PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przedsionek

wpkx
25-07-2010, 13:27
http://wpk.eltrakon.pl/L1004712%20Przedsionek.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1004712%20Przedsionek.jpg)

Sebastianito
25-07-2010, 13:35
Kurde... no patrze i... no swietne w swojej prostocie. Ja osobiscie byn na takie kadrowanie nie wpadl, a jesli juz to napewno bylo by wiecej drogi przez co zdjecie zapewne by stracilo :) Podoba sie, zreszta mi sie podoba twoje inne spojrzenie...

wpkx
25-07-2010, 14:27
Kurde... no patrze i... no swietne w swojej prostocie. Ja osobiscie byn na takie kadrowanie nie wpadl, a jesli juz to napewno bylo by wiecej drogi przez co zdjecie zapewne by stracilo :) Podoba sie, zreszta mi sie podoba twoje inne spojrzenie...

Dziękuję.:)
Ale nie przesadzaj ze skromnością. :D

helopawelo
25-07-2010, 15:02
Ja chyba podobnie jak Sebastian Kraus dałbym więcej drogi, poza tym zdjęcie jakoś do mnie nie przemawia. Co prawda niebo ma taki burzowy kolor, ale nic tam się nie dzieje i nie przykuwa uwagi. Myślę też, że zlikwidowałbym dość dużą m.z. winietę.

Pozdrawiam :)

wpkx
25-07-2010, 15:13
Ja chyba podobnie jak Sebastian Kraus dałbym więcej drogi, poza tym zdjęcie jakoś do mnie nie przemawia. Co prawda niebo ma taki burzowy kolor, ale nic tam się nie dzieje i nie przykuwa uwagi. Myślę też, że zlikwidowałbym dość dużą m.z. winietę.

Pozdrawiam :)

Dziękuję za krytykę i również pozdrawiam. :)

tbogdanowicz
25-07-2010, 15:47
Podoba mi się pomysł, wykonanie trochę mniej bo:
1. widać że droga zakręca,
2. niesymetrycznie rozkład ciemnego i jasnego nieba (przecież na pewno mogłeś je sobie poukładać, prawda?),
3. niesymetryczne drzewa tutaj to na poważnie mogłeś poszukać lepszego miejsca (chyba że to był impuls chwili anie zaplanowany kadr).
Ale ogólnie jestem na tak.

wpkx
25-07-2010, 16:24
Podoba mi się pomysł, wykonanie trochę mniej bo:
1. widać że droga zakręca,
2. niesymetrycznie rozkład ciemnego i jasnego nieba (przecież na pewno mogłeś je sobie poukładać, prawda?),
3. niesymetryczne drzewa tutaj to na poważnie mogłeś poszukać lepszego miejsca (chyba że to był impuls chwili anie zaplanowany kadr).
Ale ogólnie jestem na tak.

Lepsze miejsce - do tego kadru raczej to było najlepsze.
Impuls - na pewno. Planowanie w trakcie kilku ujęć i zmiany szkieł.
A co do symetrii, to absolutnie nie zależy mi na takiej, gdzie lewa strona jest lustrem prawej... i odwrotnie. ;)

michudezior
25-07-2010, 18:21
Zdjęcie mi się podoba. Najfajniejsza według mnie jest aura, którą potęguje lekko za duża winieta. Tę winietę trochę bym zmniejszył i skadrował zdjęcie tak, aby droga była bliżej środka. Oprócz tych dwóch rzeczy jest super.

GUINNESSts
25-07-2010, 18:47
Chyba pierwszy przypadek, gdzie powinienes zrezygnowac z zabawy w GO.
Widze tu ostry dol fotki. Niebo nie jest tematem a jego dopelnieniem.
Twoja zabawa w GO mi imponuje. I dobrze, ze sie nie poddajesz. Tak trzymaj lecz nie w tym przypadku.
Kadr tez jakby po twojemu i odchodzacy o regul. I to na plus!!! m's'z

wpkx
25-07-2010, 19:18
Zdjęcie mi się podoba. Najfajniejsza według mnie jest aura, którą potęguje lekko za duża winieta. Tę winietę trochę bym zmniejszył i skadrował zdjęcie tak, aby droga była bliżej środka. Oprócz tych dwóch rzeczy jest super.

Dziękuję. :)

Chyba pierwszy przypadek, gdzie powinienes zrezygnowac z zabawy w GO.
Widze tu ostry dol fotki. Niebo nie jest tematem a jego dopelnieniem.
Twoja zabawa w GO mi imponuje. I dobrze, ze sie nie poddajesz. Tak trzymaj lecz nie w tym przypadku.
Kadr tez jakby po twojemu i odchodzacy o regul. I to na plus!!! m's'z

Tomaszu, dziękuję, zawstydzasz mnie... ;)
Z pewnych rzeczy się wyrasta, stopniowo... i pewnie nie do końca. A przymykanie przysłony wciąż mnie mierzi również z jednego, bardzo wstydliwie-prozaicznego powodu: uwidacznia paprochy na matrycy, które potem trzeba pracowicie stemplować! :D

Celeborn
25-07-2010, 19:26
osobiście wolał bym bez winiety. ale to tylko taka moja sugestia. Reszta fajna.

wpkx
25-07-2010, 20:40
osobiście wolał bym bez winiety. ale to tylko taka moja sugestia. Reszta fajna.

Dziękuję. Winieta jest rodzajem charakterystycznego zboczenia tego szkła, i przez to czasami autora. ;)

martinez
25-07-2010, 20:45
Zgadzam się z kolegą Sebastianem.
Brawa za tą prace! :)

wpkx
25-07-2010, 21:18
Zgadzam się z kolegą Sebastianem.
Brawa za tą prace! :)

Kurde... ;)
Dziękuję. :)

jchyra
25-07-2010, 21:51
To jest przyszłość fotografii! Klimat, emocje, nastrój. Widać technikę zaprzęgniętą do pracy jako narzędzie a nie maszynerię co zabija ducha obrazu.

wpkx
25-07-2010, 22:23
To jest przyszłość fotografii! Klimat, emocje, nastrój. Widać technikę zaprzęgniętą do pracy jako narzędzie a nie maszynerię co zabija ducha obrazu.

Nie wiem, gdzie się schować... Dziękuję. :)

Nikonozaur
25-07-2010, 23:25
Jedno jest pewne - niebo masz świetne. O reszcie muszę podumać. ;)

maniak666
25-07-2010, 23:38
A co do symetrii, to absolutnie nie zależy mi na takiej, gdzie lewa strona jest lustrem prawej... i odwrotnie. ;)

Gdzieś, ktoś ,kiedyś powiedział ,że symetria to estetyka idiotów-coś w tym jest. A kadr i obróbka sie podoba.

wpkx
25-07-2010, 23:43
Jedno jest pewne - niebo masz świetne. O reszcie muszę podumać. ;)

Andrzeju, już sam nie wiem, co o tym sądzić... Pewne jest tylko, że droga pusta, bez Mercedesa w wersji Lang... :D

Gdzieś, ktoś ,kiedyś powiedział ,że symetria to estetyka idiotów-coś w tym jest. A kadr i obróbka sie podoba.

Miło czytać. :)

wingeo
26-07-2010, 00:09
18 postów, z czego 9 autora, ..... fotka średnia, moim zdaniem, ..... choć w porównaniu do debiutu, jak to mówią "mega" postęp,
Traktuję to ciągle jako "artytystyczną" prowokację, ale proponuję szanownym kolegom równie wnikliwie oceniać inne ..... nieostre, centralne, bezbarwne, nieciekawe fotografie.
Pozdrawiam.
P.S. Miało mnie nie być, .... ale jak się okazuje internet jest wszędzie, nawet w budce telefonicznej na wyspie.

wpkx
26-07-2010, 00:25
18 postów, z czego 9 autora, ..... fotka średnia, moim zdaniem, ..... choć w porównaniu do debiutu, jak to mówią "mega" postęp,
Traktuję to ciągle jako "artytystyczną" prowokację, ale proponuję szanownym kolegom równie wnikliwie oceniać inne ..... nieostre, centralne, bezbarwne, nieciekawe fotografie.
Pozdrawiam.
P.S. Miało mnie nie być, .... ale jak się okazuje internet jest wszędzie, nawet w budce telefonicznej na wyspie.

Niepotrzebnie się tłumaczysz. Liczyłem na Ciebie. :D

EDIT: Nie poprawiłeś mi asfaltu.

Bartekkw
26-07-2010, 10:26
Pozdrawiam.

Pełna zgoda. Dodam jeszcze, iż Autor rzeczonej foty bardzo rzadko fatyguje się i zagląda do wątków pozostałych forumowiczów....

wpkx
26-07-2010, 11:12
Pełna zgoda. Dodam jeszcze, iż Autor rzeczonej foty bardzo rzadko fatyguje się i zagląda do wątków pozostałych forumowiczów....

No i sam podbiłeś do góry wątek, który dziś już sobie odchodził w niepamięć...

"Pełna zgoda" - rozumiem, to komentarz do gniota. I w porządku.
Za to pozostała część Twojej wypowiedzi jest doprawdy bardzo merytoryczna. Równie dobrze mógłbyś mi zarzucić, że jestem łysy.:D

Ale dziękuję za napisanie słowa Autor przez duże A.;)

Bartekkw
26-07-2010, 11:54
Równie dobrze mógłbyś mi zarzucić, że jestem łysy.:D

No nie, bo sam już zaczynam łysieć ;)

jchyra
26-07-2010, 17:34
To jest praca do kontemplacji a nie oglądania :-) Bo na gołe oko widać, że nieostra, niedoświetlona, niekolorowa, nieciekawa. Ale gołe, techniczne oko... to nie wszystko. Trzeba je wyczulić i wyuczyć emocji.