Zobacz pełną wersję : Fotografia głowicą Manfrotto MN303SPH - Panoramy
Witam wszystkich.
Pożyczyłem od znajomego głowice "Manfrotto MN303SPH głowica do panoram sferycznych" i mam wykonać zdjęcia w pomieszczeniach.
Niestety z tego rodzaju nie miałem nigdy doświadczenia. Wiem jak sie składa zdjęcia widoków w Photoshopie, niestety ze zdjęciami wnętrz program sobie za bardzo ze składaniem nie może poradzić.
Focę Nikonem D90 obiektyw Nikkor AF-S DX 18-105 mm niestety nie mam nic szerszego.
Zdjęcia wykonuje w pionie, znalazłem też sposób na rozwiązanie pól ostrości np. na ścianie dopiłem lampę SB900 ale dalej efekt nie jest zadowalający. Stąd moja prośba o jakieś rady. Pomieszczenie mogę dodatkowo rozświetlać lampami.
W jakim programie to najlepiej sklejać i jak ustawić resztę ustawień w aparacie, jak z ustawieniem Balansu bieli i skąd pobrać plik do tego jakim obiektywem to było robione który się przydaje w programie Autodesk Stitcher.
Proszę o pomoc bo szukałem materiałów w internecie ale niestety nic co by mi mogło pomóc nie znalazłem.
grudzinsky
24-07-2010, 11:01
cos slabo szukasz, a moze poprostu lenistwo?
dzisiaj mam dobry humor (http://lookdigital.pl/index.php?page=tutorials_ptgui) bo sie wyspalem. to tylko jeden z setek tutoriali jak polaczyc zdjecia panoramy sferycznej. gdybys poczytal w w sieci to wiedzial bys, ze najlepszym szklem jest rybka. odpusc sobie szklo 18-105 bo to szklo strasznie zniesztalca, mimo ze daje ladne kolory i ostrosc. najlepiej bedzie jak poszukasz rybki ewentualnie s10-20. WB ustaw sobie PRE, a jak to sie robi poszukaj na forum lub w google ;)
nie nie to nie lenistwo :D, znalazłem masę materiałów ale chodziło mi o coś z wyższego poziomu np.
http://www.panoramy.pl/panoramy/1
http://www.panoramy.pl/panoramy/12
w jakim programie to było łączne, jeżeli chodzi o szkło to przyznaje racje ale nie mam innego tak więc muszę tym robić ewentualnie 50mm ale to masę sklejania będzie.
kamillo44
25-07-2010, 18:43
Nie osiągniesz niczego zadowalającego z 18-105, na 18mm jest zdecydowanie za wąsko do robienia panoram, w szczególności w pomieszczeniach.
Trudno nawet będzie określić punkt nodalny tego obiektywu, a do robienia poprawnych panoram jest to podstawą.
Nie mówię, że nie da się robić panoram sferycznych takim obiektywem, (widziałem panoramy robione na 200mm), ale widzę, że nie masz za bardzo doświadczenia, więc jeżeli chcesz coś osiągnąć to bez rybki się nie obejdzie. Za 800zł masz już samyanga, a najlepsza do takich zadań jest sigma 8mm circular fisheye.
marius_m
25-07-2010, 19:35
Tak jak poprzednicy - najlepiej jest rejestrować zdjęcia do panoram rybim okiem z uwagi na czasochłonność przy węższych szkłach. Bardzo dobrym programem do składania zdjęć jest PTGui. Potrafi zrobić płynne przejścia między różnicami w jasności poszczególnych zdjęć jak i balansem bieli, tak że wygląda to dosyć naturalnie.
Jeżeli zależy Ci na wyższym poziomie, to chyba sobie żartujesz, że zrobisz to tak od razu po kilku wskazówkach z forum czy nawet tutoriali. Trzeba sobie opracować odpowiednią technikę i ją doskonalić. Dodatkowo w pomieszczeniach jeżeli miało to by być na wyższym poziomie, to warto zrobić panoramy w wysokiej rozpiętości tonalnej ( podane przykłady nie posiadają takiej - prześwietlone okna) Jeżeli te panoramy mają czemuś konkretnemu służyć to warto jednak to komuś zlecić
np. nam :) - inaczej można osiągnąć efekt odwrotny i kogoś zniechęcić do odwiedzin w rzeczywistości :)
zapraszam do siebie www.3dpanorama.pl
marius_m
25-07-2010, 19:42
Właśnie się zorientowałem, że zrobiłem podświadomie niechcący :) swoją kryptoreklamę. Mam nadzieję, że moderatorzy nie wezmą tego na poważnie, a jedynie jako inny przykład realizacji panoram :)
no dobra, potrzebuję zrobić wyjątkowo jedną panoramę sferyczną. niestety nie mam fisheye'a, ani nie mam skąd pożyczyć. Czy wg Was mając najszerszy obiektyw 20mm jest szansa na zrobienie takiej panoramy?
grudzinsky
26-07-2010, 00:25
oczywiscie, ze jest szansa na zrobienie panoramy. tylko zalezy gdzie chcesz te zdjecia robic. jak we wnetrzy fiacika to raczej nikle szanse ;) ale wpokoju 12m2 dasz rade, ale bedziesz musial zronic dwa razy wiecej zdjec...moze nawet 4x wiecej i pozniej je laczyc...cos w stylu giga panoram ;)
Właśnie się zorientowałem, że zrobiłem podświadomie niechcący :) swoją kryptoreklamę. Mam nadzieję, że moderatorzy nie wezmą tego na poważnie, a jedynie jako inny przykład realizacji panoram :)
no jak by nie było to taka kryptoreklama, ale dzięki za pomoc w doborze programu :) testuje Autopano Giga 2.5 jak narazie jest najbardziej intuicyjny i sie sprawdza ale posiedzę nad tym o którym wspominałeś
Jeżeli chodzi natomiast o fotografie panoram to wydaje mi się że od czegoś muszę zacząć, a forum to chyba najlepsze miejsce na rozwój i wymianę doświadczeń. Twoje panoramy są ciekawe i dobrze wykonane, choć radził bym zmienić format zapisu bo flas jest strasznie problematyczny, jeszcze jedno pytanie w jakim programie to można importować na stromy www ?
marius_m
27-07-2010, 19:46
radził bym zmienić format zapisu bo flas jest strasznie problematyczny, jeszcze jedno pytanie w jakim programie to można importować na stromy www ?
Przecież my nie stosujemy flashowego formatu zapisu panoram, jaki się często spotyka swf. To jest flashpanorama - działa bardziej jako skrypt wykonujący, który wyświetla w ten sposób odpowiednio przygotowane jpgi. Daje mnóstwo możliwości rozbudowy - od dodatkowych fotografii wplecionych w panoramę, przez, opisy, galerię a nawet dźwięki, które robią się głośniejsze w zależności od kąta patrzenia :) Tym to już kolega się zajmuję. Ja tylko rejestruję i przygotowuję panoramy, a kolega je ożywia :) Programem dającym sporo gotowych możliwości jest KRpano.
Pierwszą panoramę zrobiłem mając 18mm na dx. Do serycznej pełnej panoramy wyszło mi 72 zdjęcia. Aby połaczyć to wszystko potrzebowałem 2 tygodnie a i wraz nie było to coś z czego byłbym zadowolony.
kh29228 jak masz zrobić jedną to nie warto się w to bawić i zagłebiać. Naprawdę dużo pracy w to trzeba włożyć na początek.