Zobacz pełną wersję : N24-70 a telekonwerter
Przyznam sie od razu. Nie szukalem. O konwerterach wiem ze sa i ze zwiekszaja ogniskowa razy iles tam i chyba zabieraja troszke swiatla. Czy jest w ogole sens zaglebiac sie w temat podpinania konwertera do 24-70. Pomysl sie wzial stad ze czasem mi za krotko a takie 140mm na DXie juz by mnie satysfakcjonowalo.
A moze ktos juz przerabial takie polaczenie i moze cos z doswiadczenie powiedziec ?
I czy w ogole sa konwertery ktore mozna stosowac przy szkle zaczynajacym sie od 24mm?
Konwerter możesz do każdego szkła podpiąć. Będziesz miał ogniskową razy konwerter. Ja osobiście nie używałem ale słyszałem głosy narzekania że AF kuleje i że jakość obrazu spada no i jak napisałeś tracisz światło. Najlepiej było by podjechać do sklepu lub dogadać się z kimś kto ma taki konwerter i po testować.
Konwerter możesz do każdego szkła podpiąć...
Może nie jestem wielkim ekspertem, ale wg mnie nie każdy obiektyw można do każdego konwertera podpiąć (chodzi chyba o poruszającą się tylną soczewkę). Gdzieś ktoś kiedyś wklejał tabelkę które obiektywy z jakimi konwerterami współpracują. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu jeśli się mylę. Zresztą podpinanie konwertera 2x do 24-70 wg mnie trochę nie ma sensu ponieważ robi się 140mm ze światłem 5,6 a to średni rarytas, przynajmniej ja tak sądzę. :)
Może nie jestem wielkim ekspertem, ale wg mnie nie każdy obiektyw można do każdego konwertera podpiąć (chodzi chyba o poruszającą się tylną soczewkę). Gdzieś ktoś kiedyś wklejał tabelkę które obiektywy z jakimi konwerterami współpracują. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu jeśli się mylę. Zresztą podpinanie konwertera 2x do 24-70 wg mnie trochę nie ma sensu ponieważ robi się 140mm ze światłem 5,6 a to średni rarytas, przynajmniej ja tak sądzę. :)
Masz rację, źle się wyraziłem chodziło mi o to że nie ma przeciwwskazań dla żadnej ogniskowej, inna rzecz przydatność takiego połączenia. Co do technicznej możliwości podpięcia to faktycznie mogą być ograniczenia.
w broszurce nikonowskiej przy tym obiektywie i kompatybilności z telekonwerterami TC jest wyraźny znak "-"
Więc jest tak jak mi się wydawało.
pioter m
27-07-2010, 07:41
Kazdy kenko bedzie dzialal. Nikonowski nie podejdzie. Nie podejda tez sigmy, bo ich poprostu nie da sie zapiac.
Z kenko dziala znosnie, jesli ktos naprawde musi...
łoj. Nie myślałem że spadek światła jest aż tak duży że na 140 będzie 5.6
Dziękuję bardzo za rozjaśnienie. Odpuszczam tą zabawę
No tak to właśnie działa ogniskowa razy dwa, to i światło razy dwa :)
Jastrząb
30-07-2010, 15:54
Przyznam sie od razu. Nie szukalem. O konwerterach wiem ze sa i ze zwiekszaja ogniskowa razy iles tam i chyba zabieraja troszke swiatla. Czy jest w ogole sens zaglebiac sie w temat podpinania konwertera do 24-70. Pomysl sie wzial stad ze czasem mi za krotko a takie 140mm na DXie juz by mnie satysfakcjonowalo.
A moze ktos juz przerabial takie polaczenie i moze cos z doswiadczenie powiedziec ?
I czy w ogole sa konwertery ktore mozna stosowac przy szkle zaczynajacym sie od 24mm?
Ciężko uwierzyć, że o to pytasz patrząc na twoją stopkę. Ale kto pyta nie błądzi. Nie męcz 24-70 i konwertera. Szkoda Sensu. :)