PDA

Zobacz pełną wersję : photoshop cs5 i jego wydajnosc

kameleon30
24-07-2010, 10:53
Witam,
mam problem z Photoshop cs5. mianowicie wczesniej pracowalem na cs4 i wszystko ladnie gralo, pracowalo sie niezwykle szybko i wydajnie nawet na duzych plikach na moim sprzecie (o tym za moment). teraz gdy zdecydowalem sie na cs5 niestety wydajnosc jest duzo mniejsza. Od samego poczatku - program uruchamia sie bardzo dlugo (ok 10s), gdzie w wersji cs4 trwalo to ok 1-2 sekundy. Oczywiscie to za 1 uruchomieniem, pozniej w starszej wersji kolejne uruchomienai programu odbywalo sie praktycznie w locie - moze z pol sekudny od klikniecia. W cs5 niestety caly czas mam ten niebieski ekran powitalny i dosc dlugo muli wszystkie skladniki zanim sie uruchomi. Wiem, czepiam sie ale to jednak denerwuje. Kolejna sprawa - pracuje na RAWach w dosc wysokich rozdzailkach i o ile w cs4 praca na warstwach odbywala sie bardzo przyjemnie to w cs5 niestety pomiedzy kolejnymi operacjami musze odczekac swoje az pasek postepu dojdzie do konca. Czy to normalne? Cs5 jest az tak mocno wymagajacy jesli chodzi o sprzet w porownaniu do wczesniejszej wersji? bylbym wdzieczny za opinie osob, ktore pracowaly na obu wersjach i moge ocenic czy rzeczywiscie jest tak jak mowie. Lapka nie mam najmocniejszego ale i tez nie robie jakis mega projektow i skomplikowanych operacji w ps. Moze powinienem wrocic do tej wczesniejszej wersji, na ktorej bardzo dobrze mi sie pracowalo a nie uzerac sie z ta nowa?

mam procek i5 2,26 Ghz, 4gb ramu na ddr3, ati hd 5650. system to win 7 64 bit (odpalalem wersje tez 32bit ale wydajnosc praktycznie jest u mnie identyczna, taka roznica ze na 64bit nie chodza moja ulubione pluginy).
system stawiany na czysto, swiezo po formacie, wszystkie uaktualnienia do win7 jak i photoshopa aktualne.

Paweł Kania
24-07-2010, 11:35
Mało RAMu.

Włacz ctrl+shift+Esc,

zakładka wydajność, na dole monitor zasobów.

odpal i popracuj w PSie i zobacz na wykresy.

Brakuje RAMu i mieli plikiem wymiany.

Proca też moze troszkę brakować.

W każdym razie po dopaleniu tego będziesz widział co i ile i jak dokładnie zajmuje i używa.

kameleon30
24-07-2010, 12:01
dzieki za odp, takie testy juz robilem wczesniej i tak - dostaje troche do bebechach komp- po pamieci i procku ale duzo wiecej to zajmuje nic analogiczne dzialania (te same pliki testowe, te same czynnosci) w cs4.
moge jeszcze pobawic sie suwakiem w ustawieniach ps'a dot. zapotrzebowania na pamiec itp.

chodzilo mi tylko o sam fakt - czy 5 az tak duzo wymaga. cs4 instalowalem na starym p4 z 512 ramu i fakt-chodzilo jak slimak ale podstawy dalo rade zrobic. o 5 nawet nie mysle zeby tam instalowac :)

stig
24-07-2010, 12:31
U mnie CS5 dziala szybciej niz CS4 -- w typowych operacjach tak samo jak CS3. IMHO cos masz napieprzone albo z instalacja, albo z systemem (komputerem).

kameleon30
24-07-2010, 12:43
z instalka i kompem jest wszystko ok, inne programy smigaja. cs3 u mnie dzialal duzo slabiej od cs4 wiec mozliwe ze i cs5 nie za bardzo sie lubi z moim sprzetem. poszukam jeszcze przyczyn, zainstaluje na swiezym systemie i zobacze jak bedzie

stig
24-07-2010, 13:29
cs3 u mnie dzialal duzo slabiej od cs4 wiec mozliwe ze i cs5 nie za bardzo sie lubi z moim sprzetem.U mnie CS3 chodzil szybciej niz CS2 i CS4. Dopiero CS5 mu dorownal. Oczywiscie to wszystko odczucia, bo pomiarow zadnych nie robilem. W kazdym badz razie w CS5 pracuje mi sie tak samo komfortowo pod wzgledem czasu reakcji programu, jak w CS3. Podespoly w kompie masz ok -- calkowicie wystarczajace do pracy (jesli porownac je do podobnych podzespolow w stacjonarnym komputerze). Prawde mowiac nie mam pomyslu, skad moze sie brac takie wolne tempo zarowno uruchamiania, jak i pracy.

Plastek01
24-07-2010, 21:45
Na moim służbowym sprzęcie, tak samo jak w przypadku stiga, CS5 chodzi o niebo lepiej, niż CS4 (zresztą chyba nawet Adobe pisało, że piątka jest lepiej zoptymalizowana) więc ja stawiam, że coś Ci się poplątało przy instalacji szopy.

docxxx
24-07-2010, 23:24
Mało RAMu.

Proca też moze troszkę brakować.

No przepraszam bardzo. To ile trzeba do "nowego Adoba"? Mam kupic 16GB ram do PS? Nie przesadzaj. Cos musi byc w pakiecie Adobe ew. w konfiguracji systemu (czyt. cos jest nie tak).
Akurat pracuje na CS3 i 3GB wystarczy. W CS5 trzeba na rozruch 3 razy wiecej?

kameleon30
25-07-2010, 08:43
zainstalowalem na probe inne progsy z pakietu adobe: illustrator i indesign i tez dosc dlugo sie uruchamiaja ale juz praca w tych programach jest ok. Jesli ktos moze napisac ile czasu zajmuje od uruchomienia ps'a do calkowitej gotowosci do pracy byloby super. mi wlasnie na tym niebieskim ekranie startowym strasznie przymula.
co do instalacji to za duzo wyborow tam nie mozna bylo wiec raczej cos ze sprzetem.

stig
25-07-2010, 09:41
Jesli ktos moze napisac ile czasu zajmuje od uruchomienia ps'a do calkowitej gotowosci do pracy byloby super.U mnie za pierwszym razem startuje jakies 6 sekund, a ponowne uruchomienie trwa 2 sekundy.

kameleon30
25-07-2010, 11:57
stig, dzieki za informacje.
juz chyba mam winowajce - usluga intel matrix storage. po jej wylaczeniu wszystko smiga elegancko. musze jeszcze dokladnie doczytac za co odpowiada ta usluga dokladnie bo wiem tylko ogolnie ze za dyski itp.

stig
25-07-2010, 12:11
juz chyba mam winowajce - usluga intel matrix storage. po jej wylaczeniu wszystko smiga elegancko. musze jeszcze dokladnie doczytac za co odpowiada ta usluga dokladnie bo wiem tylko ogolnie ze za dyski itp.Niby ma przyspieszac. ;)

Technologia pamięci Intel® Rapid jest aplikacją działającą w systemie Windows*, która zapewnia lepszą wydajność i niezawodność systemom wyposażonym w dyski SATA dla platform stacjonarnych, przenośnych i serwerowych. Używając jednego lub wielu dysków SATA, można korzystać ze zwiększonej wydajności i obniżyć zużycie energii. W przypadku korzystania z więcej niż jednego dysku można zwiększyć poziom ochrony przed utratą danych w razie awarii dysku.
Za każdym razem, gdy uruchamiana jest Technologia pamięci Intel® Rapid, w aplikacji otwierany jest obszar Stan. W obszarze tym zgłaszany jest ogólny stan systemu pamięci masowej — w widoku systemu pamięci masowej i w szczegółach. W zależności od stanu dostępne mogą być opcje tworzenia woluminu i zarządzania, umożliwiające rozszerzanie i naprawianie systemu pamięci masowej.

Moze sprobuj najpierw zrobic aktualizacje tego cuda, a wylacz na amen dopiero, kiedy faktycznie nadal CS5 bedzie kiepsko dzialal.