Zobacz pełną wersję : Uraz kręgosłupa L4 - ktoś coś wie?
Witam,
Niestety moją żonę dopadła rwa kulszowa a co za tym idzie uraz kręgosłupa, kręgu L4. Wyniki tomografu będą dopiero w poniedziałek, ale już dziś wiemy, że "konieczna" będzie operacja. I tu pytanie do Was drodzy forumowicze, bo jak wiadomo posiadaczami Nikona są użytkownicy różnych profesji.
Czy ktoś z Was spotkał się, bądź może przechodził sam lub ktoś z rodziny taki uraz i operację?
Kogo mogli byście polecić?
Może macie kogoś z kim można by się w tej sprawie skonsultować?
Nadmienię, iż będąc z Ełku w grę ewentualnie wchodzą jakieś stosunkowo najbliższe rejony typu Olsztyn, Białystok, Warszawa...
Dajcie znać jeśli ktoś coś wie, bądź zna kogoś z kim można było by skonsultować wyniki, które otrzymamy na płytce w poniedziałek.
Ważna była by też informacja jak długo czeka się na zabieg, jak długo on trwa, ewentualne powikłania i rekonwalescencja.
Z góry dziękuję w imieniu swoim, żony i naszych dzieciaczków :)
bosch_1980
24-07-2010, 19:26
Witam
Ja walczę z rwą kulszową już od paru lat, kiedy to doznałem urazu kręgosłupa podczas ciężkiego treningu. Czy żona uległa jakiemuś wypadkowi - jeżeli nie doznała urazu, który mógł spowodować pęknięcie lub złamanie kręgu to prawdopodobną przyczyna rwy jest dyskopatia. Jeżeli jest to dyskopatia oznacza to, że uszkodzeniu uległ krążek międzykręgowy pomiędzy kręgami L3-L4 lub L4-L5, przy czym dyskopatia L4-L5 i L5-S1 to najczęstsze przyczyny rwy kulszowej. Z zabiegiem (jeżeli sytuacja na to pozwala) poczekać do momentu wyników tomografii, która może pokazać, że rwa spowodowana jest uwypukleniem (wypukliną) krążka międzykręgowego, który uciska na worek oponowy, struktury nerwowe powodując silny, promieniujący wzdłuż tylnej części kończyny - nieraz do samej stopy ból. Czasami pierścień włóknisty krążka zostaje przerwany i do kanału kręgowego dostaje się jego zawartość (jądro miażdżyste) - wówczas zabieg może być konieczny. Być może małżonka ma stan ostry - bólowy spowodowany tylko uciskiem struktur nerwowych, wówczas można taki okres przeżyć, łagodząc ból środkami przeciwbólowymi i odpowiednia pozycją zmniejszającą ucisk na struktury nerwowe, co powoduje ustąpienie bólu. Po opanowanej sytuacji bólowej zaleca się rehabilitację. Stosując takie postępowanie można wrócić do zdrowia - ale trzeba uważać i niektórych rzeczy jak np. podnoszenie ciężkim przedmiotów w złej pozycji, nie można wykonywać. Po prostu trzeba zmienić styl życia. Jeżeli natomiast ból spowodowany jest przepukliną krążka międzykręgowego - wówczas konieczna może być operacja. Przepraszam, że spisałem się aż tyle nie odpowiadając szczegółowo na pytanie - ale sam miałem podobny dylemat, że kierowano mnie na operację po czym się okazało, że zupełnie niepotrzebnie. Od lat leczę się trenując odpowiednio struktury mięśniowe przylegające do kręgosłupa i czuję się bardzo dobrze, choć były momenty, że nie mogłem się poruszać. Jeżeli chodzi o zabieg to należy również zwrócić uwagę, że istnieje teraz wiele alternatywnych zabiegów do tradycyjnego inwazyjnego zabiegu chirurgicznego - są nimi:
- metoda endoskopowa (minimum inwazyjna): http://www.dyskopatia.eu/content/view/45/33/
- laserowa nukleotomia: http://www.gazetalekarska.pl/xml/oil/oil68/gazeta/numery/n2003/n200306/n20030623
Jeżeli chodzi o jednostki wykonujące takie zabiegi to słyszałem, że bardzo dobrze leczą dyskopatię w Warszawie w szpitalu Praskim
Jednak wszystko zależy od wyniku tomografii (mam nadzieję, że chodzi o tomografię metodą rezonansu jądrowego), wówczas będzie wiadomo co jest przyczyna rwy, co z kolei pozwoli na bezpieczne planowanie zabiegu, lub leczenie zachowawcze.
Życzę małżonce szybkiego powrotu do zdrowia i jeżeli małżonka ma dyskopatię lędźwiową to można z tym spokojnie żyć (oczywiście zależy to od zaawansowania choroby) czego ja jestem przykładem.
Pozdrawiam Michał
Witam
...Czasami pierścień włóknisty krążka zostaje przerwany i do kanału kręgowego dostaje się jego zawartość (jądro miażdżyste) - wówczas zabieg może być konieczny. ...ł
Obawiam się że właśnie o to chodzi. Miała robiony w piątek rezonans 16 warstwowy (podobno bardzo dobry, ale ja się nie znam) i to wyszło, ale w poniedziałek ma być opis dokładny wraz z wynikami.
BTW spróbuj też metodę McKenziego TU (http://mckenzie.pl/terapeuci-certyfikowani.html) możesz znaleźć coś o terapeutach w Twojej okolicy, ale niestety nie pomogą w momencie gdy jest przerwany krąg :(
Mój kolega wyszedł wczoraj ze szpitala po operacji kręgosłupa. To co przez kilkanaście lat diagnozowane było i leczone jako rwa kulszowa, okazało się dyskopatią. Wyszło na tomografii, po tym jak kumpel przez dwa tygodnie nie mógł poruszać się o własnych siłach.
Operacja w Instytucie Psychiatrii i Neurologii w Warszawie na ul. Sobieskiego. Czekają go jeszcze dwie. Na razie z operowano jeden dysk.
Szybko go wypisano ze szpitala. Dwa dni po operacji.
Freefly, nie wdając się w szczegóły, rwa kulszowa jest zespołem objawów, który towarzyszy dyskopatii (rwa może mieć również inną przyczynę niż uszkodzenie dysku) Podobnie żółtaczka nie jest chorobą, jest objawem, który towarzyszy np. zapaleniu wątroby
Freefly, nie wdając się w szczegóły, rwa kulszowa jest zespołem objawów, który towarzyszy dyskopatii (rwa może mieć również inną przyczynę niż uszkodzenie dysku) Podobnie żółtaczkanie jest chorobą, jest objawem, który towarzyszy np. zapaleniu wątroby
Gdyby dyskopatię zdiagnozowano kilka lat temu i zoperowano, zamiast faszerować przez kilka lat tych dolegliwości zastrzykami, to zdaniem lekarzy operujących stan kręgosłupa nie byłby w tak fatalnym stanie.
Mój kumpel nawet nie czekał na operację. Lekarz po obejrzeniu tomografii, stwierdził, że trzeba operować natychmiast i zatrzymał kolegę w szpitalu.
willy_fil_
25-07-2010, 04:01
w Opolu są lekarze którzy leczą wypadnięte dyski. Wiem na 100% bo sam tam byłem parę lat temu. Jedzie się tam na tydzień ale bez problemu w okolicy można znaleźć kwaterę. Trzeba tam zadzwonić i przez telefon przeczytać opis z tomografu lub rezonansu albo zwykłego RTG. Niestety nie mam numeru ani nie pamiętam na jakiej ulicy to było. To jest prywatny gabinet w którym przyjmują dwaj bracia. Wcześniej przyjmował ich ojciec. W czasie w którym ja tam byłem (około 6 lat temu) płaciłem za cały tydzień 150zł nie było to drogo. Chodzi się do nich trzy razy dziennie na zabiegi i z mojego doświadczenia powiem że nikt nie umiał mi pomóc a lekarz neurolog wysyłał mnie na operację. Doznałem urazu podczas ćwiczeń. Metoda jaką stosują to naciąganie kręgosłupa poprzez odpowiednie skręcenie głowy w pozycji siedzącej dzięki czemu dysk "wskakuje" na swoje miejsce. Na początku nie jest to przyjemne uczucie ale nie boli. Masa ludzi tam chodziła. Zabiegi trwają około 3 minut każdy.
Może ktoś z Opola podpowie ci dokładnie gdzie to jest albo da jakiś namiar dokładniejszy.
oczywiście na operacje sie nie zgodzilem i w moim przypadku okazalo sie ze dobrze zrobilem. Od tamtego czasu czasami "pobolewa" mnie kregosłup ale to nie jest to co miłem na pocatku kiedy nie mogłem sie poruszac...
DonMaliniacco
25-07-2010, 09:33
Moja rodzicielka miala dyskopatie. Nie zdecydowala sie na operacje. Jezdzila do niejakiego doktora Palucha do Ozarowa Maz. Przyjmuje (o ile jeszcze) kolo domu Pershinga z tego co pamietam.
Moja rodzicielka miala dyskopatie. Nie zdecydowala sie na operacje. Jezdzila do niejakiego doktora Palucha do Ozarowa Maz. Przyjmuje (o ile jeszcze) kolo domu Pershinga z tego co pamietam.
No tak, mam nadzieje, że czuje się już lepiej, ale "jeździła" niestety nie musi tego oznaczać. Może coś więcej napiszesz Marcinie?
DonMaliniacco
25-07-2010, 09:53
No tak, mam nadzieje, że czuje się już lepiej, ale "jeździła" niestety nie musi tego oznaczać. Może coś więcej napiszesz Marcinie?
Coz. Rodzicielka nie zyje juz kilka lat. Majac dyskopatie wogole nie chodzila - przykuta do lozka. Wizyty u tego doktora polegaly na tym, ze jezdzila na tydzien i 2 razy dziennie miala u niego wizyte. Rano i wieczorem. Pod koniec drugiego razu (drugiej serii zabiegow) juz chodzila.
Coz. Rodzicielka nie zyje juz kilka lat. Majac dyskopatie wogole nie chodzila - przykuta do lozka. Wizyty u tego doktora polegaly na tym, ze jezdzila na tydzien i 2 razy dziennie miala u niego wizyte. Rano i wieczorem. Pod koniec drugiego razu (drugiej serii zabiegow) juz chodzila.
Przepraszam, nie wiedziałem...
Pewnie metoda McKenziego
DonMaliniacco
25-07-2010, 10:17
Przepraszam, nie wiedziałem...
Pewnie metoda McKenziego
Zycie... z tego co pamietam, to bylo bardzo trudno dostac sie do tego lekarza. To byly wczesne lata 90 i on jeden rozslawiony na cala Polske. Teraz wydaje mi sie, ze jest wiecej specjalistow tej metody.
bosch_1980
25-07-2010, 10:43
Pawle, stosowałem metodę McKenziego - pomagała. Gdy wyleczyłem się na tyle, że moje zespoły bólowe minęły zająłem się sobą sam i zacząłem trenować mięśnie głębokie grzbietu jak również mięśnie prostowniki grzbietu i mięśnie brzucha. To spowodowało ustabilizowane lędźwiowej części kręgosłupa i problemy się skończyły. Oczywiście odczuwam jeszcze bóle czasami ale tylko chwilowo. Tak jak pisałem wcześniej, zapytaj w Szpitalu Praskim w Warszawie - wiem, że prowadzili one badania nad zabiegiem mało inwazyjnym (metodą endoskopową) i odnosili sukcesy. Myślę, że tam Ci pomogą. Jeżeli jądro miażdżyste przerwało ciągłość pierścienia włóknistego dysku i przedostało się tym samym do kanału kręgowego, zabieg może być konieczny teraz pytanie czy małżonka kwalifikuje się na zabieg metodą endoskopową czy tradycyjną. Myślę, że decyzję powinien podjąć lekarz po zapoznaniu się z wynikami rezonansu jądrowego. Najczęściej badania wykonywane są z różnymi sekwencjami impulsów, obrazy zależne od czasów relaksacji poprzecznej jak i podłużnej pozwolą na wyodrębnienie na obrazie płyn Mózgowo-Rdzeniowy jak i strukturę kręgów, dysków, co z kolei pokaże jak jądro miażdżyste uciska struktury nerwowe, rdzeń kręgowy i czy w ogóle doszło do przepukliny cz może jest to uwypuklenie dysku. To pozwoli zaplanować zabieg. Z wszelkiego tego typu przypadkami Praski Szpital jest obeznany.
Pozdrawiam Michał
Może ma ktoś jakiś kontakt z Prof. dr hab. n. med. Jan K. Podgórskim z Wojskowego Instytutu Medycznego na Szaserów w Wawie?
neverhood
25-07-2010, 22:36
poszukaj informacji na ten temat:
Fińska metoda leczenia kręgosłupa DBC
Głowa do góry, będzie dobrze. W ubiegłym roku, 8 kwietnia Tata miał operację L5, w czerwcu był na plenerze fotograficznym w Karkonoszach i nawet chodził z nami na wycieczki.
No i żona z bólem pleców wyszła ze szpitala, a ja ponawiam prośbę, czy ktoś zna kogoś kto był by w stanie pomóc w zakresie neurochirurgii, najlepiej warszawa, olsztyn.
Postaram się odwdzięczyć...
to już desperacka prośba o pomoc ...
Ja ze swoją Zofią zasięgałem rady u Pana Doktora Zbigniewa Rusina w Instytucie Medycyny Sportowej na Skrze w Warszawie.Choć ma pokiereszowany kręgosłup lędżwiowy i górny również dal dobrą radę, która poskutkowała. Zestaw ćwiczeń, a ingerencji chirurgicznej unikać jak najdłużej można. z prostego powodu.Zrobienie porządku z lędżwiowym będzie skutkowało siadanie górnego. A to już problem z głową ,kończynami górnymi
willy_fil_
26-07-2010, 21:59
Czytam i przypomniałem sobie nazwisko doktora o którym pisałem wcześniej, że nie pamiętam. To doktor PALUCH. Z tym ze ja byłem u niego w OPOLU jak pisałem. Ne wiem czy to ten sam o którym pisze jeden z kolegów ale nazwisko mi się przypomniało. Polecam z cała stanowczością. Złapać kontakt zadzwonić i będzie dobrze. Ja tez miałem mieć operacje na lędźwiowy L4-L5. Wpadnięty dysk, mrowienie wzdłuż całej lewej nogi aż do dużego palucha. Odmówiłem i pojechałem do opola i do dzisiaj jestem bez noża operacyjnego. nie namawiam ale warto... według mnie...
Wojteksw
27-07-2010, 19:13
No i żona z bólem pleców wyszła ze szpitala, a ja ponawiam prośbę, czy ktoś zna kogoś kto był by w stanie pomóc w zakresie neurochirurgii, najlepiej warszawa, olsztyn.
Postaram się odwdzięczyć...
to już desperacka prośba o pomoc ...
Wysłałem wiadomość na PM