PDA

Zobacz pełną wersję : nikon kompaktowy z manualnymi ustawieniami

leo-meo
25-07-2010, 21:35
Witajcie

Jakiego polecacie Nikona z manualnymi ustawieniami?
Fajnie gdyby mieścił się w dłoni, ale jeśli podrzucicie namiary na jakąś hybrydę to też się nie pogniewam.
cena tak do tysiąca złotych :)

Co proponujecie?

jackrabbit
25-07-2010, 21:39
nikon d40

manualne ustawienia w kompaktach to jakas porazka przeciez, p***a mozna dostac :)

leo-meo
26-07-2010, 13:44
Własnie nie spodziewam się po kompaktach i ich manualnych mozliwościach szału, ale mam już lustro i wiem jak neiwygodne ciąganie się z nim po miescie.
A myslisz, ze ten canon (http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B214969/cid/10002/Canon_PowerShot_SX210_IS/) da rade?
najsensowniejszy manual na rynku obecnie chyba,
No i 50% na przesyłkę zniżki jest :mrgreen:

oldarcher
26-07-2010, 17:34
A może któryś z Canonów serii G? Bawilem sie G7, super fajna zabawka.

kux
26-07-2010, 17:42
tak jak nie jestem fanem sony tak radzę się przyjrzeć sony hx5
bawiłem się tym, naprawde świetny aparat "w kieszen"

amirez
26-07-2010, 23:28
Z pewnością coś znajdziesz. Proponuje jednak przed zakupem zapoznać się z tym "jak to działa".
W większości kompaktów manual jest traktowany po macoszemu. Powoduje to jego takie ukrycie w menu, że wszelka nawigacja ręczna doprowadza do szału.
Przetrenowałem to w Lumixie i szybko sobie odpuściłem. Prędzej wesele się skończy, niż ustawisz to co chcesz ;)

alvaro
03-08-2010, 23:26
Mały kompakt z dużym wyświetlaczem, który spokojnie się mieści w dłoni, można go schować do kieszeni i jest stosunkowo dobrze wykonany? Poleciłbym Ci Nikona S710 (http://www.nikon.pl/pl_PL/products/product_details.page?sParamValueLbl=Aparaty%20cyfr owe&sParam1ValueLbl=COOLPIX&sSubnav2ParamLbl=Stylowe&sSubnav3ParamLbl=COOLPIX+S710&ParamValue=Digital+Cameras&Subnav1Param=COOLPIX&Subnav2Param=Style&Subnav3Param=0&RunQuery=l3&ID=1636), bo sam go używam.

Kupując aparat patrzyłem właśnie na możliwości "kreatywnego" tworzenia fotografii, bo miałem już wtedy lustrzankę. Natomiast z perspektywy czasu stwierdzam, że te tryby manualne zupełnie nie sprawdzają się kiedy chcesz używać aparatu w domowych zastosowaniach, bo praca na nich jest mega niewygodna. Natomiast jedynym użytecznym trybem jest tryb "P" umożliwiający na szybką korektę czasu naświetlenia i przesłony poprzez wygodny klawisz zmiany opcji - czyli tzw. kółko (rolka) które jest popularne w Coolpixach.

alvaro
03-08-2010, 23:30
Natomiast musisz się zastanowić do czego Ci właściwie ten kompakt będzie potrzebny, bo w przypadku tych mini-kompaktów dużym problemem jest lampa, a właściwie lampeczka, która zupełnie się nie sprawdza w nocy - AF sobie średnio radzi więc często są nieostre a lampa często te zdjęcia prześwietla, albo niedoświetla, kiedy chcesz robić zdjęcia z większej odleglości. Jeżeli potrzebujesz uniweraslnego kompaktu, ale rozmiary to sprawa drugorzędna to zdecydowanie poleciłbym serię G Canona. Miałem G9 przez pewien czas i na sylwestra sprawdził mi się idealnie :) Zdjęcia w nocy po prostu klasa!

Lucas Z
04-08-2010, 10:44
Samsung EX1