Zobacz pełną wersję : Szkoly fotograficzne w Warszawie.
goralikus
24-07-2010, 01:16
Witam i prosze o rade.
Po 10 latach pobytu za granica wracam do Polski. Bardzo chce rozpoczac nauke na studiach wieczorowych/zaocznych o kfotografia. Czy mozecie mi polecic jakas szkole w Warszawie, ktora jest dobra i jej dyplom ma uznanie. Bardzo dziekuje i czekam na rady.
Nie chciałbym się wypowiadać za innych, ale z mojego (niewielkiego) doświadczenia wynika, że mało który pracodawca patrzy na dyplom ukończenia takiej uczelni.
Pracodawca szukający pracownika do sklepu z sprzętem foto bardziej będzie patrzył na doświadczenie w handlu niż na ukończoną szkołę fotograficzną.
W agencjach fotograficznych patrzą bardziej na twoje Portfolio niż na dyplom.
Oczywiście, może być to dodatkowy atut, ale na pewno nie będzie on decydował.
Co do samych szkół, największą sławą cieszą się chyba Warszawska Szkoła Fotografii i Akademia Fotografii, tyle, że zwolenników tych szkół jest mniej więcej tyle samo co ich przeciwników.
Innym wyjściem może być ASP, ale to już trochę inna para kaloszy.
goralikus
24-07-2010, 02:41
Dzieki wielki mini 21 za odpowiedz. Moim zamiarem jest podniesz swoje umiejetnosci oraz wejsc w srodowisko fotograficzne. Zgadzam sie z Toba jesli chodzi o dyplomy tak to juz jest ze liczy sie co potrafisz a nie to czym zaswiadczasz. Musze sie dobrze zastanowic. A co sugerujesz (ecie) aby podnifikacje wejsc w rynek foto?
Z tym jest dość ciężko.
Najlepszym sposobem byłoby znalezienie pracy jako pomocnik fotografa lub jako drugi fotograf na ślubach.
Dzięki temu zbudujesz swoje portfolio, zaczniesz się reklamować i z czasem (może) zabłyśniesz na rynku fotograficznym.
Innym sposobem mogą być kursy (ale nie te dla początkujących tylko te tematyczne), gdzie dokształcisz swój warsztat i techniki.
Jednak moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest rozmawiać z ludźmi z branży, jeździć w plenery i na warsztaty organizowane przez takie kluby jak te.
Nie mówię tego, żeby w jakiś sposób się tu podlizać, bo po co, ale uważam, że rozmowy z ludźmi więcej dały mi, niż dwa lata nauki w szkole fotograficznej.
goralikus
24-07-2010, 17:18
Ja juz od przeszlo roku prowadze grupe fotograficzna tutaj w USA. Polacy z okolicy spotykaja sie razem jezdzimy w rozne miejsca, wybieram tematy i fotografujemy a pozniej na forum ktore zalozylem dzielimy sie pracami. Prawda jest ze rozmowy i spotkania wiele wnosza, mam tego przyklady. Jednak jak juz pisalem od 10 lat nie ma mnie w Polsce i jestem troszke poza ta grupa, chociaz dzieki temu forum wirtualnie z Wami sie lacze.
marszull
25-07-2010, 10:32
jak wrocisz do Polski to jest grupa freelanser na forum (z warszawy) kontaktuja sie nie tylko wirtualnie ;)
Co do samych szkół, największą sławą cieszą się chyba Warszawska Szkoła Fotografii i Akademia Fotografii, tyle, że zwolenników tych szkół jest mniej więcej tyle samo co ich przeciwników.
Zadziwiające jest to, że przeciwnikami są osoby, które z żadną z tych szkół nie miały nic wspólnego.
Znam od podszewki Akademię Fotografii i powiem, że to najsensownaiejsza z polskich prywatnych szkół fotograficznych w Polsce.
Zanim jednak podejmie się decyzje trzeba zapytac sie samego siebie czegos chcesz się nauczyć. Jeśli kompozycji i kadrowania to jest to za wysoka półka. Do AFu idą tylko ci, którzy podstawy mają opracowane a chcę znaleźć włąsny styl w fotografii i zająć się nią na poważnie.
Bladyrunner*
26-07-2010, 02:04
Zadziwiające jest to, że przeciwnikami są osoby, które z żadną z tych szkół nie miały nic wspólnego.
Znam od podszewki Akademię Fotografii i powiem, że to najsensownaiejsza z polskich prywatnych szkół fotograficznych w Polsce.
Zanim jednak podejmie się decyzje trzeba zapytac sie samego siebie czegos chcesz się nauczyć. Jeśli kompozycji i kadrowania to jest to za wysoka półka. Do AFu idą tylko ci, którzy podstawy mają opracowane a chcę znaleźć włąsny styl w fotografii i zająć się nią na poważnie.
W zasadzie nic dodać, nic ująć.