PDA

Zobacz pełną wersję : szczelność d70s

sradek
15-12-2006, 16:11
Witam

Po wczorajszym "marszu fotograficzny" zrodziło się pytanie. Wiem, że D70s nie jest uszczelniany ( tak jak D200 i wyższe modele), ale chyba nie oznacza to, że jest nieszczelny?
Pytam bo przedemną 40 dni deszczowej pogody (Szkocja) - jak się zabezpieczyć? I czy te pare kropelek może spowodować katastrofe.

Wiem, napewno nie jest to dobre dla obiektywu 17-70 (kit) po wysuszeniu znalazłem ( wilgoć ) wenątrz obiektywu, która po 2 godzinach wyparowała - następnym razem bez reklamówki się nie obejdzie.

Jak to jest z Body??

Radek

Jakubas
15-12-2006, 17:02
poszukaj na forum, opinie sa podzielone. Jedni robili zdjecia w rzesistym deszczu, innym kilka kropelek wpadlo nie tam, gdzie trzeba i kaput. Sam mam D70, ale nie wystawialem go nigdy na deszcz, poza niewielka mzawka, ale glownie dlatego, ze nie chcialem zasyfic soczewki obiektywu. Ale na pewno D70 dobrze znosi bryzganie nań keczupem i woskiem ;) Sprawdzone :P

KECIF
15-12-2006, 17:42
Jest jeszcze coś takiego http://www.ceneo.pl/291444
Sam sobie sprawie jak bedzie kaska ;-(

ozzy
16-12-2006, 12:24
moim skromnym zdaniem ten pokrowiec to smiech na sali- samemu mozna bez problemu sobie takie cos zrobic- i na pewno wyjdzie duuuuzo taniej:)

amator
16-12-2006, 12:42
moim skromnym zdaniem ten pokrowiec to smiech na sali- samemu mozna bez problemu sobie takie cos zrobic- i na pewno wyjdzie duuuuzo taniej:)
To jak już zrobisz, będzie takie samo, będzie kosztowało taniej i dasz mi na to gwarancję 2 lata to daj znać to kupię.

lavok
16-12-2006, 14:36
szcerze polecam folie spożywczą.... tak, tak, używam d 70 w warunkach dośc ciężkich przewaznie rajdy mtb - deszcz, kurz etc jak pada albo jak błotko owijam tym dość rozciągliwym zresztą wynalazkiem szkło (np. kita ) i góre korpusu i.. naprzód.. nigdy nic sie nie stało a taka folia dużo miejsca nie zajmuje.... wytrzymało nawet letnia burze... pozdr

ozzy
17-12-2006, 21:54
ciekawe po co Ci gwarancja na folie :D jak sie podrze, to Ci nie uznaja gwarancji z powodu zlego uzytkowania:P a gdybym zrobil, to bym nie sprzedal...

andrzej_laskowski
17-12-2006, 22:14
Witam.

Może ja rozwieję Twoje obawy. Sam robię D70 od kilku lat w, często, bardzo niesprzyjających warunkach.
Nie raz miałem "przyjemność" fotografować w mniejszym, lub większym deszczu. Nigdy nie używam rzadnych osłon, chyba że parasola jak jest o co zaczepić. Nazbyt są nieporęczne, folia paruje i ślizga sie w rękach, a oryginalne są niebotycznie drogie dla mnie.
Ale co ważne body w niewielkim deszczu (czytaj mocnej mżawce) wytrzymuje ok 30min. To i tak dłużej niż szkła, które zaparowują od środka, więc fotek i tak robić sie nie da. Nawet jak jakość nie będzie przeszkadzała to i tak AF nie łapie prawie wcale. Mogę cię zapewnić że body po tym jak "umrze" po wyschnięciu ożyje i będzie doskonale działać. Ja to przerabiałem wielokrotnie i tylko trzeba uważać aby wyjąc baterię na wszelki wypadek i nie włączać puszki dopóki dokładnie nie wyschnie.

Pozdrawiam i życzę miłej wycieczki.