PDA

Zobacz pełną wersję : N24-70 a telekonwerter

Strus
26-07-2010, 09:24
Przyznam sie od razu. Nie szukalem. O konwerterach wiem ze sa i ze zwiekszaja ogniskowa razy iles tam i chyba zabieraja troszke swiatla. Czy jest w ogole sens zaglebiac sie w temat podpinania konwertera do 24-70. Pomysl sie wzial stad ze czasem mi za krotko a takie 140mm na DXie juz by mnie satysfakcjonowalo.
A moze ktos juz przerabial takie polaczenie i moze cos z doswiadczenie powiedziec ?
I czy w ogole sa konwertery ktore mozna stosowac przy szkle zaczynajacym sie od 24mm?

Jatin
26-07-2010, 18:17
Konwerter możesz do każdego szkła podpiąć. Będziesz miał ogniskową razy konwerter. Ja osobiście nie używałem ale słyszałem głosy narzekania że AF kuleje i że jakość obrazu spada no i jak napisałeś tracisz światło. Najlepiej było by podjechać do sklepu lub dogadać się z kimś kto ma taki konwerter i po testować.

mu2yk
26-07-2010, 21:53
Konwerter możesz do każdego szkła podpiąć...

Może nie jestem wielkim ekspertem, ale wg mnie nie każdy obiektyw można do każdego konwertera podpiąć (chodzi chyba o poruszającą się tylną soczewkę). Gdzieś ktoś kiedyś wklejał tabelkę które obiektywy z jakimi konwerterami współpracują. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu jeśli się mylę. Zresztą podpinanie konwertera 2x do 24-70 wg mnie trochę nie ma sensu ponieważ robi się 140mm ze światłem 5,6 a to średni rarytas, przynajmniej ja tak sądzę. :)

Jatin
26-07-2010, 22:04
Może nie jestem wielkim ekspertem, ale wg mnie nie każdy obiektyw można do każdego konwertera podpiąć (chodzi chyba o poruszającą się tylną soczewkę). Gdzieś ktoś kiedyś wklejał tabelkę które obiektywy z jakimi konwerterami współpracują. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu jeśli się mylę. Zresztą podpinanie konwertera 2x do 24-70 wg mnie trochę nie ma sensu ponieważ robi się 140mm ze światłem 5,6 a to średni rarytas, przynajmniej ja tak sądzę. :)

Masz rację, źle się wyraziłem chodziło mi o to że nie ma przeciwwskazań dla żadnej ogniskowej, inna rzecz przydatność takiego połączenia. Co do technicznej możliwości podpięcia to faktycznie mogą być ograniczenia.

mcl
26-07-2010, 22:19
w broszurce nikonowskiej przy tym obiektywie i kompatybilności z telekonwerterami TC jest wyraźny znak "-"

mu2yk
26-07-2010, 22:28
Więc jest tak jak mi się wydawało.

pioter m
27-07-2010, 07:41
Kazdy kenko bedzie dzialal. Nikonowski nie podejdzie. Nie podejda tez sigmy, bo ich poprostu nie da sie zapiac.
Z kenko dziala znosnie, jesli ktos naprawde musi...

Strus
27-07-2010, 09:10
łoj. Nie myślałem że spadek światła jest aż tak duży że na 140 będzie 5.6

Dziękuję bardzo za rozjaśnienie. Odpuszczam tą zabawę

mu2yk
27-07-2010, 20:58
No tak to właśnie działa ogniskowa razy dwa, to i światło razy dwa :)

Jastrząb
30-07-2010, 15:54
Przyznam sie od razu. Nie szukalem. O konwerterach wiem ze sa i ze zwiekszaja ogniskowa razy iles tam i chyba zabieraja troszke swiatla. Czy jest w ogole sens zaglebiac sie w temat podpinania konwertera do 24-70. Pomysl sie wzial stad ze czasem mi za krotko a takie 140mm na DXie juz by mnie satysfakcjonowalo.
A moze ktos juz przerabial takie polaczenie i moze cos z doswiadczenie powiedziec ?
I czy w ogole sa konwertery ktore mozna stosowac przy szkle zaczynajacym sie od 24mm?

Ciężko uwierzyć, że o to pytasz patrząc na twoją stopkę. Ale kto pyta nie błądzi. Nie męcz 24-70 i konwertera. Szkoda Sensu. :)