PDA

Zobacz pełną wersję : Na co zwrócić uwagę przy kupnie D90 i SB-900

juha
26-07-2010, 14:27
Witam

Jutro przyjdzie do mnie używany Nikon D90. Zamówiłem go pocztą z możliwością sprawdzenia zawartości przed zapłaceniem pobrania. Aparat ma podobno około 16 tyś. klapnięć. Na co zwrócić uwagę, żeby się nie naciąć i nie wyrzucić kasy w błoto (aparat jest już po gwarancji), mogę go dokładnie sprawdzić na poczcie, zrobić zdjęcia itp.
Podpowiedzcie. Razem z aparatem kupiłem również używaną SB-900 i tutaj podobne pytanie, co mam sprawdzić?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Marcin Borkowski
26-07-2010, 14:30
sprawdź czy aparat nie ma jakichś poważnych rys, pęknięć (lampa to samo) sprawdz czy nie pokazują się żadne błędy
sprawdź czy lampa błyska:D

pic1985
26-07-2010, 14:39
W sb-900 trzeba sprawdzić czy dobrze błyska - ustawić na maksa moc i walnąć parenaście błysków - nie powinna się zapalać na lampie informacja o niedoświetleniu (prawy gorny rog -3.0EV) i powinna błyskac bez przerw (oczywiście poza przerwami na ładowanie) ważne żeby to sprawdzić bo palnik w sb-900 często bywa przepalony czego objawem jest właśnie -3.0 EV dla każdego błyskania (nawet w M)
Co do aparatu to zrób zdjęcie i sprawdź w exifie ile było klapnięć migawki, sprawdź czy gumy na gripie nie odchodzą (po 16k nie powinny).

tedd
26-07-2010, 15:45
Najważniejsze - sprawdzić czy działa...

juha
26-07-2010, 16:44
Dzięki chłopaki, szczególnie za wskazówki dotyczące lampy, nie miałem nigdy SB-900 w rękach i nie wiedziałem, że na wyświetlaczu są informacje o niedoświetleniu :) Czyli ustawiam lampę na tryb manualny z siłą błysku na full czyli 1/1, robię np. 15 zdjęć, lub wyzwalam 15 błysków przyciskiem na lampiei jeśli się nie pojawi informacja w prawym górnym rogu tzn., że wszystko ok?

pil74
26-07-2010, 17:30
Co do body to za poprzednikami dokładnie obejrzyj stan gum, szczególnie pod kciukiem i pod pokrętłem na przodzie. Obejrzyj wszystkie łączenie poszczególnych elementów, czy szczeliny są równe. Warto rzucić okiem na stan śrubek czy nic nie jest na nich wytarte co by świadczyło, że coś było majstrowane. Sprawdzić jak chodzą przyciski i pokrętła. Zobaczyć czy na tylnym tv nie ma jakiejś pikseliozy. Oraz warto sprawdzić matrycę pod kątem syfów. Ludzie nieraz potrafią tak wyczyścić matrycę, że włos się jeży. Ustaw mu tryb seryjny i niech poklepie lustrem. Popatrz dokładnie w wizjer czy nie ma tam paprochów na matówce szczególnie na czujnikach AF. Jak są to dmuchnięcie gruchy powinno załatwić problem. Jak nie to może być to wkurzające.
Z grubsza tyle :)

chrupkus
26-07-2010, 19:59
mocno eksploatowana SB-900 bedzie może mieć nad palnikiem lekko po przypalany plastik, wyglada to jak sie by zaczynał kruszyć od środka.