Zobacz pełną wersję : d90 + stałki r.ślubny
witam na ta chwilę wciąż cykam formacie dx z D90 i t17-50 2.8 do tego SB-800
mam 4tysiące na obiektywy z przeznaczeniem ich do fotografii ślubnej.Interesują mnie jasne stałki w zakresie mozliwym do zakup za ta kwotę a dające jakość zauważalną gołym okiem i tak zastanawiam sie nad tym zestawem:
-Sigma 30/1.4
-Samyang UMC 85/1.4
i do tego jakiś obiektyw dający rybie oko na 3/4 zdjęciach z pleneru
-Samyang 8/3.5
troche poszperałem i chciałbym się dowiedzieć jak myslicie czy jest to sensownie wydana kasa?
manualne ostrzenie mi nie straszne
pozdrawiam
Mariusz888
25-07-2010, 17:01
Mi manualne ostrzenie też nie straszne ale zapytam czy na ślubie wyrobisz z manualnym ostrzeniem przy tańczących ludziach? ;) Wydaje mi się że aż takiej różnicy nie poczujesz - jasne stałki są fajne ale co? Będziesz ciągle nimi leciał na 1.4 lub 1.8 i np na zdjęciach będziesz miał ostre jedno oko młodej? ;) Nie mówię że nie warto mieć jasnego szkła ale zakresem który masz w tym Tamronie oblecisz praktycznie całość ślubu ;) Jak brakuje Ci np fisha to go kup - jest tani jak barszcz a całkiem przyzwoity :)
Ja bym zamiast Sigmy wziął Nikkora 35mm f/1.8 a zaoszczędzoną kasę przeznaczył na Nikkora 85mm f/1.8. Jak dla mnie wydawanie kasy na Sigmę, przy Nikkorze jest średnio uzasadnione (chyba, że ktoś jest fanem loterii AF).
Samyang jak najbardziej.
Witam
Ja zaproponuje taki zesaw:
Nikkor 35mm 1,8
Nikkor 50mm 1,8
Nikkor 85mm 1,8 to nam daje jakies +- 3000,-
Czyli zostaje Ci na samyang 8mm i komplet enelopów do lampy :) Myślę że szybko byś polubił focenie stałkami na ślubie, w canonie miałem 50 i 85 1,8 plus jakieś zoomy, ale najczęściej używałem stałek, teraz 35 1,8 praktycznie nie schodzi z korpusu. Od 35 do 85 miał byś zakres pokryty bardzo fajnie, szeroki kąt masz, no i samyang aby się trochę pobawić.
Pozdrawiam
dareknik
25-07-2010, 18:44
Do DX: S8/3.5 + Sigma 20/1.8 + N50/1.4
Żadnych Ciamciangów! N 35/1.8 + N 85/1.8. No... Fiszajka Ciamcianga może być.
marciing
25-07-2010, 19:40
Nikkor 35mm + Nikkor 85mm + rybka. Wtedy to będą dobrze wydane pieniądze ;)
i chyba taki zakup będzie + 50/1.8
Przeczytałem chyba milion podobnych tematów i by nie śmiecić dorzucę swoje pytania. Mam podobną sytuację jak namp i szukam czegoś na ślub. Zastanawiałem się czy nie zamienić Nikkora AF 50mm 1.8 (wersja bez D - made in Japan) na wersję 1.4D bądź 1.4G. Moja 50 niestety często gubi ostrość przy ciemnych pomieszczeniach, ostatnio w kościele łapał często BF, a z kolei w studio przy lampach modelujących co rusz przelatywał całą skalę.
I droga sprawa, myślę nad niedrogim tele jasnym tele... Niedrogi tzn. że N70-200 niestety musi poczekać. :P Myślałem nad Tamronem 70-200, ale jeżeli w kościele chcę go używać, to raczej bez monopodu się nie obejdzie, bo nie ma stabilizacji. Inną opcją jest N85 1.8 lub jakieś makro o podobnym ekwiwalencie np. Tamron 90mm.
Tamron podoba mi się o tyle, że daje mi możliwość cykania zdjęć makro, a mimo to przy 2.8 można zrobić w miarę przyjemny portret.
Co o tym myślicie?
Edit: Nie wiem dlaczego nie wyświetla się mój podpis. Obecnie udało mi się uzbierać:
D90+BP, 18-105, N35 AF-s f/1.8 N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.
BobbyBronco
01-08-2010, 11:59
"Nikkor 35mm + Nikkor 85mm + rybka. Wtedy to będą dobrze wydane pieniądze :wink:" - dołączam się do tej odpowiedzi. 35/1.8 jest ok, ale jak się da, to upolowałbym 35/2 - ale to subiektywne odczucie moje, lepiej mi się nim fotografuje.
Temat zakończony 7 dni temu... Ech, to chyba nie ma sensu. Wy zawsze tak wybiórczo czytacie posty? Założę własny temat, bo to się mija z celem...