaaaa u mnie luzy nie występują
Aaaaaaaa u mnie luzy nie występują
to świetnie ;]
tgollob_jamessuchar
02-08-2010, 13:05
Nie wiem czy to kwestia szczęścia czy pomógł reset puszki czy przetarcie styków szkła.
na 100% reset pomógł... w Golfie mojego taty też restart pomaga, jak turbo przestaje działać ;D (poważnie)
Wyczyściłem z OT. Przejdźcie na PW z tematem o resecie kompa w aucie. Każdy kolejny post tego typu będzie usuwany.