PDA

Zobacz pełną wersję : laptop, ale dość specyficzny

Slon
24-07-2010, 16:25
myślałem, że mnie nie spotka taki problem, ale jednak ;)

Poszukuję laptopa :)
Musowe wymagania:
-cena max 3-3,5k pln
-matowy ekran (!)
-wytrzymały
-żywotna bateria

Ogólnie nic więcej mi nie potrzeba :) Laptop ma być wykorzystywany od czasu do czasu w terenie do szybkiej obróbki zdjęć (najczęściej kadrowanie, krzywe i opis zdjęć). Stąd potrzeba matowej matrycy, porządnej budowy i dobrej baterii.
Sam rozglądałem się, ale chyba zbyt szeroko :D Moje typy:
-IBM T60p (z wiadomą matrycą ;) ) lub T60 (z tą samą matrycą ;) )
-stary MacBook Pro (ten cały srebrny) - 15 cali, matryca mat.
-toshiba tecra
-z polecenia znajomego: Lenovo serii L lub R; samsung N150

Ideałem byłby taki stary MBP, ale 13 calowy :) Niestety tak się nie da...
Rozważam również jakiegoś netbooka - wrzucę do torby ze sprzętem foto i spokój. Ale przeraża mnie wielkość ekranu...

Nie potrzebuję mega wydajności - od większej roboty jest komp stacjonarny. RAMu nie problem dokupić. Fajnie gdyby miał złącze SATA, może kiedyś dysk wymieni się na SSD.
Nie straszny mi mac, ale zwykłego MB nie chcę - plastikowa obudowa i do tego biała ;) A czarnych już chyba nie robią.

Pomoże ktoś?

rlat
24-07-2010, 21:57
Trzymaj się Lenovo, sam używam od dwóch lat Lenovo R61 (to wersja dla ubogich), jak Cię stać to bierz serię T. Solidniejsze wykonanie.

trigger
24-07-2010, 22:14
Dell D630 - będzie tanio (niestety tylko używane), matowy ekran, wytrzymały (obudowa full metal), ewentualnie dell e6400 - tutaj masz cacy matrycę - matowa 1400-900. Sam mam e6400 (kupisz w tej cenie co podałeś - outlet, sam tak kupiłem), moim zdaniem najlepsza matowa matryca jaką można mieć (bardzo jasna, dobre kolory, bardzo dobra biel). Na baterii 6 cell, w trybie oszczędnym przekraczasz 4h, a możesz tam zapakować 9 cell + dodatkowe 12 cell (złącze stacji dokującej). Aha moim zdaniem dell ma lepsze matowe matryce niż IBM(tego też mam w sumie), napewno jaśniejsze i lepiej oddające kolory (IBM jest bardziej wyprany).

andrstac
24-07-2010, 22:37
Taa, tylko te zawiasy w Dellach.
Tylko IBM - właśnie taki T60(p), plus dwie regenerowane (lub nowe) baterie i wszystko w tym temacie.

Slon
24-07-2010, 23:04
Taa, tylko te zawiasy w Dellach.

a co z tymi zawiasami? Bo ogolnie sprzecik mi sie spodobal :)
porzadnie wykonczony, bardzo klasyczny z wygladu, a i bebechy nie najgorsze

Tylko IBM - właśnie taki T60(p), plus dwie regenerowane (lub nowe) baterie i wszystko w tym temacie.

jak dasz mi pewne zrodlo, gdzie kupiego takiego IBM, to biore bez zastanowienia :)
tylko nie zajezdzony ;)

trigger
25-07-2010, 09:56
Ja nie mam nic do zawiasów w dellach, działa ok. Mój laptop jest codziennie przenoszony i nie robi za zastępstwo desktopa - wszystko ok. IBM też jest ok, i jeśli chodzi o wykonanie to na pewno nie jest gorszy (mam bezpośrednie porównanie). Ale matryce już mam moim zdaniem ciutkę ustępujace tym w dellach (pod względem jasności i bieli).

Slon
25-07-2010, 10:41
Ja nie mam nic do zawiasów w dellach, działa ok. Mój laptop jest codziennie przenoszony i nie robi za zastępstwo desktopa - wszystko ok. IBM też jest ok, i jeśli chodzi o wykonanie to na pewno nie jest gorszy (mam bezpośrednie porównanie). Ale matryce już mam moim zdaniem ciutkę ustępujace tym w dellach (pod względem jasności i bieli).

Z tego co mi wiadomo (a wielu to potwierdzi), to żaden laptop nie ma lepszej matrycy od aIjBieMowskiego FlexView 1600x1200...

Ten dell jest fajny, ale mało jest ofert (alledrogo) egzemplarzy z podwyższoną rozdzielczością. I ciagle próbuję zrozumieć rozrzut cen ;)

adrian
25-07-2010, 11:07
Z Lenovo już nie jest tak różowo. Miałem wcześniej IBM'a T42 i był nie do zajechania. Teraz mam T61p i... no cóż, bateria już została wymieniona po kilkunastu cyklach (padła), drugą mi szlag trafia. Kolegom z pracy padła klawiatura i zatrzaski do trzymania baterii.

Krzychu_Z
25-07-2010, 13:41
Dell D630 - będzie tanio (niestety tylko używane), matowy ekran, wytrzymały (obudowa full metal), ewentualnie dell e6400 - tutaj masz cacy matrycę - matowa 1400-900. Sam mam e6400 (kupisz w tej cenie co podałeś - outlet, sam tak kupiłem), moim zdaniem najlepsza matowa matryca jaką można mieć (bardzo jasna, dobre kolory, bardzo dobra biel). Na baterii 6 cell, w trybie oszczędnym przekraczasz 4h, a możesz tam zapakować 9 cell + dodatkowe 12 cell (złącze stacji dokującej). Aha moim zdaniem dell ma lepsze matowe matryce niż IBM(tego też mam w sumie), napewno jaśniejsze i lepiej oddające kolory (IBM jest bardziej wyprany).

Eeee, Dell i dobra matryca ? Moze wśród laptopów - regularnie jeżdziłem na wyjazdy z D630 a ostatnio właśnie z e6400 i nie mogłem patrzeć na zdjęcia na nich do tego stopnia, że oglądanie (nie wspominając o obróbce !) odkładałem do powrotu do domu...
Może i do internetu się nadaje, ale do niczego poza tym...
Aha - w brand-new e6400 po miesiącu padł dysk - na amen...

zdyboo
25-07-2010, 15:42
Z Lenovo już nie jest tak różowo.

Też coś na ten temat wiem.
Miałem R61, najpierw padła bateria, nawet sprawdzałem, czy nie łapię się na program darmowej wymiany akumulatora, ale nie. Ponieważ jednak komputer był zasadniczo wykorzystywany stacjonarnie, to się nie przejmowałem. Potem wiatrak zaczął zauważalnie głośniej mielić powietrze i nawet miałem dać do serwisu, na wymianę/ smarowanie, ale nie zdążyłem, bo padła karta graficzna i koszt naprawy był mało opłacalny, a był także problem z częściami.
Odpuściłem sobie zatem laptopy (to był już drugi laptop) i poskładałem blaszaka.
Fakt, faktem, że z R61 byłem zadowolony dopóki nie padł całkowicie, choć do jakości wykonania starych IBMów, nawet tych sygnowanych już logo Lenovo sporo mu brakowało.

Slon
25-07-2010, 17:13
Eeee, Dell i dobra matryca ? Moze wśród laptopów - regularnie jeżdziłem na wyjazdy z D630 a ostatnio właśnie z e6400 i nie mogłem patrzeć na zdjęcia na nich do tego stopnia, że oglądanie (nie wspominając o obróbce !) odkładałem do powrotu do domu...
Może i do internetu się nadaje, ale do niczego poza tym...
Aha - w brand-new e6400 po miesiącu padł dysk - na amen...

a cos wiecej na ten temat? Za jasny ten Dell? Bo to akurat o nim wyczytalem.
Moze jakies inne propozycje od Ciebie?

grudzinsky
27-07-2010, 10:23
sprzedal bym Ci mojego Maczka, ale nie mial bym na czym pracowac ;)
szczerze? to poszukaj uzywki - taki 2-3 letni MBP (aluminiak) i tak na barterii pociagnie 5h ;)
poszukaj (http://shop.ebay.co.uk/i.html?rt=nc&LH_ItemCondition=2&_nkw=mac%20book%20pro&_fln=1&_ssov=1&_trksid=p3286.c0.m282)
plastik w MB 13" jest taki sam jak w Dellach czy Lenovo, wiec co za roznica ;)

Slon
21-08-2010, 15:34
przed kilkoma godzinami pomacalem troche tego della e6400 i przyznam, ze bardzo pozytywne wrazenie zrobil na mnie :)
matryca moim zdaniem ciut za mocno podkresla kolory (zbyt nasycone) no i jest jasna, nawet nie wiem czy nie za mocno.
wykonanie na wyskim poziomie, obudowa fajna i wydaje sie byc wytrzymala :)
znajmy poopowiadal troche o awaryjnosci (ma w firmie duzo roznych delli) i prawda z tymi zawiasami (a dokladnie pekajaca obudowa lcd przy zawiasach) i padajaca bateria...
nie grzeje sie za mocno, ladnie na baterii trzyma i idealnie miescie sie do torby ze sprzetem foto ;)

teraz musze dorwac MBP do testow ;)