Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie
szymek123
26-07-2010, 12:32
Chcę zakupić te pierścienie http://allegro.pl/item1147449586_pierscienie_posrednie_canon_40d_50d _500d_550d_7d.html , pierwszy raz kupuję i nie wiem czy liczy się firma czy taka chińszczyzna też może być. Zdaje sobie sprawę z manuala i od razu mówię, że się nie pomyliłem, ja Canon :p
Firma ma tu niewielkie znaczenie, albo i żadne.
Chcesz najtaniej - bierz. Jeżeli możesz dołożyć 150 to bierz ze stykami - bez pomiaru światła i AF dość trudno się żyje. Szczególnie w makro.
szymek123
26-07-2010, 16:10
A ja czytałem, że AF nie jak aż tak bardzo potrzebny a z przysłoną sobie poradzę.
No cóż, powodzenia. I cierpliwości. Będą potrzebne.
Bez AF dość często, dość trudno złapać punkt ostrości. Szczególnie w Canonach.
Oczywiście mozesz spróbować i przekonać się osobiście.
Nie traktuj tego jako złośliwosci, po prostu nie będzie Ci łatwo.
szymek123
26-07-2010, 19:41
Nie traktuję tego jako złoścliowść :p ale dla mnie 150 zł w górę to jest spora różnica bo mam 16 lat. Będę próbował na MF.
Rozumiem. W tym wieku ma się jeszcze nieco czasu i cierpliwości :-D
pioter m
26-07-2010, 22:32
Tutaj AF jest bezuzyteczny. Kolega tedd chyba nigdy pierscieni nie uzywal. BArdziej przydadza sie sanki i statyw.
Te pierscienie darowalbym sobie. Bez stykow nie bedzie kontroli przyslony itp.. Samo ich wykonanie i solidnosc tez pozostawiaja wiele do zyczenia.
Tutaj AF jest bezuzyteczny. Kolega tedd chyba nigdy pierscieni nie uzywal. BArdziej przydadza sie sanki i statyw.
Te pierscienie darowalbym sobie. Bez stykow nie bedzie kontroli przyslony itp.. Samo ich wykonanie i solidnosc tez pozostawiaja wiele do zyczenia.
"Chyba" jest jak najbardziej na miejscu :-D
Używam Tamrona 90 + pierścienie i AF bardzo sobie chwalę.
Tyle do przedmówcy.
Fakt, że kontroli przysłony nie będzie, ale jeżeli ktoś jest zadeklarowany, został uprzedzony i MA CZAS na próby, to dlaczego nie?
Są niedrogie i do prób wystarczą, a za rok można pomysleć o czymś lepszym.
A jak w Canonach można przymknąć (czy otworzyć) przysłonę gdy obiektyw nie jest połączony elektrycznie z korpusem?