PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i moje pierwsze kroki...

Amiga
25-07-2010, 09:56
Witam wszystkich zainteresowanych na forum.
Jestem Marcin, lat 29 i na dniach dolacze do szczesliwych (mam nadzieje) posiadaczy Nikona D90. Ostatni tydzien ostro wertowalem opinie/recenzje/testy szkiel. Wciaz sprawa wyboru jest trudna, ale sprobujmy :)
Postanowilem kupic body + 18-105mm VR oraz Nikon 50mm f1.4 jako portretowka. I tu pytanie - czy bez VR bedzie ok? Bo szczerze mowiac nie spotkalem wersji posiadajaca stabilizacje.
Druga sprawa lampa Sb-900. Wiem ze dobra, ale czy sie przyda skoro ta 50 i tak juz ma f1.4? Chodzi glownie o portrety
Wiem ze po raz setny spotykacie taki topic, ale prosze o wyrozumialosc.

irek6311
25-07-2010, 10:09
Zamiast Nikkor 50mm f/1,4 poleciłbym Nikkor 85mm f/1,8 do portretów ,
Lampa SB900 jak najbardziej przyda się to doświetlania postaci (Portrety) ,
do zestawu statyw też dorzuć bo w pomieszczeniach się przydaje a i w plenerze też .

stig
25-07-2010, 10:10
I tu pytanie - czy bez VR bedzie ok?A myslisz, ze ile obiektywow ma stabilizacje? I jak wedlug Ciebie przez dziesiatki lat radzono sobie bez tego wynalazku? :)

Druga sprawa lampa Sb-900. Wiem ze dobra, ale czy sie przyda skoro ta 50 i tak juz ma f1.4? Chodzi glownie o portretyJasny obiektyw nie we wszystkich sytuacjach zastapi dodatkowe swiatlo. Przede wszystkim wlasnie w portretach. No chyba, ze chcesz robic tylko takie, kiedy model jest rownomiernie oswietlony jednym, zastanym zrodlem swiatla.

Amiga
25-07-2010, 10:14
I znowu dylemacik pomiedzy 50mm a 85mm :) Duzo osob chwali jeden i drugi....Bo tylko to mi zostalo do uzgodnienia.

yakris
25-07-2010, 10:28
Zwykło się uważać, że ogniskowa ok 80 - 120mm jest optymalną dla portretu.
Przy D90 obydwa podane przez Ciebie obiektywy mieszczą się w tym przedziale

Amiga
25-07-2010, 10:30
Wlasnie znalazlem pare podobnych watkow i chyba skusze sie na 85mm :)

elarco
25-07-2010, 10:33
przewertuj forum bo na temat tych obiektywów zostało napisane już chyba wszystko, porównanie też było wiele razy...
a najlepiej będzie jak wstrzymasz się narazie z zakupem jasnej stałki i poćwiczysz 18-105, później przeanalizujesz sobie jakich ogniskowych używasz najczęściej, czy wolisz ciasne czy szersze portrety, i już będziesz wiedział co wybrać.

Amiga
25-07-2010, 10:38
W sumie racja i tak zrobie. Dzieki za szybka odpowiedz.

unicode
26-07-2010, 01:00
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na pewną sprawę przy wybieraniu ogniskowej swojego nowego obiektywu... Mam tu dokładnie na myśli miejsce gdzie będziesz robił te portrety, jeżeli to będą zdjęcia w plenerze lub dużych pokojach w mieszkaniu to ok (85 super szkiełko) ale jeżeli nie posiadasz dużego mieszkania, a chciałbyś robić portrety wewnątrz to ogniskowa 85mm będzie trochę za duża tym bardziej, że to mnożysz przez 1,5. W takim wypadku lepiej wziąć 50mm lub nawet 35mm jeżeli większość zdjęć ma być wykonana w pomieszczeniach.

Co do lampy błyskowej to jak najbardziej przydatna pomimo bardzo jasnego obiektywu często doświetla się osoby fotografowane nawet podczas słonecznego dnia żeby zlikwidować cienie, czasami nawet jedna lampa to za mało i chciałoby się mieć kilka takich sb-900 do uzyskiwania ciekawych efektów ale to już podchodzi pod strobing.

P.S. Zapomniałem dodać swoich 3 groszy na temat stabilizacji... jeżeli chodzi o mnie to nawet obiektywy stało-ogniskowe ze światłem 1.4 chciałbym mieć ze stabilizacją bo to wspaniały wynalazek i chętnie bym się w takie co wyposażył. Niestety nie jest tak kolorowo i żeby uniknąć poruszeń warto zakupić dobry statyw, który zlikwiduje niechciane drgania. Oczywiście nie zawsze można użyć statywu wtedy pozostaje nam zwiększone iso i krótszy czas.

Paul Buczynski
26-07-2010, 03:45
Witam wszystkich zainteresowanych na forum.
Jestem Marcin, lat 29 i na dniach dolacze do szczesliwych (mam nadzieje) posiadaczy Nikona D90. Ostatni tydzien ostro wertowalem opinie/recenzje/testy szkiel. Wciaz sprawa wyboru jest trudna, ale sprobujmy :)
Postanowilem kupic body + 18-105mm VR oraz Nikon 50mm f1.4 jako portretowka. I tu pytanie - czy bez VR bedzie ok? Bo szczerze mowiac nie spotkalem wersji posiadajaca stabilizacje.
Druga sprawa lampa Sb-900. Wiem ze dobra, ale czy sie przyda skoro ta 50 i tak juz ma f1.4? Chodzi glownie o portrety
Wiem ze po raz setny spotykacie taki topic, ale prosze o wyrozumialosc.

D90 jak najbardziej (ok, maszynka). Obiektyw 85mm f/1.8 zamiast 50mm f1.4. Cena prawie taka sama bynajmniej tutaj w Kanadzie. Lampa błyskowa? Tutaj bym zaoszczędził kasę i kupił bym Metz 48 AF-1 Digital. Jeśli chcesz naprawdę zaszaleć to Metz 58 AF-1 Digital.

swider
26-07-2010, 10:53
Cena prawie taka sama bynajmniej tutaj w Kanadzie.
Chyba przynajmniej? :)

Amiga
26-07-2010, 11:16
Zdjecia portretowe w 90% bede robic w plenerze wiec wezme 85mm f1.8. Co do lampy to Metz 58 AF-1 jest tanszy od Sb-900. A ktora z nich lepsza?

pic1985
26-07-2010, 11:39
Metz 58 AF-1 ma 2 palniki - co przydaje się w portretach np w pomiesczeniach (główny odbijasz od sufitu a dodatkowy rozjasnia cienie pod oczami)

Paul Buczynski
26-07-2010, 16:38
Zdjecia portretowe w 90% bede robic w plenerze wiec wezme 85mm f1.8. Co do lampy to Metz 58 AF-1 jest tanszy od Sb-900. A ktora z nich lepsza?

Jeśli możesz wydać kasę na Metz 58 AF-1 to kup. Mam ją i mogę Ci ją poradzić bez wahania. Moim osobistym zdaniem jest lepsza od SB-900. Pamiętaj tylko abyś kupił ją do Nikon.

26-07-2010, 22:09
Metz 58 AF-1 ma 2 palniki - co przydaje się w portretach np w pomiesczeniach (główny odbijasz od sufitu a dodatkowy rozjasnia cienie pod oczami)

mozesz to wyjasnic bardziej?

edmund
26-07-2010, 22:32
Ja bym się wstrzymał ze stałką, porobił bym portrety tym 18-105 VR i zobaczył która ogniskowa bardziej mi pasuje. Poza tym są programy do robienia statystyk dla katalogu zdjęć, sprawdź sobie jak dotychczas to wyglądało dla portretów.

Paul Buczynski
27-07-2010, 04:34
Chyba przynajmniej? :)
Ok niech będzie. Mała uwaga. Wyjechałem do Kanady jako mały chłopiec więc mój Polski jest jaki jest.
Dziękuje za poprawkę

Paul Buczynski
27-07-2010, 05:51
Ja bym się wstrzymał ze stałką, porobił bym portrety tym 18-105 VR i zobaczył która ogniskowa bardziej mi pasuje. Poza tym są programy do robienia statystyk dla katalogu zdjęć, sprawdź sobie jak dotychczas to wyglądało dla portretów.
Wybacz ale nie zgadzam się tutaj. Tu nie chodzi o ogniskową lecz o jasną przysłonę obiektywu która daje nam lepszą kontrole do uzyskania nieostrości tylnego planu. Zgadzam się jednak że jeżeli chodzi o tak zwane"Full body shot" czyli
robienie fotek portretowych gdzie obejmujemy postać w pełnych wymiarach(od głowy do stóp) to lepszym wyborem jest obiektyw o dłuższej ogniskowej (osobiście do takich portretów wolę stałą, dłuższą ogniskową np. jak 100mm, 200mm) dzięki której figura danej osoby którą fotografujemy jest bardziej utrzymana w proporcjonalnych wymiarach.
Czasami żartujemy że wyszczupla:)

Amiga
27-07-2010, 07:28
Co do lampy to jakociowo lepsza jest SB czy Metz? W sumie nie wiem czy bede umial w pleni wykorzystac 2 palniki Metza. Czytalem ze Sb-900 lubi sie przegrzac choc podobno czujnik zrobiony jest na wyrost. Z drugiej strony az tak duzo zdjec seryjnych pstrykac nie bede.

hipcio_stg
27-07-2010, 09:10
Jak chcesz robić przyjęciny to SB900 może sobie nie poradzić z temperaturą. Co do ogniskowych to lepszym rozwiązaniem będzie 85 1.8, bo 50mm pod DX to taka ogniskowa do doopy. Dużo lepsza w tym wypadku jest 35mm lub 85mm. Kup body z kitem. Nastaw na 50mm, zaklej pierścień zooma taśmą bezbarwną i idź focić. Innym razem ustaw 85 i 35. Sam oceń co jest najkorzystniejsze.

Amiga
27-07-2010, 10:45
Jeszcze raz dzieki za pomoc. Naprawde spoko sa tu ludziska :)

Ja proponuję jeszcze jeden zakup, który nie jest drogi a bardzo pomaga przy portretach. Kup blendę - zobaczysz jak wiele daje mozliwości.

hipcio_stg
27-07-2010, 12:09
Tylko do blendy najczęściej trzeba zatrudnić statystę, lub statyw.

Paul Buczynski
27-07-2010, 17:22
Co do lampy to jakociowo lepsza jest SB czy Metz? W sumie nie wiem czy bede umial w pleni wykorzystac 2 palniki Metza. Czytalem ze Sb-900 lubi sie przegrzac choc podobno czujnik zrobiony jest na wyrost. Z drugiej strony az tak duzo zdjec seryjnych pstrykac nie bede.

....jednym podstawowym problemem dlaczego SB-900 się przegrzewa to jest zły wybór baterii. Aby unikać tego typu
problemu, musisz kupować baterie typu "Lithium". Tak naprawdę to osobiście nie wkładałbym innego typu baterii do SB-900.