PDA

Zobacz pełną wersję : Wniosek o dotację na utworzenie nowego miejsca pracy

MichałZK
24-07-2010, 16:22
Witam. Od jakiegos czasu badam mozliwosci otrzymania dofinansowania. Na forum jest wiele tematow o pieniadzach z pup na otworzenie dzialalnosci ale ja jestem uczniem a z tego co wiem to przysluguje to tylko bezrobotnym.
Dowiedzialem sie jednak, ze istnieje mozliwosc sporzadzenia wniosku o dotacje na stworzenie miejsca pracy.
Moi rodzice maja firme i bez problemu moga cos takiego zorganizowac. Z tym, ze z tego co mi wiadomo to aby mnie zatrudnic rowniez bym musial byc bezrobotny. I potem w urzedzie w przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku sami proponuja kandydatow na utworzone stanowisko.

Moze ktos z Was ma w tym jakies doswiadczenie albo wiedze. Prosze o porady i pozdrawiam :)

fistaszek20
24-07-2010, 16:26
moim zdaniem najlepiej udać się do PUP - tam rodzicom udzielą szczegółowych informacji

możesz też się załapać na 6.2 POKL - nie trzeba być bezrobotnym :)

MichałZK
24-07-2010, 16:53
Mysle, ze nie ma potrzeby aby fatygowac tam rodzicow, jestem pelnoletni.

Czyli chyba najlepiej po prostu podejsc do PUP osobiscie i dopytac sie?

A moze ktos jeszcze ma jakas wiedze odnosnie takiego wniosku o dotacje dla firmy na stworzenie miejsca pracy?

credka
24-07-2010, 19:28
Ja również proponuję pytać o wszystko w UP. W różnych urzędach mimo ogólnych podobnych zasad, regulaminy i warunki są różne.

freefly
25-07-2010, 03:20
Witam. Od jakiegos czasu badam mozliwosci otrzymania dofinansowania. Na forum jest wiele tematow o pieniadzach z pup na otworzenie dzialalnosci ale ja jestem uczniem a z tego co wiem to przysluguje to tylko bezrobotnym.
Dowiedzialem sie jednak, ze istnieje mozliwosc sporzadzenia wniosku o dotacje na stworzenie miejsca pracy.
Moi rodzice maja firme i bez problemu moga cos takiego zorganizowac. Z tym, ze z tego co mi wiadomo to aby mnie zatrudnic rowniez bym musial byc bezrobotny. I potem w urzedzie w przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku sami proponuja kandydatow na utworzone stanowisko.

Moze ktos z Was ma w tym jakies doswiadczenie albo wiedze. Prosze o porady i pozdrawiam :)

Ta dotacja na stworzenie stanowiska pracy, jest właściwie refundacją kosztów utworzenia takiego stanowiska ze środków Fundusz Pracy.
Trzeba najpierw wydać kasę z własnej kieszeni, a Urząd Pracy międzyczasie podsyła kandydatów do objęcia owego stanowiska. Gdy wybierze się właściwą osobę, oraz kupi wszystko to udaje się fakturami do urzędu po refundacje.

Intensywność pomocy brutto nie może przekroczyć 50% kosztów wynagrodzeń brutto i składek na ubezpieczenie społeczne osób bezrobotnych przez jeden rok od dnia zatrudnienia skierowanego przez powiatowy urząd pracy bezrobotnego.
Skierowany bezrobotny lub bezrobotni są uprawnieni do nieprzerwanego zatrudnienia przez okres co najmniej 12 miesięcy w pełnym wymiarze czasu pracy, a pracodawca może rozwiązać z nimi umowę o pracę tylko w przypadku naruszenia przez te osoby obowiązków pracownika.

d3mane
25-07-2010, 12:27
Mysle, ze nie ma potrzeby aby fatygowac tam rodzicow, jestem pelnoletni.

Czyli chyba najlepiej po prostu podejsc do PUP osobiscie i dopytac sie?

A moze ktos jeszcze ma jakas wiedze odnosnie takiego wniosku o dotacje dla firmy na stworzenie miejsca pracy?

to dowodzi tego, jak jesteś pełnoletni. lepiej idz z rodzicami.

MichałZK
25-07-2010, 13:55
Wychodzi czepialstwo i ignorancja, drogi kolego ;) Dalej nie mam ochoty komentowac.

fistaszek20
25-07-2010, 14:51
to dowodzi tego, jak jesteś pełnoletni. lepiej idz z rodzicami.

Przecież nikt Ci czytać wątku nie każe :?

Lucid
25-07-2010, 15:26
to ja sie podłącze...Zakładam firmę ale normalnie bez dofinansowania z up. PO kilku miesiącach chcę sie starac o dofinaqnsowanie na stworzenie miejsca pracy jak kolega i mam pytanie: za takiego pracownika płacę pełny zus??

MichałZK
25-07-2010, 17:06
Lucid-nie wiem jak na takim utworzonym miejscu pracy to wyglada ale mysle, ze tak samo jak w przypadku otworzenia wlasnej dzialnosci wraz z dofinansowaniem czyli calkowity koszt ok 300zl.

freefly
25-07-2010, 17:48
to ja sie podłącze...Zakładam firmę ale normalnie bez dofinansowania z up. PO kilku miesiącach chcę sie starac o dofinaqnsowanie na stworzenie miejsca pracy jak kolega i mam pytanie: za takiego pracownika płacę pełny zus??

Utworzenie stanowiska pracy i zatrudnienie na nim bezrobotnego, musi stanowić wzrost netto liczby zatrudnionych pracowników w całym przedsiębiorstwie, w porównaniu do przeciętnej liczby zatrudnionych w okresie 12 miesięcy.

Czyli, żeby starać się o refundację na utworzenie nowego stanowiska pracy, musisz zatrudniać już jakiegoś pracownika.

MichałZK
26-07-2010, 11:36
Bylem dzisiaj w PUPie i wiem, ze musze byc zarejestrowany jako bezrobotny. A z tym aktualnie ciezko, bo pozostal mi jeszcze rok technikum ekonomicznego... No ale nie poddaje sie, zobaczymy co dalej ;)

Odswiezajac troche watek... Bede skladal wniosek o dotacje z UE. Powiedzcie mi, czy zameldowanie na wsi jest duzym plusem? Bo, naturalnie, uslugi chce swiadczyc w miescie, w ktorym aktualnie mieszkam jeszcze. Konkretniej-zameldowany bede na wsi a mieszkal w miescie.

sea21
04-08-2010, 18:21
To zależy z jakiego funduszu bierzesz. Generalnie mieszkanie na wsi do 5000 mieszkańców ma plusy. Przynajmniej tak było jakiś czas temu.

MichałZK
05-08-2010, 19:04
Chodzi mi o program 6.2. Mowisz o mieszkaniu na wsi... A ja napisalem wyraznie, ze zameldowany bede na wsi ale mieszkal w miescie 100tys+.

Bett
05-08-2010, 20:37
Zameldowanie/zamieszkanie w POKL nie ma wiele do rzeczy - chodzi o miejsce prowadzenia działalności/świadczenia usług. Także najważniejsze jest miejsce zarejestrowania działalności.

Mieszkańcom obszarów wiejskich opłaca się brać pieniądze z PROW (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich) z działania "Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw". 50% wkładu własnego, do 300tys. dofinansowania, trzeba prowadzić działalność i być zameldowanym w miejscowości liczącej poniżej 5 tys. mieszkańców. Wnioski składa się przez regionalne odziały ARiMR lub poprzez Lokalne Grupy Działania. W obu przypadkach trzeba zapoznać się z harmonogramem konkursów. W obu przypadkach można się ubiegać o zaliczkę w wysokości max. 20% wartości projektu.

Ostatnio badałam rynek funduszowy właśnie pod kątem kogoś, kto chce założyć działalność fotograficzną i zasadniczo wchodzą w grę cztery możliwości:
- wspomniany POKL i działanie 6.2
- RPO (Regionalny Program Operacyjny, każde województwo ma swój, konkursy ogłaszane różnie - zależy od miejsca)
- PROW (działanie, o którym pisałam wyżej, ale tylko dla osób mieszkających na obszarach wiejskich)
- PUP (dla osób, które chcą założyć działalność i zarejestrują się jako bezrobotne. Minimum papierków, szybka wypłata, ale mierne pieniądze - może w przyszłym roku będzie lepiej, ale wyciągnąć można max. 20 tys. zł)

Zajmuję się funduszami zawodowo, więc jeśli macie jakieś pytania to piszcie - odpowiem jeśli dam radę :)

credka
20-10-2011, 09:26
Uwaga na wyłudzaczy, skrzętnie wykorzystujących luki w naszym kochanym prawie polskim...
Obudziła mnie dziś kobita dzwoniąc z jakże entuzjastyczną informacją, że mam jeszcze szanse otrzymać dotacje, gdyż czas jest tylko do końca 2011 roku... Chodziło jej o dotację dla firmy (oczywiście, bo znalazła info, że mam firmę).
Jej oferta była następująca: oni mi przyślą kuriera z wnioskiem do wypełnienia, ja zapłacę 199zł, w czym mam gwarantowane konsultacje z doradcami itp...

Pytam ją czy może mi przesłać wszelkie potrzebne info na maila, bo mnie obudziła i chcę się zapoznać z jej ofertą (oczywiście wiedząc, że chodzi o wyłudzenie), to pyta mnie o maila. Pytam więc, skąd ma kontakt do mnie, bo zawsze wraz z telefonem podaję inne kontakty, stronę, itd. Babka twierdzi, że z urzędu i podaje mi adres, pod którym kiedyś spotykałam się z klientami w kawiarni, a który to podawałam wyłącznie w ogłoszeniach na portalach :D

Gdzie Krym, a gdzie Rzym... Jam dziewczyna z mazur, a babka z urzędu ze śląska... :mrgreen:

Tak więc uważajcie, bo na Wasze pieniądze znajdzie się wiele wygłodniałych firm!

Zastanawiam się tylko, czemu Państwo nie może zrobić z tym porządku, skoro ludzie są tak głupi, by dawać się na to nabierać?

Gregor174
20-10-2011, 09:41
Do mnie tez parokrotnie dzwonili ,podejrzewam ,ze namiary biora z "Panoramy Firm":-)

credka
20-10-2011, 09:54
Na ich (http://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/dzialaniapromocyjne/PI/Strony/Punkt_informacyjny_MRR.aspx) stronie podawane są podobno informacje o takich oszustach, ale jedyne co mogą zrobić, to spisać nr tel. i ostrzegać na stronie.
Oszuści dokładnie pilnują kiedy jakiś program się kończy i na 2-3 miesiące przed zamknięciem programu dzwonią do swoich ofiar, po czym "firma" zwija się z ślad wszelki zanika...

Ważne informacje otrzymane od Pani z OFE: za wnioski nic nie płacisz, nie ma opcji otrzymania dotacji bez wkładu własnego, nikt nie dzwoni do firmy z ofertą dotacji, itp.

Jeżeli ktoś do Was zadzwoni z taką czy podobną ofertą, zadzwońcie do OFE i podajcie numer, z którego oferowano Wam tę wspaniałą dotację. Tylko tyle możemy zrobić...