Zobacz pełną wersję : lampa i obiektyw do D60
witam, chciałbym się dowiedzieć jaka będzie idealna lampa oraz obiektyw do reportażu (ślub, wesele, plener)?. Mam Nikona D60 i dwa pierwsze zlecenia przede mną. Obecnie posiadam standardowy obiektyw 18-55VR.
Chciałbym się zmieścić w kwocie 2000zł.
..liczę na waszą pomoc ;-)
irek6311
26-07-2010, 12:33
Na początek to jasny zoom np. Tamron AF SP 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) a potem lampa SB600 bo budżet masz skromny ,
z takim budżetem trudno skompletować zestaw do fotografii weselnej eye (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=38951) .
Jak na zarobek d60 pomimo, że go posiadam uważam, że jest za słaby (chodzi mi tu głównie o poziom szumów przy podwyższonym iso) w ciemnych kościołach może być kłopotliwe doświetlenie wszystkiego... Jeżeli chodzi o plener jak najbardziej jest ok. Z racji, że powinieneś unikać wysokich czułości powinieneś mieć dobrą lampę błyskową - proponuję SB-900(około 1300zł) i do tego obiektyw N35/1.8(około 700zł) - tani i jasny. Na początek powinno Ci to wystarczyć i mieścisz się w podanej kwocie.
W późniejszym czasie proponuję Ci zakup jakiegoś tele obiektywu szczególnie przydatny będzie do zdjęć w plenerze np. Nikon Nikkor 85 mm f/1.8 D AF RF (około 1500zł) z tym, że w d60 nie będziesz miał AF i czaka Cię ostrzenie ręczne... Jeżeli zamierzasz się zajmować fotografią na poważnie i zarabiać na tym pieniądze uważam, że powinieneś zakupić D700, po to żeby zaoferować swoim klientom najwyższą jakość zdjęć, nawet przy wyższych czułościach.
Z tym sprzętem i pytaniami jakie zadajesz odpuść sobie fot ślubną za pieniądze, dla dobra twojego i pary młodej. Nie piszę tego przez złośliwość ale masz wybitnie nie ślubny aparat, jak wynika z wątku brak Ci doświadczenia i funduszy na podstawowy sprzęt do reportażu ślubnego.
Marcin Borkowski
26-07-2010, 12:43
tylko nie mów że będziesz pracować jako główny fotograf..
unicode Sztuką nie jest odpalać mega watów z lampy i zamiast mieć w kościele zdjęcia z balansowanym światłem to będą wychodziły tylko same twarze i przepalone białe suknie :) popieram to co kol napisał w pierwszej wypowiedzi SB-600 powinna wystarczyć i mam nadzieje że ta usługa nie będzie płatna..
ska SB-900 będzie lepsza nie dla tego że jest mocniejsza tylko dlatego że jest łatwiejsza w użyciu, daje większe możliwości, ma większy palnik a co za tym idzie lepszy rozkład światła itd.
Z drugim się zgadzam, walenie lampą na lewo i prawo to porażka z tym że z D60 w którym max używalne iso to 400 błysk wypełniający traci sens bo ile zdołasz światła zastanego zarejestrować w ciemnym kościele, nawet jasnym szkłem?
za te reportaże nie wezmę ani złotówki, a za rady dziękuję ;-)
unicode Sztuką nie jest odpalać mega watów z lampy i zamiast mieć w kościele zdjęcia z balansowanym światłem to będą wychodziły tylko same twarze i przepalone białe suknie :) popieram to co kol napisał w pierwszej wypowiedzi SB-600 powinna wystarczyć i mam nadzieje że ta usługa nie będzie płatna..
Najwyraźniej mnie źle zrozumiałeś, bardziej mi chodziło o doświetlanie lampą żeby połączyć światło zastane ze światłem lampy a nie walić lampą jako głównym i jedynym światłem, to by spowodowało, że para młoda wyłania się z ciemności, zupełna porażka...